![]() |
|
Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo (/showthread.php?tid=60659) |
RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - anzy - 1.2.2021 @hanzi se strinjam, ampak kar je pač je zdaj, hvala za nasvete, hvala tudi @netuporabnik za podroben opis svojega sistema z ups napajanjem. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Sid3 - 1.2.2021 Kar bom napisal bo nekdo morda razumel da skačem v zelje. FID pred ter po ups ima samo smisel pri določenih ups. Ob izpadu omrežja pri mnogih ups ne opravlja svojega namena. Treba je prej vedeti na kašen način dela ups (se zelo razlikujejo ) Večina ima skupno, da je vhod/izhod galvansko ločen ali pa ločen preko relejev, ko ni prisotna omrežna napetost. Skoraj pri vseh je izhodna napestot preko transf. pa naj kdo določi kje je L ter N (enofazni). Po kateremu od dveh vodnikov ki sta na izhodu lahko steče tok na zaščitni vodnik ko ni pristona omrežna napetost (deluje na akum.)? UPS se lahko zelo razlikujejo med seboj (navadni pisarniški, do 3 faznih za industrijski namen) Tisti, ki znaste rokovati z štromom ter ste štromarji lahko sami izvedete test na svojem ups. Kako so potenciali med seboj na izhodu UPS-a (kam bo tekel tok) ko je prisotno omrežje ali pa brez njega ( ko je izpad omrežja, izpad glavnega stikala, FID, KZS ali varovalke pred UPS). Ali bo FID ki je po UPS-om pri nas deloval ter ali lahko zaupamo FID ko deluje na akumulator. lp RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Sid3 - 1.2.2021 Da se malo vrnemo temi Bio tec.
Vceraj sem ostal presenečen, ko mi je znanec v pogovoru preko Viber dejal da je njegov prijatu zelo zadovoljen z Bio-tec brez lambde.
Znancu lahko, kar rečem učenec, ki je po cca dveh letih prekosal učitelja.
(izdelava svojega lastnega kotla na lambdo, predelava še dveh kotlov na lambdo)
Po nekaj letih kurjenja brez lambde ter brez pogonov na dovodih je kotel bil posodobljen na visjo raven. ( skoraj bi romal na deponijo, ker rokovanje brez ni prijazno pa še manjši izkoristki )
Rezultati na kotlu ter delovanje so tudi mene presenetili. Ne dalač od navadnega bio tec je tudi bio tec-L. Lastnika sta se med seboj primerjala svoja kotla v delovanju ter delila iskušnje med seboj. Zaključek je bil da se bolje izkaže starejši kot novejši. (stabilnejše gorenje, nekaj večji izkoristek,...)
Posodobitev na grobo je bila: motorni pogoni na dovodih zraka, lambda, HMI lcd 7inch, nadzor povratka modulirano, nadzor ventilatorja modulirano.
Komora na sliki je po nekaj kurjenih. Nikoli ni bilo tolko malo pepela ter tolko bela. Tdp delovanja stabilni na 170C nikoli ne prečkajo!
lp
RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - realm - 21.3.2021 Živjo, mi nekdo pod ZS napiše PIN za servisni meni? Pozabil po daljšem obdobju..
RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - marx - 26.9.2021 Zdravo. Zanima me glede peči CM biotec 25L.Piše,da je WiFi redy. Ali je potrebno kaj dokupiti pri peči, da zadeva laufa.? Prosil bi še za servisni pin. Lp Marko RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - lenin - 7.12.2021 Pozdravljeni Imam cm biotec plus 34 Iščem ventilator peči če ima kdo kako alternativo ker orginal se mi zdi kar drag. Sam ventilator pa tudi nima oznak da bi vedel kaj naj iščem. Hvala RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - laznikowski - 22.12.2021 Pozdravljeni, Mi lahko prosim kdo napiše oz pošlje na zs pin za biotec-l 34, rad bi namreč spremenil nastavitve sanitarne vode. Hvala. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mi_c_ho - 9.2.2022 Živjo, ker je stara peč začela puščati, smo zamenjali staro peč z Biotec 25 L. Dodali smo 3x800 l zalogovnik in 300 l bojler. Ogrevamo 2 kroga - radiatorji. Imamo jo 1 teden in imam par vprašanj. Ali v izgorevalni komori pred naslednjim kurjenjem pustite oglje in pepel kakor je in čistite samo čisto spodnji komori, kjer je samo fini pepel? Rečeno mi je bilo, da naj izgorevalno komoro ne čistim preveč, da je to zaščita šamota. Po stropu so vidne ''kapljice'' katrana, je to OK? Drva so suha, stara več let. Zaenkrat imam funkcijo žarenja vklopljeno, zato je verjetno več oglja. Ali ima smisel ta funkcija žarenja, če zakurimo na dva dni polno peč in potem še doložimo vsaj polovico? Zanima me tudi na koliko imate nastavljeno krivuljo ogrevanja, zaenkrat je nastavljena na 1. Hvala za odgovore. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mišek2014 - 11.2.2022 Mi imamo abc delto, pa saj ni vazno, za vse velja bol kot ne enako. Oz potem s uporabo vidis kako se obnasa. Jaz v nalagalni komori poberem pepel, ko se ga nabere toliko da ko pred kurenjem razbrcas da naredis prostor za treske, da ti hoce ze pepel cez sobo letet, ker ga je na strani ze toliko. Ko ga pobiras ven, ga pa stalno malo pustis, tako da ga po celi komori razporedis, da je samot pokrit. Spodaj pa ti pepel iz zgorevalne komore tako odnese cist na dnu peci, in ti polni prostor pred spodnjimi vrati in nazaj, ko gre potem tok plinov proti turbolatorjem, na tej poti se nalaga pepel. Ko se ga ze prevec nalozi, to slisis ko ti ventilator potegne in se slisi da so neki delci poleg, tak kot slisis pri sesalcu ko ti cez cev potegne smeti. Ko to slis, potem ves, da se ti je spodaj pepela nabralo, moras spraznit. Potem bos pa iz prakse videl, kdaj moras pucat. Naceloma je tak, ko odpres vrata in zalaufa ventilator, ce slisis da neke delce poleg potegne, potem odpres spodaj in poberes ven. Jaz nekak tak delam na vsako drugo ciscenje pepela v zgornji komori, odprem se spodaj in poberem ven. To je, ne vem, enkrat na mesec. To je odvisno od drv pa od same peci, meni ne pusca zerjavice, oz par kosckov ce ostane. Imam nastavljeno ko pridejo dimni plini pod 100stopinj potem se zacne postopek ugasanja. V petih minutah se potem ustavi. Sem pa opazil da pri smreki, boru dosti manj pepela nastaja v nalagalni komori v primerjavi s hrastom in bukvijo. Ce se ti zgoraj delajo kapljice, potem pomeni da je pec precej ohlajena in drva niso cisto suha. Ce so res suha, ne bo kapljic. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mi_c_ho - 11.2.2022 mišek2014 hvala za odgovor. Strop peči je v ''kapljicah'' katrana. Drva so stara 8-10 let, tako da so že preveč suha Bom videl sproti in se učil, zaenkrat smo zadovoljni.Včeraj sem izklopil žarenje, tako da se mi zdi, da ni skoraj nič oglja ostalo. Je pa ventilator delal par ur dlje, da se je peč ugasnila, kot če bi bilo žarenje vklopljeno. Vprašal bi še, če je ok, da so dimni plini max 130 stopinj oz. še nisem videl, da bi šli čez? V izgorevalni komori pa je čez 400 stopinj. Drva so mešana (večinoma bukev, hrast, kakšna smreka vmes). RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Gomi - 11.2.2022 Zaenkrat imaš strop v kapljicah katrana. Sčasoma pa se ti bo nabral 1 do 2mm debel sloj. Vendar pa je to normalen pojav. Na drugi strani stropa in sten je voda In vroče katranske pare se nabirajo na "hladnih" stenah in kondenzirajo. Sam tega katrana sploh ne čistim. Tako ali tako ob naslednjem kurjenju delno zgori na površini, kakšen mm ali dva pa ostane na stenah. Predvsem na stropu in zg. delu sten. Temu se pač ne moremo izognit. Centrometalovi kotli so znani po nizkih temperaturah dimnih plinov. Toplotni senzor za merjenje temperature izg. komore je nameščen nekoliko nerodno tako, da dejansko ne prikazuje temperature v izg komori, ampak temperaturo plinov na obratu na steni kotla. Dejanska temperatura izg komore pa je precej višja - nekje od 650° navzgor. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Hanzi - 11.2.2022 Na samotih kar puščaj nekaj pepela, oziroma ne pospravljaj dnevno pepela. Zelezne povrsine pa lahko pogosteje podrgnes. Tam pa obloge ne vem ce ravno kotistijo. TDP ti bo s casom najbrz se malenkost narasel, dokler se kotel ne " oblozil" s pepelom in prahom. Ne sekiraj se za nizko TDP. Vazno da imas suha drva, ki niso nikdar presuha
RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mi_c_ho - 14.2.2022 Imam še eno vprašanje za uporabnike teh kotlov. Ko zmanjka drv, se na sobnem touch korektorju in kotlu izpiše opozorilo, da ni več drv. Pti tem piskata. Potem na obeh pritisneš OK in zadeva ne piska več ampak opozorilo na zaslonu kotla ostane dokler spet ne pritisneš start in do takrat zaslona ne gresta v spanje oz. v ohranjevalnik zaslona. Ali obstaja kakšna druga možnost, da izbrišem opozorilo razen da pritisnem start, pa čeprav ne bom kuril? V navodilih nisem nič našel na to temo... RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - mi_c_ho - 18.2.2022 Imam spet vpršanje...Danes med čiščenjem pepela ven potegnem 10 cm dolg in 5 cm širok filc, na eni strani namazan s silikonom. Ugotovim, da je to filc med šamotoma, ki sestavljata šobo. Čakam odgovor serviserja, ki je zadevo posredoval naprej. Se je še komu to zgodilo, da je izpadel filc? Lahko normalno kurim naprej? Sliki sta spodaj... RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Sid3 - 18.2.2022 Ta spoj ni kriticen za dotok sekundarnega zraka. Na koncu kjer se leva pa desna stran spojita je prav tako izolacija z zadnjim koncem šobe. Izolacija je visoko temperaturna keramicna volna (kancerogena za pljuca) ne kaj dosti jo meckati brez maske. Jst bi dobil podoben kos ali pa se malo volne ter jo pocasi zvil v črva pa jo kos po kos z tanjsim predmetom nazaj nagnetel v odprtino. Rokavice in maska obvezna. Nevem kdaj so se odlocili dati volno ni pa vedno umes. Imam kar nekaj slik od novih peci pa ta ni povsod. Silikon je olajsal montazo da ta ni zdrsnila pri sestavi šobe. Osebno bi zakuril ker nima kaj se zgodit. Ob priliki bi pa naredil opisano zgoraj. Lp |