PodSvojoStreho.net
Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prehodno ogrevanje , izbira energenta (/showthread.php?tid=78517)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - bozog - 20.8.2020

Sicer malo izven konteksta... ampak vendar, za ceno dobrega kotla na drva + zalogovnik postaviš SE na streho ?!?

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 20.8.2020

Tudi to se zavedam, pa za dobro TČ zrak voda, 10k , dam še malo zraven pa imam voda-voda, pa imam še xy % manj elektrike. Pa kupim še SE in sem zmagovalec časa.
Recimo pri nas ker sta dva gospodinstva + delavnica imam elektriko že tako 150-180 na mesec.  SE+TČ je direkt zame.
Ampak tu je  problem da sem 50% lastnik in investitor , z drugim moram "v rokavicah " da se karkoli premakne na bolje, potem pa spet tehnologija gre naprej in cene TČ dol, izkoristki gor itd. Čez 10 let bo spet lažja odločitev.
Kot telefon star 5 let je proti novemu za 200eu ,stara kišta. Enako bo z TČ,  To je in bo noro dober biznis, montaža TČ, vse bo šlo na elektriko v naslednjih letih. (predvidevam) Ideja se mi zdi mnogo boljša kot EV avto.
Te peči na biomaso so pa res predrage napram TČ, toliko dela je z drvmi, pa četudi so tvoja drva in se jebeš po šumi , pa mehanizacija,nevarnost poškodb itd, rabiš ljudi za pomoč, koliko je tvoja ura vredna, če jih kupuješ je tudi cena od x do y. Kvaliteta drv od -do.  

Mene resnici na ljubo še najbolj moti (za moj primer) da damo 10k za kurilnico na biomaso, katera porabi na koncu samo max 20% manj. (baje)
torej iz povprečja 30m2 na 24m2... ali pa iz 1800eu na 1440eu za 10.000 investicije
Nekako bi si želel 50% manjšo porabo kurjave glede na vložek za isto sobno temp.
Za TČ čakam predračun, če poenostavim besede  prodajalca "garancija" pod 1200eu za ogrevanje samo na TČ. Odvisno o (oz 1000-1300) od temp in naših navad . temp 23

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - sassapo - 20.8.2020

Več kot 20% sigurno ne boš prišparal, pa lahko kupiš še tako prestižen kotel. Največ boš prišparal z dograditvijo in pravilno vezavo zalogovnika. Ravno iz tega naslova sem ti priporočil dokup zalogovnika k obstoječi peči, katera je še vedno mercedes za kakšnega Viadrusa katerega si hotel kupitiWink

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Hanzi - 20.8.2020

Fucka se mi za nekaj % drv.
Uživam v topli hiši in topli kopalnici tudi zjutraj ko vstanem in ko pridem iz službe.
Vredno več od vsakega prihranka drv. Jih imam za 5 let na skladišču.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 20.8.2020

hanzi

se strinjam , ni vse v šparanju vsakega polena ali kwh, življenje je prekratko...
Jaz vedno ko grem v neki novi projekt "prezakompliciram" zadevo, porabim preveč časa in energije za razmišljanje, kaj je zares najboljše itd Čisto nepotrebno, ker po nakupu vse takoj pozabim in se spet zapnem v neke detajle novega problema. Zanima me predvsem kako bi drugi ljudje z več izkušnjami v ogrevalni tehniki rešili ta problem ogrevanja. Vse ima svoje pluse in minuse.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - vrzislo - 20.8.2020

Pridobi še ponudbo izvajalca, ki ponuja SE in toplotno črpalko mogoče bo ugodno. Večkrat omenja bojazen da se elektrika podraži. S svojo elektriko si na varni strani. Tudi obrtniki imajo ugodnosti.
Meni se izide z 10,8 KW elektrarno res se ogreva samo 240 m2 s toplotno črpalko je pa pokrita tudi gospodinjska elektrika ter večina vožnje z električnim avtom okoli 80 km dnevno. Za ogrevanje hiše z samo izolacijskih ometom se porabi okoli 7500 kWh. Konec leta bo nekaj manjka.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Hanzi - 21.8.2020

Če ima že sedaj 150-180 evrov elektrike, jo bo imel po ogrevanju s TC 250 evrov.
Za tako porabo rabiš po moji oceni vsaj 15kw elektrarno. Petnajst jurjev.
Za ogrevanje take kvadrature (večino na radiatorjih) bo pa tudi nek 6kw monoblock za 5 jurjev že oktobra presvoh.  Wink 
Ko pa greš v nabavo neke HT ustrezne moči, bo pa spet 15 jurjev. Ker tiste 10kw bodo najbrž presvoh v hudem mrazu.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - pentax - 21.8.2020

(20.8.2020 ob 23:20)vrzislo Napisal: Pridobi še ponudbo izvajalca, ki ponuja SE in toplotno črpalko mogoče bo ugodno. Večkrat omenja bojazen da se elektrika podraži. S svojo elektriko si na varni strani. Tudi obrtniki imajo ugodnosti.
Meni se izide z 10,8 KW elektrarno res se ogreva samo 240 m2  s toplotno črpalko je pa pokrita tudi gospodinjska elektrika ter večina vožnje z električnim avtom okoli 80 km dnevno. Za ogrevanje hiše z samo izolacijskih ometom se porabi okoli 7500 kWh.  Konec leta bo nekaj manjka.

Na "varni strani" si ja z neko višino investicije, le preračunati moraš ROI investicije, če ti je to seveda pomembno in na koncu sprejemljivo. Pri meni je številka prišla na dobrih 12 let, kar je too much.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 21.8.2020

Pa veste kaj mene moti pri teh investicijah. Karkoli želiš oz izbereš da je bolj ekonomično na daljši rok, v bistvu samo kupiš manjše letne stroke z investicijo enim trenutnim velikim stroškom.Kupiš šparanje , pa naj stane kolikor hoče. Če se tako razbremeniš časovno in imaš finance je to super.
SE celice in njihova izkoriščenost bo vsako leto boljša, čez 15 let ko se meni povrne investicija (ni subvencije , davek 22 in še konstrukcijo rabim) in porabim več kw...bodo taki sistemi že 30% boljši, manjši, cenejši. (to mi je rekel monter sistemov) ((čez 15 let -30% boljši))
Torej če počakaš bo kasneje še bolj % učinkovito. Kot gredo seveda vse tehnične stvari naprej.
Tudi te TČ zrak voda bodo prodajali v Hofer dostavi, samo poveš kw in ti ga bo poštar pripeljal domov, to bo tako razširjeno in poceni da glava boli. Poglejte samo ponudbo klim, vsaka druga hiša že montira in imaš za 2 uri ogrevanje in hlajenje cop 1:3+ že za 500eu z montažo.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - bozgom - 21.8.2020

(20.8.2020 ob 22:43)Igorslo Napisal: hanzi

se strinjam , ni vse v šparanju vsakega polena ali kwh, življenje je prekratko...
Jaz vedno ko grem v neki novi projekt "prezakompliciram" zadevo, porabim preveč časa in energije za razmišljanje, kaj je zares najboljše itd Čisto nepotrebno, ker po nakupu vse takoj pozabim in se spet zapnem v neke detajle novega problema. Zanima me predvsem kako bi drugi ljudje z več izkušnjami v ogrevalni tehniki rešili ta problem ogrevanja. Vse ima svoje pluse in minuse.
Razlika je med šparanjem in nepotrebnem trošenju. Če šparaš, se moraš nečemu odreči ali kaj več narediti in si veš čas v skrbeh, koliko si prišparal. Če pa preprečiš nepotrebno trošenje pa je to običajno enkratno dejanje, katero te potem zadovoljuje preostanek življenja.
Če ti je cilj ogrevati prostore s kombinacijo polen in TČ potem boš v vsakem primeru potreboval: peč na drva, zalogovnik in TČ. Ker prvo že imaš, sedaj nabaviš zalogovnik s katerim noš zmanjšal nepotrebno trošenje drv. Da to še bolj zmanjšaš potem nabaviš TČ, katero vežeš na zalogovnik. Ko ti bo sistem deloval in bo najšibkejši člen peč na drva pač zamenjaš še to takrat, ko bo odpovedala. Z zalogovnikom in TČ boš namreč toliko zmanjšal porabo drv, da nekaj slabši izkoristek ne bo opazno vplival na porabo drv in tako njena  takojšnja zamenjava ne bi bila ekonomsko upravičena. Ko pa bo fuč pa itak nimaš izbire in moraš nabaviti novo, ne glede na to koliko stane.

(21.8.2020 ob 08:09)Igorslo Napisal: Pa veste kaj mene moti pri teh investicijah. Karkoli želiš oz izbereš da je bolj ekonomično na daljši rok, v bistvu samo kupiš manjše letne stroke z investicijo enim trenutnim velikim stroškom.Kupiš šparanje , pa naj stane kolikor hoče. Če se tako razbremeniš časovno in imaš finance je to super.
SE celice in njihova izkoriščenost bo vsako leto boljša, čez 15 let ko se meni povrne investicija  (ni subvencije , davek 22 in še konstrukcijo rabim) in porabim več kw...bodo taki sistemi že 30% boljši, manjši, cenejši. (to mi je rekel monter sistemov) ((čez 15 let -30% boljši))
Torej če počakaš bo kasneje še bolj % učinkovito. Kot gredo seveda vse tehnične stvari naprej.
Tudi te TČ zrak voda bodo prodajali v Hofer dostavi, samo poveš kw in ti ga bo poštar pripeljal domov, to bo tako razširjeno in poceni da glava boli. Poglejte samo ponudbo klim, vsaka druga hiša že montira in imaš za 2 uri ogrevanje in hlajenje cop 1:3+ že za 500eu z montažo.

Ne verjemi preveč marketinškim foram. Vsaka stvar ima svoj tehnološki minimum in pod to ne gre. Lahko ti napišejo COP 3 a ga imaš pri npr. +7°C,  ko mogoče ogrevanja še ne potrebuješ. Če gledaš avtomobile- čeprav jih je vsako leto več niso nič cenejši. Vanje mečejo to in ono, kar moraš vzeti in plačati, pa če rabiš ali ne. Pol pa več sklopov pomeni več za pokvariti kar poveča stroške vzdrževanja in servisiranja. Tako so dejansko avtomobili vsako leto dražji in ne cenejši. Podobno je z TČ. Da deluje kolikor toliko solidno pri nizkih temperaturah potrebuje neko maso vgrajenih komponent. Kovine pa so vsako leto dražje in ne cenejše. Ceno lahko znižaš le tako, da daš manj kovine vanjo, kar pa pomeni večjo porabo elektrike.
Če gledaš SE- tehmologija za širše množice je relativno nova. Plačati je bilo potrebno razvoj, postavitev novih tovarn, izobraževanje zaposlenih, logistiko, prodajo... Sedaj je razvoj v večini plačan, tovarne so amortizirane in ceno panelov predstavlja zgolj še vgrajen material in stroški delovne sile. To dvoje pa ne more več ne vem kako padati, razen če ne bomo delali zastonj oz. še plačali, da bomo lahko delali. Torej, sanjati o 30% nižjih cenah SE čez nekaj let so zgolj pobožne želje. Lahko se celo zgodi, da bo zaradi cenovnih vojn kakšno podjetje šlo v stečaj in bodo cene narasle.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - okane - 21.8.2020

Spremljam tole temo pa mi ne da miru da nebi še moje razmišljanje dodal.
Glede na tvoje želje da je TČ pomožni vir oziroma sekundarni bi jaz na tvojem mestu letos zmontiral le TČ in to konkretno Hitachi 4, najcenejšo z dvema ventilatorjema kar pride cca 5000€ če ni kakšna zapletena montaža. Tudi montažo bi dal najbolj osnovno, le to bi gledal da je možno kasneje dodati zalogovnik in ostalo. Ko pride sezona ogrevanja jo vključiš in jo ne prekljapljaš na drva dokler je hiša dovolj topla. Naslednje leto ko vidiš kaj zmore in kaj ne, dodaš še ostale elemente o katerih razmišljaš. Je pa dejstvo da pri TČ ni nekih izgub tako da gre energija direktno v hišo in ne delno v dimnik. Tako nekako bi se jaz lotil.

bozgom

ta vaša ideja, da peč dela dokler dela in jo povežem na zalogovnik, ter dodam TČ je odlična, vendar kdo bi to učinkovito zmontiral skupaj? Par ljudi sem vprašal pa vsi namigujejo izberi eno ali drugo. Prav klical sem ljudi ki to promovirajo na njihovi strani, da za te kvadrate, izolacijo itd to ni rentabilno itd
Ta ideja je meni najbolj všeč , saj četudi zamenjam kotel z navadnim novim kotlom 34kw ki stane jurja, nikoli ne ujamem razlike v porabi drv od centrometala za 3500 ali pa winhagerja za 7000

Moja stara peč + zalogovnik 2000l+TČ
peč imam 40kw+ zalogovnik mora imeti izmenjevalec, ne vem še potem katera TČ, koliko kw in kako se to poveže.
Če ima kdo idejo, oz se s tem ukvarja naj mi prosim sporoči.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - bozgom - 21.8.2020

To ti bo skupaj zmontiral vsak monter centralne kurjave. Namesto, da sprašuješ, kaj ti bi nek monter naredil, mu preprosto povej, da želiš obstoječi peči dodati zalogovnik in TČ, drugo pa te ne zanima, ni pomembno, če se splača, če je ... Ponudi ti naj ustrezno TČ, katera bo pokrivala izgube objekta npr. do -5°C (ali -2°C ali -7°C... pač odvisno od cene) in dovolj velik zalogovnik, kateri je primeren za tvojo peč.

Več bom izvedel naslednji teden, kako bi povezali peč in Tč , da bo pametna regulacija, da se ne "tepeta". Pravi monter bo že naštudiral zadevo, vsaka hiša je specifična, marsikateri monter ima rad samo plug and play zadeve ki jih pozna , če so pa že predelave v igri pa mi kar hitro povedo naj ne kompliciram in vzamem sam en ornk sistem.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Hanzi - 22.8.2020

Ker imaš prostor, mogoče razmisli o večjem zalogovniku.
Lahko tudi rabljenem.
Tule imaš "novega" 2600 l
https://www.bolha.com/ostala-ogrevalna-tehnika/zalogovnik-2.600-l-z-enim-izmenjevalcem-soncne-kolektorje-oglas-2457873
Tole pa sicer rabljen 2m3 za četrt cene. Ima celo dva. (Ampak bolje je imeti samo enega)
https://www.bolha.com/zalogovniki/2000-literski-zalogovnik-oglas-4500751