![]() |
|
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
|
Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 19.11.2017 Fotovoltaika. Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 19.11.2017 Citat:Ti bi ustvarjal dobiček?Pa veš zakaj je temu tako? Zato, ker se ob vseh večjih izgradnjah (pa naj bodo to avtoceste, železnica, TEŠ ali druga infrastruktura) na veliko KRADE. In potem so ljudje prepričani. Je pa to morebiti tisti vzrok, zakaj so ljudje tako proti vsem takim posegom. In na koncu namesto da bi bile stvari cenejše, ker - saj smo se širili, izboljšali - je dostikrat le še slabše, ker morajo - kdo spet - ljudje pokrivat izgube (beri nakradeno). Morda je eden vzrokov za odklon tudi v šali (ki to ni), sem jo ravnokar dal gor. Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 19.11.2017 gape Napisal:Podeželje nasuti s PV, naslednja stvar, omrežje ne more biti več "umetni" hranilnik, ampak se vsak vsaka PV naveže na lastno baterijo... Enkrat SE ne bi smele biti priključene na omrežje, drugič pa bi prodajali elektriko? A ni to malce protislovno. Če ni, pa povej kakšna je razlika, če v omrežje za denar prodajam energijo, ko jo imam preveč in iz omrežja za denar kupujem energijo, ko jo imam premalo s tem, da brezplačno oddajam energijo v omrežje ko jo imam preveč in jo brezplačno (do oddane količine) prejemam nazaj, ko jo imam premalo? Da bi vsaka stanovanjska hiša v kleti imela sobo ali dve baterij je čista utopija. Baterije v hiši pomenijo varnostne probleme (eksplozije, požar, tokovni udar...), ekološke probleme (kisline, težke kovine...), so lahko tudi zdravstveni problemi (zastrupitve, opekline, alergije...)... Dokler se s tem bavijo redki entuziasti, kateri so tehnično podkovani in obvladajo probleme še gre, ko pa bi se z baterijami začeli ukvarjati: razni profesorji, FDV vseznalci, tobačna alter scena, LGBT vizionarji...bi pa bil kaos neizbežen. So pa baterije idealne za upravljavca omrežij. Postavi jih lahko v bližino večjih porabnikov in jih polni ob viških energije. Ob konicah pa črpa energijo iz baterij in s tem razbremeni transportno omrežje. Torej lahko po istih daljnovodih do porabnikov dovede bistveno več energije. Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 19.11.2017 Takole mimogrede - se mi zdi da bo treba mal "grmovja" posekat - da se bo videlo naprej. :wink: Vsi nekako turimo EV na sedanjo - tudi za auspuharje - neprimerno infrastrukturo. Prva napaka - za moje pojme. Ta bulši telefoni se danes filajo na "indukcijo", torej lahko žice odmislimo. V "cesti prihodnosti" so lahko žičke - ne ? Pa se lahko EV, ko je na taki "AC-indukt", fila ko se premika, oziroma vsaj dobi potrebno energijo za sprotno porabo. Torej so lahko baterije v EV manjših kapacitet. Pa "sistem" - baje bo pameten, bo to vse fural in krmilil. Kdo, kdaj, kam se bo furkal pa "AC-indukt", pa seveda kolk bo skuru štroma, pa pretočnost prometa in seveda hitrosti bodo nadzirane centralno in optimalno, da ne bo zastojev. Te študije o prometu smo tudi že lahko videli. No, meni niso bile po všeči. Fery-u verjetno še manj. Tisto kar se bo čez 30 let vozilo po cestah - bo verjetno res na "baterije" ali pa na "magnetke", bo pa - v to sem prepričan - popolnoma nekaj drugega, kot si mi danes lahko predstavljamo. A čmo počakat? Jest bom! 8)
Re: Moja vizija električne mobilnosti - Homer - 19.11.2017 V ZF filmih iz 50 in 60 let so avtomobili leteli. Minilo je 60 let, pa se še vozimo v avtomobilih s 4 kolesi in motorjem na notranje izgorevanje. Če preskočimo elektroniko, ki je tedaj ni bilo, so bile znane vse potrebne komponente (akumulator, elektromotor, ........) Imeli smo trolejbus in tramvaj, ki je šel na elektriko (zakaj jih nimamo danes?) Tako, da..... Ja, počakajmo, a se mi zdi da 30 let ne bo dovolj...... Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 19.11.2017 Selektivni pogled na stvari Homer. Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 19.11.2017 Pa ste entuziasti eni. Vsa čast. Nič slabga mislu, da ne bo pomote. Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 20.11.2017 gape Napisal:Podeželje nasuti s PV, naslednja stvar, omrežje ne more biti več "umetni" hranilnik, ampak se vsak vsaka PV naveže na lastno baterijo, po neki formuli svoje nazivne vrednosti. To je stvar debate, računa, v končni fazi striktno algoritma+pamentega omrežja. Hranilnik je lahko tudi EV, ali nek tip akumulatorja Powerwall, Eaton, ipd. Pamet v glavo. Ta teden bi s fotovoltaiko bili v temi. Zunaj je megla, mrzlo, črpalke ne lavfajo, avti so prazni. Pa potem prosimo v TEŠ naj končo naložijo koln, ker ne moremo biti doma na mrzlem, prav tako ne moremo v službo, ker so avti prazni. Poleti pa bi dalavce iz TEŠ poslali na prisilni dopust, ker jih itak ne rabimo, ker imamo dovolj sonca. Vsak, ki se je kdaj igral z baterijami (veliki UPS-i) ve, da te niso večne, da potrebujejo vzdrževanje, celo hlajenje in če jih res nujno ne potrebuješ jih ne vgradiš. Pa še prostor zavzemajo in domači majstri lahko kakšno ušpilajo. Trenutno, da fotovoltaika od sebe 0 kWh! <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.electricitymap.org/?countryCode=SI&wind=false&solar=false&page=country">http://www.electricitymap.org/?countryC ... ge=country</a><!-- m --> Cena 14kWh baterije pa v vesolju: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.tesla.com/en_GB/powerwall?redirect=no">https://www.tesla.com/en_GB/powerwall?redirect=no</a><!-- m --> Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 20.11.2017 Ste pa specialci v selektivnem branju. Kar govorim, je le to, da s tehnologijo hranjenja energije v teh "bav bav" low tech baterijah lahko energijo bistveno bolje razporediš, kot dela PV sedaj, in kar je njen glavni očitek že od nekdaj. Za sezonsko razporeditev EE, je pa normalno potreben še drugačen pristop. Kakšen algoritem, formula.. Aja, delavci iz TEŠ, bi bili lahko razporejeni npr. v Bisol.. Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 20.11.2017 bvs Napisal:Pamet v glavo. Ta teden bi s fotovoltaiko bili v temi. Zunaj je megla, mrzlo, črpalke ne lavfajo, avti so prazni. Pa potem prosimo v TEŠ naj končo naložijo koln, ker ne moremo biti doma na mrzlem, prav tako ne moremo v službo, ker so avti prazni. Poleti pa bi dalavce iz TEŠ poslali na prisilni dopust, ker jih itak ne rabimo, ker imamo dovolj sonca. Vsak, ki se je kdaj igral z baterijami (veliki UPS-i) ve, da te niso večne, da potrebujejo vzdrževanje, celo hlajenje in če jih res nujno ne potrebuješ jih ne vgradiš. Pa še prostor zavzemajo in domači majstri lahko kakšno ušpilajo.Le zakaj ste se tako vpiknili v SE in akumulatorje, ko pa je vsakemu z IQ nad mejo zaznave, da to ne more pokriti vseh potreb po energiji. Namesto v iskanju kaj ne gre raje svoj intelekt usmerite v tisto kar gre. V Sloveniji imamo na sto tisoče individualnih kurišč. Če bi v ta kurišča namenjali dnevno izgubo TEŠ6 (po nekih podatkih 130.000€/dan) bi jih v nekaj letih lahko vsa nadgradili v kogeneracijska. Tako bi imeli poleti fotovoltaiko, pozimi kogeneracijo, preko celega leta pa vodo in veter. Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 20.11.2017 gape Napisal:Aja, delavci iz TEŠ, bi bili lahko razporejeni npr. v Bisol.. Ta je pa tvoja najbolj močna :lol: :lol: , Elektrarno pa konzervirajo do jeseni al kako?
Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 20.11.2017 bozgom Napisal:Le zakaj ste se tako vpiknili v SE in akumulatorje, ko pa je vsakemu z IQ nad mejo zaznave, da to ne more pokriti vseh potreb po energiji. Namesto v iskanju kaj ne gre raje svoj intelekt usmerite v tisto kar gre. Ti bom povedal kaj gre. Nemci so naredil za 9 novih TEŠ-ev koln elektraren v zadnjih petih letih ![]() Torej ti predlagaš, da zapremo TEŠ in naj mame in fotri penzionisti poskrbijo, da bodo celo noč kurili, da ne bo zmanjakalo štroma :lol: :lol: . In mi vsi hitimo na toplotne črpalke, ker ne bi radi nalagali v peč .
Re: Moja vizija električne mobilnosti - Homer - 20.11.2017 Če bi akumulatorji bili ekonomsko upravičeni, bi že zdavnaj delali velike akumulatorske postaje in jih razporedili po Ssloveniji (morda kar ob vsaki večji RTP) Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 20.11.2017 bvs Napisal:Ti bom povedal kaj gre. Nemci so naredil za 9 novih TEŠ-ev koln elektraren v zadnjih petih letih Se mi dozdeva, da je EV samo mali kamenček, mi pa iz tega delamo goro. Družba kot celota bo morala narediti par korakov v smer učinkovite rabe energije na splošno. Na področju "kure" pa bo to zelo "hard" projekt. To niso samo štekdoze za aku-avte. Stvar se začne pri prostoru - urbanizmu, pa prometu. Dokler se bo masa iz periferije v prestolnico vozila individualno ( pa nima veze al na nafto al na štrom ) ne bo veliko narejenega. Javni prevoz - seveda na štrom - je del sistema. Ampak ne tak, kot ga imamo mi. Že zdavnaj je ekonomika pokazala, da je 150 ljudi v el. primestnem vlaku ( tramvaju ) bistveno ceneje peljati na razdaljo 30km, kot pa če se vsak furka sam. Seveda mora ta sistem "pokriti" špice, in speljat vse v neko točko. Že tukaj se potreba po energiji bistveno zniža. V mestih itak - rent bicikl in rent EV. Vse ostalo so modifikacije in prilagajanja. Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 20.11.2017 bvs Napisal:gape Napisal:Aja, delavci iz TEŠ, bi bili lahko razporejeni npr. v Bisol.. Ne, ne, blok se obloži v integracijske panele. :wink: |