PodSvojoStreho.net
Izkoristek ogrevalne naprave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izkoristek ogrevalne naprave (/showthread.php?tid=63276)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - jani65 - 6.12.2015

Napolnil zalogovnik pelet 229,6 kg ,transporter 20,06h ,povprečna poraba 11,44h,kalorimeter stanovanja 685kwh in kotla 803kwh. Kakšen je izkoristek?

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - vincent - 6.12.2015

Merlin1 Napisal:Ne razumeš kaj pomeni kondenzacijska tehnika. Torej pri kondenzacijski tehniki dobiš ven več toplote, kot si jo vložil. Seveda ne gre za perpetum mobile temveč na standard, ki je bil sprejet pred leti in za primerljivost gre za izkoristke čez 100%. Lahko pa bi starega zavrgli in naredili zmedo. Potem se nebi pogovarjali pri klasičnih kotlih in izkoristku recimo pri plinu 93% po novem bi bilo slabih 83%. Pri olju bi bila razlika nekaj manjša ker je razlika med kurilnima vrednostima manjša cca 6%.

Tule je šlo in gre za čisto nategovanje trgovcev in bi se spodobilo da bi začelu uporabljat pravo terminologijo. Vzpodbudilo bi se jih pa s kaznimi, bi takoj (spo)znali osnove.

Če bi nategunčki povedali da ta njihov kotel spravi z sebe 6 do 7 % vec energije kot oni drugi, bi bilo vsakemu laiku jasno okoli izkoristka (če ga že nategunčki svojega skrivajo).

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - Migaj - 6.12.2015

V eurih cca 20% ceneje kot z električnimi radiatorji direktno v stanovanju
-pri ceni peletov 4€ tza 15kG ter ceni dodatne kWh ure elektrike 11 centov.
685 0,11 75,35€
229,6 4 61,23€

Če upoštevamo pomožno elektriko za pelete, prevoz, dimnikarja, pa je razlika še nižja.

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - Migaj - 6.12.2015

jani65 Napisal:Napolnil zalogovnik pelet 229,6 kg ,transporter 20,06h ,povprečna poraba 11,44h,kalorimeter stanovanja 685kwh in kotla 803kwh. Kakšen je izkoristek?
Najbrž precej slab.
V eurih niti 20% ceneje, kot z električnimi radiatorji direktno v stanovanju :wink:
- pri ceni peletov 4€ za 15kg vrečo (229,6kg = 61,23€)
- ceni dodatne kWh ure elektrike 11 centov (685kWh = 75,35€).
Ko prištejemo pomožno elektriko za pelete, prevoz, dimnikarja, serviserja pa je razlika še nižja :oops:
Je to možno ali sem se uštel?

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - picas55 - 6.12.2015

Tudi mene begajo te številke, vendar v smislu slabega izračunanega izkoristka kotla. 230Kg povprečnih pelet, naj bi dalo 1150 Kw/h . Razumljiva mi je samo morebitna razlika med kotlom in stanovanjem z upoštevanjem morebitnega ogrevanja SV in porabljena energija pri prenosu toplote do stanovanja, katerea pa bi bila potemtakem enormna, čeprav ostane v objektu.

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - najrad1 - 7.12.2015

jani65 Napisal:Napolnil zalogovnik pelet 229,6 kg ,transporter 20,06h ,povprečna poraba 11,44h,kalorimeter stanovanja 685kwh in kotla 803kwh. Kakšen je izkoristek?
To računanje nikakor ne gre skupaj. Poraja se mi vprašanje" kakšna je točnost kalorimetra kateri ima manjši presek - notranji fi 3/4 cole kot ostala napeljava Cu 28 mm ? "
jani65 napisal v temi Ogrevanje s peleti-poraba peletov
"Priključki so 3/4",cev je 28 Cu."

Moje laično mnenje ,da je pri prehodu ogrevalne tekočine-medij skozi kalorimeter -3/4 cole kateri ima notranji fi manjši od Cu 28 mm na tistem delu pretok medija delno pospešen zato po moje tudi prihaja do višjega odčitavanja kalorimetra.
Naj me bolj poučeni poučijo ali se motim. Vnaprej hvala.

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - stepski - 7.12.2015

Kot sem napisal v sosednji temi, mislim da je prišlo do nekaj lapsusev... časovno delovanje trasportnega polža ne more biti enako časovnemu delovanju samega gorilca, in časovno delovanje gorilca ni enako časovnemu delovanju ogrevanja... (po kmečko na pamet... v 24 urah se ogreva 16, od tega gorilec deluje 8 ur, polž 4...) za moje pojme bi jani65 moral čisto spremeniti zapis...

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - Zaspanc - 7.12.2015

najrad1 Napisal:To računanje nikakor ne gre skupaj. Poraja se mi vprašanje" kakšna je točnost kalorimetra kateri ima manjši presek - notranji fi 3/4 cole kot ostala napeljava Cu 28 mm ? "
jani65 napisal v temi Ogrevanje s peleti-poraba peletov
"Priključki so 3/4",cev je 28 Cu."

Moje laično mnenje ,da je pri prehodu ogrevalne tekočine-medij skozi kalorimeter -3/4 cole kateri ima notranji fi manjši od Cu 28 mm na tistem delu pretok medija delno pospešen zato po moje tudi prihaja do višjega odčitavanja kalorimetra.
Naj me bolj poučeni poučijo ali se motim. Vnaprej hvala.
Hitrost nima veze.
Razlika temperatur in pretok sta edina merodajna.
No, pa specifična toplota medija, ki je praktično voda, torej 4.2kJ/kgK.
Torej se motiš.

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - Brezdomec - 7.12.2015

Kolikor vem, jani65 ogreva sanitarno vodo dvakrat. S peleti ogreva kurilnico. To toploto pa mu (poleg elektrike) sanitarna toplotna črpalka koristi za ogrevanje sanitarne vode.

Ne vem, kam sta vezana kalorimetra kotla in stanovanja. Če privzamem, da je izkoristek izgorevanja okoli 90%, pa da ima kotel stalne sevalne izgube (kotel porabi nekaj pelet za vzdrževanje lastne temperature). Ker ni zalogovnika, je več vžigov in ugašanj gorilca, pa takrat gorenje ni optimalno. Nekaj lahko laže (neprofesionalni) kalorimeter. Nekaj % tu, nekaj % tam, pa pridemo do teh številk.

Eno je tehnični izkoristek izgorevanja, drugo je izkoristek sistema.

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - jani65 - 7.12.2015

Kalorimeter kotla je vezan pred ,za stanovanje pa za štiri potnim ventilom. Oba sta montirana na povratni vod. Imata po dva tipala, ki sta na odvodnem in povratnem vodu. Kalorimetra sta PolluCom E/S

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - PS91 - 9.12.2015

Večna debata, na vrsti takoj za temo o porabi avta :lol:
Najbolj točno bi blo pomoje, če bi mel izračunane energijske izgube objekta pri določeni temperaturi (notranji in zunanji) in bi določen časovni interval to temperaturo vzdrževal (npr. eno uro). Hkrati bi si zabeležil točno porabo energenta (2 l kurilca,...) in jo pomnožil z kurilno vrednostjo. Za pokritje izgub potrebuje objekt X kw, "skurili" smo Y kw ... X/Y=izkoristek ogrev. sistema.

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - Brezdomec - 9.12.2015

jani65 Napisal:Kalorimeter kotla je vezan pred ,za stanovanje pa za štiri potnim ventilom. Oba sta montirana na povratni vod. Imata po dva tipala, ki sta na odvodnem in povratnem vodu. Kalorimetra sta PolluCom E/S

Vsaj eden od kalorimetrov po vsej verjetnosti laže. Kazati bi morala skoraj enako, saj med njima ni porabnikov, temveč samo mešalni ventil in nekaj cevi. Kalorimeter na kotlu ne meri izgub zaradi vzdrževanja kotla na delovno temperaturo.

Koliko so med seboj oddaljena tipala? So cevi med tipali izolirane? Čez prste bi 2m neizolirane cevi pri cca. 60°C imelo izgube okoli 100W, torej 2,4kWh na dan oziroma 72 kWh na mesec. Pri tebi je razlika 118kWh v (ugibam) 14-ih dneh.

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - Brezdomec - 9.12.2015

@frane1, če porabiš občutno manj, je izkoristek večji.

Nizka temperatura dimnih plinov ne pomeni nujno boljšega izkoristka. Kotlu na drva lahko pripreš loputo, drva se bodo kuhala namesto da bi gorela, temperatura dimnih plinov bo nizka, izkoristek pa nikakršen. Tudi saje in pepel so kazalec izkoristka.

Osebno se mi zdi 125°C zelo nizka temperatura, čeprav kuriš pelete. Upam, da dimnik to prenese in mu ne škodi morebiten kondenz. (Mogoče ti pa termometer laže in imaš optimalno temperaturo.)

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - javr - 10.12.2015

izkoristek [kWh/m3] = trenutna moč (kW) / trenutni pretok (m3/h)
Ne vem koliko je standard, za mene pa je dobro vse kar je nad 20kWh/m3 .

Re: Izkoristek ogrevalne naprave - javr - 11.12.2015

napaka; ne gre za izkoristek, ampak za učinkovitost oziroma faktor učinkovitosti.
Lahko se računa trenutni, kot piše zgoraj, ali pa dnevni: porabljenih kilovatnih ur [kWh] (deljeno s) pretokom [m3]. Rezultat je prav tako v kWh/m3 .