PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 8.12.2023

Tudi poraba štroma kontantno veča. Kmalu bo večina peči na olje, plin, sekance, pelete itd. letele ven... Jaz osebno ne poznam niti ene novogradnje, ki bi se ogrevala na kaj drugega kot TČ (ki se množično montirajo tudi v stare neizolirane bajte, kjer je poraba pa še 3x večja). Poleti imamo vsi klime. Povečuje se prodaja EV, ki izpodrivajo tista z notranjim izgorevanjem. In kaj naredi večje povpraševanje in primanjkljaj na trgu? Niso SE krive za povečanje cene, vsaj v veliki meri ne.
Potem je tu še zgodba z Rusi in njihovim nekoč poceni plinom... manj porabe plina pomeni več elektrike.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 8.12.2023

Citat:Malo si poglej cene elektrike pozimi in poleti na 'borzi'. Pozimi so cene x 2. 

Netmeteraš ima cca '100 % obresti' na svoje 'poletne viške', ker dobi pozimi nazaj vse kWh in ne protivrednost v EUR= cca polovico viškov kWh. 

Razlog za razliko x2 pozimi je seveda kombinacija SE (ni proizvodnje pozimi) in TČ (je poraba pozimi)... kar povzroči pomanjkanje pozimi.

In ne plača te razlike 'trgovec'... ampak vsi ostali, ki zaradi tega plačujemo višje cene, da trgovec pokrije izgubo 'letnih netmerašev'...

Zato so zeleno 'napredne' države že na cenah elektrike 0,4 EUR za kWh in tudi mi gremo v to smer.

lp
Kaj povprečnega Janeza ali... zanima, kaj se dogaja na borzi? Ko pogledam svoj račun za elektriko, je cena kWh poleti povsem enaka kot pozimi. Mi mogoče lahko zaupaš, kateri dobavitelj ima različne cene elektrike po sezonah? Mogoče kateri celo plačuje, da prevzemam elektriko od njega? Bi se zagotovo splačalo, da poleti, ko mi bo plačeval grem k njemu. Pozimi, ko bi tisti navil ceno pa grem nazaj k trenutnemu, kateri ima vso leto enako ceno energije. 

Drugače pa- na borzi HUDEX po kateri se ravnajo naši trgovci z elektriko je  trenutno cena MWh za januar 2024 109,78 €, za prvi kvartal 2024 109,12€ in za celo leto 2024 108,52 €. Če torej danes zakupiš elektriko za leto 2024 jo boš vseskozi plačeval po 108,52 €/MWh ne pa poleti dobil plačano, da jo prevzameš in pozimi po npr. 200 €/MWh. 
Vsak trgovec tam 70...90% energije zakupi za daljšo obdobje- od 1 do 12 mesecev. Ostalo pa nakupuje po za krajša obdobja- od 1 dneva do 1 meseca. Na osnovi doseženih cen daljšega zakupa in predvidevanjih cen krajših zakupov se nato formira fiksna cena za celo leto. Če trgovec dobro gospodari lahko doseže ekstra profite, če pa si energetski guri gru gru pa pridelaš milijarne izgube.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 8.12.2023

Folk, še posebej uni zgornji, ne šteka, da so cene elektrike umetne, zgoljufane, ljudje nategnjeni s strani politikov.
Cena elektrike na položnici nima popolnoma nobene veze s ceno elektrike. Res nobene. Je prenapihnjena za vsaj 4x, da se toliko javnosektorske in prikoritne drhali futra zraven.
In jim ni dovolj. Na položnici bi radi vsaj desetkratnik nabavne cene. Jaz verjamem, da jim bo to uspelo. Še par zakonov in uredb spišejo, par firm ustanovijo vmes v verigi, kupone podražijo ... in bomo tam.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - zigec34 - 8.12.2023

Daj Fery ne bluzi. Z lune se vidi da nimaš pojma kako deluje trg z električno energijo.

Kater politik konkretno je zgoljufal in nategnil ceno elektrike? Janša? Golob? Kučan? Tito? Cene elektrike so posledica odprtja trga, kjer lahko vsak trguje, kar se je zgodilo l. 2007.

In mimogrede - proizvodnja elektrike NI enaka skozi celo leto in ne more biti celo leto enaka cena. Na HE so omejeni s pretokom vode, ki je poleti in pozimi zmanjšan.

Dej spizdi s temi gostilniškimi forami za šank, tam ti bo kakšen vaški pijanček mogoče ploskal, ti se boš pa mal bolš počutu.

Kaj pa imamo vsi skupaj?
Položnice v višini 7,80 evra za 2 megavatne ure mesečno? Jaz nimam nič proti. Kar tako naj ostane.

Ojoj, žigec, a tako da je, praviš?
Mi bomo dobili puf v višini 15 milijard evrov, da bodo oni zgradili NEK2 in oni pol od tega pokradli, nam pa servirali dražji štrom kasneje, po tržnih cenah?
In ti take oslarije podpiraš. Odlično.
Jasno, da je povsem logično, da neki golob preprodaja elektriko iz jedrske in pri tem vse zajebe, zato se štrom podraži prek vseh meja. Logično ne, verjetno zato, ker je njegova in jo je on zgradil. Zato moramo mi za to elektriko plačevati več. A ne?

Sicer pa mene boli kita. Poserjem se na goloba, pleškota in vse ostale.
In mi popolnoma dol visi, ali je položnica za štrom 7,8 evra, ali je 100 evrov ali pa je 500 evrov. S tem naj se siromaki obremenjujejo.
Vseeno pa bom vedno naredil vse, da bo položnica 7,80 evra namesto 500 evrov. Se bom že znašel. Ne zato, da jaz plačam manj, ampak izključno zato, da pokvarjene barabe dobijo manj.
In pa, seveda, gostilniško nabijal. To mi gre tudi dobro, priznam.

Citat:...

Kater politik konkretno je zgoljufal in nategnil ceno elektrike? Janša? Golob? Kučan? Tito? Cene elektrike so posledica odprtja trga, kjer lahko vsak trguje, kar se je zgodilo l. 2007.
...
 Elektrarne imajo neko ceno elektrike na svojem pragu. Če sedaj to elektriko prodajo po višji ceni imajo dobiček. Vse večje elektrarne so v državni lasti. Torej mora njihov dobiček iti v državni proračun. Denar iz proračuna pa delijo politiki. 
Tako imajo politiki dve možnosti- pustijo trgovcem, da nam prodajajo elektriko po tržnih cenah profite, kateri se jim pa stekajo v proračun pa nam vrnejo preko nižjih davkov in nižjih obremenitev plač ali pač zaradi visokih cen energije, visokih davkov, velike obremenitve plač gasijo nejevoljo držaljanov z neko "regulirano" ceno energentov denar iz proračuna pa razdelijo svojim (NVO, medijem, dobaviteljem, obnovo ruskih dač, odpisov dolgov npr. Jankoviču...)
Kaj imamo pri nas? Sam vidim krajo pri belem dnevu katero mislijo še povečat z novim sistemom omrežnin.

Katerim trgovcem? Menda ne misliš našim, vidi boga, državnim trgovcem!?
Dajmo zrhitat, da bodo naši državni trgovci, prodali drugim našim državnim trgovcem, oni tretjim našim državnim trgovcem... deseti naš državni trgovec pa bo končno prodal štrom tistemu, ki je elektrarno postavil s svojimi davki. Milijon procentno bo v tem primeru cenejša elektrika.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 8.12.2023

Tako je, vsi dobički od prodaje pa se bodo odrazili na nižjih davkih. Big Grin

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 8.12.2023

oneh, ta tvoj zapis" Je pa bedastoča tudi, da pišeš čiste izmišljotine ali polresnice po javnih mestih, kar forum zagotovo je. Ne glede na to kakšne bedastoče delaš skupno jim je to, da z delanjem bedastoč delaš bedaka iz sebe."
Za tebe je napisana resnica bedastoča in po tvojem blentavem mnenju je vsak ko jo napiše bedak, pa daj predelaj svoje poste nazaj po temah in boš ugotovil kdo je največji pisatelj polresnic in izmišljotin.
Tak slab spomin in pregled nad svojimi posti imaš da bog pomagaj! Kdo te plačuje za to?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 8.12.2023

Nobene potrebe ni po še višjih cenah elektrike, saj jo na praktično enak način proizvajamo, kot pred leti in z ne bistveno višjimi stroški.
Obnova omrežnega sistema je nujna in seveda stane, vendar bi to morali že leta pospešeno delati, pa niso, čeprav je bilo in je denarja dovolj oziroma veliko preveč za samo vzdrževanje.
SE pri nas v Sloveniji še zdaleč ni preveč, pač pa premalo.
TČ niso problem, TČ ne ogreva na elektriko, pač pa predvsem na toploto zraka, talne vode, zemlje ipd.
Mimogrede, nekateri se ogrevajo direktno na električne peči in električne radiatorje. 
Koliko od njih in kako dolgo se še bodo?
Drvenje v zamenjavo avtov za električne?
V ozadju je marketing in lobiranje avtomobilske industrije, ker je vtomobilski trg zasičen, zato vršijo pritisk na potencialne kupce, kako se zamenjava za tak avto izplača (malokaterim se res) in kako je tak avto zelo ekološki 
-ja, pajade: vsi na električne avte, čeprav elektrike še za te zaenkrat ni dovolj, omrežje ni dovolj močno, polnilih postaj pa že sedaj premalo.
Živimo v pokvarjenih BUTALAH !

PS
Ferry, čestitam ti za zadnje poste.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 8.12.2023

Migaj, po eni strani ti bo Oneh takoj dal vzdevek bedak ker pišeš polresnice in izmišljotine ter bedastoče.
Dam pa ti 100% prav da je  SE in ostalih proizvodnih naprav dosti premalo, samo kaj pristop je že v osnovi zgrešen , če bi omrežnino pustili za plačat in ta denar sproti vlagali v infrastrukturo bi sedaj lahko bilo dosti več naprav v obratovanju.
V izenačevanje bi bilo potrebno dat še vetrnice ampak nažalost te zelo močno onasnežujejo. Pohorci in Bistrčani jih zavračajo z vsemi silami , da bog pomagaj.
Sam bom dodal k sistemu 2x5kw klopotcev pa da vidim sosede ko bi kaj drdlali.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 8.12.2023

Vetrnice na Pohorje in v bližino hiš? -NE in NIKOLI !!!
Vetrnice so za na Velebit, pa npr. za na morje  -za na nenaseljena območja z veliko vetra. 
Enkrat sem prespal na Razdrtem, poleg te 'čudovite' vetrnice in lahko povem, da kdor tega ni izkusil, ne ve, kakšen grozeč pritajen nizkofrekvenčni ropot morajo ti ubogi ljudje, ki tam živijo, prenašati.
Sam ga ne bi dolgo !!!

Je pred letije z družino  prišla na obisk sestrična, katera živi v Nemškem milijonskem mestu. Pri meni so tudi preživeli noč. Ne niso spali, vsaj tako kot si spanje predstavljamo. Ne mraz, ne neugodno ležišče, ne drugačna klima, ne...motila jih je čista tišina. Sedaj, ko pridejo v Slovenijo spijo pri sestri, katera živi v mestu. Smo se že večkrat pogovarjali  o tem in se tudi vsakič nasmejali. Pri meni je grozna tišina pri sestri pa imajo vsaj delček tistega hrupa katerega so navajeni.
Zakaj to pišem? Obstajajomo različni ljudje z različnimi pojmovanji udobja. Izmed množice vsak enako situacijo drugače dojame. Da se izognemo kaosu smo postavili neke meje za različne vplive na okolje. Te meje so postavljene tako, da pri večini ljudi ne povzročijo neugodja ali celo škodijo njihovemu zdravju.  Če te meje niso postavljene pravilno se je treba pogovarjati o spreminjanju mej vplivov ne pa apriori prepovedati stvari, katere vplivajo na okolje. Nenazadnje, vse vpliva na okolje, tudi mi sami. Bomo prepovedali tudi sami sebe?
PS (malo z ašalo)- vplivamo tudi takrat, ko gremo spat v bližino vetrnnice- zarad našega ležanja alo celo smrčanja se zvok drugače odbija in se lahko celo ojači. Ko bomo odšli, pa bodo domačini imeli zopet okolje, kot so ga vajeni. Angel Angel

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - zamot1 - 9.12.2023

Tole je pa ratala izpostava  komentiranja  na 24 KUR-ah
Dodgy

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ivč - 9.12.2023

Čitam, v Dubaju so objavili, da še nikoli nismo ustvarili oz dali v zrak toliko CO2.
Osnovni problem je pa v tem, da nas je na planetu preveč, vsaj 4 milijarde !!!
Če hočemo nekaj napravit in preživet je treba premog, nafto, plin itd eliminirat,
Torej vetrnice ,SE,vodik itd. Ampak, pri nas smo vedno proti, vetrnice ropotajo, SE kazijo okolje, sami izgovori.
Predlagam, da tem nergačem in pametnjakovičem izklopimo elektriko, moramo se zavedati da gre za preživetje in če se ne bo nekaj hitro ukrenlo.......?