![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 1.10.2012 Kako sta zračila čez noč, prepih ali imata tako močno ventilacijo preko bajpasa. Kakšne so stene, stropovi in estrihi? Pa še moja izkušnja, 55 let stara bajta z lesenimi stropi in polno opeko, kartonski rekuperator brez bajpasa. Okna odprta samo par jutrov najbolj pasjih dni, ko od soseda ni smrdelo. Okna senčena s skrinroloji. 170W razvlažilec z odvajanjem toplote v zemeljski kolektor je obratoval ene 3 tedne nonstop. Najvišje temperature so bile 26, vlaga dobrih 50. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 2.10.2012 Povzeto iz članka: - prvi vročinski val - 14 dnevni, podnevi 33 stopinj, ponoči 17 stopinj - povprečje 25 stopinj, ohlajanje z zračenjem - okna in v hiši čez dan 24 stopinje. - drugi vročinski val - 14 dnevni, podnevi 37 stopinj, ponoči 25 stopinj - povprečje 31,5 stopinje, hiša diht zaprta, v hiši vključno z vajinim bivanjem v njej pa 26 stopinj. .... ne vem no, mogoče pa je fizika danes drugačna, kot sem se jo jaz učil oz. naj me nekdo razsvetli kako je taka zadeva mogoča. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 2.10.2012 Citat:naj me nekdo razsvetli kako je taka zadeva mogoča.Verjetno je ob prvem valu odvezal denarnico za klimo, je še nekaj dodal, da je bila zmontirana do drugega vala. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Popravila na domu - 2.10.2012 Tam nekje na strani 30 sem se tudi sam zapletel v izmenjavo mnenj z ozirom na sporočene podatke. Popravila na domu Napisal:12,30 Nekaterim se zdeli podatki precej za lase privlečeni, zato sem priložil tudi sveže posnete slikce. Pa tudi to nekako ni bilo dovolj. Zato sem v nadaljevanju "prerekanja" izrazil svoje začudenje nad tem, da me ni nihče povprašal za sestavo sten hiše, napušču, orientiranosti, Tp oken, izolacijah raznih ipd... temveč se je debata razvila v smeri : "kaj bi bilo, če bi bilo...."... Ampak, pus'tmo stat. Dejstvo namreč je, da se hiša uporabnika @solaris obnaša na čisto običajen način za takšne hiše. Če so pravilno zgrajene, orientirane in tako naprej. Zato mu verjamem. Če se komu ljubi, naj za primerjavo v današnjem dnevu tule objavi trenutne odčitke. Moji so naslednji: Ura 09,36 pritisk 950 mBar temp. zunaj : 14,1C, vlažnost 91% temp.znotraj: 21,0C, vlažnost 65% Ne ogrevam, ne kurim, kavo je segrela mikrovalovka in tudi TČ za sanitarno vodo se še ni vklopila. Potem bo vlaga znotraj padla za okoli 3%....odvisno od časa delovanja. Lep pozdrav, Gorazd Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 2.10.2012 Popravila na domu, hvala za odgovor Čojku namesto naju:=). Bom pa še vseeno dodala svoj komentar. Tudi nama se je, dokelr nisva zgradila (kupila) take hiše to vse zdelo kot neka pravljica oz nisva vedela, da je možno, da to tako funkcionira, čeprav sva se nagibala k taki hiši. Čojko ne vem kaj vam ni jasno,...napisala sva nek splošen prispevek za tiste, ki jih zanima kako je bilo v hiši čez poletje (in ne nimava klime, kot je nekdo zgoraj napisal). Nisva navajala na stotinko stopinje točnih temperatur ampak neko povprečje, da je prispevek berljiv. Pač v tistem delu vročinskega vala ko je bilo ponoči hladno, sva lahko hišo shladila in je bilo zjutraj tam cca 21-22 stopinj,....čez dan skozi vse aktivnosti pa je prišlo nekako do max 24. V najhujšem vročinskem valu, ko je bilo tudi ponoči dejansko zunaj 25,26 stopinj pa hiše nisva mogla zračiti, seveda pa niti nisem takrat sredi dneva tekala naokoli s sesalcem, likala, pekla kruh in vse mogoče zadeve (pri nas se namreč OGROMNO peče) zato se tekom tistega obdobja temperatura ni dvignila preko 26. Verjamem, da marsikdo ne verjame-prav v tej pasji vročini, sva imela ogromno obiskov, ker je vse zanimalo kako se midva kuhava v hiši (no čakal jih je hladen tuš:=), ko so vstopili v hišo. Zato ob naslednjem vročinskem valu lepo povabim tudi ostale, da pridete na pir ali kavo, če vam bo hladno in se prepričate sami. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 2.10.2012 Za prvi vročinski val je vse jasno in nomalno. sploh ničemur ne oporekam, celo nižje dnevne temperature če bi bile bi vama verjel - komot 22, 20 ali celo manj z intenzivnim in doslednim nočnim zračenjem, ter dnevno zaprto hišo in zasenčeno z minimalnimi notranjimi aktivnostmi. Tu vse štima. Pri onem drugem mi ne gre skupaj. 12 ur 25, 12 ur 37 stopinj in ponavljaš 14 dni, pa je v hiši le 26 stopinj in v kolikor zanemarimo še bivanje in sončno obsevanje hiše bi to teoretično pomenilo "na oko" en meter izolacije. Meni to ne gre skupaj, če kdo vidi dlje od mene in zna to pojasnit,... lepo prosim. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 2.10.2012 No, meni je vse jasno, ampak bom šla še bolj podrobno predstavit zadevo, za tiste, ki si želijo širše razlage: Napisala sva da je bilo čez dan do 37 stopinj zunaj (to ne pomeni, da je bilo 12 ur 37 stopinj, kot ste navedli zgoraj), saj vendar vsi vemo, da so zjutraj nižje temperature, bolj ko se ura približuje poldnevu in so sončni žarki najmočnejši tem bolj se temperatura dviguje na maximum in tam ostane nekaj ur, nato zopet pada do večera, kot je bilo takrat cca 25, 26 stopinj. Koliko je bilo stopinj ob dveh ali treh zjutraj ne vem, ker ponoči zelo dobro spim, zjutraj ko sva se zbujala, je bilo zunaj ponovno okoli 24-26, saj je že sijalo sonce,...v hiši pa npr 22-23 in čez dan smo potem prišli na max 26, vendar ne kar prvi dan ampak npr po 7-10 dneh take vročine. Ne vem, mogoče se lahko še kdo javi in pove svojo izkušnjo tega poletja v NEH hiši, pa lahko potem prediskutiramo dalje. Kar se tiče izračunov in fizikalnih zakonov, pa na žalost nisva pravi osebi, da bi dokazovala in potrdila, kar piševa na ta način ![]() Kakor koli že, vsi sami veste kakšno vreme je bilo letošnje poletje, midva pa vama lahko poveva, da v hiši nikoli nisva imela preko 26°C. Stena je debela 40,5 cm v kateri je 36 cm kamene volne, v strehi pa 24 cm celuloze in 10 cm kamene volne, okna pa imajo Ug 0,6. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Migaj - 2.10.2012 če nič ne se.ata :?:
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 2.10.2012 Naštela sem hišna opravila, ki doprinašajo k višanju temperature ali vlage v hiši, kar si v tako vročih dneh ne želimo. Sem v tistih dveh tednih tudi posesala hišo, nič bat:=), pa tudi se.ala sem. :lol: Glede sesalca se smešno sliši , pa vendar sesalec na hepa filtre, ki ga imava, ima zelo vroč izpuh zraka in če sesam v nekem prostoru se kar čuti toplota tega izpihanega zraka. To sem imela v mislih. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - werdandi - 2.10.2012 @solaris: Khm, naša bajta, ki je na 370 metrih in cel dan na soncu, se čez poletje ni nikoli segrela do 26 stopinj... Okna z Ug 0,7 niso senčena, ker še nismo prišli do tja, trije škratki lepo skrbijo, da se vrata odpirajo, stena je pa 30 cm poroterma s 16 cm stiropora in 4 cm ilovice, na strehi pa pod opečnim ceglom 20 cm termotopa in opaž... Potemtakem niti nismo tako slabo sestavili tele naše kočice... Ja, sesalec s hepa filtrom pa kar lepo segreva. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - solaris - 2.10.2012 werdandi, točno to,...sploh ne govorim o kakšnih posebnih super duper presežkih najine hiše, le o najini izkušnji...pa vendar so tu na spletu kljub temu skeptiki, ki pravijo da ni mogoče dosegati takih temperatur v hiši in jim le želim pojasniti, da je dejansko tako bilo. Verjamem, da nas ima veliko ugodno temperaturo tudi poleti v hiši brez klime, pa naj bo zidana, lesena, montažna ali iz katergakol materiala že...Je pa res tu ogromno dejavnikov, ki vplivajo; od lege hiše, lokacije, orientacije itd. tako da je prav zagotovo vsaka hiša zgodba zase, tudi če sta dve popolnoma enaki hiši na dveh različnih lokacijah se po mojem mnenju drugače obnašata v različnih letnih časih. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 2.10.2012 Glej, ne pravim, da ti ne verjamem, da ste imeli 26 stopinj v hiši, tudi ne pravim, da da ni bilo pod 25 stopinj, in da niso dnevne dosegale 37 stopinj,... Mislim, da je večini jasno, da ima temperatura med dvema različno ogretima prostoroma željo po izenačevanju, z večanjem izolacije pa izzenečevanje upočasnuješ. V 14 dneh se bo taka debelina izolacije na obeh straneh zagotovo izenačila oz. spravila v neko povprečno temperaturno vrednost, pa tudi če to ni sredina med 37 in 25 stopinjami = 31,5, je to vsaj 29 ali morda 28 stopinj, ne pa 26. Za dobit povprečje 26 stopinj mora biti 22 ur 25 stopinj in dve uri na dan 37 stopinj. Od tebe bi bilo korektno, da pridobiš za tvoje navajanje 14 dnevnega vročinkega vala in zaprte hiše še grafikon gibanja temperature za vaš kraj. Morda bo potem bolj jasno kako ste lahko imeli v hiši samo 26 stopinj. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - neika - 2.10.2012 Pa kaj vam ni jasno, no!!! Forumaš poda neke splošne ugotovitve, vi pa ga zagrabite kot mrhovinarji, in to vedno eni in isti. Zdaj se naj vsak vnaprej opravičuje za vse napisano, da bodo vaši egi potešeni? Z ničemer se ne hvali, z ničemer ne pretirava, kot to počneš ti, Primorec, pove slabe izkušnje s poudarkom, da je pisanje podano na način, da je vsem razumljiv. In verjetno ima kaj bolj pametnega početi v življenju, kot skakati s termometrom in vlagomerom po bajti in iskati kote v hiši, kjer bi lahko zrušila popolno zamišljen grafikon. Mi je kar škoda te ženske, ker dejansko ŽIVI v hiši, in ne išče za vsako ceno njenih napak, oziroma se z njimi sprijazni. zaradi takih forumašev, kot postajate, se ljudje obračajo stran od te skupnosti, saj samo napadate in špilate pokroviteljstvo. pa da ne bo pomote - imam zidano hišo in sem še vedno skeptična do montažnih, čeprav jo postavlja že drug sosed, prav Lumarco. Ampak ta skepsa izhaja izključno iz nepoznavanja. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - milcek - 2.10.2012 Mi tudi nismo imeli poleti v pritličju nikoli več kot 24 stopinj oz. 25 nadstropje, pa še to je bilo zvečer.....zjutraj nekaj čez 22 popoldne čez 23 zvečer okrog 24.....s tem da je omenjena temperatura merjena v dnevni sobi, kjer je skoraj več stekla kot sten na vse tri smeri!! S tem, da smo imeli senčeno samo zahodno stran, vzhodna je bila nesenčena! Ne razumem zakaj bi bilo potem nerazumljivo ne preseči 26 stopinj?
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - yan1234 - 2.10.2012 Zato sem v nadaljevanju "prerekanja" izrazil svoje začudenje nad tem, da me ni nihče povprašal za sestavo sten hiše, napušču, orientiranosti, Tp oken, izolacijah raznih ipd... temveč se je debata razvila v smeri : "kaj bi bilo, če bi bilo...."... Ampak, pus'tmo stat. Nek spletnik je bil obljubljen:-)), sem že ene dvakrat iskal:-( |