PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 18.11.2017

Tega Valenčiča smo že včeraj obdelali.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 18.11.2017

Obdelali ali ne. Resnica sicer ni ravno na njegovi strani, daleč pa tudi ne. Dejstvo je, da naše omrežje tako, kot je, ne bo več dolgo nosilo konstantnega povečevanja porabe. Vsi bi imeli toplotne črpalke, ki so konec koncev ta hip res špica udobja in (razen nakupa) ekonomične. So pa na štrom. Te številke pa gredo zadnja leta strmo navzgor. In sedaj so se jim pridružili še štrom avti. Tisti presek dratov, ki visijo po daljnovodih, po kandelabrih, so zakopani v zemljo pa tudi imajo nek svoj plafon. In tega se ne sme preseči. Torej bo potrebno nekaj ukreniti. V vsakem primeru. Bog vedi zakaj E distributor nudi še cenejši poceni štrom, če boš pral takrat, ko ti on zaukaže. Zato ker je ta doktrina k nam prišla z Japonske, kjer so sicer reda veliko bolj vajeni Japonci na ta način prišparali izgradnjo ne vem koliko energetskih objektov. Koliko se bo to "prijelo" pri naših slovenskih domorodcih bo pokazal čas.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Beri - 18.11.2017

Ja,lahko še dodamo povečani prehod iz plinskega štedilnika na električni,potem sušilni stroji, pomivalni,klime ipd.

Človek dobi občutek, kot da je omrežje pod spomeniškim varstvom. Če so ga zgradili, ga bodo pa še povečali. Saj se tudi ceste širijo, plinovod podaljšuje, pa optika...

Tiste tarife prakticirajo Nemci že desetletja. Red nima s tem nobene zveze - ločen števec in izklapljanje na daljavo, pač.
Koliko bodo pri nas ljudje trznil nanje, je odvisno od prihranka, v nadaljevanju pa od pamet(nost)i omrežja.

DELPHI,teorija je ono,praksa drugo, večina cest je še vedno iz bivšega sistema,plinovod je več ali manj iz cenene plastike,optika se polaga zaradi Telekom Dojče,kateri zahteva predno kupi,naj se še optika uredi - na naše stroške.
Obnova elektro napeljave stane,je baker v igri,kateri ni tako poceni,pol so še slabo dostopna področja.

Jasno, da stane. A sem napisal, da bo zastonj?

Stane,toda ne toliko "malo" kot to kar smo našteli Smile

Re: Moja vizija električne mobilnosti - edid - 19.11.2017

Država naj investira v razširitev omrežja zato da se bomo lahko ceneje vozili in greli Confusedhock:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 19.11.2017

Kako malo je "malo"?
Avtocestni križ je bil širitev prenatrpanih cest in dvomim, da je koštal "malo".

Ja, ponavadi je tako, da nekaj investiraš, da bi iz tega ustvaril dobiček.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 19.11.2017

Ti bi ustvarjal dobiček?

Na plečih teh, ki so že prej prepričani da se ne da..

Ni čudno da gnevu ni konca ne kraja.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 19.11.2017

Ja, Nemci ne morejo iz severa na jug potegnit novih dratov, ker jim ne pustijo ljudje, pri nas je isto. Dvomin, da bi zagovorniki pustili, da bi drati šli mino njihovih hiš. Skoraj siguren sem, da se motim Big Grin :?:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 19.11.2017

Citat:Ja, Nemci ne morejo iz severa na jug potegnit novih dratov, ker jim ne pustijo ljudje, pri nas je isto. Dvomin, da bi zagovorniki pustili, da bi drati šli mino njihovih hiš. Skoraj siguren sem, da se motim Big Grin :?:
Zagovorniki česa bi bili proti? Menim, da vsi zagovarjamo široko rabo elektrike, torej smo vsi proti? Ali pa bi auspuharji dovolili prehod daljnovoda preko svojega dvorišča?
Daljnovod ni le tu pa tam steber in na stebru tri aluminijaste žice. Daljnovod je potrebno vzdrževati kar pomeni, da je pod traso daljnovoda omejena raba prostora. Tam ne morejo rasti drevesa, ni dovoljena gradnja objektov... Delavci elektra morajo imeti omogočen 24/7 dostop do vsake točke daljnovoda zato imajo služnost na zemljišču ob trasi daljnovoda. Torej so vprašljive tudi poljščine, saj se ob nujni intervenciji lahko uničijo. Torej kdo pri zdravi pameti, bi nase prevzel takšne omejitve rabe lastnega zemljišča pa mu ob tem še hvala ne bi rekli? Auspuhar mogoče?

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 19.11.2017

Po moje pa je najbolje, da se kar vse ustavi, saj se ne da ničesar storiti. Omrežja se ne da obnoviti, baterij se (po mnenju večine laikov, stroke sicer ne) ne da porihtati, toplotne črpalke vrzimo ven vse, fajn je, da se še žarnice pošravfa ven, pa računalnike v smeti vrže. Ajd, gremo nazaj v jame Smile kot berem, bi bil kar precejšen delež precej zadovoljen Smile

Fantje, nič ni enostavno, vse se pa da, če se hoče. Je pa res, da je tukaj ogromno kvasenja na pamet, predvsem kako nekaj ne štima in je nemogoče. Predlagam skok samo 20 let nazaj, kaj vse se je zdelo nemogoče, kje smo danes? Se bo lažje razumelo.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 19.11.2017

Podeželje nasuti s PV, naslednja stvar, omrežje ne more biti več "umetni" hranilnik, ampak se vsak vsaka PV naveže na lastno baterijo, po neki formuli svoje nazivne vrednosti. To je stvar debate, računa, v končni fazi striktno algoritma+pamentega omrežja. Hranilnik je lahko tudi EV, ali nek tip akumulatorja Powerwall, Eaton, ipd.

Kolikor sem bral EVoutlook, naj bi bila cena takega hranilnika/baterije za EV ali PV nižja od 200usd/kWh, oz 169€ur/kwh. To so cene blizu neki ekonomiki, glede na življensko dobo akumulatorjev. Postaneš samozadosten, off grid, in še napajaš omrežje in ustvarjaš nek dobiček (ups). Glede na vreme, pametno omrežje skrbi za aktivacijo hladnih rezerv.

Razmišljam... nisem matematik. Trgaj.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - nick101 - 19.11.2017

Kaj je PV ?