![]() |
|
Prenova in regulacija Seltron - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prenova in regulacija Seltron (/showthread.php?tid=71223) |
Re: Prenova in regulacija Seltron - Hanzi - 29.1.2018 Selab Napisal:- Prvo kar bom zamenjal je TČ STV. Kater koscek filma mi manjka? Tole zgoraj se mi zdi cisto razmetavanje denarja. Zakaj bi ob kolektorjih ki ti zagotavljajo vsaj 4-6 mesecevdovolj tople SV dajal se jurja pa pol ali dva za STČ? Preostalih 6-8 mesecev pa pac grejes s peleti. Kje mislis da bos ujel.prihranek pri STC? Ker bos kradel toploto hisi ki jo bodo dali peleti in jo bo stc s pomocjo elektrike dala v SV? Ajaja.... Dokler se tako razmislja in dokler se razmislja tako da se samo s krediti nekaj naredi (ker sicer bi bili se kar pri temeljih) bodo bankirji in ostali kravatarji se ploskal. Na forumu pa kurjaci iskali resitve kako ne "razmetavat" z denarjem. Na obroke sem kupil enkrat neke brezvezne knjige v SS, enkrat zavarovanje avta, in enkrat mobitel. Nic od tega se ni obneslo... Knjige so bile "kr nekaj" Avto sem tisto leto razbil Na pol leta star telefon mi je padel vijak, razbil sipo, uradno popravilo bi me stalo toliko kot vsi obroki za telefon. Avte in nepremicnine sem kupoval s tistim kar sem imel. Sposodil sem si edino toliko kolikor sem imel prihrankov do katerih ob nakupu nisem mogel dobiti zaradi taksnih in drugacnih razlogov . (vezav, dolgorocnih pogodb o varcevanju...) Pa imam ze malo vec kot temelje. Vsak mesec moras pac zapraviti manj kot zasluzis. In PIKA. (Za tekoce stroske seveda, takrat ko zidas ali obnavljas se tega seveda ne mores iti). Casi jugo kreditov so minili pred 25 leti. Mogoce se se kdaj vrnejo. Ce si precej hazardetja lahko danes vzames kredit za bitcoine kupit. Se bolje bi bilo to narediti pred 9 leti ali vsaj cca 5 ko je aleks odprl temo na pss. Jaz jih nisem kupil ne pred 9, ne pred 5 in ne danes. A mi je kaj zal? Je, ampak po bitki so lahko vsi generali. Mogoce pa pridejo casi ko mi ne bo vec zal. Re: Prenova in regulacija Seltron - csamo001 - 29.1.2018 Hanzi, če te prav razumem, je za to, da si se zaletel oziroma zlomil mobitel, krivo dejstvo, da si oboje vzel na obroke? Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 29.1.2018 Ja točno tako, vendar je to zgolj izjema kot pravilo haha. "Sto ljudi sto čudi" vse sorte imaš, dandanes kaj več kot kolibo res teško narediš brez kreditov še posebej če zemlje ne dobiš od staršev kajne? in moraš še to kupiti? Malo se ozri naokrog, se pozanimaj in vsak ki ima kaj doma vsaj nekaj več zemlje in jo nekaj dobi bo dosti lažje naredil karkoli pa kljub temu, materijali so dragi za naše navadne plače...... nima smisla saj se ve kako je s tem..... kdor danes gradi, je drugače kot 20-25 let nazaj... @Selab predlagam da temeljito razmisliš o računici, nekaj nasvetov si dobil. PS: ko boš konec prilepi kako slikico končanega
Re: Prenova in regulacija Seltron - picas55 - 29.1.2018 Non stop mi smetijo monitor reklame, npr spodnja : <!-- m --><a class="postlink" href="http://trgovina.varcno-ogrevaj.si/izdelek/peci/kotli-na-pelete/gorenje-set-kotel-na-pelete-ecologic-30-sanitarna-toplotna-crpalka-eco-split-200l/">http://trgovina.varcno-ogrevaj.si/izdel ... plit-200l/</a><!-- m --> Re: Prenova in regulacija Seltron - Hanzi - 29.1.2018 csamo001 Napisal:Hanzi, če te prav razumem, je za to, da si se zaletel oziroma zlomil mobitel, krivo dejstvo, da si oboje vzel na obroke?Ja, obroki se pri meni ne obnesejo. Hudic je, da danes dobis zadevo ugodno samo se na obroke.... Re: Prenova in regulacija Seltron - Selab - 7.2.2018 Pozdravljeni forumci, se opravicujem za kasen odziv, nisem imel dostopa zaradi blokiranega IP-ja. Vsem se zahvaljujem za dobronamerna nasvete in lastne izkušnje z šolami vred. @picas55: - Zakaj sem ga udaril mimo, če mislim ogrevati samo z peleti? - Na omenjenem kotlu bi kuril samo na pelete. Bukova drva bi pa kvecjemu uporabil za lonceno pec v bivalnih prostorih (prehodno obdobje). - S čim imaš ti izvedeno ogrevanje doma? @ Hanzi: Glede TČ za sanitarno vodo sem res ustrelil mimo. Ampak zato, ker trenutno ogrevam na SV elektriko in me ubija ... Oba kotla (eden na KO, drugi na drva) sta vezana tako, da je mozno ogrevanje z kotlom na KO. V kolikor ogrevam s kotlom na drva gre voda še prej skozi kotel na KO, kar pa mislim da so zgube ... @ XxRobertosxX: Ni zamer, hvala za dobro voljo ... Nekje porabim cca 13TM drva za ogrevanje objekta brez ogrevanja SV. Celotna površina cca. 200m2, klet, pritlicje, nadstropje. Ker je trend TC sem naredil grobi izracun <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gorenje.si/izdelki/ogrevanje-hlajenje-in-ventilacija/ogrevalne-toplotne-crpalke/2009">http://www.gorenje.si/izdelki/ogrevanje ... palke/2009</a><!-- m --> Za izracun vzel osnovo porabo 2200L KO (nisem nikoli kuril celo sezono) in po izracunih bi potreboval TC z 12kW, s katero bi ogreval objekt in SV. Celotna Površina 200m2, klet, pritlicje, nadstropje. Letni strosek 904EUR, kar je zelo OK v primerjavi, da placujem sedaj cca 100EUR mesecno(steklokeramika na elektriko). Vsekakor grem v smeri peletov (brez specialke), TC ? , uporaba obstojecih soncnih kolektorjev za SV. Ali TC potrebuje tudi nujno zalogovnik vode za ogrevanje objekta (radiatorsko ogrevanje)? Sem mislil, da samo pri kotlih na drva/trdo gorivo, da so potem izkoristki lahko boljši. Hvala. Po zakljucku projekta (poleti) bom seveda z veseljem objavil foto.
Re: Prenova in regulacija Seltron - picas55 - 7.2.2018 Pri nas se ogrevamo na( trenutno ne najbolja) drva kurjena v uplinjaku. SV pa pozimi preko kotla, poleti pa z dislocirano TČ. Vremenska regulacija pa je že štirinajsto leto Seltronova , katera je zamenjala ravno toliko staro Axo. Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 7.2.2018 Sicer ne vem kaj je narobe z drvami? Tudi peleti so ok za oboje pa potrebuješ prostor in oboje moraš kupiti, če pa imaš kaj gozda pa pri prvem ni nujno da kupuješ drva če jih imaš sam če jih nimaš te razumem, glej pa da koristiš vsak EKO sklad in investiraj v novo peč. (Jaz sem za novo peč lani dobil 2000€ nazaj sama peč pa je bila dobrih 4000€ malo več.) Sedaj za kolektorje pa mislim da imajo takole 200€/m2 (aperturne površine, v mojem primeri 5,26m2 neto) tako da si izračunaj sam koliko je dejanski vložek po povračilu iz EKO sklada. Tudi sam ogrevam hišo z uplinjakom izkoristki naj bi bili 90 ali 91% peč Stadler LT in kot sem že omenil je to Slovenska firma WVTerm, pozanimaj se. SV se ogreva na Kotel sedaj planiram še Sončne kolektorje ki pa bodo Vgradni od Bramac. Mene bo sicer stalo torej kolektorji skupaj z dostavo, montažo, dvigom, pa potem še od inštalaterja priklop, in potem še električar ki bo uredil regulator in vso potrebno vezavo z SGC26H potem komplet Seltronov set, in ves ostali materijal z delom treh izvajalcev vred cca 2600€ in mi je figo mar za TČ, enkrat dam potem to samo laufa računam da mi bo vsaj 70% ali več tople vode dajali kolektorji, gre pa se zato da mi ni treba celo leto kuriti drva ali parabljati elektriko za SV kot to počnem danes. Elektrika za SV je obup pri meni. Toliko o tem ti pa vsekakor naredi kot sam najbolje veš. Izvedel pa si da se splača razmisliti in vložiti v nekaj bolj premišljeno... PS: Za vsako stvar lahko kandidiraš, vendar le enkrat ali 3 stvari naenkrat, vendar kandidiraš lahko na vseh področjih in vsak € pride prav. Re: Prenova in regulacija Seltron - Selab - 8.2.2018 Pozdravljeni, prebral sem tole temo [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=71429&start=15[/url], iz katere je razvidno nepripročilo o STČ. @zdravapamet je podal dober predlog rešitve, kar se tiče Bojlera 300 l z izmenjevalcem 4m2 in Zalogovnik toplote 150 l. Na osnovi vasih mnenj, prebranega je predlog resitve: 1. Kotel na pelete: ogrevanje objekta in sanitarne vode pozimi. Poleti pretezno ogrevam SV z soncnimi kolektorji. 2. Montaza novega Bojlera 300 l z izmenjevalcem 4m2 in Zalogovnik toplote 150 l. 2.1. Ali potrebujem bojler z dvema izmenjevalcema (kotel in soncni kolektorji)? 2.2. Ali je smiselno kupiti nov bojler, in zalogovnik150l? Vecji izmenjevalci, obstojeci bojler 300l (dva izmenjevalca) je cca letnik 1988, nov bojler z izmenjevalcom bi se uporabil tudi naprej v prihodnje pri montazi TC. 3. Kateri Seltron regulator 3.1. Kotlovni HK10/H2 in posebej regulator ogrevanja WDC 20? Dve enoti? 3.2. Ena enota, PROMATIC® KXD20 (kotel na pelete, ogrevanje objekta in SV, zalogovnik vode 150l, SV bojler 300l, ogrevanje z kotlom, ogrevanje z soncnimi kolektorji, moznost doogrevanja SV z Elektricnim grelcem, npr. ponoci). Omogoča to KXD20? Hvala in LP. Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 8.2.2018 2. Zalogovnik za peč je premalo računaj takole 12x(litraža kotla) bolj sigurno bo prav lahko pa se pozanimaš pri peletnih kotlih kako se to izračuna nwm lej jaz imam na drva in 125L kotel torej 12x125=1500 (1500 Litrov) vsaj raje več če ne gre eden pa 2 skupne količine... 2.1 Da eden bo za kotel kateri ti bo grel SV drugi izmenjevalec pa je rezerviran za Sončne kolektorje. 2.2 Sam bojler ni neka grozno velika investicija tehnologija pa gre naprej in to zeloo torej ja splača se, preveri zakaj. 3. Seltron Promatic WDC20 oz. odvisno od hidravlične sheme ki jo rabiš, kolektorji pa je bolje da imajo svoj Deferencialni regulator SGC26 oz posvet z električarjem. Lahko pa da boš imel vse na WDC20 vendar dvomim. 3.1 Da posebej WDC20 ne glede da ima kotel svoj regulator. 3.2 posvetuj se z električarjem ki ti bo vezal kurilnico. Obvezno povej tole hočeš met in kako je zdaj s to zadevo. Sem iz posavja in če si kje tu ti lahko svetujem na PM sicer pa res ne dajat delat nekomu ki ima zastarele misli Ogrevanje z el. grelcem to je spet lahko neka druga hidravlična shema zato moraš malo pogledati sheme na seltronovi strani. Sicer pa je to samo regulator kotla in podobnega imam jaz na Stadler LT (Samo da je od WVterm morda pa celo Seltron dela za njih na spletni strani nimajo posodobljenih slik) in ta ima samo 2 hidravlični shemi vsaj pri meni 061 in 062 ena ima 1 mešalni druga pa 2 mešalna kroga in 1 pumpo ma čez torej vse to samo za hidravliko s povezavo kotel - zalogovnik. Za vse ostalo ti skrbi WDC20 Kateri pa ima lahko tudi 2 mešalna kroga za 2 dvižna voda plus 2 pumpi plus 1 pumpa za SV, skupaj z vsemi temperaturnimi tipali.
Re: Prenova in regulacija Seltron - peleti12 - 8.2.2018 Selab Napisal:Pozdravljeni,Iz tvojih idej sklepam, da si zelo velik nevednež kar se ogrevanja tiče! Prebral sem tole temo in glava mi poka po šivih zaradi nekaterih bolanih izjav! Selab moj nasvet je daj povabi nekaj izvajalcev na ogled tvoje kotlovnice, naj ti naredijo ponudbo, uveljavi subvencijo eko sklada in iz tega izberi najbolj ugodnega ponudnika seveda z kvaliteto. To kar si zamišljaš ti je res strel v koleno in razmetavanje denarja, ki praviš, da ga nimaš! Re: Prenova in regulacija Seltron - Selab - 8.2.2018 Pozdravljeni, @zdravapamet, thx. Tvoj predlog mi je OK. Tudi sam sem pregledoval sheme, 404c in 406. Ali shema omogoča priklop (preko releja) električni grelec za ogrevanje SV? Ta opcijo bi imel zgolj v primeru, da ni sonca, da zmanjka pelet ali druga okvara kotla. Torej z WDC 20 zaobjamem komplet regulacijo. @peleti12. To je bolj "brainstorming" na glas. Seveda napisem tudi kaksno neumnost. Seveda sem tudi neveden, nisem se rodil z vsem znanjem sveta. ![]() Investicija: - Bojler, Boilernova EPM 300 l. 1420EUR z DDV - WDC20, 350EUR z DDV - ostali material - ? Pregledal sem Ekosklad in v kolikor kandidiras zgolj enkrat po podrocju, kam lahko umestim omenjen Bojler in celoten ostali material (WDC, črplake, ventili etc.)? V kolikor se odločim za nizkocenovnika Biodom je potreben se zalogovnik ... kar spet nanese dodatne EUR, vendar bi šel po korakih, da imam peletni kotel in/ali končno tudi TČ. Seveda je povezamo u predhodno menjavo oken in izolacijo kar pa je ze drug projekt ... Z vaso pomocjo iscem najbolj optimalno pot price/perfomance. A - vgradnja solarnega ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi B - vgradnja kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe Hvala za pomoč. Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 9.2.2018 Ja pogoji so jasni vendar boš spal bolj mirno, to je dejstvo in ja Zalogovnik rabiš. In vseeno ni nek bav bav v evrih jaz sem dal za 1500L zalogovnik cca 1000€ je razslojevalni in brez izmenjevalcev. Imam pa vse od Sunsystems kar mi je vse dostavil sam WVterm s pečjo vred. Poglej še za Austriaemail.... Kandidiraš lahko za vse, vendar enkrat. Ali za 3 stvari naenkrat, pa vendar kandidiraš lahko tudi kasneje za Fasado in vse ostalo toda za vsako stvar samo enkrat. Pokliči na EKO sklad ko imajo uradne ure. Ti bo vse jasno. Nekaj sem pa tudi jaz že pisal o tem. Kaj rabiš poslat pa imaš vse na njihovi strani dobro si preberi kaj piše ko si dol povlečeš vlogo. Zdi se da ti je to odveč ampak se splača potruditi... Ko dobiš odločbo mislim da je sedaj rok izvedbe 9 mesecev, prvič je bil ko sem dajal 6. Kot sem rekel rabil boš WDC20 + Kotel, ki ima svojo regulacijo in zalogovnik, po vsej verjetnosti pa še za kolektorje posebej regulator "Diferencialni regulator" eden takih je lahko Seltron SGC26 itd. Dobi raje Centralista in Štromarja ki veže kurilnice, verjetno centralist že pozna takega in se posvetuj. Jaz bi dal Solarni sistem in kotel + zalogovnik 12x(Kotel litri) + 300L bojler z 2 izmenjevalcema, Zunanje temperaturno tipalo + WDC20 + SGC26 + ves ostali material... in brez TČ ali ali TČ za SV, za toplotno črpalko rabiš imeti tudi trofazno elektriko... Ne razumem pa tvoje ideje za El. grelec. zakaj bi za vsako ceno hotel nekaj kar ti žre elektriko??? Ne vidim smisla. Samo po mojem se vse da in da ima večina bojlerjev že to možnost samo dodatno ga vgradiš za to primerno odprtino in primerno shemo se izbere ampak to povleče za seboj še več funkcionalnosti regulatorja, če je ta prešvoh oz nima dovolj izhodov moraš potem spet mučkat pa dodajat ali menjat, zato se raje prej pozanimaj kaj boš kupil. Re: Prenova in regulacija Seltron - XxRobertosxX - 9.2.2018 zdravapamet a ti tudi vežeš kurilnice kar se elektro zadev tiče? ![]() PS: kar se eko sklada tiče sem jaz že pisal o tem in to kaj ti pišeš je čisto mimo in ne čisto točno. Lahko daš ti za kotlarno 10,20, 30000€ pa ne boš dobil nazaj toliko kot ti praviš, večino stvari je na pamet napisanega. Sam sem že uveljavil za kootlovnico ampak to velja SAMO ZA PEČ, šteje se pa cel predračun in dobiš 20 oz 25% bi mogu pogledat točneje ampak ne več kot 2000€ ne glede na to kolk si vložil ok? Torej za kolektorje sem pa tudi že napisal in sem ravno prejšnji teden oddal. Če pa kandidiraš za 3 stvari NAENKRAT ali 2 stvari je pa situacija drugačna ampak ne dosti.Se samo procentualno nekaj več dvigne. In ni vezano dobesedno na celo kotlarno mora pa bit kot treba to pa ja ampak uveljavljaš pa v bistvu samo za peč in oni ti dejansko peč subvencionirajo ne kotlarno. In ja zalogovnik ni nujno da ga 100% ne rabi, pri nekaterih modelih ni obvezen torej treba se bo malo bolj poglobiti. Vseeno pa bolj koristi kot škodi če ga ima, ni nek velik strošek. Prijetno branje: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwjRueqX1pjZAhVSyaQKHXhxADsQFgg8MAI&url=https%3A%2F%2Fwww.ekosklad.si%2Fdokumenti%2Frd%2F29SUB-OB15%2FSeznam_kn.pdf&usg=AOvVaw1kuGQTlu8aXJBL48IusV6R">https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q= ... BL48IusV6R</a><!-- m --> Re: Prenova in regulacija Seltron - csamo001 - 9.2.2018 Pa je tebi jasno, da je on samo citiral pogoje iz aktualnega razpisa, ti pa si prilepil link do starega razpisa? |