PodSvojoStreho.net
Težave s talnim gretjem - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Težave s talnim gretjem (/showthread.php?tid=63704)

Strani: 1 2 3 4

Re: Težave s talnim gretjem - Beau Gosse - 24.11.2015

Hiša je nova (2009) in dobro izolirana. Peč je Vaillant Eco Compact.

Buba: ravno zaradi tega kamina ne laufam. Jasno mi je da ko v dnevni sobi temperatura na termostatu doseže 22 stopinj, se peč ugasne. Mislim sem, da bi ravno s prenosnim termostatom, ki bi ga nesel v najhladnejšo sobo "prisilil" peč, da greje dokler ne doseže želene temperature. Verjetno lahko podobno dosežem če dvignem zadano temperaturo na recimo 24 stopinj. Sebek mi je predlagal naj dvignem na max (v mojem primeru 30 stopinj). A ni to malo prehudo? Žena se sicer ne bo sekirala, njo itak vedno zebe Big Grin

Termostat imam nastavljen na Auto, se pravi, da peč avtomatsko uravnava vse sama dokler ne doseže želene temperature v referenčnem prostoru. Obstaja pa še funkcija ročno. Kaj pa to pomeni? Da skos šiba vodo 22 stopinj v talno, ali kaj drugega?

P.S. Mogoče kdo ve kaj je krivulja ogrevanja? Majster jo je pred dobrim mesecem nastavil na 0.55.

Re: Težave s talnim gretjem - gt001 - 24.11.2015

gt001 Napisal:
Beau Gosse Napisal:Glede na to, da imam črpalko v peči pravi, da mi črpalke v nadstropjih ne bi nič pomagale, ker peč avtomatsko krmili cel sistem. Edino če bi ob peči montiral dodatno črpalko. Dvomi pa, da se mi to splača.
kateri tip peci imas tocno?
pri nekaterih vaillant peceh lahko znotraj servisnega menija sam nastavljas intenzivnost delovanja crpalke (semi/full).
ok, za ecotec imas na tem linku servisno dokumentacijo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vaillant.co.uk/downloads/ecotec-plus-937-installation-service-manual-261487.pdf">http://www.vaillant.co.uk/downloads/eco ... 261487.pdf</a><!-- m -->
glej strani 50-51:diagnosticni rezim --> preveri, kaksen so nastavitve za crpalko (torej, ce ti po defaultu laufa na max, ali pa na semi)

Re: Težave s talnim gretjem - Sebek - 25.11.2015

Če bo v prostoru s sobnim termostatom ratalo prevroče boš pač tukaj začel pripirati veje talnega gretja, da bo v prostoru temperatura 22 stopinj kljub temu da je sobni termostat nastavljen na 30 stopinj. Ko boš v pritličju začel pripirati veje pa se bo avtomatsko povečal pretok skozi veje v 2 in tretjem nadstropju. S tem dejanjem ni nujno da boš porabil več plina kot ga sedaj, boš pa imel bolje razporejeno toploto po stanovanju.

Enak učinek boš dobil, če boš dal v najhladnejši prostor brezžični termostat.

Re: Težave s talnim gretjem - Beau Gosse - 25.11.2015

Na podlagih vaših predlogov, mi je uspelo zelo lepo uravnotežit sistem. Načeloma imam v drugi etaži bolj odprte ventile kot v srednji, najmanj pa v spodnji. V vrhnji etaži imam temperaturo 20.5, v srednji tudi, v spodnji pa malenkost več.

V osnovi sem naredil kapitalno napako, ker sem imel v pritličju odprte ventile do konca, tako da se je le-ta hitro segrela, termostat je ustavil peč, zgornje etaže pa so se "hladile".

Vprašal bi edino, kakšen temperaturni režim naj bo nastavljen ponoči na termostatu? Sedaj imam nastavljeno temperaturo 22 stopinj od 05:00-21:00, v ostalem času pa 21 stopinj. Je to prevelika razlika? Kakšni so vaši predlogi?

Re: Težave s talnim gretjem - gt001 - 25.11.2015

pravis, da imas hiso dobro izolirano. ce ti tak rezim ustreza, potem je ok. dT do 1st. niti ni hudo opazen.
s talnim itak ne mores / niti nima smisla izvajati nekih revolucionarnih sprememb temperature tekom dneva.

Re: Težave s talnim gretjem - strelec123 - 26.11.2015

Pozdravljeni!
Pri nas se ogrevamo izključno s talnim ogrevanjem z toplarno...
Prvo vprašanje....v otroški sobi se nikakor ne ogreje preko 20C, pa gre v veje zdaj že okoli 35C, po tleh pa je gotovi parket 14 mm pod njim pa 2mm folija zelene barve....
Drugo stvar me zanima glede porabe ....
Po prostorih imam termostate in na ventilih elektromotorčke, ki odpirajo/zapirajo ventile glede na želeno temperaturo. Kolk se pozna pri porabi, če bi voda skoz krožila po vejah, ali pa, če voda stoji v ceveh.Zdaj ne vem kolk hitro se voda ohlaja v ceveh po tleh. Mamo pa tudi kamin....
Tale poraba prek toplarne mi ne gre glih najboljš, razliko v temperaturi v in iz al kuko že, se plačuje...
Hvala za odgovore!

Re: Težave s talnim gretjem - Energetik81 - 26.11.2015

Če se ne ogreje dosti v otroški sobi:
1. cev talnega premalo na gosto položena
2. vstopna temperatura premajhna (dvomim, če gre že 35° notri)
3. imaš ventile priprte --> premajhen pretok.

Sfalili ste tudi s talno oblogo, 14mm parket pa še 2mm pena ni glih najbolj primerno za talno, boljša izbira bi bil 9-10mm lepljen parket.

Re: Težave s talnim gretjem - Homer - 26.11.2015

Če imaš parket in folijo, je talno še manj odzivno.
Zato je potrebno ogrevati 24/7 in niti slučajno ne po kakšnih urnikih.