![]() |
|
Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč (/showthread.php?tid=72072) |
Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - pentax - 26.4.2018 Ja sem že parkrat napisal svojo izkušnjo, @faker - definiraj kaj je to normalno izolirano, stavbno pohištvo, kolikšna je hiša, kakšen paket ima ta kolega pri distributerju elektrike, kakšno bivalno temperaturo imajo tekom celotne zime v hiši, ali ogrevajo še s čim drugim? Po teh odgovorih bo vse bolj jasno. Ker po tem kar si napisal bi z neko obično TČ, kjer bi imel SCOP 3 ali celo višji, prišel čez celotno zimo za 200€ za ogrevanje in SV. Mene je ogrevanje z el. pečjo prišlo kar krepko čez 1k€ za eno ogrevalno sezono...pa tu ni SV vključena. Če vzameš na hitro 2kWh x 24 ur= 48kWh (dnevno) x 30 dni =1440kWh mesečno. Jaz sem z 2kW na el. peči dosegel DV 25C. Do katere zimske temperature je to dovolj za katero bivalno temperaturo, vsak ve zase. Kje so šele zimski dnevi ko rabiš DV 30C in višje, pri teh DV je bila poraba 4-6kWh pri meni. Objekt je opisan v temi poraba el. energije lastnikov TČ. Govorim seveda za svoj primer, ker vsaka hiša ima svojo potrebo, verjamem da marsikatera ne vidi DV 30C nikoli za bivalno 23C v globoki zimi. Vedno je pošteno opisati objekt kateri se ogreva ter bivalne navade, da si lahko vsaj kdo potegne kakšno koristno informacijo iz tega, drugače so ti podatki nekoristni za kogar koli. Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - MikMik - 26.4.2018 Zakaj že mora grelec delati 24 ur? Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - pentax - 26.4.2018 Sej ne rabi sploh delat grelec, kaj šele skoz, lahk ga na roke prižgeš vsake 7ur za 5 minut, poraba bo manjša. Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Mortal - 26.4.2018 Evo, sem na hitro potegnil skupaj podatke za to zimo. Tu so porabe elektrike (kWh), kar nekaj smo kurili na kamin, kar se lepo vidi na porabi v mrzlih mesecih. Fasado smo dobili nekje sredi decembra (stiropor+lepilo). BOJLER ZALOGOVNIK SUM Nizka Visoka Nizka Visoka kWh Oktober_17 89,5 6,8 884,6 149,9 1130,7 November_17 16,6 12,4 184,2 103,2 316,4 December_17 28,5 4,8 430,8 123,2 587,2 Januar_18 30,7 2,5 262,5 28,8 324,5 Februar_18 21,6 2,7 404,0 95,6 523,8 Marec_18 30,6 32,5 568,8 99,6 731,5 P.S. Ne glede kako urejam tabelo, vedno vrednosti razmeče, tako da ni preveč pregledna. Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - MikMik - 26.4.2018 Ma kako si ti pameten, bravo res. Vsak grelec mora imeti varnostni termostat, kateri poskrbi da ne pride do pregrevanja. Če je narejeno tako kot mora biti, zagotovo ne deluje 24 ur na dan. Tvoj izračun je povsem zgrešen. Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - pentax - 26.4.2018 @Mortal, za tabelo namesto kopiranih podatkov naredi printscreen in prilepiš potem na forum sliko. Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Mortal - 26.4.2018 @pentax: upoštevam nasvet: Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - pentax - 26.4.2018 @Mortal, v oktobru si imel za ogrevanje porabo 1130kWh, pa je bil mesec vse prej kot mrzel. Očitno ste ogromno kurili na kamin v naslednjih mesecih, da si imel naslednje mesece zelo nizko porabo. Pri nas je bil recimo marec'18 trikratnik oktobra'17, pri tebi bi potemtakem bila realna cifra marca 3400kWh? Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - MikMik - 26.4.2018 Mortal Napisal:Evo še moja izkušnja z električnim gretjem, ko sem že kje omenil... Prehodna obdobja grela skoraj samo elektrika v nizki tarifi (talno+SV), celotni strošek elektrike za tak mesec je bil 160€. V bolj hladnih sem pomagal s toplovodnim kaminom in po potrebi dogreval z elektriko, tu je bil strošek celotne elektrike cca. 90€.Koliko je/so močni grelci? Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Mortal - 26.4.2018 V oktobru vem, da kamina še nismo vklopili, potrebno je bilo poiskati tudi temperature vtoka v talno, bili smo brez fasade,.... Iz glave je bila položnica za ta mesec 160€, tako da smo vidli da če ne bomo kurili na kamin, da bo to draga zima, ki se je šele začela. V oktobru sem nekaj časa iskal temperaturo vtoka, ki je bila na začetku previsoka, tako da smo imeli kak dan ob sončnem vremenu not tudi 25st.C. Zanimivo mi je tudi to, da v talno to zimo nisem nikoli spuščal več kot 26st.C. Primanjklaj talnega je kompenziral kamin, čeprav toplovodni, ki je v sredini hiše. Ko je hiša imela fasado, se tistega pol dneva, kar se ni kurilo kamina, ni opazilo občutnega nihanja temperature (talno je vzdrževalo). Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - Mortal - 26.4.2018 MikMik Napisal:Mortal Napisal:Evo še moja izkušnja z električnim gretjem, ko sem že kje omenil... Prehodna obdobja grela skoraj samo elektrika v nizki tarifi (talno+SV), celotni strošek elektrike za tak mesec je bil 160€. V bolj hladnih sem pomagal s toplovodnim kaminom in po potrebi dogreval z elektriko, tu je bil strošek celotne elektrike cca. 90€.Koliko je/so močni grelci? Povsod imam grelce 5/4' z dvema grelnima zankama (2x1500W). V bojlerju imam 1 grelec (3kW), v zalogovniku 3x3kW. Prožim jih preko krmilnika, na karem sem sam napisal logiko ogrevanja (vklopi grelcev, mešalni ventil,...) Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - MikMik - 26.4.2018 No pentax po tvoji logiki, bi moral imeti porabo bojlerja 2160KWh na mesec in zalogovnika 3x toliko... Zgrešena logika, da je joj... Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - pentax - 26.4.2018 Tebi se ne sanja, zato te mam na ignore. Jst sem imel el. peč 12kw, prikaz sem naredil za 2kW...če bi vedel kaj zakaj tako dela ne bi spraševal. Raje zalivam zemljo brez semen in sadik ta čas namesto da odgovarjam tebi, je boljši rezultat. Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - MikMik - 26.4.2018 Torej še kar trdiš, da grelec deluje 24 ur na dan brez prekinitve? Jao, kako si slep... Re: Ogrevanje (novogradnja) na električno peč - pentax - 26.4.2018 Mortal Napisal:V oktobru vem, da kamina še nismo vklopili, potrebno je bilo poiskati tudi temperature vtoka v talno, bili smo brez fasade,.... Iz glave je bila položnica za ta mesec 160€, tako da smo vidli da če ne bomo kurili na kamin, da bo to draga zima, ki se je šele začela. Če dodaš kakšen več podatek o sami hiši/izolaciji, bo verjetno kdo vesel podatka, da vsaj kaj odnese iz zgornje tabele in ostalih podanih info. |