PodSvojoStreho.net
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 20.1.2018

bozgom Napisal:In zakaj se s TČ ne bi mogel ogrevati po popolnoma enakih urnikih, kot direkt z elektriko?
Glede odebljenega pa očitno nisem dovolj pameten. Bi me razsvetlil?

Te bom glede obeh vprašanj razsvetlil, če že prosiš...

Če greš s TČ izključno na režim NT to neobhodno pomeni nižji izkoristek, ker pač ponoči to pomeni nižjo zunanjo temperaturo in višjo vlago. In oboje ni ravno ugodno za TČ zrak/voda, kar so pokazali testi forumašev, ki so po večini po krajšem obdobju sprobavanja tovrstne nastavitve hitro šli nazaj na 24-urno ogrevanje.

Če je govora o 8kW TČ, potem ta TČ da od sebe 8kW toplotne moči oziroma ustrezno manj ob slabših pogojih. Ne govorimo o tem, da rabi 8kW iz "vtičnice". Iz vtičnice "vleče" 2,5kw do 3kW. Ustrezni eloblock pa torej 8kW. Običajne varovalke so torej v primeru dobro izolirane novogradnje čisto dovolj za eloblock.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - JaBK - 20.1.2018

Razmerja so drugačna. Marsikatera ki sem jo gledala je sicer imela cop višji kot moja, ampak 5 ali 6kW različica je pa dala od sebe manj pri -7. Pod cop je bila pa višja cifra. Seveda pa vsem pada tako moč kot cop...

Čeprav zdaj ne vem več, če se ni v oznakah neki spremenilo. Svoj cajt je pisalo 5kW Tč pa je to pomenilo pri +7, pol je šlo pa lahko v prosti pa do -15. Ni zdej neki drugac?

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 20.1.2018

Poldee in JaBK ne delam na pamet imam izracun in po izracunih pri -13 zunaj v bajti pa +22 v kleti malo manj in sicer +17 je rezultat cca 3.5Kw izgub kar je cca 14.5W/m2.

Pa je upostevana izolacija pod plosco 5cm XPS, nad 15, zunanje stene kleti 15cm, fasada 10cm EPS + 10cm kamene volne, posevnina strehe 35cm ravnina pa 35 - 40cm, estriha 6cm pod njim cca 8cm, prezracevanje z rekuperacijo pa bajta nima niti enega balkona ne stresnih oken, okna so vsa razen enega ki je na S obrnjena proti V, J in Z ker hisa stoji V - Z, okna so Veka alphaline 90 profil trojna zasteklitev, skupaj cca 23m2.

V hisi bo tudi kamin, se ne vemo ali drva ali peleti, za prehodna obdobja.

Glede na izracun je hisa skoraj pasivna, pa so pri izracunu se rezerve ampak smo raje racunali navzgor.

Pa ne delam ene stvari za ekosklad pa bi jih lahko ampak dosti stvari na bajti delamo sami oz z znanci ki imajo obrt taksno ali drugacno. Ponujene pa so mi bile TC 8kw celo 11kw in to 11kw mi je predlagal tipson ki je bil na ogledu hise.

V planu je tud soncna elektrarna ker imamo vse pogoje kaj se karakteristik hise tice ce ne letos pa drugo leto sigurno in v tem pogledu je TC se manj smiselna.

Nisem pa nikogar zalil kot eni pisete in nic ne delam na pamet za vsako stvar sem se posvetoval osebno in na tem forumu ampak kot sem ze napisal tukaj vas je 80% takih katerim je TC najboljse pa se vec vse ostalo pa je zgresena invensticija pa naj so to peleti, direkt strom, drva itd.

To je to z moje strani

csamo001 Napisal:
bozgom Napisal:In zakaj se s TČ ne bi mogel ogrevati po popolnoma enakih urnikih, kot direkt z elektriko?
Glede odebljenega pa očitno nisem dovolj pameten. Bi me razsvetlil?

Te bom glede obeh vprašanj razsvetlil, če že prosiš...

Če greš s TČ izključno na režim NT to neobhodno pomeni nižji izkoristek, ker pač ponoči to pomeni nižjo zunanjo temperaturo in višjo vlago. In oboje ni ravno ugodno za TČ zrak/voda, kar so pokazali testi forumašev, ki so po večini po krajšem obdobju sprobavanja tovrstne nastavitve hitro šli nazaj na 24-urno ogrevanje.

Če je govora o 8kW TČ, potem ta TČ da od sebe 8kW toplotne moči oziroma ustrezno manj ob slabših pogojih. Ne govorimo o tem, da rabi 8kW iz "vtičnice". Iz vtičnice "vleče" 2,5kw do 3kW. Ustrezni eloblock pa torej 8kW. Običajne varovalke so torej v primeru dobro izolirane novogradnje čisto dovolj za eloblock.

Tudi meni je bilo receno da bo 3x20 za eloblock prek dovolj pa je elektrika edini energent v hisi.

Bozgom ocitno neves vsega in obstajajo tudi tako ki vejo vec kot ti Smile

bozgom Napisal:V kopalnici cca 10m2 imam lojtro v kateri je 400 W grelec. Dnevno je vklopljen cca. 10 ur. Poraba okrog 3,12 kWh/dan oz. 100 kWh/mesec.
Nagradno vprašanje, koliko kWh bi porabil mesečno, če bi ogreval (in ne zgolj dogreval) vseh 160 m2 stanovanjske površine?

PS- Eloblok je seveda nekaj drugega. Z njim bi zagotovo porabil nekajkrat manj :lol: :lol:

Torej tvoja kopalnica 10m2/3.12kwh na dan pri 10 urnem delovanju, ne mesec cca 100kwh

Se pravi vse to krat 24 je 240m2 in znese pri tvojem mesecnem povprecju 2400kwh. Se pravi bi v tvojem primeru lahko z 24 lojtricami kot jih imas ogreval celo hiso. Pa verjetno kopalnico grejes na vec kot 22 stopinj tako da ze tukaj se lahko poraba zmanjsa ce pa vzamemo se talno ogrevanje in dejatvo da ko bo hisa ogreta na neko optimalno temperaturo ogrevanje 10 ur na dan nebo potrebno pridemo s porabo se nizje..

Je se vec drugih faktorjev ki vplivajo na eno ali drugo ampak en tak izracun na hitro pokaze da se da tud z neko normalno porabo ogrevat z eloblockom..

Popson31 Napisal:Poldee in JaBK ne delam na pamet imam izracun in po izracunih pri -13 zunaj v bajti pa +22 v kleti malo manj in sicer +17 je rezultat cca 3.5Kw izgub kar je cca 14.5W/m2.

A so v tem izračunu upoštevani tudi notranji in zunanji pribitki?

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bozgom - 20.1.2018

V kopalnici ima talno. Električni grelec zgolj segreva lojtro na višjo temp, kot pa bi jo vode iz talnega.
Le kdo ve vse? Jaz tega zagotovo nikoli nisem trdil. Še najmanj pa zase.

Elo blok ima moč grelcev tam 9 kW. 3x20 A pa ti lahko dajo: 3*230*20=13,8 kW. Torej ti ostane 4,8 kW oz. 1,6 kW na vsako fazo. Grelec v bojlerju je vezan na eno fazo in moči tam 2 kW. 1,6-2= -0,4 kW. Že zgolj delovanje elo bloka na polno (npr. ko ga vključiš po nekaj urnem mirovanju) in hkrati umivanju rok v kopalnici (vključi se ti bojler) bo slej ko prej odneslo glavno varovalko. Kje pa je še razsvetljava, hladilniki, pralni stroj, indukcijski štedilnik, likalnik, sesalec, pečica, računalnik, obtočna črpalka, polnjenje mobilnika, TV, radio...
Daj, namontiraj pa poročaj :lol: :lol:

csamo001 Napisal:
Popson31 Napisal:Poldee in JaBK ne delam na pamet imam izracun in po izracunih pri -13 zunaj v bajti pa +22 v kleti malo manj in sicer +17 je rezultat cca 3.5Kw izgub kar je cca 14.5W/m2.

A so v tem izračunu upoštevani tudi notranji in zunanji pribitki?

Tako je upostevani so tako notranji in zunanji pribitki.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bozgom - 20.1.2018

Popson31 Napisal:Nisem jaz napisal da me pride ogrevanje 200€ na mesec ampak je podal primer uporabnik ki je v dveh mesecih pri neizolirani bajti za ogrevanje estriha pri odprtih vratih in oknih porabil 1500€....

Seveda je to zapisal alter @Popson31

Citat:Ce bi bila fasada z izolacijo oz hisa dokoncana in pripravljena za vselitev in se vrata in okna nebi ves cas odpirala bi bila poraba temu primerna, sploh ko se estrih in ves beton v bajti dobro pregreje se da prit s porabo cca 150 - 200€ na mesec, pri notranji temperaturi 21-22 stopinj..Pec pac dela ponoci ko je strom cenejsi estrih akumulira toploto in jo cez dan oddaja v hiso pec je pa takrat izklopljena..en dober termostat ki je sposoben se “ucit” in bo pec delala ponoci da bo toplo podnevi..Mora pa bit hisa res dobro oblecena pri nekem povprecju ali manj bo poraba vseeno visoka..

Če si še svojih prispevkov ne zapomniš, kako si boš potem tuje?

bozgom Napisal:V kopalnici ima talno. Električni grelec zgolj segreva lojtro na višjo temp, kot pa bi jo vode iz talnega.

Elo blok ima moč grelcev tam 9 kW. 3x20 A pa ti lahko dajo: 3*230*20=13,8 kW. Torej ti ostane 4,8 kW oz. 1,6 kW na vsako fazo. Grelec v bojlerju je vezan na eno fazo in moči tam 2 kW. 1,6-2= -0,4 kW. Že zgolj delovanje elo bloka na polno (npr. ko ga vključiš po nekaj urnem mirovanju) in hkrati umivanju rok v kopalnici (vključi se ti bojler) bo slej ko prej odneslo glavno varovalko. Kje pa je še razsvetljava, hladilniki, pralni stroj, indukcijski štedilnik, likalnik, sesalec, pečica, računalnik, obtočna črpalka, polnjenje mobilnika, TV, radio...

Ocitno mislis da ves vse oz vec kot drugi. Si prebral koliko izgub imam po izracunih??torej bo 6kw eloblock dovolj, tud ce vzamem 9kw na tej moci nebo nikoli deloval ker mu nebo potrebno.

bozgom Napisal:
Citat:Bozgom v eni drugi temi si napisal da ce bi s TC ogreval na enak nacin kot z Eloblockom se pravi lovis nocni strom itd bi bila poraba na mesec cca 70€ torej manj kot ce ogrevas kot ogrevas sedaj..

Kaksno imas sedaj porabo?
Bodi vsaj dosleden, če že kaj drugega nisi. Sam si zapisal, date pride strošek za ogrevanje 200€. Na to cifro pa sem ti odgovoril, da bi bil strošek s TČ zgolj 70 €.

Če že deljenje s 3 tako težko razumeš, kako potem lahko pričakujemo, da boš razumel karkoli bolj kompleksnega? :lol: :lol:

Preberi se enkrat. Napisal si: Sam si zapisal da te pride...itd

Nisem zapisal da mene pride ampak da se glede na izolacijo in v normalno vseljeni hisi ta strosek sorazmerno zmanjsa..

Vidim da niti prebrat neznas kaj napises Smile Smile haha

bozgom Napisal:
Popson31 Napisal:Nisem jaz napisal da me pride ogrevanje 200€ na mesec ampak je podal primer uporabnik ki je v dveh mesecih pri neizolirani bajti za ogrevanje estriha pri odprtih vratih in oknih porabil 1500€....

Seveda je to zapisal alter @Popson31

Citat:Ce bi bila fasada z izolacijo oz hisa dokoncana in pripravljena za vselitev in se vrata in okna nebi ves cas odpirala bi bila poraba temu primerna, sploh ko se estrih in ves beton v bajti dobro pregreje se da prit s porabo cca 150 - 200€ na mesec, pri notranji temperaturi 21-22 stopinj..Pec pac dela ponoci ko je strom cenejsi estrih akumulira toploto in jo cez dan oddaja v hiso pec je pa takrat izklopljena..en dober termostat ki je sposoben se “ucit” in bo pec delala ponoci da bo toplo podnevi..Mora pa bit hisa res dobro oblecena pri nekem povprecju ali manj bo poraba vseeno visoka..

Če si še svojih prispevkov ne zapomniš, kako si boš potem tuje?

Ocitno ne locis kdaj nekdo pise v prvi osebi.. zanimivo ker to smo se ucili v osnovni soli

bozgom Napisal:V kopalnici ima talno. Električni grelec zgolj segreva lojtro na višjo temp, kot pa bi jo vode iz talnega.

Človek ima pri -13 3,5 kW izgub v hiši, ti pa bi žgal eloblock na polno?

Pri -13, majke mi...

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - JaBK - 20.1.2018

Zna biti, da jih ima res. Izolirano je dobro, klet se neki ne bo ogrevala, oken je malo...

Zdaj se vprašanje št. 2: koliko porabijo za SV in s čim jo mislijo ogrevati

S čim mislijo hladiti poleti, če sploh...

Pol pa pa se koliko porabijo druge elektrike in kaj gori obešajo. Svak ima TC pa mu je 3x20 že 3x ven vrglo, je prestavil na 3x25. Torej za vsacga, ki nima problema se najde en, ki jih ima, vzroki so pa lahko tudi drugje, ne samo v ogrevalni napravi.

bozgom odgovori mi prosim koliko porabis s TC na en povprecen mesec? Bega me namrec ker si napisal da zakaj vsi lastniki TC ogrevajo 24/7 ce bi v primeru z ogrevanjem samo v casu nocnega toka placevali 50...70€ na mesec. Torej pri ogrevanju 24/7 porabis koliko??