![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Popravila na domu - 4.10.2012 sassapo Napisal:Investicija v kaj takega je lahko od 40 EUR na prej Tako, kot verjetno lažejo podatki za kakšne cenene TČ, naprimer. Imaš popolnoma prav. Bi pa prosil da v podkrepitev glavopečne teze prilepiš kakšen link do tovrstne raziskave, ki jo je naročil Bayer...no ja, ali pa kdo drug. Aha. In še tole bi dodal: Rešitve dobrih teoretikov so včasih v praksi neumne. @csamo001. Dodatni dve sondi naročeni. vseeno pa v tej temi ne gre za to. Vprašanje je, kako se počutimo v naših hišah. In dobro se počutimo, če je bivanjska klima ugodna. In s tem nimajo nikakršne zveze podatki zunanjih meritev, orientiranost hiše, osončenost in ostale tehnikalije, ki jih lahko izrazimo v primerljivih številkah. Edino kar šteje je dobro osebno počutje! Bivanjska klima v hiši je tista, ki je naravna. Brez dodatnih pomagal. Takoj, ko vklopimo kakšno reč, ki nam počutje naredi prijetnejšo to več ni naravna, temveč umetna bivanjska klima. Pa tudi s to ni nič narobe. ura: 6,33 pritisk : 951 mBar Zunanja temperatura: 10,7C vlaga 90% Notranja temperatura 20,6% vlaga 66% Brez kurjenja, hlajenja ali rekuperiranja (tega itak nimam). LP, Gorazd Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 4.10.2012 Tone Napisal:Montažna bajta, brez rekuperatorja in zračenja (kolikor sem razumel) V spletniku omenja, da je zracenje z rekuperacijo bilo v funkciji. Ko sem ze v tej temi se opazanje glede ene "masivne" NEH (~4 osebe), ki jo poznam v letosnji vrocini: konkretno izolirana (tla ~20cm, fasada 18cm, betonska mansarda 15cm + izolacija nad plosco > 30cm) z rekuperacijo in brez klime: temp so v najbolj zajebanih dneh prilezle cez dan na slabih 26°. ps. hisa ni moja, podatki pa drzijo. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - neika - 4.10.2012 morda pa bi kdo razmislil v tej smeri - vsak posameznik na sebi občuti svoje definicijo "ugodja"! ko je nekomu prijetno toplo, drugega zebe kot psa... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Migaj - 4.10.2012 solaris Napisal:... povedala sva, da je bilo bivanje, kljub visokim temperaturam zunaj zelo prijetno, kar pred poletjem nisva ravno pričakovala...Meni je bilo, za razliko od drugih, že od vsega začetka kristalno jasno, da so bile dejansko nočne temperature krepko nižje, od navedenih. Ob 9h zjutraj je poleti običajno 10 stopinj topleje, kot ob 5:30 zjutraj. Ni pa vsako poletje takšno kot letos, ko ni bilo daljšega obdobja, ko se nočne temperature ne spustijo pod 20 stopinj -in kar hitro bo poletje, ko si bosta tudi v svoji hiški zaželela klime ali vsaj razvlaževalec. Upam stavit. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - MI2 - 4.10.2012 Naj dodam zanimivost mojega dobrega prijatelja, lokacija Selnica ob Dravi, direktna sončna lega do 18 h, nova NEH Lumar je v vrhuncu poletja dosegla temperature prostorov 30 C v pritličju in nekaj več v mansardi. Instaliran rekuperator in Fujitsu-Waterstage katera pa se za ohlajanje ni uporabljala, ker manjka neka komponenta za hlajenje. Ni mi potrebno posebej povedati, da je človek tam kljub rekuperatorju seveda izdatno zračil celo noč na vseh oknih in vratih saj ponoči ni bilo zunaj 30 C z namenom ohladiti prostore. Spanje je bilo praktično nemogoče. Po potrebi podam prijateljevo tel.št: na ZS da ga vprašate sami. Tudi sam sem letos oblekel svojo hišo klasične gradnje iz sedemdesetih v izolacijo pičlih 10 cm ter v celoti izdelal še mansardo. Hiša je pravtako na sončni legi skoraj ves dan in maximum dosežene temperature ne morem podati, ker smo ves čas hladili s klimo in skrbeli za 26 C v prostorih ko je vročina zunaj vztrajala več kot teden dni zaporedoma. Ugotovitev, Izolirana hiša se poleti pregreje počasneje in potrebuje več dni, ampak se zaradi izolacije tudi ohladi bistveno počasneje. Izolacija je torej verjetno super zadeva za zimski čas, žal pa tega za poletje ne morem trditi. Ali enostavneje povedano, bivanje v moji neizolirani hiši je bilo prejšnja leta v poletnem času bolj prijetno kot sedaj ko imam izolirano. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 4.10.2012 MI2 a sencila na steklenih povrsinah imajo pri tvojem kolegu, ali se je hisa kljub sencilom "skuhala"? Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - MI2 - 4.10.2012 Senčila ima, vendar žal na notranji strani. Za prihodnja poletja smo nekako prišli do zaključka da bo bolje če instalira še dve klimatski napravi in z njimi uravnava tudi vlažnost saj talno hlajenje preko Waterstaga ne bi znižalo vlage v prostorih. Rekuperator pa je ponoči precej nadležno glasen saj se zvok prenaša po kanalih. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - cinik - 4.10.2012 Moje mnenje Nesporazum izvira iz ohlapnega pojma kaj je to jutro. Za ene lahko mnogo prej kot ob 7.00. Za druge pa ob 9.00. V urah dve eneoti razlike, v stopinjah pa lahko bistveno več (včasih tudi 10), kar je občutil vsak, ki je poleti okrog hiše kaj delal in je zgodaj začel. Podatki, ki so bili navedeni so zavajajoči v smislu imamo nekaj in so bile temperature take in take in je bilo vse OK. Če sam berem z svojo definicijo jutranje temperature (nekako ob 6.00 ali pa če kake mazohistične analize delam tik pred sončnim vzhodom - ko je ponavadi dnevni minimum) lahko iz prebranega sklepam, da je hiša imela boljše performanse kot v resnici. Če vklopim filter, da je za nekoga jutro ob 9.00 pa je tekst pošten, razen da ni naveden čas odčitka temperatur. Če berem skozi oči neobveznega prostega spisa, pa zavajanja ni. Sporočilo je simpl samo: imamo to in to in smo zadovoljni. To je vse. Zlonamernosti ni. Glede na to, da so podatki podani ohlapno, so tudi zaključki lahko samo ohlapni => zato na žalost neuporabni. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 4.10.2012 Citat: Izolacija je torej verjetno super zadeva za zimski čas, žal pa tega za poletje ne morem trditi.Razmisli o tem: Citat:Iz tega bi sklepal, da si prepričan, da zidana (masivna) hiša zaradi poletne vročine, ne rabi neke malo večje) izolacije. Če je tako, se motiš. Tako kot sem že zapisal, da mora masa hiše čez dan sprejemati (akumulirati) pridobljeno (bivanje, TV, sonce skozi šipe, ...) toploto in se ji s tem temperatura čez dan dviga; prav tako mora akumulirati tisto toploto, ki skozi izolacijo prehaja proti notranjosti. Boljša kot je izolacija, manj bo zunanje toplote, ki se tudi akumulira v zidu, manj bo dvigovanje temperature masivnega zidu in s tem notranje temperature. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 4.10.2012 @ mi2: hvala za info. madona, kako so pa se v danasnjih casih tako "zakalkulirali" da so dali sencila na notranjo stran. S tem so poleti zagreli hiso vsaj za 2-3° v primerjavi z zun. sencili. @ cinik: se strinjam. Tudi v najbolj pregretih dnevih letosnjega poletja jutranje (5-6h) temp. niso presegle 20°, medtem ko je po devetih ze preseglo 28°. Govorim za CE-mesto. Jaz se vedno pravim, da so Solarisove navedbe verjetne, se je pa zapletel v prevec povrsno podajanje podatkov za uporabnike, ki porabo itd. racunajo na cetrto decimalko. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 4.10.2012 Zunanja in notranja senčila se ne da primerjati in verjamem, da se z notranjimi senčili pošteno kuhaš v hiši, ker ti le doprinesejo k dodatni toploti (odnesejo le svetlobo in nič drugega). Sama sva npr. takoj na začetku bivanaj imela na strešnih oknih nad galerijo notranja senčila (neumna napaka, ki sva jo naredila, ker nisva razmišljala z zdravo kmečko pametjo). Kaj se je zgodilo,... že spomladansko sonce je bilo, ko si stal nad galerijo tako močno, da je bilo zgoraj na hodniku prav toplo od tega...boljše je bilo, če sploh nisva imela notranjih senčil spuščenih. Seveda sva še pred poletjem naročila in kupila zunanja senčila, ki so naredila tako spremembo, da težko opišem. In ne bom govorila o temperaturah, ker nisem zabeležila in da ne bo zavajanj. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 4.10.2012 Letošnje poletje je bilo dolgo, vroče in sušno. Pri nas v dveh mesecih poletja ni bilo v hiši nikoli pod 26 stopinjami in to s pomočjo klimatske naprave. Velikokrat je bilo teh 26 stopinj prav mrzlih, neprijetnih in smo popoldan raje preživeli zunaj na terasi v senci pri 33-35 stopinjah kot v hiši. Tudi sam sem imel to poletje velike težave s prehladi, glavoboli, kašljanjem,... ravno zaradi tega zelo suhega zraka, ki je bil dodatno osušen še s klimatsko napravo in zaradi pogostega menjavanja klimatskih razmer "slečen skoraj do golega". Klimatske naprave ne uporabljamo že več kot en mesec in recimo včeraj zvečer pa je bilo pri nas v hiši 25 stopinj in celih 66% vlage, kar je zopet zoprno. Se pa teh temperatur, pogojev ipd. tudi telo navadi in jih sprejema. Sam opažam, da mi veliko bolj paše prilagoditev naravnim pogojem, kot živet v nekih umetno reguliranih prostorih. Hvala tudi MI2 za pošten in resničen prispevek. Sam imam enake izkušnje in enaka opažanja - na obali, kjer so pogoji še nekoliko ostrejši okoli vročine. Zaradi tega se tudi borim proti zavajanju prodajalcev izolacij, raznih sistemov ogrevanja, prezračevanja, izdelovalcem zelo varčnih hiš,... ki pravijo, da ti je z večanjem izolacije pozimi topleje, poleti pa hladneje. To zadnje enostavno ni resnično! Zelo dobra izolacija, po možnosti s pomočjo velike akumulacije lažje premosti kakšen kratek vročinski val in dnevnne temperaturne cikluse, to je pa tudi vse. Bog ne daj, pa da v vročinskem valu zaradi nepazljivosti zelo dobro izolirano hišo pregreješ, ker potem je res bolje nabavit šotor v kolikor nimaš klime. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 4.10.2012 To zadnje se strinjam s tabo (oz vami) Čojko. V vročinskem valu se bo dobro izolirana in pregreta hiša zelo težko kar hitro ohladila...zato je pač treba toliko bolj previdno senčiti in vse ostalo. Za tiste, ki prvič živimo v lastnih hišah se je to zelo lahko navaditi in regulirati, tisti pa, ki se v poznejših letih odločijo za montažno ali zidano zelo dobro izolirano hišo, s superduper tesnilnimi okni itd. imajo večje probleme s prilagajanjem na ta način življenja v hiši. Sama sem bila namreč prepričana, da ko bom pa kuhala, bom pa ja odpirala okna, da se bo čim hitreje vonj razkadil ven (v bloku sem imela 24/7 odprta okna), a sem kaj kmalu ugotovila, da tega ne rabim početi in je brezveze. Pa še mnogo takih reči. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - neika - 4.10.2012 MI2 Napisal:Naj dodam zanimivost mojega dobrega prijatelja, tole je pa najverjetneje moj bližnji sosed. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 4.10.2012 Se spomnete, ko sem že dve leti nazaj pisal o tem, da bajte pozimi ni noben problem ogreti, če ne drugega, priklopiš kak kaloriferček, kar sicer res zarola elektro števec, ali pa prižgete dve rinki na plinskem šporgetu, pa je, medtem ko poleti zakuhano bajto brez aktivnega hlajenja bolje da zapustiš? Mi smo jo po bedariji dvakrat zakuhali. Ok, enkrat, ko ni bilo še izolacije, jebat ga. ampak smo popolnoma isto naredili z 20 sm fasade. 31 stopinj je bilo notri! Smrt.......dve noči sem spal zunaj v viseči mreži. Nič ne pomaga, nula. Ko smo ponoči odprli vsa okna nas je ubila vlaga. Zaradi tega sem takrat toliko prepisal tu gor, kako sem bentil nad navadami ljudi v tej bajti. Letos? Brez problema, noro! Brez senčil, teh še lep čas ne bomo imeli, brez izolacije v strehi......a se letos ni noben bunio, ko je v kleti prezračevanje s klimatizacijo delalo svoje. 25 stopinj v srednjem štuku, 55% vlažnost, v kleti norih hladnih 20 stopinj, premrzlo za sedeti in gledati TV, a užitkarsko noro za delati, ko je bilo zunaj 35 stopinj...... Seveda, na rovaš 400tih ilowatov, ki si jih je vzelo prezračevanje v teh treh mesecih. Manj kot 50 evrov za tri mesece luksuza in čudovitega nočnega spanja. Ljudje, nehajte šparati tam, kjer ni treba. Vem da se nekateremu zdi 50 evrov veliko. A kontra temu dam lahko miljon primerjav. Ta isti lahko 50 evrov spički v parih rundicah enega večera v lokalni oštariji. 50 evrov pride en parček preživet na bazenu v enem dnevu, ker nista zdržala v vroči bajti...... Če veste, kaj vam hočem povedati....... Vsakomur, ki pride pogledati naše prezračevanje povem, da gre za nekaj škatel, ki so načeloma povsod iste. Cevi in škatle. Navade ljudi.......e, to je pa čisto nekaj drugega. Teh obstaja v nebroj variacijah. |