![]() |
|
Ne morš verjet - - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ne morš verjet - (/showthread.php?tid=60995) |
Re: Ne morš verjet - - aleks - 11.3.2015 kotel sam krmili kotlovno črpalko, temperaturo povratka bo prevzel termostatski ventil esbe. za zdaj pač čim ceneje. Re: Ne morš verjet - - colinmcrae - 11.3.2015 Kaj pa potem mešalni krogi? In sanitarna voda? Re: Ne morš verjet - - aleks - 11.3.2015 ogrevalni krog verjetno kar samo termostatski ventil za dvižni vod in sobni termostat za ogrevalno črpalko. bojler je v mojem sistemu vezan kot radijator in nima svojega kroga. sistem bo čisto, kako bi rekel, "bare bones" ali kako za čim manj šuškov narediti kolikor toliko spodobno ogrevanje. torej, nekje uplinjevalni kotel 1400€, hranilnik 370, dve pumpi, dvig povratka, ekspanzija, termostatski mešalni, fitingi in drobnarije nekje 600€, pa ene 150 evrov za izolacijo in kišto hranilnika. skupaj dobrih 2500€. saj ni malo, je pa vse novo, plačano s kešem, brez subvencij itd. se je pa treba še mal pomujat okrog lotanja in šravfarije, to je lastni vložek. Re: Ne morš verjet - - colinmcrae - 11.3.2015 Aleks moj nasvet..... če že enkrat delaš kar delaš... radiatorsko maš ( je zadeva krepko bolj odzivna kot pri talnem)jaz bi na tvojem mestu razmislil o vremenski regulaciji vsaj srednjeročno( ni več to tako svinjsko drago).... Na kvaliteti bivanja se p8zna ful.... Lp Colin Re: Ne morš verjet - - Hanzi - 11.3.2015 Aleks je "videl" po mojih informacijah kar nekaj kurilnic , tudi kaj naredi vremenska mislim da mu je precej jasno. Če ima človek druge prioritete ga pustimo s termostati takšnimi in drugačnimi. Tudi jaz sem sem naredil kurilnico po njegovi filozofiji. In sem čisto zadovoljen zaenkrat. Ko pa bom bolj pri denarju bo pa mogoče vremenska. Jaz sem namreč orenk vremenski, tako da ne rabim še ene vremenske. Tisti bojler kot dodatni radiator me že nekaj časa mika. Kako naj reduciram pretok skozi bojler. Priklop je 3/4, iz zalogovnika ven je cola, bojim se bo za 12 radiatorjev zmanjkalo pretoka. Naj reguliran pretok s krogličnim ventilom? Re: Ne morš verjet - - colinmcrae - 12.3.2015 Nobenega ne prepričujem ali solim pamet.... čisto vrjamem.... Lp Colin Re: Ne morš verjet - - -bostjan- - 12.3.2015 kadotr Napisal:-bostjan-, brez zamere, kateri sistem na sekance imaš, kako močnega, približna cena in koliko m2 s približno kakšno izolacijo ogrevaš? Zalogovnik koliko litrov in kaj notri?Bider (seveda ne tiste prve izvedbe od bidra, kot je dal sliko aleks). 60kw. 7000 evrčku. Ogreva se hišo in delavnico in brez problema bi grelo tudi še eno hišo. Zalogovnik za sekance 20m3 (bivša drvarnica za drva) . Zalogovnika za vodo seveda ni ker je povsem nepotreben 8) . Je pa težko to dopovedat ljudem kako je to dober sistem ker nmajo izkušenj z njim, morda ga niso še nikoli videli od blizu , kaj šele tipali :lol: :roll: . BTW: imam še eno peč priklopjeno na sistem in je sicer na drva in mi zdaj niti v sanjah ne pride da bi jo zaukuril in stal ob njej in gledal groeča polena in kalkuliral v plus in minus kalorije vsakega polena posebej :lol: hock: :roll: :mrgreen: . Aja še to...izolacija na hiši in delavnici je zaradi izgleda in NE da bi hotel prišparati recimo 10m3 sekancev na leto,torej ušivih 100 € če jih greš kupit. Lep dan naprej.
Re: Ne morš verjet - - colinmcrae - 12.3.2015 Kakšno kvadraturo greješ? Izolacija? Kolko pokuriš sekancev? Re: Ne morš verjet - - aleks - 12.3.2015 Hanzi Napisal:Tisti bojler kot dodatni radiator me že nekaj časa mika. reducirana bakrena cev? termoventil, ki zapre pretok skozi bojler, ko je ogret? fantje imate prav če montirate vremensko, če imate ogrevanje sanitarne vode na svojem vodu in lahke hiše. sem eno celo sezono visel na vremenski, rezultat je bil takle: če slučajno ponoči ni bilo ekstra mraz, je bila zjutraj voda za tuširanje mlačna. sredi zime pri -10°C je delalo perfektno, ostalo - jajc. spomladi glede na vremensko napoved vsak 2-3 večer spreminjam krivuljo. brez veze. moja hiša je kamnita in stara. potrebuje samo 3 temperature dvižnega voda, 45-50°C v prehodnem obdobju, 50-55°C pozimi, pozimi ob svinjskem mrazu pa 60°C. 4 do 5 krat na leto obrnem kolešček, in si rajš zagonim tistih 300€ od vremenske za stekleno volno. al pa purpen. vremensko imam še vedno privito, sam da je vtikač ven iz elektrike. pa še ene dva vremenska krmilnika za rezervo v delavnici. sem pa predlani s kolegom pri njemu doma montiral vremensko, a se izkaže da to ni za vsakogar. pri njemu res dobro deluje, a človek (zelo brihten, bolj ko jaz) ne razume njenega delovanja, mensezdi niti navodil ne razume čisto. Re: Ne morš verjet - - Hanzi - 12.3.2015 Imaš kak link do termo ventila? Re: Ne morš verjet - - aleks - 13.3.2015 en obični "radijatorski" termostatski ventil vgradiš na vhod ali izhod kače iz bojlerja, recimo giacomini R 401, 402, 411, 412 ki se skor povsod dobi. nabaviš ustrezno termoglavo s kapilaro. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=8455[/url] recimo. naviješ glavo na ventil po navodilih in spelješ kapilaro v bojler v tulko, ki je temu namenjena. nastaviš temperaturo na temroglavi in si fertik. če tulke ni, si pomagaš z luknjo v izolacijo bojlerja in kapilaro pač nasloniš podolgem na pločevino bojlerja na primerni višini. Re: Ne morš verjet - - alanford - 13.3.2015 stepski Napisal:haloooooo... kdo je star :?: :?: :?:Vi o volku, evo lisjaka. _______________________________ Brez muje se še čevelj ne obuje. Re: Ne morš verjet - - mlesko14 - 13.3.2015 -bostjan- Napisal:. Suzica - a si to ti???? :-) LP Re: Ne morš verjet - - Hanzi - 13.3.2015 Hvala aleks Ja Boštjan je suzica , to je večini starih mačkov že jasno. Re: Ne morš verjet - - aleks - 20.4.2015 no, da nadaljujemo sago o poceni toplotnemu hranilniku če to koga še zanima. ta mesec žal nisem mogel opraviti kakega večjega nakupa zaradi stroškov vzdrževanja vozila, ampak nekaj za sistem sem pa le kupil. namreč, opazil sem, da ima moj hranilnik 4 tulke za termometer. zapolnjenje vseh 4 s termometri zna biti že kar nekaj cvenka, zato sem pogledal, kako se tega lotevajo varčni švabi (haustechnikdialog in holzvergaser foruma). nekako največ jih uporablja takele kitajske termometrčke: [img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17918090_22396078/hranilnik/22396078unichr("46")jpg[/img] točno tile so prispeli danes od kitajčka. cena za vse 4 + za poštnino do slovenije: 6€, in še zahvalili so se za kupčijo. malenkost, gospod bing, malenkost, res! za 1,5 € po komadu ne vem če se sploh splača menjati baterije ... potegnejo pa do 110°C, preizkušeno z vžigalnikom. primer uporabe recimo [img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17918090_22396200/hranilnik/22396200unichr("46")jpg[/img] ali [img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17918090_22396201/hranilnik/22396201unichr("46")jpg[/img] btw, ni mi čisto jasno kako je tale hranilnik zvezan, oz kaj tile termometrčki kažejo. je namreč nekolko konfuzno. |