PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 9.12.2023

žigec 34? si star 34? ok. jaz 58 pa na ekonomijo sem tud hodil; torej, sam si napisal, da se je trg odprl 2007, še v jugi so me učilu, da moramo trge odpret, konkurenco povečat, ker je to za blagodejnost ljudi....vse smo naredili, vsevposlušali politike, pa nam je vse samo slabše in slabše, doduše nekim 10% je pa premoženje naraslo na milijone......ker smo pri elektriki, ima @fefy popolnoma prav, da je stvar spolitizirana do amina, za smetano na torti pa poskrbijo še eu zeleni(spreobrnjeni neoliberalci oz. komunisti) na čelu s fukjeno ursulo in šolcem in pizdarija je popolna, vse na račun zelene preobrazbe in polnjenja žepov peščici ljudi....

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 9.12.2023

Cvet političnega idiotizma se je nedavno zbral v Dubaju na COP28, kjer je jasno pokazal, da je preneumen za vodenje sveta.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 9.12.2023

res je....in naša zmešana vlada je tam baje poslala 15 ljudi...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - firefly - 10.12.2023

Hm... meni je pa kar všeč da vidim do sosedove hiše. Kaj to še do alp vidim iz notranjske! Hvala lepa za "ekonomijo" ampak v indiji z njihovim zrakom ne bi želel živeti...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Sam123 - 11.12.2023

Tema je sicer malo zašla, tudi jaz sem kaj prispeval... Smile

Pa da vprašam nekaj kar še paše v to temo...

Mam nasprotujoče info, ali bodo stari letni meteraši SE morali plačevati od 1.7.24 omrežnino za vsako kWh v 'real time' (vsakič ko so neto porabniki), ali samo v letnem poračunu, če bodo skupno imeli manjko?

A je to že kdo dejansko ugotovil glede na kakšen zanesliv vir (ne rekla kazala)

lp

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - kavcicn - 11.12.2023

Zanimivo, kaj ljudje vse napletejo.

Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE) govori o obračunavanju omrežnine za prejeto energijo za nove samooskrbne SE po 1.1.2024, vsebuje pa tudi rešitve za obstoječe SE, za katere se nič ne spremeni pri tej veličini,  druga stvar je seveda obračunavanje prispevka za obračunsko moč, ki pa se začne s 1.7.2024 - velja za vse. Letni obračun povsem na enak način torej ostaja za obstoječe SE. Po kakšnih cenah za energijo in omrežnino pa se bo obračunal manjko konec leta 2024, pa sam bog ve ...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Sam123 - 12.12.2023

ja sej tudi jaz sem bil prepričan da je tako ko sem že enkaj časa nazaj bral zadeve, pol sem pa dobil neke info (reklakazala) od enega od distributerjev kontra...

Verjetno bo pa prej ali slej omreznina za vse v 'real time', da se bo spodbujalo dejansko 'samooskrbo'... Verjetno tudi odvisno od omejitev trenutnih možnosti števcev...

lp

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 12.12.2023

Kavcicn:
Letni obračun povsem na enak način torej ostaja za obstoječe SE. Po kakšnih cenah za energijo in omrežnino pa se bo obračunal manjko konec leta 2024, pa sam bog ve ..

Saj je vendar logično, da boš del omrežnine za obračunsko moč plačal že med letom za ves odjem, ne glede na to ali bo na koncu leta presežek ali manjko.
Omrežnino za razliko porabe v primeru manjka, pa ti bodo verjetno obračunali po povprečni ceni omrežnine za porabo (tu niso velike razlike v ceni) -menim, razen če je drugače določeno.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - kavcicn - 13.12.2023

Migaj,
pri obračunu manjka sem seveda mislil omrežnino za prejeto energijo (na kWh), omrežnino za obračunsko moč (na kW) plačujemo itak vsi čez celo leto.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 13.12.2023

> Omrežnino za razliko porabe v primeru manjka, pa ti bodo verjetno obračunali po povprečni ceni omrežnine za porabo (tu niso velike razlike v ceni) -menim, razen če je drugače določeno.

Če človeku ne znaš dat vsaj utemeljenega odgovora, ga morda raje ne zavajat? Če bi znal prebrat omrežninski akt, bi videl, da je drugače določeno.

2. odstavek 19. člena Akta pravi, da za samooskrbne po starem sistemu velja:
  • omrežnina za moč v skladu s 15. in 16. oz. 17. členom - po novem sistemu z dogovorjeno močjo po blokih oz. s pavšalom, če nimajo 15-minutnih meritev,
  • omrežnina za energijo po 3. in 4. odstavku 17. člena - to VT/MT/ET sistemu, z netiranjem

Glede na to, da je bil praktično edini možen način za priklop na samooskrbo, da si dobil tudi ET, to pomeni, da se ti dela letni net metering, na morebitni manjko energije pa se ti obračuna omrežnina za energijo po ET tarifi.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - laguna1 - 13.12.2023

https://www.24ur.com/novice/slovenija/agencija-omreznina-bo-po-novem-za-povprecnega-gospodinjskega-odjemalca-nizja.html

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 13.12.2023

Ne, samo bistveno več bomo plačevali. Angry

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 13.12.2023

Le zakaj imamo in plačujemo toliko agencij ipd sranja?
Za običajne uporabnike bi ti morali prosto razložiti, kot si znal ti ruske, ne pa da moramo vsi študirati predpise   Angry .

Ruske, ali drži povzetek?

Predvidoma od 1.7.2024 bomo plačevali omrežnino za moč glede na določeno dogovorjeno moč po časovnih blokih, če ni veljavnih 15-minutnih meritev, pa pavšalno.
Ruske, kaj konkretno pomeni pavšalno?

Dve leti kasneje ali v primeru lastne spremembe dogovorjene moči, pa bomo vsi plačevali tudi špice presežne odjemne moči glede na dogovorjeno moč po časovnih blokih.

Net metering-aši bomo za morebitni letni manjko energije, omrežnino za energijo plačali po ET tarifi,  
za razliko od ostalih, ki bodo predvidoma od 1.7.2024 omrežnino na porabo plačevali po ceniku omrežnine za energijo po časovnih blokih.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - thundercat - 13.12.2023

https://www.rcp.ijs.si/splesko/elektr/csv/

Če kdo želi izračunati razliko v ceni. Mene pride na letni ravni za mojih 3X25A +8 EUR.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 14.12.2023

> Predvidoma od 1.7.2024 bomo plačevali omrežnino za moč glede na določeno dogovorjeno moč po časovnih blokih, če ni veljavnih 15-minutnih meritev, pa pavšalno.
> Ruske, kaj konkretno pomeni pavšalno?

Odvisno pogodbe in od kakovosti podatkov, ki jih bo dobival distributer od tvojega števca, boš dobil obračun na različne načine.

Če pogledaš vzorec računa iz https://www.uro.si/ra%C4%8Dun/obra%C4%8Dun-omre%C5%BEnine-po-novi-metodologiji  imaš tam 4 možnosti:

1. dejanska poraba po 15-minutnih meritvah
2. dejanska poraba po 1.8.1, 1.8.2, obračun moči po časovnem bloku
3. dejanska poraba po 1.8.1, 1.8.2
4. ocenjena poraba

1. je za tiste, ki imajo 15-minutne meritve,
2. mi izgleda, da je delan za net metering,
3. je za tiste, ki nimajo 15-min meritev, dobi pa elektro od števca porabo VT/MT,
4. je za tiste s starim števcem, ki bojo plačevali odokativno, 1x letno bojo dobili pa poračun.

3. in 4. sta pavšal - dogovorjena moč se ti določi fixno glede na priključno moč in ne moreš spreminjat.