PodSvojoStreho.net
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mikos - 28.12.2014

Bohinc mogoče je pri tebi bolje zaradi večjega ohišja in se sprememba ob delovanju manj pozna. Za koliko pa pri tebi ob delovanju pade temperatura uparjalnika?

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 28.12.2014

Nimam ''oblaka'' oz. Web. Niti spremljam ne, kot sem nekoč, bi moral nazaj brat, al pa slikce gledat :mrgreen:
Vem pa, da je senzor na robu uparjalnika, dobro dosegljiv; ne vidim pa potrebe po spremembi.
Lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mikos - 28.12.2014

Tudi jaz to sezono manj spremljam delovanje, kot lansko, ki je bila prva. Vem, da bi se kje dalo še kaj optimizirati, vendar kot rečeno sem s porabo zelo zadovoljen in za kak procent dodatnega prihranka nimam interesa izgubljati preveč časa. Si pa želim, da bi več uporabnikov delilo svoje izkušnje in bi si lahko kdo s pomočjo izkušenj ostalih prihranil čas, denar in slabo voljo svoje najdražje, ker se bolj posveča mašini, kot njej.
Lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 28.12.2014

Vsi pridemo sčasoma do tega. Po dveh treh letih počasi pozabiš kako se sploh pride v servisni meni. V bistvu pozabiš, da sploh imaš kaj v "kurilnici". Dokler kaj ne crkne.....

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - zelva101 - 28.12.2014

Glede na to, da je to moja prva sezona, si predstavljate, da imam še veselje Smile

Se mi tudi zdi da mora biti tipalo nekje pred uparjalnikom, da med obratovanjem ne hladi tipala. Bom malo pogledal če ga opazim. Mogoče je kakšen mm preblizu uparjalnika pa ga malo mede, ker tam ni ravno veliko prostora.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - zelva101 - 30.12.2014

No sedaj ko je -10, tipalo zraka med mirovanjem še vedno zleze za 5°C v gor na -5 Zaradi tega, je nihanje temperture vode skoraj 7°, kar pomeni, da se TČ dolgo matra da doseže želeno temp (ker toliko traja vklopi še grelce, čeprav TČ še čisto dovolj daje od sebe), potem pa 1h počiva. POleg tega še prekmalu sproži defrost, ker misli, da je zunaj -5 in ob uparjalniku -16 je normalno da ga sproži.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/10/hQ/4dw6slAA/2014-12-308-36-17unichr("46")png[/img]

Tudi tipalo sem že lociral, ampak je težko priti zraven. Verjento bom po praznikih klical TT, da ga prestavimo.
Je pa stvar v tem, da je tipalo prišraufano na ogrodje TČ in se preko tega verjetno segreva.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mikos - 30.12.2014

Pri meni je v času delovanja odčitek zunanje temperature še vedno točen, ko sem zjutraj odhajal v službo je bilo -16,7°C, prvič po eni sezoni in pol delovanja TČ so bili vklopljeni grelci. Temperatura uparjalnika je bila pod -25°C, tako da je bila pomoč grelcev najbrž upravičena. Vseeno razmišljam, da bi tudi jaz poklical TT, da naj prestavijo tipalo iz ohišja.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 30.12.2014

zelva101 Napisal:Letos je moja prva sezona s TČZ ZV 12/13 E1.
Zaenkrat deluje super. Edina stvar, ki mi sedaj ni čisto všeč je tipalo zunanje temperature, ki je v zunanji enoti. Ob soncu to niti ni problem, ko kaže 5-10 preveč, ker sonce tudi hišo segreva preko oken.

Zanimivo je sedaj ko je mraz, ker tipalo takrat kot TČ ne obratuje kaže pevisoko temperaturo - blizu nič, tudi če je zunaj -6°C.

Ali ste imeli ostali tudi takšno izkušnjo? Drugače verjetno, ni velik problem prestaviti senzor nekam v stran, če jim pripraviš kable je to za 5 minut dela. Samo ne vem ali se mi jih splača klicariti zaradi tega.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3X/A1/4OtZENge/2014-12-279-19-40unichr("46")png[/img]

V spominu imam da se nekje v servisnem meniju da nastaviti odklon - torej korekcijo izmerjene temperature.
Servisni meni: gre se v glavni meni (tipka levo zgoraj) in se precej dolgo časa drži tipko puščica navzdol (desno spodaj). Precej dolgo - toliko da že misliš da nič ne bo in potem še malo - kakih 20 sekund.
Svetujem ne šarit po nastavitvah kar povprek, če ne veste kaj naredijo, velikokrat se iz opisa postavke ne more z gotovostjo sklepati kaj naredi - tolko v vednost.

EDIT: sem videl da so to že drugi svetovali in da v tem primeru ko temperatura skače, ko ni konstanten odklon, to ne bo pomagalo.

mikos Napisal:Na tem forumu me najbolj moti to, da je treba določene izdelke, še posebej slovenske, ponavadi brez argumentov popljuvati.

Jaz pa mislim obratno - da je navada na slovenske izdelke gledati preveč prizanesljivo. Govorim na splošno.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Poldee - 30.12.2014

Se strinjam. Samo zato ker je nase, ne pomeni, da je res nekaj. Ce sklepam po politikih, managerjih etc... je hitro jasno kje smo... Igranje na nacionalno noto je super ok, samo marsikdaj pretirano. Pa to ne leti na TT ali Gorenje ali karkoli o cemer se tu zgovarjamo, na splosno mislim - vecinoma ni upraviceno (iz dosedanje prakse videno)...

Migaj Napisal:Pri defrostih še zdaleč ne gre samo za zun.temperaturo in odštevalnik časa.
TČ bi morala sama ugotoviti, kdaj je toliko zasrežena/zaledenela, da je potreben predčasen defrost, sicer pa ni potreben tako pogosto. Vendar v praksi najbrž to ni vedno lahko, saj zaenkrat TČ še nima oči in ušes.
Ker ima TT TČ relativno velik uparjalnik ter rebra z velikim razmakom, se morda pri TT zato ne sekirajo, če se jim dogaja kak defrost preveč ali prehitro. Ker defrostov imajo še vedno manj, kot jih je pri klima-TČ-jkah.
Je pa po mojem npr Thermia Atec v tem precej naprej.
Je pa vse to samo moje razmišljanje.

Lej, v tej temi pred mnogimi posti je nekdo opisal princip delovanja mehanizma za defrost. Ne zdaj nekaj na novo izumljat mnenje o tem, je treba pač it mal študirat nazaj če se pozabi.

Ne, ni defrost vezan na nek odštevalnik in zunanjo temperaturo, it's not the whole story.

Nastavitve v meniju omogočajo le intenzivnost defrostanja, in ja - tudi minimumume in maksimume (najmanj na XYZ minut in največ na XYZ minut). Vsi ti parametri teoretično omogočajo porezavo nesmislov. Torej če en od parametrov v povezavi z drugim smatra, da je potreben defrost in hkrati obstaja možnost, da v resnici ni potrebe, tretji parameter omili ta defrosting happyness na nek prednastavljen minimum (recimo na največ toliko minut med enim in drugim).

Kolkor sem pri kakih znancih z drugimi napravami spremljal je princip, ki stoji za sprožanjem defrostov (opisanoi enkrat v zgodnjih nadaljevanjih te teme) v bistvu isti. Po moje je več ali manj razlika v tem koliko zanesljive podatke dajejo krmilniku senzorji v kakšnih pogojih. Ne vem.

Danes sem v bistvu prvič sam opažal mogoče čudna skakanja odčitane zunanje temperature.

Neka amaterska vremenska postaja, oddaljena recimo 3 km, ki se mi zdi da je lani kazala precej enako temepraturo kot senzor v TČ je kazala današnjo zunanjo temperaturo zjutraj -13,4.
Moja TČ je kazala med delovanjem -11,nekaj. Ok pač lokalna razlika recimo. Grelce sem za letos za hec nastavil za vklop ob -10 stopinjah po 30 minutah delovanja kompresorja.

Torej se je veselo odštevanje do vklopa grelcev začelo in so se po pol ure tudi vklopili.
Kar je bilo zanimivo ob tem je bilo to, da je temperatura povratnega voda začela padati in je padla za kake pol stopinje! Tako stanje je vztrajalo nekaj trenutkov (recimo 20 sekund od oka) potem pa je zelo hitro nadomestilo izgubljene pol stopinje, vendar ni bistveno napredovalo od temperature pri kateri so se vklopili grelci. Predlansko zimo imam meglen spomin, da so grelci opazno delovali, ampak kot rečeno - spomin je res meglen.

Še nekaj časa sem vztrajal pred displejem in čakal ali se bo spet zgodil kak naglejši porast temeprature ampak moja radovednost ni bila poešena. Kajti ogrevanje se je ustavilo. Zakaj, saj je ciljna temepratura povratnega voda še kar oddaljena? Ne, je dosežena vendar nižja, ker se je zenzor zunanje temperature premislil in spremenil svoj podatek o zunanji temperaturi -11 in se odločil da je nekej med -8 in -9.
Amaterska vremenska postaja je seveda hotela biti bolj konsistentna je je še vedno kazala -13,4.

Iz dopustniškega firbca sem zašel še parkrat v kurilnico in še med dvema ogrevalnima cikloma se je izmerjena temperatura nenadoma zvišala in ogrevanje se je pridno ustavilo.

Enkrat sem jo ujel tik pred začetkom ogrevanja - takrat je še vedno kazalo tisto nižju zunanjo temperaturo, ki pa se je med delovanjem začela spuščati za kaki 2 stopinji in s tem odmikati ciljno temperaturo povratka .

Takega obnašanja v preteklih dveh zimah nisem opazil. Ali je to povezano z vklopom grelca? Ne vem in si ne predstavljam kako bi bilo. Tudi ni temperatura zrasla takoj bo vklopu grelca. Lahko pa da sistem "sampla" temepraturo na doiločene intervale (na 5, 10, 15 minut recimo, ne vem) in se je efekt vklopa grelca občitil na senzorju šele ko je sitem poslal senzorju zahtevek za odčitek. <--- te špekulacije veljajo če je dejansko vpliv grelca na senzor, čeprav - ponavljam - ne vidim kako bi to lahko bilo. Defrost po opažanjih NI dvignil izmerjene zunanje temperature.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mikos - 30.12.2014

Madhatter, vesel sem, da si se zopet oglasil, saj sem iz tvojih in Bohinčevih postov o TČ TT izvedel več kot od tistih, ki sem jim za to plačal.
Glede na graf naj bi pri meni po vklopu grelcev zunanja temperatura nekoliko padla. Med odtaljevanjem je odčitek zunanje temperature vedno konstanten, najbrž software zamrzne vrednost, ki je bila tik pred začetkom le tega.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 30.12.2014

Moji zaključki so bili napisani v pogojniku, nastali pa so predvsem na podlagi spremljanja opažanj uporabnikov na forumu. Vesel sem, če so bili zmotni in Termotehnika pri svojih TČ ZV dobro obvlada defrostiranje. Res super, če je res tako.

Ne pravim, da Termotehnika res obvlada defrost protokole - pravim le, da so običajni principi sprožanja defrostov upoštevani v njihovem krmilju.
Vprašanje pa je, če so težave (ali neoptimalno vedenje stroja), kje, v čem je točno problem. Ali je to pri konkurentih mogoče neko inteligentnejše obravnavanje in predvidevanje iz dobljenih podatkov ali je le stvar dobrega ugibanja in predvidevanja tistega ki stranki nastavi TT krmilje ...