LUMAR ZERO EMISSION TOUR PREMIERNO: Dan odprtih vrat hiše Lumar Terra-R 162
Pri Lumarju vas vabijo na prvi jesenski dan odprtih vrat, kjer bodo premierno predstavili pritlično skoraj…
![]() |
Valher DKP - dvokuriščni - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Valher DKP - dvokuriščni (/showthread.php?tid=45719) |
RE: Valher DKP - dvokuriščni - speletar - 13.10.2020 Danes sem 2 uri čistil peč. Kako bi bilo, če bi 6 bukovih drv naložil v kotel in jih pustil notri par ur med delovanjem na pelete? Da bi se fajn posušile, preden bi jih zakuril. Ogenj od peletov itak ne more do njih, vroči zrak jih pa tudi ne bo prižgal..? RE: Valher DKP - dvokuriščni - euro3000 - 13.10.2020 (13.10.2020 ob 14:29)speletar Napisal: Danes sem 2 uri čistil peč. Kako bi bilo, če bi 6 bukovih drv naložil v kotel in jih pustil notri par ur med delovanjem na pelete? Da bi se fajn posušile, preden bi jih zakuril. Ogenj od peletov itak ne more do njih, vroči zrak jih pa tudi ne bo prižgal..? Gotovo bo sranje. In če je kurilnica v bajti (ni npr v garaži ali kakem špartanskem prostoru) bo sranje še večje. Na tvojem mestu niti ni pošteno do tvoje soproge/partnerke, da ne omenjam kakih starejših dam, ki morda sobivajo v vaši hiši... Tista polena kaj bi se sušila!? Polena, ki niso suha ne sodijo v peč. Halo! Pomisli; če pa se ima kaj fajn za posušit - kot ti praviš - kako se bo pa posušilo?? Boš dovajal Burjo skozi kurišče kak teden ??? Niti ne poskušaj, ker se bo zakuhalo in to ni videt čisto nič drugače kot gost dim skozi zračne lopute na vratih, ker če pogledaš tovrstne peči, zračne lopute niso nkjer zatesnjene. Si gledal kdaj les na grmadi? Ko se segreva se iz njega takoj kadi, in to močno. Ne vem če si kdaj imel možnost spremljati kak požar na kakem starejšem objektu? Prvi štuk npr gori v celoti, pod in tramovi na podstrešju pa se kar kadi od njih, zublji pa jim niso še niti blizu... In tramovje starih ostrešij je že zdavnaj osušeno seveda. Ni čaranja, samo kaka štala je lahko takoj. Tebi gre recimo 6 - 7polenc v kurišče, na vrh nekaj drobnejših, da lepo zagori, ko tdp doseže 180-190'C zapreš vrata in imej obe spodnje loputice kar lepo odprte. Ko bo tdp okrog 230-250, te loputice pripri toliko, da tdp držiš okrog teh vrednosti. Več ne, ker gre skor vse ven skozi dimnik, manj od teh temperatur boš šel težko, ker ti bo kar zamorilo ogenj in se bo zacmarilo. Če so ti vgradili samsona imaš pač samsona gor in verjetno že sam bolj cmari... Nekoliko lahko pripreš tudi dimno loputo. Ampak to moraš biti pač poleg kotla, če si to lahko privoščiš... in seveda pa moraš imeti obvezno odjem. Kurjenje trovlečnice je pač nekako hobi. Ko ti večina odgori, odpreš nekoliko srednja vratica, da bolje razpihava žerjavico. Nato vso žerjavico potisni k zadnji steni (ali pač k eni steni) in poleg doloži 3 ali 4 polenca, da nadaljuje odgorevanje iz ene strani. Ko pogori večina ali ko nimaš več časa za ta hobi, počisti na hitro glavnino pepela, zapri vsa vratca in zračne lopute, odpri do konca dimno loputo in zaženi pelete. Pol maš cajt in greš valda še kaj k soprogi????? RE: Valher DKP - dvokuriščni - speletar - 13.10.2020 Super napisano, hvala- bom upošteval vse tvoje nasvete. Ja s soprogo sva ves čas skupaj, ker smo v karanteni- zdaj že četrti teden... RE: Valher DKP - dvokuriščni - speletar - 18.10.2020 Aja, pa prosil bi, če lahko poslikate vaše kotle. Da vidim kako izgleda notranjost po letih uporabe.... RE: Valher DKP - dvokuriščni - klemen00 - 12.11.2020 Ker je že tu govora o dvokuriščnih kotlih peleti/drva bom izkoristil temo. Trenutno imam ogrevanje štedilnik v kuhinji in centralno peč ferroli 7 na drva. Ker živim sam si moram urediti avtomatsko regulacijo, da mi segreje radiatorje zjutraj in popoldne, ko pridem domov in pa bojler 80 l, ki je priklopljen na centralno. Najprej sem mislil, da bi dal etažni kamin (peleti) ali štedilnik v kuhinjo a bi bilo treba dosti nove inštalacije. TČ po mojem odpade zaradi visokih stropov in neizolirane fasade (sicer zidovi iz kamna, debeli 70 cm) in posledično porabe elektrike in začetne investicije. Imam plinski priključek mestnega plina, plinsko peč pa bi priklopil na obstoječi sistem s tem, da peč na drva ostane v uporabi. To bi bilo zelo komfortno pa tudi peči imajo 100% izkoristek. Tu sem spet v dvomih o dejanskem občutku toplote in kasnejšem strošku porabe plina. Lahko dam peletni gorilec na obstoječo peč ali pa zamenjam peč s kombinirano dvokuriščno pečjo, kot je tu tema. Zanima me , kaj menite o tej: https://www.kipkop.si/ponudba/ogrevanje/tku-3-duo-kotel-na-drva-in-pelete-za-centralno-ogrevanje ali podobnih kombiniranih pečeh, pri katerih peleti prižgejo les. Ali morda kdo ve ali ima ta gorilec stopenjsko nastavitev moči (kwh)? Sicer bom pa vprašal še na firmo o tem. Kot že rečeno sistem ne bi laufal 24/7, ker pol dneva ni nikogar v hiši. Nekako zdaj preferiram pelete, ker se mi zdijo najboljši približek drvom tudi po občutku toplote. Pa še Petrolovo skladišče peletov imam prav zraven. Ni mi težko dati kakega tisočaka več (vseeno ne recimo 10.000), da bi imel popoln in komforten sistem z ugodno ceno energenta. Dobrodošel vsak komentar. Hvala. RE: Valher DKP - dvokuriščni - Sebek - 13.11.2020 Jaz bi dal v kurilnico eno specialko na pelete in z njimi ogreval vse. ko se ti bo ljubilo kuriti na drva pa zakuriš v štedilniku. Tudi plinska peč bi lahko bila namesto te, vendar tu dobiš še eno mesečno položnico zraven. RE: Valher DKP - dvokuriščni - stepski - 13.11.2020 (13.10.2020 ob 14:29)speletar Napisal: Danes sem 2 uri čistil peč. Kako bi bilo, če bi 6 bukovih drv naložil v kotel in jih pustil notri par ur med delovanjem na pelete? Da bi se fajn posušile, preden bi jih zakuril. Ogenj od peletov itak ne more do njih, vroči zrak jih pa tudi ne bo prižgal..? Sicer ne vem koliko se ti bodo tistih par ur usušila… sam imam tudi dvo kuriščno, sicer drugo firmo, včasih sem tudi sam v naprej naložil drva vanjo, enostavno pripravil peč za drugo kurjenje, včasih je bilo še isti dan, drugič jih je minilo par, pa se tudi slučajno ni dogajalo nič od tega kar je napisal euro3000, poskusi pa boš pač videl, ali je smisel ali ne.. RE: Valher DKP - dvokuriščni - klemen00 - 16.11.2020 Hvala Sebek za mnenje. Verjetno je res najboljša specialka (npr. Biodom c15 ipd...), tudi kar se tiče izkoristka in porabe. Vseeno mi te kombinirane in dvokuriščne ne grejo iz glave. Pri hiši je pač zmeraj kaj lesa, ali palete ali od obrezovanja ali polena, ki jih drugi ne rabijo več... Gledal sem tele:
RE: Valher DKP - dvokuriščni - euro3000 - 20.11.2020 (13.11.2020 ob 20:04)stepski Napisal:Druga firma peči in tudi verjetno drugačna razporeditev kurišč?(13.10.2020 ob 14:29)speletar Napisal: Danes sem 2 uri čistil peč. Kako bi bilo, če bi 6 bukovih drv naložil v kotel in jih pustil notri par ur med delovanjem na pelete? Da bi se fajn posušile, preden bi jih zakuril. Ogenj od peletov itak ne more do njih, vroči zrak jih pa tudi ne bo prižgal..? Speletar, kako se torej obnese "sočasni/večnamenski" poizkus v tvoji peči? RE: Valher DKP - dvokuriščni - euro3000 - 21.11.2020 (16.11.2020 ob 00:55)klemen00 Napisal: Hvala Sebek za mnenje. Verjetno je res najboljša specialka (npr. Biodom c15 ipd...), tudi kar se tiče izkoristka in porabe. Vseeno mi te kombinirane in dvokuriščne ne grejo iz glave. Pri hiši je pač zmeraj kaj lesa, ali palete ali od obrezovanja ali polena, ki jih drugi ne rabijo več...Jaz menim, da ko planiraš za CK drva, spada zraven obvezno še varovanje povratka in ustrezen HT. V kolikor ti HT in pripadajoča inštalacija niso opcija, bi jaz na tvojem mestu drva kar črtal. (šparget v kuhinji je druga zgodba) V kolikor je čas/zmožnost/prostor za prekladanje peletov, bi jaz (vsekakor preko subvencije) vzel specialko tipa biodom ali kak njegov slovenski klon, najmanj jajc... V kolikor ni časa/zmožnosti/prostora za prekladanje peletov pa - enako preko subvencije, eno novo specialko na plin. Tudi konfort in brezkrbnost je dobro naložen denar. Opisujete 70 cm debele kamnite stene; v kateri regiji in ali je bajta samostojna? Problem take bajte je, ker se običajno v prehodnem času pred zimo dopusti, da masa kamenja izgubi akumulirano toploto. Bolje je že takoj jeseni dogrevati, ker se porabi veliko manj energenta in se vzdržuje konstantna temperatura. Ko to maso kamenja enkrat shladiš nimaš več jajc, da iz svojega žepa to ponovno ogreješ na neko udobno temperaturo, kar je stalna praksa povsod. Kdo pa kuri olje ene 14 dni in noči non stop, da ponovno vgreje tako maso kamenja? Najbrž nihče... Nato se kampanjsko kuri, ko se pride domov in dokler se ne gre spat... In bajta ostaja bolj ali manj konstantno podhlajena. Na kaščo pa ne pozabiti: 1. Vse dol zmetat in spraznit 2. Položiti gor toplotno izolacijo, npr., po plasteh, za ene 350€ na vsako sezono, cca naslednje 3 sezone... in ta kapa bo Zelo učinkovala. Ps: pozabi pa na te tvoje linke, sicer nisem mojster a to so vse jajca. Po moje je dkp z zalogovnikom in varovanjem povratka edini sprejemljiv, ker dobiš subvencijo, mislim pa, da je bolje kot sem že zgoraj opisal rešitve... RE: Valher DKP - dvokuriščni - speletar - 15.12.2020 Zadnjič sem za hec kupil 4 vreče peletov v Lidlu- temni peleti, trdi les. Po opazovanju plamena sem nastavil gorilec v receptu 3: Moč 4, polž 0, ventilator 3. Pepel je bil svetlo sive barve, poraba pa enaka kot pri German flames. Torej poceni peleti niso tako slabi..? RE: Valher DKP - dvokuriščni - @ndrey - 15.8.2022 Oj, tole je sicer mrtvo že par let, pa vseeno poskusim. Bi se dalo na DKP 25 montirat oljni gorilnik? Luknja v vratcih je. Bi moral še kaj drugega predelat (npr. odstranit peletni gorilnik, dat šamotno oblogo na zadnjo stran kotla,..)? Hvala. RE: Valher DKP - dvokuriščni - motoyama - 2.10.2022 Danes sem se odločil, da pogledam, če je kdo to že naredil. Tudi jaz imam kotel Valher DKP 25 in po nesprejemljivi podražitvi peletov in pocenitvi KO, sem se odločil, da na kotel montiram svoj stari, še uporaben oljni gorilec. V navodilih piše samo, da je na spodnja vratca možno montirati oljni gorilec, nič pa ne omenjajo dodatne zaščite kurišča. Serviser pa mi je rekel, da je potrebno v avtomatiki dodati modul za delovanje gorilca KO. Jutri bom poklical v firmo in se pozanimal kako bi taka montaža v praksi izgledala. |