PodSvojoStreho.net
Podvojevanje TČ - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Podvojevanje TČ (/showthread.php?tid=63301)

Strani: 1 2 3 4

Re: Podvojevanje TČ - scuba123 - 13.10.2015

Točno tako,pohlajevanje bi bil stranski pozitiven produkt pri STČ. Aktivno hlajenje z TČ - otem nisem premišljeval pa mislim da niti nebi šel v to varijanto:

Re: Podvojevanje TČ - sassapo - 14.10.2015

xavi Napisal:Po tej logiki lahko tudi kompresor od ogrevalne TČ zariba, če je ta recimo pol leta izklopljena?
Scuba, dejstvo je, da je bojler, ki bi ga ogrevala namenska TČ v tem trenutku več kot pol cenejši od STČ. In za takšen komplet - TČ, bojler,+ material, delo, dobiš subvencijo, če se odločiš za črpalko iz seznama ekosklada.

Vsako pomlad menjam nekaj kompresorjev na STČ.
V navodilih za uporabo jasno piše, da je potrebno agregat vklopit vsaj 2x mesečno

Re: Podvojevanje TČ - Fantocci - 14.10.2015

Ponavadi je problematičen prvi zagon. Tudi disk na računalniku bo najraje crknil v trenutku, ko ga bo kakem letu stanja prvič zaženeš.

Re: Podvojevanje TČ - jani65 - 17.10.2015

Sedem let že dela STČ neprekinjeno. Koliko še ima kompresor življeske dobe.

Re: Podvojevanje TČ - Homer - 17.10.2015

Moja STČ dela že 2x toliko kot tvoja in upam da bo še naprej tako.....
Življenjska doba je dokler nekaj ne crkne in ni več smiselno popravljati.
Najbrž 20 let staro STČ ne boš popravljal? Kaj pa pravi statistika, ne vem.....

PS: Za kompresor se navaja tipičen MTFB 34,000 - 66,000 ur
Če vzameš, da letno dela kompresor 2000 ur, je življenjska doba 17-33 let
(preračunaj si glede na svojo uporabo)

Re: Podvojevanje TČ - sassapo - 17.10.2015

Navadno s tistimi, ki delujejo celo leto ni problem. Največkrat zaribajo tisti, ki med ogrevalno sezono ne obratujejo, ker bojler napaja kotel, pomladi pa kompresor ne starta več. Včasih pomaga močan zagonski kondenzator pa tudi navadno kladivo, drugače pa ni druge kot menjava

Re: Podvojevanje TČ - Migaj - 17.10.2015

Tudi sam sem pred cca 5 leti razmišljal o TČ+STČ -pa so me na forumu prepričali v samo ogrevalno TČ.
Menim, da je bila odločitev prava, čeprav sem najprej mislil obratno.
Tiste cca tri pa pol mesece * 3€ razlike oz cca 12€ letno v korist manjše porabe STČ poleti, ne prevaga razlike stroškov investicije in večjega rizika, da se kaj pokvari.
Če pa STČ dela tudi v času ogrevanja (npr cca 24.9. do cca 5.6.) pa takrat hkrati nezaželjeno podhlajuje hišo, kar moraš vsaj delno nadomestiti z ogrevalno TČ.

Re: Podvojevanje TČ - bohinc - 17.10.2015

Ali jo daš na off... :mrgreen: za vsak primer pred zaribanjem (odvisno kako te skrbi) jo 1do 2x mesečno daš na on :lol:
Odvisno kolk prihraniš je tud od TČ, verjamem, da je Migaj to precizno naračunal ,upoštevajoč porabo pripravljenosti :wink:

V bližini vem za delujočo STČ 25 let(brez servisov). Ni odpovedala, niti crknil kompresor , temveč jo je nadomestila ogrevalna -za 350m2 in 10os za sanit. vodo.

Re: Podvojevanje TČ - sassapo - 17.10.2015

Tisti ki so jo kupili pred davnimi leti jo še imajo, oz. so jo zamenjali zaradi preventive.
V moji bližini ima možak LTH jevo, katero je dobil za poročno darilo, sedaj je pa že nekaj let v penziji. Še vedno dela bp.

Re: Podvojevanje TČ - Migaj - 17.10.2015

veš Bohinc, vsaj meni se ne bi dalo paziti, da jo vsake 14 dni preventivno šaltujem...
sicer pa je STČ poleg TČ, če prvo že imaš lahko tudi dobitna kombinacija, a ne?

Re: Podvojevanje TČ - bohinc - 17.10.2015

Sej jaz jo ne ...dela non stop (razen probe..., pa enkrat ko je bla v stiku,sprva misleč da je crknla). Mogče deluje , kot dobitna kombinacija, tudi Homerju :wink:
Migaj, kot računalniški frik ali zgolj uporabnik telefona verjetno poznaš rubriko opomnik..., el. stikala na urnike...

Sto ljudi, sto čudi, če ne bi bil dolgcajt :mrgreen: , pa tolk produktov se ne bi prodajalo Idea