PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje (/showthread.php?tid=64374)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - telmos - 2.2.2016

Gasper123 Napisal:- upravljanje - za svojo hidravlično shemo in svoje želje moraš predhodno vedeti kaj boš potreboval. npr.Daikin pri vodenju samo preko vremenske regulacije ne pozna on/off urnika, to lahko narediš samo če imaš vodenje vremensko+sobno. Vse TČ imajo problem s prenizkim DV na talnem gretju, ampak nekatere regulacije vseeno gredo nižje kot druge. Nekatere TČ imajo že vgrajen kalorimeter, da vsaj približno veš kje si.

Jaz bi tej zadnji točki namenil največ pozornosti, sicer je res tako da ko nastaviš ne spreminjaš več veliko, ampak je lahko kar problem če ti ene banalne funkcije TČ ne omogoča.
A.3.1.1.1. je nastavitev načina ogrevanja pri Daikinu kjer nastavljamo, kaj želimo.
1.Ročno nastavljena temperaturo izhoda,
2. vremensko vodena,
2. ročno + urnik in
4. vremensko vodena + urnik.

Isto velja tudi za sanitarno vodo.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Poldee - 2.2.2016

Ferry: ce zadeva omogoca morje nastavitev ni prav nic narobe s tem. Vecji problem se pojavi, ce kaksno nastavitev res potrebujes pa je nimas (ali se slabse: imas in nimas dostopa do nje), kot pa da jo imas in ne uporabljas. Drugace pa prvo leto se skaces okoli masinke, potem pa pustis in zadeva dela kot je nastavljena.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Energetik81 - 2.2.2016

labelsm Napisal:Zanima me če obstaja regulacija vremensko vodena , ki bi se odzivala glede na napoved vremena iz večih vremenskih postaj glede na lokacijo v 48h naprej in seveda glede na trenutno bi začela počasi dvigovat DV in bildat objekt , še posebej dobrodošlo pri talnem gretju !
V tem ne vidim ravno smisla pri zidani bajti, akumulacije je ogromno, kvečjemu rabiš kakšen povprečevalnik zunanje temperature, da regulacije ne odreagira prehitro na zunanje spremembe. Bildanje se mi ne zdi ravno smiselno, zakaj bi se 1 dan prej počutil neprijetno pri prevročih tleh? Za tistih nekaj centov morebitnega prihranka (še ta je vprašljiv).

xavi Napisal:Za novogradnjo se predvsem postavlja vprašanje, če je zaradi višine invensticije sploh smiselno vgraditi toplotno črpalko. Bolj je hiša izolirana, daljša je vračilna doba v primerjavi z nekajkrat cenejšim elektro blokom.
V primeru Štibla verjetno do konca življenske dobe, pri črpalki ranga 4 jurje (LG monoblok)mogoče kakšnih 7-8 let.
Je res. Ampak mora bit res ornk izolirana - pa še potem je odvisno od porabe SV, kaj se splača.
Recimo pri meni (15cm fasada, 20-25cm mansarda, 3-slojna okna, 3 osebe) se bo TČ+300L bojler povrnila v cca. 7 letih napram Eloblocku+120L Tiki bojler. Še vedno precej kmalu. Verjetno rabiš že kar od 20cm naprej fasade in 30cm+ mansarde pa še XPS pod temeljno plato, da se TČ ne splača...

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Fantocci - 2.2.2016

700l bojler imaš?

:lol:
Napaka, 700€ je stal... 300L.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - xavi - 2.2.2016

Koliko te je prišla kompletna invensticija? Tvoj Aro bi lahko bil referenca za marsikatero novogradnjo.

Okoli 7k€, to je vključeno vse tudi priklop tople vode, ekspanzija za SV, gradbena dela itd, s tem da so me "nategnili" z inox povezavo zunaj-notri, kjer bi lahko komot dali alumplast. Daikin 8kW kurilnica bi me baje prišla par 100€ manj.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - mitjaloc - 2.2.2016

za mojih 195m2 in 16cm izolacije ter 30cm izolacije mansarde bi bilo 10kW dovoj?aja 4 osebe bomo v hisi.Torej Daikin ali Fujitsu?Se kaksen predlog glede izbire.

Zunanja enota bo postavljena za hiso tako da ne bo izpostavljena vetru ali dezju je pa res to bolj sencna stran.Hisa je na ravnini in vecino casa na soncu.

hvala vam za vso pomoc

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - bohinc - 2.2.2016

Kolkor se spomnim je nek uporabnik pri Aru izpostavil hrup.
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")vaillantunichr("46")si/uporabniki/produkti/arotherm-vwl-55-2-155-2-a-81unichr("46")sl_siunichr("46")html[/url]
Cene so pri močnejših modelih večje, manjši pa hrup po podatkih, tudi polnitev plina, delovanje komp..ter vezave so različne.
Vaillant ima očitno (kot mnogi) TČ za manjše , kot večje potrebe (kar se odraža na ceni), v ličnih ohišjih .

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - alanford - 2.2.2016

mitjaloc Napisal:za mojih 195m2 in 16cm izolacije ter 30cm izolacije mansarde bi bilo 10kW dovoj?aja 4 osebe bomo v hisi.Torej Daikin ali Fujitsu?Se kaksen predlog glede izbire.

Zunanja enota bo postavljena za hiso tako da ne bo izpostavljena vetru ali dezju je pa res to bolj sencna stran.Hisa je na ravnini in vecino casa na soncu.

hvala vam za vso pomoc
10kW je več kot dovolj.
Da bo tč v senčni legi je to lahko samo en plus več.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - labelsm - 2.2.2016

Na štajerskem smo doživeli dva exrema .
Max. pov. ZT. 9,8°c, min. pov. ZT. -6,8°c , ne gre se toliko, da bi kaj privarčevali ampak za lepše delovanje TČ in bolj stabilne NT . Vsaka dobo izolirana hiša je bolj stabilna, vse eno prihaja do zamika talnega gretja .
Kako bi delovala?
Pridobivala bi podatke preko spleta iz različnih app glede na tvojo lokacijo določila povprečje na tvojo krivulijo z kompenzacijo trenutne ZT.
Torej če bi bilo vreme stabilno bi deloval po ZT, ko bi se vreme začelo spreminjat bi pa začela kompenzirat z vremensko napovedjo do 48h !
Spodaj je graf POV. ZT. za letališče maribor.

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Fery - 2.2.2016

A ti to resno!?

mitjaloc Napisal:za mojih 195m2 in 16cm izolacije ter 30cm izolacije mansarde bi bilo 10kW dovoj?aja 4 osebe bomo v hisi.Torej Daikin ali Fujitsu?Se kaksen predlog glede izbire.

hvala vam za vso pomoc
Jaz bi rekel Daikin 8kW ali 11kW. Bi si moral preračunati. Približna lokacija in koliko SV porabite (večinoma tuširanje ali banja?).

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - sašo65 - 2.2.2016

alanford Napisal:Da bo tč v senčni legi je to lahko samo en plus več.
....v veliki pripeki poleti, ko treba gret SV ja......drugače mislim, da je večji plus pozimi, če sonček posije direkt na TČ - sem to opazoval nekajkrat pri sebi..

Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - mitjaloc - 2.2.2016

lokacija smartno ob paki,vecinoma se bomo tusirali banja uporabljena redko.Sma pa dva odrasla in dva otroka (2 in 1 leto stara)

aja prostora v kurilnici vec kot dovolj (6m2)