![]() |
|
Izbira toplotne črpalke - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira toplotne črpalke (/showthread.php?tid=63272) |
Re: Izbira toplotne črpalke - sašo65 - 22.10.2015 bohinc Napisal:zakaj rad priporočaš model večjo TČ od folkloristov laikov........da ma mir in ga stranke po montaži ne gnjavijo :mrgreen: PS stavim, da bi ti tudi s 13 shajal, imaš pa 18, če se ne motim... Re: Izbira toplotne črpalke - bohinc - 22.10.2015 Maš res ... , dodaj le zakaj s tehnične plati :?: ![]() Tudi to zdaj vem -ziheraštvo, kar je storilo podobno precej lastnikov (npr. tudi pri FW-HP, čeprav bi zmogla LT) Sicer meni je bil priporočen model 15, ki jo ob vsej množici ni blo v ponudbi. Pri EVI 13 , bi nastal problem , kar je vprašanje zgoraj :wink: ) Oz. bi bila potem boljša izbira 20/22NT, mogoče poznaš razliko? Re: Izbira toplotne črpalke - kadotr - 22.10.2015 In na koncu smo tam, kot na začetku... Re: Izbira toplotne črpalke - bohinc - 22.10.2015 Maš res ..., dobro da je tema kratka, ter hitro vsak lahko ustvari svoj vtis :mrgreen: Da ne bo pomote na moj prvi del odgovora: ... , dodaj le zakaj s tehnične plati, gre za del: Citat:da ma mir in ga stranke po montaži ne gnjavijo :mrgreen:V tej temi lahko najde svoj odgovor iz teme DEBATA še kdo, ki omenja butlje...ali nas ma vse ostale ? Je pa spet vprašanje folklore :wink: Re: Izbira toplotne črpalke - telmos - 22.10.2015 Meglo znaš pa dobro producirat - vsaka čast. Sam nimam gnavljenja zaradi defrostov, vklapljanja grelnikov, prenizkega izkoristka....... Ostali, ki so šli na nož s kilovati in niso pomislili na vse padce moči pri nizkih temperaturah, premajhnem izmenjevalniku pri -2+3°C in posledicami. Ja ti pa imajo probleme. Re: Izbira toplotne črpalke - sassapo - 23.10.2015 To pa prekleto drži! Pri odločitvi za TČ kjer je zunanja enota klima, je le to potrebno predimenzionirat vsaj za 30%. V nasprotnem lahko takšna naprava ob visoki vlagi in temperaturi okoli ničle, porablja več energije za taljenje sama sebe, kot za ogrevanje. Re: Izbira toplotne črpalke - telmos - 23.10.2015 Pretiravat ti pa res ni potrebno. Re: Izbira toplotne črpalke - cheba - 23.10.2015 Če imate dokaze, da tehnični podatki za kakšno napravo ne držijo in da "klima TČ" v resnici pri +2 proizvedejo pol manj moči kot je to uradno zavedeno, na dan s tem. Mogoče so pa testi zavajajoči? Se bo naslednja afera rodila v Sloveniji
Re: Izbira toplotne črpalke - Homer - 23.10.2015 Drži le to, da inverterji pri temperaturah okrog ničle delajo s +/-50% moči, ker ni potrebe po večji moči. Iz tega potem nekateri izvedejo konstrukt, da inverter pri teh temperaturah da od sebe le 50% moči. Inverter lahko brez posledic nekoliko predimenzioniraš in mirno spiš ....... Bo jo pač pri teh temperaturah večkrat izklopilo..... Re: Izbira toplotne črpalke - edid - 23.10.2015 Lanska zima je bila, vsaj na našem koncu, stalno okrog 0 st. C (+-4). Po trditvah "strokovnjakov" naj bi v teh razmerah naši inverterji porabljali več energije zase kot za oddajo v prostor. Če pogledate naše podatke o porabah, vidite, da temu ni čisto tako. Če povzamem, lanska kurilna sezona, novogradnja, ogrevanih 200m2, TČ porabila cca 3000 kWh (vključno s toplo sanitarno vodo za celo leto) kar znese okroglih 300 EUR. Mislim, kaj naj sploh še pričakujem?? Če mi nekdo garantira, da mi bo nek Viessman požgal zgolj 200 EUR, se mi razlika v naložbi (100 EUR prihranka na leto) vrne v cca 30 letih. Res ne vem koga imate tukaj za norca, ker se tako prepucavate okrog oslove sence. Dajte na mizo realne podatke, ki so pomembni za končnega potrošnika, ne pa razmake lamel, pa lovilce olja, pa kaj počne solenoid, pa ... Podobno je pri avtomobilskih podatkih o porabi kjer vsi zavajajo. Edini realni podatek je ob obisku bencinske črpalke, vse ostalo je brez zveze. Re: Izbira toplotne črpalke - telmos - 23.10.2015 Sam, da ni inverter sam, da ni inveter, sam, da ni inverter, sam, da ni inverter................... Re: Izbira toplotne črpalke - sassapo - 23.10.2015 Ja res prav zanimivo od kje vam nekaterim ideje!? Že večkrat sem poudaril, da montiram in servisiram več inverterskih kot on - off naprav. Vsa debata iz moje strani je zgolj tehnične narave. Nimam ničesar proti ne takšnim ne drugačnim inverterjem, vsaka naprava pač spada v svoj kakovostni in posledično cenovni razred. Edina resnica, ki jo vseskozi zagovarjam je, da ne moreš dobiti cenejše velikoserijske naprave boljše kot je dražja, kar z inverter ali on - off nima prav nobene povezave Re: Izbira toplotne črpalke - JaBK - 23.10.2015 V zadnjih 2,5 dnevih so pri meni štartali defrosti in za defroste je šlo skupaj 9,9kwh od tega so mi porabili grelci 9,2kwh. Celotna porabljena energija med intervali ogrevanja (torej skupaj z defrosti) v tem času je 28,2kwh. Se pravi za ogrevanje je šlo 18,3kwh in za defroste 9,9kwh. Ni pol, je tretjina, kar je manj kot trdijo zagovorniki "neklim", sigurno pa tudi več, kot si mislijo zagovorniki "klim". Re: Izbira toplotne črpalke - Poldee - 23.10.2015 Iz kje pa si? Pri nas se brez, masina se vedno na minimumu. Re: Izbira toplotne črpalke - JaBK - 23.10.2015 Okolica kranja. Najbližje od vremenskih postaj mi je Brnik. Sem šla včeraj ali predvčerajšnjjim pav na arso gledat. 0 stopinj pa 95% vlage je enkrat okoli 7 blo. Čez dan mi gre TČ pa v standby, ko sonce nabija, da se znotraj segreje, pa TČ mi ne ogreva, če je zunaj nad 8 stopinj. |