PodSvojoStreho.net
Kronoterm - oblak - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kronoterm - oblak (/showthread.php?tid=60931)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Re: Kronoterm - oblak - Homer - 15.3.2015

Ne vidim vzročne povezave med TČ v oblaku in krajo tvojih bančnih podatkov oziroma praznjenjem bančnega računa.......

Re: Kronoterm - oblak - Migaj - 15.3.2015

Zakaj delaš neke zaključke na podlagi svojih domnev?
Meni ni dosedaj noben še nič ukradel, vsaj evrov -kolikor vem, ne.
O ostalem ne bi v tej temi.

Te domneve jaz nisem začel ......

Re: Kronoterm - oblak - bvs - 15.3.2015

Pač se eni ukvarjamo z informatiko s tem služimo kruh, nekateri že dolga leta in zadeve recimo poznamo malo bolj, kot sosedov mesar. Pa nočem žalit mesarjev ampak tako je. O varovanju osebnih podatkov nekateri ne vedo ničesar. Vendar se pri nas najdejo "pametnakoviči", ki vedo o vsem vse. Tem odprtim predlagam, da namestijo v hišo kamero in javno objavijo IP Smile.

Vse kar hočem je to, da imam dostop do mašine samo jaz, servis pa jim lahko omogočim preko VPN-ja. To je to. Če tega ni, zame zadeva odpade. Glede nastavitev pa je zadeva takšna, da jih morajo narediti pri zagonu. O serviserjih ne bi izgubljal besed. So majstri, večina pa je šalabajzerjev, ker če moram jaz serviserja učiti, pa nimam veliko pojma, potem je to ena velika žalost. In to se dogaja tudi v tej branži, ki servisira TČ. Nažalost se potem konča tako, da proizvajalec rešuje zadevo. In fino je, če zna jezik, ki ga obvladaš.

Re: Kronoterm - oblak - thundercat - 15.3.2015

Ker delam na Telekomu kot serviser oz. rajonski monter, me omenjena rešitev skrbi predvsem iz enega razloga.

Ko bom prišel k stranki menjat od strele skurjen modem, se že sedaj bojim kako mu bom moral povedat, da mu je poleg modema in komunikatorja strela skurla še kako toplotno črpalko naprej po mreži.

Homer Napisal:Ne vidim vzročne povezave med TČ v oblaku in krajo tvojih bančnih podatkov oziroma praznjenjem bančnega računa.......

Vse kar je povezano v internet, torej tudi omenjeno toplotno črpalko, je mogoče zlorabit za pridobivanje osebnih podatkov, ki jih ima uporabnik na domačem omrežju.

Po domače, če nekdo vdre v kronotermovo omrežje oz. aplikacijo za toplotne črpalke, lahko potem vdre tudi v vse ostale uporabnike, ki so povezani s to aplikacijo, torej vse uporabnike toplotnih črpalk.

thundercat Napisal:Ker delam na Telekomu kot serviser oz. rajonski monter, me omenjena rešitev skrbi predvsem iz enega razloga.

Ko bom prišel k stranki menjat od strele skurjen modem, se že sedaj bojim kako mu bom moral povedat, da mu je poleg modema in komunikatorja strela skurla še kako toplotno črpalko naprej po mreži.

Nekje v temi je blo omenjeno, da brezžična povezava, ki bi rešila ta problem ni sigurna oz. da ne deluje ok. Sem se od srca nasmejal :mrgreen:

Re: Kronoterm - oblak - sstane - 15.3.2015

bvs Napisal:Pač se eni ukvarjamo z informatiko s tem služimo kruh, nekateri že dolga leta in zadeve recimo poznamo malo bolj, kot sosedov mesar. Pa nočem žalit mesarjev ampak tako je. O varovanju osebnih podatkov nekateri ne vedo ničesar. Vendar se pri nas najdejo "pametnakoviči", ki vedo o vsem vse. Tem odprtim predlagam, da namestijo v hišo kamero in javno objavijo IP Smile.

Vse kar hočem je to, da imam dostop do mašine samo jaz, servis pa jim lahko omogočim preko VPN-ja. To je to. Če tega ni, zame zadeva odpade. Glede nastavitev pa je zadeva takšna, da jih morajo narediti pri zagonu. O serviserjih ne bi izgubljal besed. So majstri, večina pa je šalabajzerjev, ker če moram jaz serviserja učiti, pa nimam veliko pojma, potem je to ena velika žalost. In to se dogaja tudi v tej branži, ki servisira TČ. Nažalost se potem konča tako, da proizvajalec rešuje zadevo. In fino je, če zna jezik, ki ga obvladaš.

Kot informatika in strokovnjaka ki pouči tudi marsikaterega serviserja, bi te prosil zaradi moje varnosti, da bi mi razložil kakšne zlorabe (katastrofe) se mi lahko dogodijo zaradi mojega priklopa v kronotermov oblak. Če bodo argumenti tehtni bom šel takoj v kurilnico in prerezal UTP.

@sstane, dejstvo je, da gledava na zadeve vsak iz svojega zornega kota, zato kar pusti UTP kabel takšen kot je :wink:

P.S. Serviserja TČ sem podučil s pomočjo serviserja iz tega foruma. In mu je blo nerodno, kasneje je s cmokom v grlu priznal, da se zavedajo napake. Imena serviserja, ki mi je pomagal ne bom izdajal, da ne bo spet kakšnega špitirja :mrgreen: .

Re: Kronoterm - oblak - vuego - 15.3.2015

Osebno se strinjam z bvs in thundercatom.

Sem delal kar svoje čase v informatiki in niti pod razno ne bi pustil odprtega dostopa v svoj intranet. Niti nimam interesa, da katera koli naprava posreduje podatke iz moje hiše tretji osebi. Če že, naj ima naprava svoje service, do katerih dostopam neposredno na napravi, serviserju pa odprem vpn po potrebi.

Tako kot serviserju ne dam ključe od hiše, da pride kadarkoli pogledat TČ, če deluje, niti jih ne dajem električarjem, da sami pridejo popisat števce, kadar se jim zahoče, analogno velja tudi za elektronski del doma. In v ta elektronski del spadajo certifikati, online banke, email ipd. Nič ne skrivam, za to pa še ne pomeni, da kar vsakega spustim notr.

Koliko portov imaš v tem trenutku odprtih na svojem računalniku?
Najbrž niti ne veš .......

Vem, koliko in točno katere imam odprtih na svojem Ciscotu...
Znotraj intraneta na vsakemu računalniku pa res ne.

@thundercat
Res je! Ko si povezan z internetom imaš tudi možnost, da ti kdo vdre v računalnik.
Zakaj pa se ne bojiš, medtem ko tu pišeš na forumu?
Si morda na Facebooku?
Pozor, NSA pridno spremlja vse dogajanje in tiste ki so ti prijatelji .....

Misliš, da se intranete varuje pred NSAjem?

Če je zadeva povezana preko wifi in bi šla prejo mojega domačega firewalla bi se še strinjal z njo. Odpreš zunanji dostop samo do lokalnega ip-ja naprave (tč), in samo na zahteco ko kronoterm želi dostop.

Vam pa vsem svetujem iz izkušenj. Utp povezava do katerekoli naprave preko modema je riskantna zadeva ob udarih strele. Imaš lahko hišo ustrezno zaščiteno in ozemljeno s strelovodom, zavedajte se da je modem po bakrenem omrežju neprekinjeno povezan s par kilometri bakrenega kabla v omrežju telekoma. Imamo ustrezna varovala na omarah vendar so ob udarih strele v linijo večinoma neuspešne.

Lani sem menjal modem na 1 mesec stari novogradnji, neh hiši od Lumarja, z vgrajeno centralno nadzorno točko inteligentnega nadzora. Stošek menjave modema brezplačen, inteligentni sistem hiše v vrednosti 5000 eur uničen. Sej je bli zavarovanje sam vseeno.