PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 6.12.2015

Ja,to so ure transportnega polža,za gorilni nisem dobil od CM vezave ,da bi priklopil na foto celico. Če bi bi lahko imel oba podatka.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - picas55 - 7.12.2015

Sem se preselil iz teme o izkoristku, ker je govora o porabi pelet in z izkoristkom nima toliko veze.
Seveda je lapsus, pri nastavitvah 20kw je porabe cca 4kg/ na obratovalno uro gorilca.
Sam sem imel obratovalni števec montiran na kontakt na zahtevo in ko so bili izpolnjeni pogoji za delovanje- potreba po ogrevanju in nižja temperatura kotla od zahtevane je deloval.
To se mi zdi smiselno pri zadevah pri katerih gorilci niso bili npr. testirani s strani proizvajalca kotla ali obratno.(kar pa stepski in jani imata, števec o.h pa serijsko tudi Pel tec)
Spremljanje s števcem obratovalnih ur in s tem porabo je smiselna zaradi odčitanja
porabe npr. na določeno količino energenta in zaradi odklona recimo porabe več kot 1o% od običajne pri istem energentu, veš da je nekaj z gorilcem narobe. Pri svinjskem kotlu se pa itak samo čas obratovanja podaljša.
Je pa zadeva testiranja pri takih kotlih potrebna prvo sezono (kot tudi TDP) in zanimiva par let in če zadeva špila se jo ponavadi, da od acta. In se npr. beleži samo letno obratovanje, čeprav je zanimiva tudi mesečno delovanje med različnimi sezonami.
Se pa vsaki novi zadevi posvečamo kot otrok igrači, dokler je nova in sveža za starejše (kot boljše polovice) čez čas pa itak nanje vsi radi pozabimo dokler seveda ni kaj narobe. :wink:

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Klemensu27 - 7.12.2015

picas55 Napisal:Klemensu27,
Kdo ti prodaja pelete po 110€ t, naredi vendar malo reklame. :lol:
Ja, to bi bilo lepo :wink:
V dveh mesecih sem porabil cca 500kg, torej nekih 250kg/mesec, to je cca 55-60€, če je tona v rangu 220-240€. Cene so bolj lanske, ker imam staro zalogo....

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Klemensu27 - 7.12.2015

Glede porabe je zadeva taka kot je napisal Stepski. Faktorjev je nebroj, zato se tudi ni smiselno spuščati v neke hude detajle. Edino, kar lahko razbereš iz svojih podatkov je to, da vidiš ali je letošnja zima bolj huda kot lanska, seveda ob istih režimih in navadah stanovalcev ;-). By the way. Zadnjič, ko je bilo dva dni skoraj enako vreme sem za hec naredil preizkus. Ko je ogrevala hišo samo centralna je požrlo 12kg peletov. Naslednji dan sem cca 8h kuril še kiperbuš-gašperček v garaži na minimalki. Ta je doprimesel toliko, da je poraba padla na 8kg na dan. Pokuril pa sem dve jupolovi 15kg vedri jelovo-bukovih drv. Pa ne me spraševati kakšno kurilno vrednost so imela ;-)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - picas55 - 8.12.2015

Klemensu27,
se posipam s pepelom, ali je od pelet ali bukovih drv je verjetno vseeno. Janijeva tekoča poraba in tvoja s tako veliko razliko mi ni šla v glavo. Naj ti peleti dobro gorijo, oziroma pokuri jih po tvojih pričakovanjih ali manj. :wink:

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 13.12.2015

25.09.2015 do 13.12.2015 poraba 1343 kg, del.ure transporterja pelet 116h, kalorimeter PolluCom E/S na kotlu 4556 kwh, kalorimeter stanovanja 3977 kwh, temperatura stanovanja 22sC(07:00/22:30),19sC(22:30/07:00) od 24.11.2015 obtočna črpalka 370h ogrevanja stanovanja ,kotel EKO-CKP-CM Pelet-set 25 moč nastavljena na 20kw,tem.kotla 61/71°C ,kotel je vedno na ON, vre. vodena regulacija Firšt MR-TR plus,neto ogrevane površine je 180m2 (pritličje in mansarda),peleti Horizont premium, navadna fasada ,stavbno pohištvo plastika,streha 25cm izolacije,sanitarna voda TČ Gorenje 300l 365 dni v letu.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Fuga - 16.12.2015

Lansko sezono poraba 2.715 kg pelet 181 vreč.

Letos začel kurit 18.10. in do danes porabil 60 vreč - 900 kg pelet.
Bojim se da je to malo veliko. Ogrevam 180m2 + garažo na 10 stopinj. Sanitarno vodo ogreva TČ. Ogrevam na 20,5 podnevi in na 19 ponoči.
Ali je mogoče znižati porabo pelet brez, da temperatura v hiši pade? Kakšna podaljšanja mirovanj npr?

ČE kupujem npr A1 pelete za ca 240€ po toni je to precejšnjih 675€ letno, kar je po moji oceni dosti več kot pri ogrevanju s TČ, kjer mi vsi trdijo da plačujejo po cca 10-120€ za celoten štrom vključno ostalo(kuhanje, pranje, svetila...) mesečno. Jaz npr ko mi peč laufa plačujem kakih 10-15€ na mesec več za elektriko, kot če ne dela. Če dam to zraven k stroškom ogrevanja je to še 7x 15=105+675=780€/7=111€

Ideje predlogi komentarji?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - najrad1 - 16.12.2015

Nič ne primerjaj porabe za TČ ker imaš energent pelete. Tako si izbral in z izbranim moraš živeti ali pa zamenjaj (nebo dolgo ko bo ogrevanje z električno energijo precej dražje, zaradi povečevanja v izgradnjo pridobivanja zelene energije ).
Glede porabe pelet- imaš majhno porabo pelet za velikost objekta 180 m2 in še vedno cenejšo napram KO .
Lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bk9105 - 16.12.2015

@FUga: imaš možnost spremljanja temperature dimnih plinov? So se ti mogoče kaj povišali glede na lani? Če spuščas preveč v dimnik se to more nekje poznati.
Sicer nimam podatka o porabi elektične energije tvojega kotla med delovanjem/vžiganjem, ampak ponavadi se svetuje, da so obdobja delovanja kotla čimdaljša in ne obratno, kot bi ti želel imeti čimdaljša obdobja nedelovanja, seveda, če je kotel sposoben delovati vsaj približno z ustrezno močjo glede na energijsko porabo objekta. Če je kotel občutno premočan in zalogovnika ni, so pač pogosti štarti neizbežni. Če je sistem vžiga peletov porabnik z močjo cca. 1kW, se to na koncu meseca tudi pozna. Tudi poraba peletov je pri štartu dokaj visoka glede na samo delovanje. Koliko elektrike ti kurijo obtočne črpalke?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Fuga - 16.12.2015

Dimne pline lahko sledim, vendar imam dva režima delovanja: zmanjšana moč/modulacija in polno delovanje. Eni mi svetujejo naj modulacijo kar ugasnem ker ni popolnega zgorevanja. Pošteno povedano se mi ne da ves čas viseti v kurilnici, saj vsaka sprememba ki jo narediš terja vsaj en dan časa da vidiš učinek... Poskrbel sem da je kurišče lepo polno (pravilno doziranje). Mislim da pri tem režimu modulacija dosegam nekje 150 stopinj max. Eni pravijo da je okoli 200 stopinj TDP optimalno.
Menjal sem tudi pelete z A1 prej sem imel neke druge ki so nekako smrdeli po vsem drugem kot po žagovini.
Do polnega delovanja skoraj ne pride če je peč skozi prižgana. Zalogovnik imam zaprt ker se mi zdi da mi nič ne prinese razen večje porabe. Kar se vklopov tiče z in brez zalogovnika ne čutim neke nore razlike. Nihanje je nastavljeno med 70 in 65 stopinj do 70 se segreje in gre v mirovanje in se spet prižge ko pade na 65. Če slučajno pade pod 65 gre v polno delovanje, tudi to se občasno zgodi, sploh pri prehodu iz nočnih 19 na dnevnih 20,5 stopinj. Tudi ko peč vzdržuje plamen, mislim, da ne prihaja do vžiga z električnim grelcem, ker je še vedno v kurišču žerjavica in samo s podpihom spet začne goreti.
Koliko kurijo črpalke nisem nikoli meril, so pa 3: dve veji in termovar.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bk9105 - 16.12.2015

In na koliko kW moči bi naj po tehničnih podatkih sodeč delovala peč ko ti deluje na zmanjšani moči?
200stC na dimniku se mi zdi kar dosti za pelete, tak da osebno dvomim v optimalnost. Koliko pa se ti TDP spreminja glede na očiščena/umazana peč?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - superlizo - 16.12.2015

Oktober 2015 porabil 9 vreč peletov(enerles) - začetek kurjenja 21 oktober
November 2015 porabil 37 vreč peletov(enerles/arboreko)
Temperatura stanovanja 22°c/18°c, 24 urno ogrevanje
Orgevalne površine cca 100m2. Kotel Valher dkp 25. Hiša je brez izolacije, okna so pvc.
Za sanitarno vodo je tč Kronoterm(Termotehnika) 300l

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - picas55 - 16.12.2015

Fuga, strošek elektrike je enormno velik saj ne verjamem, da ti peletni del in ostala instalacija, pokuri dnevno 3 - 4,5 Kw dnevno. Verjetno je večja poraba in s tem višji račun, zaradi drugih porabnikov. Ostalo, ti je pa najrad1 povedal.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 16.12.2015

Sem že nekje zapisal ,da je mesečni strošek peletnega gorilnika okrog 20kw. Saj pri meni je tako.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - m777 - 1.1.2016

od 4.11.2012 začel kurit z gorilcem fer 7 na peči feroterm z bojlerjem ogrevam na 21 stopinj dnevno/19 stopinj nočno 140 m2 in sanitarno vodo
januarja 2013 porabil 41 vreč peletov
februar 2013 porabil 37 vreč peletov
marec 2013 porabil 35 vreč peletov
april 2013 porabil 21 vreč peletov
maj 2013 porabil 13 vreč peletov sv
junij 2013 porabil 13 vreč peletov sv
julij 2013 porabil 12 vreč peletov sv
avgust 2013 porabil 12 vreč peletov sv
september2013 porabil 13 vreč peletov sv
oktober 2013 porabil15 vrečpeletov sv in delno ogrevanje zaćetek oktobra
skupaj od 4.11.2012 pa 277 vreč peletov, kar znaša 987EUR.
november 2013 porabil 26 vreč peletov kar znese 93 Eurov za ogrevanje in SV
december 2013 porabil 38 vreč peletov kar znese 136 Eurov za ogrevanje in SV
januar 2014 porabil 36 vreč peletov kar znese 128 Eurov za ogrevanje in SV
februar 2014 porabil 31 vreč peletov kar znese 118 Eurov za ogrevanje in SV
marec 2014 porabil 23 vreč peletov kar znese 88 Eurov za ogrevanje in SV
april 2014 porabil 14 vreč peletov kar znese 54 Eurov za ogrevanje in SV
zaključil z ogrevanjem in sv na pelelete. skupaj porabil 168 vreč kar znaša 616 Eurov za ogrevanje in sv od novembra do konec aprila 2014.
sanitarno vodo od 1. maja ogrevam na električni bojler 80 literski
23 10 14 začetek kurilne sezone
oktober 14 porabil 7 vreč peletov kar znese 24 eur samo ogevanje SV še grejem z elektriko
november 14 porabil 18 vreč peletov, kar znese 64 eur samo ogrevanje SV še grejem z elektriko
december 2014 porabil 35 vreč peletov kar znese 124 Eurov za ogrevanje in SV
januar 2015 porabil 37 vreč peletov kar znese 131 EUR za ogrevanje in SV
februar 2015 porabil 35 vreč peletov kar znese 124 EUR za ogrevanje in SV
marec 2015 porabil 27 vreč peletov kar znese 95 EUR za ogrevanje in SV
april 2015 porabil 17 vreč peletov kar znese 56EUR za ogrevanje in SV
zaključil z ogrevanjem in sv na pelelete. skupaj porabil 176 vreč kar znaša 620 Eurov za ogrevanje in sv od oktobra do konec aprila 2015.
sanitarno vodo od 1. maja ogrevam na električni bojler 80 literski
10 oktobra 2015 začel z kurilno sezono
oktober porabil 14 vreč peletov kar znese 46EUR za ogrevanje in SV
november porabil 24 vreč peletov kar znese 79EUR za ogrevanje in SV
december porabil 34 vreč peletov kar znese 112EUR za ogrevanje in SV