PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 3.10.2012

Iz podatkov, ki jih je nalinkal tomice je razvidno, da so bile nocne temperature se vedno "relativno sveze" - nocne niso bile nikoli 25-26°. To je kvecjemu ob devetih zjutraj (Solaris je napisal, da so dlje spali).

Ne vem (in me tudi ne zanima v detajle) kako so upravljali s prezreacevanjem ponoci/podnevi, vendar je nocna "svezina" ocitno vendarle kompenzirala dnevno vrocino in notranje dobitke.

Saj je solaris lepo napisal, da prevelikih aktivnosti, ki bi ustvarjali fenomenalne notranje dobitke niso pocenjali. Prav tako "naravnih" 26° ni neka ledenica, zaradi katere bi bilo smiselno oporekati njunim opazovanjem.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 3.10.2012

Čojko, svojega zapisa ne misliva popravljati, ker nisva nikjer zapisala, da ga morate prebrati-prebere ga tisti, ki želi. Niti ni nikjer zapisano, da mu morate verjeti, zopet tisti, ki želi. Prav tako sem napisala, da nisva cele dneve letala naokoli s termometrom (ker ne rabiva dokazovanja sama sebi), sva napisala približne temperature in kar sva želela povedati oz sporočiti tistim, ki jih zanima kako je poleti v montažni hiši je to:

da kadar je zunaj ponoči hladneje, lahko brez problemov držiš povsem normalno, celo super ugodno klimo (v najini hiši, na najini lokaciji, ob najini orientaciji, da ne spet kaj narobe); kadar pa je zunaj topleje tudi ponoči ( ne bom pisala temperatur), se hiša nekoliko zagreje, vendar je bivanje in klima še vedno ugodna in čisto ok, tudi če so temperature višje, ker je tudi zračna vlaga zaradi rekuperacije in vsega tega nekoliko nižja.
P.S.: (nikakor pa nimava namena se nekaj ekstra hvaliti, ker nimava nič od tega, vendar zgolj objavljava informacije, ker veva kako fajn je, če lahko prebereš kakšno osebno izkušnjo, ki so tudi nama tekom gradnje prišle še kako prav)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 3.10.2012

Glej, statistični podatki kažejo, da so bile tvoje navedbe netočne. In še enkrat: kakp msliš, da je možno imeto notranjo temperaturo pod 26 stopinj, če imaš 14-dnevno povprečje zunanjih temepratur okoli 30 stopinj (tvoje navedbe).

Malo več natančnosti, da potem tukaj ne ratajo brezplodne debate, ker se "pač nekomu nekaj zdi".

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 3.10.2012

Solaris, brez bojazni. Vsi smo šli čez to. Le da se je meni dalo dokazovati, postavljati termometre, zapisovati, fotografirati, pisati. Vzel sem kot nek izziv za samega sebe, ker tudi meni ni bilo jasno, zakaj so ponekod odkloni, ki jih ne bi smelo biti. Več kot pol leta sem dokazoval pomen skuritve petih polen v kaminu/štedilniku na stanje števca porabe toplotne črpalke in za nekatere razbil ta mit.

Bilo mi je v veselje. Zase. Malce me je zamorilo, ko sem po celotni mith ceremoniji o tem govoril z našim ogrevalnim inženirjem, ki je guru za to tehniko v naši lepi in mi pribije, da zakaj sem se s tem ukvarjal, ko je že vse znano in izračunano. Pa mi je bilo na koncu vseeno fino, ko sem sam sebi dokazal, da mi logika deluje :-)

Se mi zdi, da so bili tisto najlepši časi tega foruma. Zdaj.......zdaj se tega ne da nobenemu več. In smo se vsi omejili zgolj na trmo in svoj prav, zaradi tega pa širom teh soban prihaja zgolj še do podjeba in kregarije.

Navsezadnje sem bil verjetno edini v slo, ki je poleti zjutraj skakal okoli s fotoaparatom in slikaril meglo in zelenje, ker narod enostavno ni verjel. Pa je bilo spet zanimivo ;-)

Pismu, rad imam izzive, časa pa je tako malo :-(

Le imejte se čimlepše v svoji hišiki. Vse ostalo je popolnoma nepomembno. Na nas dvomljivce se sploh ne ozirajte.

lp
Berg

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 3.10.2012

solaris Napisal:Čojko, svojega zapisa ne misliva popravljati, ker nisva nikjer zapisala, da ga morate prebrati-prebere ga tisti, ki želi.

Evo in to je odgovor nekoga, ki eno leto vestno piše zadeve o hiši, spletniki, na forum spravi celo gradnjo v živo, ipd. potem pa viha nos, ko mu po ne vem kakšnih mukah uspeš dokazati napako, ki jo je zapisal in ga/jo prosiš, da to v korist mase ljudi (zame ne rabi), ki se odločajo za gradnjo, to berejo, pač samo ustrezno popravi.

Res ne razumem kaj je tako narobe če ste se zmotili.

...ali pa sta samo podlajšana roka Lumarja, ki skrbita za promocijo njihovih izdelkov z namernim zavajanjem.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - vincent - 3.10.2012

Čojko Napisal:... vse do ene točke ko si poleg fasade zaključil še TČ in postal še eden od tistih, ki si jih radi merijo in tekmujejo kdo bo imel daljšega.

Joj si smotan. :wink: Imam občutek da ti grejo na splošno TČ na organ (a tu jaz ne morem nič). Zakaj ne vem. A kakrokoli že, da bom imel jaz TČ sem vedel že od samega začetka, ko sem začel razmišljati o prenovi hiše (ki se zdaj dejansko dogaja oz. zaključuje). Če te pa slučjano moti lokacija naše TČ, pa vabljen na obisk da ti povem in pokažem (dokažem) na licu mesta zakaj ne more biti drugje oz. jaz nočem da bibila kje drugje dasiravno bi jo raje imel kje na robu,kompromise je treba vedno sklepat). A ker nisem povsem tipičen sem si omislil tudi peč na drva, ker brez prostorčka, kjer lahko vržeš not par polen (drugega kurišča več ni v hiši) pač ne bom. To je to. Glede letne porabe pa...spodaj je kot hec pisalo zakaj je temu tako.

Glede smae tematike pa toliko...ti živiš na primorskem (čeprav nima veze ker ti ne očitam a z vika teme ima vezo) in so pri vas drugačen zakonitosti kot o osrednji sloveniji, ker če bi živel kje drugje bi ti bilo jasno da kaj dosti juter v letu ni, ki bi presegale nananižje temeprature nad 25 stopinj, torej bi že po tem lahko sklepal, da se da hišo ohlajat - ne bi rabili nobene kregarije in dokazovanja.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 3.10.2012

Nisi me razumel. Nimam nič proti TČ, pač pa proti tistim, ki so si jo nabavili, da se lahko trmasto dokazujejo. Bergi, tomice, pedenjdeklica, .... kapo dol. Tudi tebe sem imel tu zraven. Stopi korak nazaj in metematično dokazuj, svetuj,... spadaš med naštete ogromno znanje, izkušenj,...in naj te nova TČ, kolektorji,...in moja špikanja, da pridemo zadevi do dna ne potegnejo v drugi pol. Ok?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Fery - 3.10.2012

Čojko Napisal:...ali pa sta samo podlajšana roka Lumarja, ki skrbita za promocijo njihovih izdelkov z namernim zavajanjem.
A ti ni bilo to jasno že s prvim napisanim postom?
A ni čudno, da se niti Fery-ju ne da oporekati in preklati v tako kočljivi temi?
Klasična reklamna trobila. Tako očitna, da se mi niti "Prijavi" ne da klikniti. Sicer pa nebi dosti dosegel, ker so tu zadaj večje stvari še od prej.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Popravila na domu - 3.10.2012

Tale prerekanja in navzkrižna dokazovalno-zasliševalni zapisi so čisto zares jako interesantni.
In ker sem šel tudi sam skozi to, da sem moral dokazovati tisto kar sem napisal in fotografiral...kakšnih hudih spoznanjskih preobratov pa vseeno ni bilo...bi sedaj ubral drugo taktiko.
Vsake toliko bom napisal /seveda, poleti bo to bolj aktualno/ vse podatke, ki jih prikazuje tista digitalna reč.
Kdor bo oporekal navedenim stanjem, s tem sprejme stavo za 1000,00€ (da ne pretiravamo). Prinesti jih more, ali pa priti ponje v roku npr. ene ure. Če ob njegovem prihodu stanje bistveno ne odstopa od navedenega, plača tisočaka in dobi kavo. Če pa stanje odstopa (npr 10 in več %) pa mu jaz dam tisočaka, pivo, 10 ćevapov, tri vabe in dormeo povšter. To pa še ni vse. Poleg dobi še..... :lol:

Me prav zanima.

Ponudba pa je na vsak način takšna, da jo je praktično nemogoče odkloniti 8) .
Natančne pogoje pa določimo ob sprejemu stave.
Tako to gre. Big Grin

Lep pozdrav,
Gorazd

Uh, še tole: zgoraj sem bil opomnjen, da sem obljubil spletnik v zvezi z gradnjo topogledne NEH vkateri prebivam. Bom naredil. Obljubim!.

Daj se vrašaj, zakaj pride do "navzkrižno-dokazovalnih ", kot sam praviš... V tem primeru (pa daleč od tega, da je osamljen na tem forumu) zato, ker nekdo nekritično hvali svojo novo igračo.

Na koncu pa ugotovimo, da je (sam ve zakaj) navajal napačne podatke. Lahko je to honest mistake, lahko je posledica tega da je človek zaljubljen v svojo igračo (priznajmo, vsi smo po malem otroci - novejša in večja kot je nova igrača, raje jo hvalimo), lahko gre za to o čemer piše Fery, pa verjetno še kaj četrtega ali petega... Smo pa zlasti v temi Energijski viri v zadnjem letu ali dveh videli, da se določen izdelek/izdelke reklamira na bolj ali manj neetičen način. In naivni bi bili, če bi mislili, da tega v drugih temah ne bo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Popravila na domu - 3.10.2012

Yo, @csamo001. Tudi to, kar si napisal je lahko popolnoma verjetno. Zato pa bi rad pri takšnih rečeh uvedel nekakšen "trend", ki bi se ga lahko poslužil tisti, ki se počuti "napadenega" na način oporekanja njegovim ugotovitvam.

Zatorej bom začel pri sebi kot prvi, ki ponuja stavo v višini 1000,00€ tistemu, ki bo oporekal resničnosti podatkov, ki jih bom občasno navajal v zvezi z odčitki zunanje in notranje temperature, stopnjo vlage in podobnimi izmerljivimi zadevami in mi ob priliki hitrega osebnega obiska uspel dokazati, da navedeni podatki niso verodostojni.

Na tak način mislim, da bi se izognili marsikateremu prispevku, ki sicer izkazuje piščevo znanje na tem področju, hkrati pa tudi nejevero ob navedenih podatkih, ki se s tem znanjem in védenjem ne skladajo.

Kaj praviš, bi bila to ustrezna rešitev? :roll:

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 3.10.2012

Montažna bajta, brez rekuperatorja in zračenja (kolikor sem razumel), teden zaprta (razen za zračenje), v njej več oseb, obiski, temperatura pa največ 26 in čist fajn klima.
Ultra bedastoča, kot prvo brez ljudi in TČ bi bila vlaga ene 60% in neznosne razmere, TČ odvede vlage za manj kot enega človeka, vse ostalo bi pripeljalo vlago do neba, če bi bilo pa nonstop zračenje pa itak temperaturo dvigne pod nebo.
O temperaturi pa itak nima smisla izgubljati besed, tudi betonska bajta bi se v tednu segrela krepko več kot za 4°C, montažna da ne govorim.
Pri povprečno 8°C zunanje temperature ne rabite ogrevati, pri 28°C pa še zmerom ne hladiti, a ni to krasno? Fizike tudi NEH fanatikom ne bo uspelo zaobiti, pa če se še tako matrate.
Sicer sem pa 2 strani objav preskočil, nima smisla brat.

Popravila na domu Napisal:Yo, @csamo001. Tudi to, kar si napisal je lahko popolnoma verjetno. Zato pa bi rad pri takšnih rečeh uvedel nekakšen "trend", ki bi se ga lahko poslužil tisti, ki se počuti "napadenega" na način oporekanja njegovim ugotovitvam.

Zatorej bom začel pri sebi kot prvi, ki ponuja stavo v višini 1000,00€ tistemu, ki bo oporekal resničnosti podatkov, ki jih bom občasno navajal v zvezi z odčitki zunanje in notranje temperature, stopnjo vlage in podobnimi izmerljivimi zadevami in mi ob priliki hitrega osebnega obiska uspel dokazati, da navedeni podatki niso verodostojni.

Na tak način mislim, da bi se izognili marsikateremu prispevku, ki sicer izkazuje piščevo znanje na tem področju, hkrati pa tudi nejevero ob navedenih podatkih, ki se s tem znanjem in védenjem ne skladajo.

Kaj praviš, bi bila to ustrezna rešitev? :roll:

Meni se zdi kul.

V isti sapi pa lahko rečeva, da se je solaris spotaknila čez lastne besede, saj je statistika pokazala, da njene navedbe o zunanjih temperaturah ne držijo.

Če se tega torej misliš lotiti resno, potem predlagam podobno "postrojenje", kot ga imam sam: vremenska postaja s tremi eksternmi sondami. Sam imam sicer le eno zunaj, tebi bi pa priporočal (vsaj) dve zunaj - eno v senci na prisojni strani hiše, drugi v senci na osojni strani hiše. Notri pa vremensko postajo na južni oziroma soncu najbolj izpostavljeni strani hiše in še eno sondo na severni oziroma najmanj osončeni strnai hiše. Investicija v kaj takega je lahko od 40 EUR na prej.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - sassapo - 3.10.2012

Investicija v kaj takega je lahko od 40 EUR na prej

Precej naprej, kajti te cenene vremenske postaje lažejo, da glava peče :wink:

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 3.10.2012

Na kratko...nisva nikogaršnja podaljšana roka, le želela sva ponuditi najin pogled na bivanje v najini hiši čez poletje. Povedala sva, da je bilo bivanje, kljub visokim temperaturam zunaj zelo prijetno, kar pred poletjem nisva ravno pričakovala. Mislim, da je to dovolj...z gradbeno fiziko se naj pa kdo drug ukvarja.