PodSvojoStreho.net
Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m (/showthread.php?tid=74991)

Strani: 1 2 3 4

Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - optimalus - 15.3.2019

kadotr Napisal:Logika tvojega znanca prazni denarnico. V prostora, kjer bivaš največ časa in potrebuješ višjo temperaturo moraš dati talni klimi, ki kurita skoraj dve tretjini manj kot električno talno ali električni radiatorji, za enako količino toplote. (Torej tretjinska cena elektrike!) Radiatorje daš v prostore, ki jih le občasno dogrevaš, pa še tam bi razmislil... Je pa tole najcenejša varianta.

Klim pod stropom nikakor ne bi dajal, imata jih sin in hči, midva pa dve talni klimi in imamo priložnost oceniti kaj je bolje. Naši dve ne pihata v glavo, obnašata se kot radiator. Tudi hladita... Ostalo sem že napisal.

če gremo v klime bodo sigurno talne, sem videl tudi take, ki se jih da vgraditi nekoliko v zid, tako da se še pridobi na placu.. vseeno pa mislim (sicer ne iz izkušenj ampak po logiki in po mnenju drugih), da je občutek bolj prijeten s talnim gretjem, čeprav talne klime tržijo kot primerljiv talnemu glede občutka..

Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - xavi - 15.3.2019

kadotr Napisal:Jaz tebe ne razumem. Talno gretje je uporovno gretje, pri porabi n.pr. 2 kW da v prostor 2 kW toplote (minus transmisijske izgube), pri talni klimi pa ti pri porabljeni elektriki 2 kW greje prostor cca 6 kW. Menda boš ja izbral varianto, kjer je poraba za dve tretjini manjša. Če že talno gretje, naj bo vodno, z toplotno črpalko, ne pa električno.

Nekaj postov nazaj beri Homerja...
Ne govorim tebi, si se vmes uštulil.

Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - xavi - 15.3.2019

optimalus Napisal:
kadotr Napisal:Logika tvojega znanca prazni denarnico. V prostora, kjer bivaš največ časa in potrebuješ višjo temperaturo moraš dati talni klimi, ki kurita skoraj dve tretjini manj kot električno talno ali električni radiatorji, za enako količino toplote. (Torej tretjinska cena elektrike!) Radiatorje daš v prostore, ki jih le občasno dogrevaš, pa še tam bi razmislil... Je pa tole najcenejša varianta.

Klim pod stropom nikakor ne bi dajal, imata jih sin in hči, midva pa dve talni klimi in imamo priložnost oceniti kaj je bolje. Naši dve ne pihata v glavo, obnašata se kot radiator. Tudi hladita... Ostalo sem že napisal.

če gremo v klime bodo sigurno talne, sem videl tudi take, ki se jih da vgraditi nekoliko v zid, tako da se še pridobi na placu.. vseeno pa mislim (sicer ne iz izkušenj ampak po logiki in po mnenju drugih), da je občutek bolj prijeten s talnim gretjem, čeprav talne klime tržijo kot primerljiv talnemu glede občutka..
Talne klime, kolikor mi je znano imajo izpih zraka od zgoraj.
Mene pa zanima če bi klasično klimo montiral pri tleh in bi v tla pihala (so tudi cenejše).
Ima kdo s tem izkušnje.

Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - kadotr - 15.3.2019

Skoraj pri vseh talnih klimah je s stikalom možno izbirati izpih na vse strani ali samo zgoraj. Vhod zraka je spredaj, od strani in spodaj.

Re: Izbira energenta pri obnovi stanovanja 70m - Homer - 15.3.2019

@optimalus
Talne klime lahko kvečjemu primerjaš z radijatorji, nikakor pa ne s talnim ogrevanjem.
Ne lomi ga z marmornimi radiatrorji in podobno..........
Tudi zamisel o vklapljanju in izklapljanju ogrevanja ne bo prinesla nekih bistvenih prihrankov, saj boš vedno znova moral ogreti stanovanje.......