![]() |
|
Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč (/showthread.php?tid=61281) |
Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - alanford - 14.4.2015 V zadnjih 365 dnevih je bilo 251 dnevov z minimalno dnevno temperaturo večjo od +3°C. V teh 251 je TČ pokurila 2160 KWh od skupnih (365 dni) 5900 kWh. No, ne more to biti nek pravi operativni podatek, ker je pomembno tudi, koliko časa se je temperatura gibala med -5°C in +5°C in hkrati bilo v zraku dovolj vlage in hkrati da je TČ delala z dovolj veliko močjo, da so bili ustvarjeni pogoji za številne defroste. Povedati hočem, da je pomembno koliko je dejansko defrostov in da na koncu, ko potegneš črto, ugotoviš, da je večja poraba zaradi številnih defrostov pravzaprav na letnem nivoju bolj plunek v morje kot ne. Seveda pod predspostavko, da je bila za dane razmere izbrana ustrezna TČ. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - tadej90 - 14.4.2015 vincent Napisal:Pred toplotno črpalko Mitsubishi Zubadan sem imel kondenzacijsko plinsko peč Viessmann. Ko je prišlo do okvare TČ sem nazaj priklopil plinsko peč. Prihranke pa ocenjujem na 15% v prid TČ. Dosti je odvisno tudi od zime, vemo da niso istetadej90 Napisal:Iz osebnih izkusenj lahko povem, ce primerjamo zubadan in vissmanovo kondenzacijsko pec so prihranki pri tč maihni saj ne verjamem, da dosega SCOP 2.5. Kjer pa ni potrebe po dodatnem vbrizgu pa verjamem, da tč deluje vsai 30% bolj ucinkovito
Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - sassapo - 14.4.2015 Za ceno 1kwh elektrike dobiš 1,5kwh iz plina. Prihranki s toplotno črpalko so do defrostov potem je pa tam tam ![]() Točno tako! No nekateri tega, če jim vrtaš luknjo v koleno ne bodo priznali! približno enaka razlika je pa tudi med klima TČ in TČ, ki je konstrukcijsko narejena za ogrevanje :wink: Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 15.4.2015 A lahko nekdo iz prakse pove, koliko ga trenutno po računu stane mesečna poraba zemeljskega plina za XXX m3 ? Ker sedaj mi pa skupna cena m3 zemeljskega plina ni več jasna. Recimo, koliko bi me satlo s prispevki, omrežnino itd na leto, če bi porabil 2.300 m3 ? Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - gremlin - 15.4.2015 Pri meni je takole (Domplan Kranj): Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Gasper123 - 15.4.2015 smukec1 Napisal:Vrstna hiša, novogradnja 160m2, 3 etaže (pritličje, nadstropje, galerija). Izolacija 14cm, streha 30cm. Talno gretje. Do objekta je speljan mestni plin in na objektu že narejene predpriprave za plinsko peč (preboji, ...). Živim v vrstni hiša, l. 1990, 5 cm stiropor, 25cm streha, RADIAOTRJI, Gorenjska 500 m.n.v., ogrevanih 180 m2 v treh etažah, 2 ločeni gospodinjstvi, letna poraba z LT TČ je 4.500 kWh že drugo leto zapored. Na Gen-i in dvotarifnem merjenju je to 500 € letno za ogrevanje. Poraba bo tako s plinom kot TČ majhna, dobro pa pretehtaj druge zadeve, ki jih vsak od energentov prinese: - mesečni strošek za plin ne glede na porabo - dimnik, servis plinske peči - postavitev zunanje enote TČ - pri vrstni hiši je to hitro velik problem Tale kalkulator "pozitivne energije" je pa čisto mimo, meni je naračunal 7 MWh elektrike letno s TČ ali 3.400 l olja letno, to je 50-70% več kot je dejansko stanje. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 15.4.2015 gremlin Napisal:Pri meni je takole (Domplan Kranj):koliko pa bi bila položnica, če ne bi porabil nič m3 mesečno? Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 15.4.2015 sem popravil, ker je z.plin cenejši, primerjava je približna in ne vključuje stroškov dimnikarja Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - gremlin - 15.4.2015 Čakmal. Kaj pa ogrevaš, da porabiš 420 sm3 plina? Jaz ogrevam k,p in m, vsaka etaža po cca 70 m2 (v kleti le polovičko) + sanitarno vodo . Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 15.4.2015 POdatki so v temi poraba TČ zrak/voda. Sam sem pred nabavo TČ porabil v povprečju 3.060 l kurilca (namenska oljna peč je imela izmerjen 93% izkoristek), pa še s klimami smo v prehodnem dogrevali, ponoči pa nižali notranjo temperaturo. Izkoristek peči v praksi -kar je nekaj drugega, pa ocenjujem na do 70% na letni ravni. Pozimi do 85, poleti pa pod 50. Ja, malo sem tudi doizoliral, npr strop kleti ter del cokla ipd malenkosti. Imam prijatelja, ki je imel enako peč in v še zahtevnejšem objektu porabo prek 5 so 7 tisoč letne porabe kurilca. Nabavil je najsodobnejšo plinsko kondenzacijsko peč in poraba mu je padla na cca 4.500 m3. Stala ga je prek 10 tisoč €. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Gasper123 - 15.4.2015 Migaj Napisal:gremlin Napisal:Pri meni je takole (Domplan Kranj):koliko pa bi bila položnica, če ne bi porabil nič m3 mesečno? To se že vidi po njegovi tabeli, fiksni del je nekje 10-11 € na mesec Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 15.4.2015 v simulaciji sem vzel 15€ (je različno: med 10 in nad 20) Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - kody - 15.4.2015 Migaj kaj bi rad dokazal? ni mi jasno Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Migaj - 15.4.2015 da na zahtevnejših objektih z najsodobnejšimi pečmi, tudi pri teh nizkih cenah z.plina, z njimi porabiš 2X več kot z najbolj ustrezno TČ zrak voda. S kurilcem pa do 3X. Všeti je treba tudi pomožno elektriko. Tudi pri najsodobnejših pečeh dejanski izkoristek ni nad sto, ampak morda 90 do 95 -odvisno, kako dolgi so ogrevalni cikli(najboljše bi bilo, če bi gorilnik deloval ves čas) in s kako nizko temperaturo se ogreva. Na radiatorjih je učinek kondenzacije zelo majhen. V bistvu se s temi kondenzacijskimi pečmi ljudi na radiatorjih zavaja. Re: Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč - Gasper123 - 15.4.2015 tudi jaz sem mnenja, da tudi če bi bila razlika v poraba s TČ enaka in nimaš neke želje plin uporabljat še za kaj drugega, je neka dodatna naročnina za 10-20 € mesečno čisto brezveze, vzameš en energent in to je to. Lahko edino kakšen kamin za primer, če pade na zemljo komet in si hočeš podaljšat agonijo za kakšen mesec ![]() Seveda pa problem postavitve zunanje enote pri vrstni hiši ostaja in verjamem, da je to lahko razlog za odločitev za plin. |