PodSvojoStreho.net
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 25.11.2014

Poldee Napisal:Koga? Tongue

Cima uporablja teorijo kaosa, ko je treba uporabiti vejico :lol:

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - CimaBella - 25.11.2014

Madonca, ena slovnična napaka, pa tak kaos. Sem popravila.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 25.11.2014

...pa tak kaos.

[img]httpunichr("58")//rcalebsheaunichr("46")smugmugunichr("46")com/Motorcycles/ADVrider/i-nmcQhPh/0/M/hA940B15D-Munichr("46")jpg[/img]

Cima, malce heca, c`mon, kot da me ne poznaš, no Big Grin

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mikos - 25.11.2014

No ja ,priznam, da ne bi navajal porabe, če ne bi bil vprašan. Mislim, da lanska mila zima ne more biti referenca za porabo, bo treba počakati vsaj še dve. Sprva sem tudi jaz mislil, da je vsaj za hišo mojih staršev edina logična izbira HT, vendar je na srečo oče vztrajal, da bi raje TT že zaradi tega, ker zaupa monterjem, ki jih dobro pozna. Na tem forumu me najbolj moti to, da je treba določene izdelke, še posebej slovenske, ponavadi brez argumentov popljuvati. Vsak se mora o izbiri odločiti sam, za radiatorsko ogrevanje slabo izolirane hiše je bila moja izbira dobra, če bi imel talno ogrevano novejšo hišo bi se pač odločil drugače. Je pa zaradi zavajanja prodajalcev in tudi nekaterih uporabnikov odločitev težka. Prepričan sem, da v porabi različnih TČ ZV sploh ni takih razlik, kot bi nekateri radi prikazali, do največjih razlik pride zaradi neoptimalnih nastavitev. Zanimivo bi bilo slišati mnenje lastnika ene izmed najstarejših TČ ZV v Sloveniji iz okolice Radomelj, če bi mu začeli nabijati, da naj staro nemško ON OFF mašino zaradi zastarelega krmiljenja in nepotrebnih defrostov že enkrat zamenja z edino primerno za njegovo slabo izolirano hišo. Mimogrede, njegova poraba je zelo konkurenčna.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 25.11.2014

vincent Napisal:
Homer Napisal:@DELPHI
Kakšna dogma?
Da poleg TČ skuriš še 2 metra drv :wink:
:roll:
Ta podatek smo dobili v drugem postu ...
Rengenx ga je podal nekje med vrsticami v letih šteto, za romantiko :lol: , podobno količino...z Ht Idea
Bom ponovil XY-tič : ko sem dotičnega, po vseh pozivih vsem,kdor ne verjame zapisom, obiskati, se je izrekel, da ne rabi novih prijateljev, niti dolžan komu kaj dokazovati, kar se je izrekal tudi npr. že tudi homer... Idea Vse ostale pa razgaljate do onemoglosti (nelastnike estij, daikin, fwhp..).
Edina sprememba z nekaj leti, da daikin -ht ni več v ospredju (kot najprimernejši za vsak objekt..., najboljša je estia..., oboje pa malce dajejo pod vprašaj lastniki FW-hp :wink:
Vprašanja o ceni vgradnje ne izostanejo, predvsem vsem, ki si ne lastijo forumsko oglaševanih TČ... :!:
Pomen cene v razliki npr. zapletenosti, materialu, dolžini vezav...je nepomemben...Razlog: vse ostale TČ razen omenjenih so ''kao'' drage, nepreverjene itd. ipd. ...Pa je vse res :?: Idea
Zanimivost : z uporabniki daikin lt nismo imeli vsi nikakršnih zapletov, oz. le z malo porabo sivke ..., ki pa rada oglašuje...in ve vnaprej, da so ''naše'' TČ zanič, zanimivo (prispevek, kot dokazilo je žal brisan, verjetno v korist komu)!?
Lp
p.s. In koliko stane dva metra drv..niste izpostavili, kdo pa zakuri le domače odpadke..., ki redko prištevajo k ogrevanju s TČ .
Bergi je doživel podoben zaplet..nekoč, čeprav verjamem bolj njemu, kot ''tožitelju''!

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - vincent - 26.11.2014

vincent Napisal:
Homer Napisal:@DELPHI
Kakšna dogma?

Da poleg TČ skuriš še 2 metra drv :wink:

Da ne izpade kot zajebancija...gledal sem z vidika (predvidevam da je o tem debata) da če je v igri lt ali ht...si nekje na meji ali/ali...a imaš sekundarni vir ogrevanja...da enostavno vzameš cenejšto...torej LT, temperaturne minus špice pa odpelješ s pečjo na drva v kakršni koli obliki že.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 26.11.2014

nič več ne razumem, kakšna drva in pri kom?

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - CimaBella - 26.11.2014

Migaj, razumevanje je odvisno od natančenjše definicije dogme, katere Delphi še ni podal.

Pa bo šla še ena stran teme v maloro ...

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 26.11.2014

Gre se za "dogmo", ki preveva ta forum že cca 3 leta in sicer, da se lahko neizolirano hišo ogreva samo z visokotemperaturno toplotno črpalko. Nekaj uporabnikov je šlo temu v kontro in svoje neizolirane hiše opremilo z nizkotemperaturno. Kljub drugačnim pričakovanjem, niso zmrznili.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mikos - 26.11.2014

Očitno moj opis ni bil najbolj razumljiv, če koga zanima kaj več si lahko prebere na strani 34 te teme. V hiši mojih staršev je bil edini vir ogrevanja v pretekli sezoni TČ TT 13EVT, kot bivalenten vir smo sicer pustili oljno peč, vendar se v celi sezoni ni vklopila niti enkrat. Hiša je stara 46 let, grajena iz betonskih kvadrov in 10 cm opeke porolit, edina izolacija je pet cm stiroporja pod estrihom na podstrešju, okna zamenjana pred približno šestimi leti, v njej živi šest ljudi. Tudi sam sem bil na začetku prepričan, da je za tak objekt edino primerna HT.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Poldee - 26.11.2014

Ehhh, neverending story je tole. Najboljs, da mimo stevcev instaliramo panterme in se grejemo z njimi, kaj ce nam crpalke, take in onake Smile

Berghaus Napisal:Gre se za "dogmo", ki preveva ta forum že cca 3 leta in sicer, da se lahko neizolirano hišo ogreva samo z visokotemperaturno toplotno črpalko. Nekaj uporabnikov je šlo temu v kontro in svoje neizolirane hiše opremilo z nizkotemperaturno. Kljub drugačnim pričakovanjem, niso zmrznili.

Sam nikoli nisem izjavil, da je na slabo izolirani hiši na radiatorjih edino DHT primerna, pač pa je ta po mojem vedenju verjetno najbolj primerna TČ tipa zrak/voda.
Tudi nisem izjavil, da me ne bi mogla ogreti npr najprej nagledana 11kW Estia -čeprav ne morem biti prepričan, dokler je ne bi preizkusil,
kaj šele, da me ne bi mogla ogevrati 13kW ali še bolje 16kW TT EVT z velikim(Bohinčevim) uparjalnikom.
Izrazil sem le dvom, da mi ne bi zabrisalo varovalk ven, ko bi se dodatni grelci vklopili na polno pri mojih samo 20A glavnih varovalkah za vse porabnike v hiši.

Sem pa vesel napisanih zadovoljnih uporabniških izkušenj s TT -poleg izkušenj Bohinca.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - maurice - 26.11.2014

Potrebujem nasvet oziroma kaj menite?
Ali je bolje sanitarno vodo ogrevati bolj pogosto in z manjšimi padci temperature ali lahko enkrat na dan, pa takrat je večji padec?
Recimo: 1 x dnevno na 50 stopinj in je zadosti vode za vse, ko pa jo spet ogreva, jo ogreva iz recimo 28 stopinj na 50 stopinj.
Ali pa ko pade za 4 stopinje, se vklopi TČ, ne glede kdaj.

Kaj je boljše - glede porabe?

Boljše večji interval, bo boljši praktični COP, samo 28/50 pa je prevelik.
Predlagam npr 34 do 48 -da ne bo predolg izpad ogrevanja prostorov ter ne bo (28) premrzla voda. Sam imam 37/46 na 300l bojlerju, kar pri meni ponavadi znese 2 cikla/24ur, v primeru bananja in sedaj ko imamo pokvarjen praktično nov Candy pomivalni stroj (že tretjič v hiši serviser -pa nič) pa najbrž 3x.

Izbrala sem Candy :twisted: :roll: :oops: :mrgreen:

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - maurice - 26.11.2014

Sem imel nastavljeno na 45 stopinj in ko pade za 9 stopinj, se spet vklopi. Se pravi 36/45 stopinj. Vendar se je zgodilo, da se je TČ vklopila zvečer, po tuširanju, ko smo se spravili spat in segrela sanitarno vodo na 45 stopinj. Vse lepo in prav. Vendar potem porabe tople vode praktično ni do 15:30 ure naslednjega dne, do takrat pa kar konkretno pade pemperatura v boilerju.
Temu se hočeč izognit.
Danes sem imel vklopljeno tako, da se je voda začela segrevati ob 14:00. In ko smo prišli domov, je segreta in nam bo na voljo in je niti ne bomo čisto vso porabili. In spet naj bi se vklopila jutri ob 14-ih.
Ker imamo tuš, nam 200 l boiler zadostuje. In če je ob 15:00 uri segret, potem zdrži do noči.

Mal sem raztegnil vse skupaj. Neumno se mi zdi, da segrevam in se voda ohlaja, ker je ne porabljam.