![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 3.3.2015 Provokator? <!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT25.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... k/PT25.htm</a><!-- m --> Ker sem včeraj našel to na gornjem linku? Kakovost pitne vode, prvi odstavek. Še enkrat sprašujem: "Mar je to res, da se iz ljubljanske vodovodne vode izloča kalcijev karbonat že pri temperaturah nad 30°C? In koliko je tega. Ni mi problem vsako leto spuščat kamen iz 80 l bojlerja nad banjo. Pol ure dela in novo tesnilo. 1 m3 zalogovnik.... ga nočem taknt najmanj 20 let :!: :!: :!: Re: Pec na drva in zalogovnik - cratos - 3.3.2015 Ni mi problem vsako leto spuščat kamen iz 80 l bojlerja nad banjo. Pol ure dela in novo tesnilo. 1 m3 zalogovnik.... ga nočem taknt najmanj 20 let :!: :!: :! ---------------------------------------------------------------------------------------------------- V hranilniku tople vode imaš 1000 L ali (več) vode , ta voda je stalna in se samo doliva v sistem ,če ti morda spusti varnostni ventil ali če moraš opraviti remont na sistemu . V 20 letih bi morda dolil 100 litrov vode pa še to ne ,če ni nekih okvar in remontov .Ne vem zakaj zganjaš paniko zaradi tega kalcija. Druga stvar so bojlerji v kateri se dnevno izmenja 4oo litrov vode. Problem imajo tudi tisti HT ki imajo vgrajen bojler v samem hranilniku . Tistega bojlerja v samem hranilniku se tudi ne da čistit kar tako,ker je spet sam bojler priklopljen direktno na vodovod.. Imaš pa en kup sredstev in blokatorjev ,ki se vgradijo v samo vodovodno omrežje ,da ti cevi in bojlerji ne kalcinirajo.. lp cratos Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 3.3.2015 pa saj, kot se mi dozdeva, janipapilon sprašuje za te bojlerje ki so v zalogovnikih. Janipapilon: ti imaš ljubljansko vodo, oziroma trdo vodo? Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 4.3.2015 cratos Napisal:... V 20 letih bi morda dolil 100 litrov vode pa še to ne ,če ni nekih okvar in remontov .Ne vem zakaj zganjaš paniko zaradi tega kalcija.To mi je jasno da je izločanje mineralov iz vode v zaprtem sistemu minornega pomena. ampak: Zamot zapiše, da se pričnejo v H2O raztopljeni minerali iz vode izločat že pri 60 stC, Sem mislil, da se to dogaja bližje vrelišču. Poguglam in najdem na nekem zapisu od ZRMK, da se to v Ljubljanski vodi dogaja že pri 30 stC. Halo! Nisem si mislil! Sem poklical na VOKA za podatke o vsebnosti CaCo3 in Mg na Rakitni in za Barjanski konec in z vprašanji obremenil še ženinga nečaka, da mi mogoče on izračuna pri kateri T imam izločanje v H2O raztopljenih mineralov. Re: Pec na drva in zalogovnik - Brezdomec - 4.3.2015 Razlikovati moraš med "začne izločati" in "intenzivno izloča". Pri večji temperaturi se pač izloči več % karbonatov. (Konkretnih številk žal ne vem.) Re: Pec na drva in zalogovnik - janipapillon - 9.3.2015 ali zna kdo bolje,... odgovor izredno cenjenega "osebka" ven tega foruma :Ojla, tvoje zastavljeno vprašanje sem deloma razvozlal! Sploh ni blo tok enostavn kt je na začetku zgledal... Odkril sm (tud zate) nekaj zelo aplikativnih iztočnic. - Kalcijev karbonat je načeloma slabo topna snov, ki LAHKO precipitira (torej doseže saturacijsko koncentracijo in se izluži kot apnenc oz vodni kamen) tudi pri 30 stopinjah. Lahko tudi pri 20, odvisno od več dejavnikov (tukaj se zadeva zaplete): 1) izhodiščna koncentracija kalcija (pri nama 49mg/L kar ustreza 1,3x10^-3 mol/L) 2) topnost je MOČNO odvisna od pH vode, na katero vpliva (doker vanjo ne vržeš kisline) Co2, ki se raztopi v njej. Ta odvisnost je ključna (glej graf 2) 3) topnost je odvisna od tlaka (z večanjem se asimptotično povečuje) Imava torej 3 pomembne parametre (v kolikor želiš torej določiti odvisnost od enega, moraš predpostavt, da sta druga 2 konstantna), ki vplivajo na to, pri kateri temperaturi se bo karbonat izločil. Od spodnjih grafov je NAJBOLJ poveden 2. (capture 3) - dejstvo je, da je pri 25 stopinjah C in ph=7 topnost skoraj 2x višja od najine koncentracije - supr! Torej se v teh pogojih PRAVILOMA ne luži pri 30 stopinjah! (do tega sem prišel z ekstrapolacijo krivulje) izjmeno pomemben podatek, ki ga lahko razbereš iz grafa 2 pa je, da se da luženje karbonata super obrniti oz. pognati v nasprotno smer (ponovno raztapljanje), v kolikor nižaš pH vode. Denimo znižanje za 1 enoto pH (=6) poveča topnost karbonata za 20x (!!) - takšen pH res ni težko dosečt - že zelo blage koncentracije žveplene ali klorove kisline (denimo 10^-6M) dosežejo to. Verjetno z nižjimi pH dosežeš še bistveno boljši efekt, glede na obliko krivulje. V kolikor bi materiali to prenesli, iz tod potencialno izhaja, da lahko za čiščenje mirno uporabiš hcl ali h2so4 oz. drugo kislino, zrd mene tut kis . [img]httpsunichr("58")//mailunichr("46")googleunichr("46")com/mail/u/0/?ui=2&ik=146d7e7a76&view=fimg&th=14bea1d75b914e00&attid=0unichr("46")1&disp=inline&realattid=f_i6w6s9cd0&safe=1&attbid=ANGjdJ_sT25OacMVB-jwTC65BLP26KOz9-1cdTr34VblqITA_MW4LLwKIXrO0Ml-FRY72XO2X-rDWszWp7Hxmu5nzpHK7MW9PO8srEYEpWzp1hSdrBSLaPX0r6sSbek&ats=1425899156715&rm=14bea1d75b914e00&zw&sz=w1565-h660[/img] [img]httpsunichr("58")//mailunichr("46")googleunichr("46")com/mail/u/0/?ui=2&ik=146d7e7a76&view=fimg&th=14bea1d75b914e00&attid=0unichr("46")2&disp=inline&realattid=f_i6w6shbj1&safe=1&attbid=ANGjdJ_QnMsIhkJsJ-1jYAn1408PH6LK6TYGFw6BAa34jF2e-cRkr77TXnTwki8ywb6GIR8fGO659pSWdpElymeqnks21TYzn_lKk6dBuiwaMCPjTIkaU0LNfMzyVIE&ats=1425899156715&rm=14bea1d75b914e00&zw&sz=w1565-h660[/img] no seveda Jani ne bo fural v prirodo "hcl ali h2so4".... Iz predebatiranega mi je še vedno neznanka skalkulirat koliko kg karbonatnih usedlin bom imel v bojlerju po npr milijon pretočenih litrih sanitarne vode ob segretju le nje iz 8 na 75 stC :?: :?: :?: :?: :?: Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 10.3.2015 po grafu poglej topnost pri tvojem vodovodnem tlaku in pH tvoje vode pri 75°C (pač vzameš črni scenarij, da vsak liter pogreješ na ciljno temperaturo). pa ne pozabi da rabiš gledat celokupno trdoto, kalcijevo in magnezijevo. se pravi glede na sestavo rabiš diagrama za oboje. če poznaš začetno koncentracijo obojega ne bi smelo bit pretežko. izračunaj precipitat za 1 liter: recimo vse kar je več, kot podana topnost pri pogojih (tlak, pH in temperatura) se bo izločilo, in pomnoži z milijon. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 1.7.2015 Pozdravljeni, Letos imam v planu zamenjati sistem centralnega ogrevanja in sicer peč na drva + zalogovnik. Razlog tiči v tem da s punco živiva sama in da sva dopoldne na šihtu ko pa prideva pozimi domov naju čaka hladna hiša (15°C ali še manj). Hiša obsega tri etaže K+P+1 s po 90m2 tako da je skupaj cca 270m2. Vse se ogreva z radiatorji, v prihodnje pa dve kopalnici še talno gretje. Glede zalogovnika se odločam po izračunu na prst med 1500-2000l z ločenim 300l boljerjem ter pečjo na drva. Glede elektronike ne bom šparal in bom kupil seltron wdc20 saj bo kasneje še en krog za talno ogrevanje in da bo zadeva dobro laufala (torej pumpo za talno bo dalj vklopljena kot za radiatorje saj za talno je tudi še 40°C dovolj v zalogovniku) Glede hiše je pa tako da je drugače zidana v sendvič (zidak-izolacija-zidak) vmes je 5 cm steklene volne al neka oranžna izolacija ki se je dajala 20 let nazaj. problem so okna iz Jelovice ki so bolj zračniki kot pa okna Confused (so tudi v planu da se bodo zamenjala v prihodnosti) Na vrhu imam protipožarno plato v mansardi in 10 cm izolacije na vrhu. Hiša se nahaja na nadmorski višini 700m tako da so dnevi pozimi kar ene 5°C hladnejši kot v dolini. Sedaj me zanima mnenje kakšno peč priporočate je pa tako da se mi zdi nesmiselno kupovati ne vem kakšno peč saj imam svoja drva in tudi če pokuri dva metra več ni problema, edino želja je kurišče za 50cm polena in da se da kuriti vse vrste drv. Kolega ma tole peč od podjetja Sedeljšak in so kar zadovoljni z njo prav tako je cena za (BIOMIN 26kW – cca1500€) in se mi ne zdi pretirana. Tukaj je še link od peči: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sedeljsak.si/prospekti/Sedeljsak_Kotel_Biomin.pdf">http://www.sedeljsak.si/prospekti/Sedel ... Biomin.pdf</a><!-- m --> Ali bi mogoče zadostovala tudi peč, ki jo uporbljam sedaj Viadrus 22 24kW saj opažam da po drugem nalaganju vratca kar močno pripre in se drva zelo "pacajo" notri tako da je izkoristek zelo slab. Nekako pričakujem investicijo z montažo cca 6-7k€, upam da bi zadostovalo Hvala za odgovore in mnenja in lep pozdrav. Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 1.7.2015 Če že imaš peč ki je še dobra, je ne menjuj brezveze. Dogradi ji zalogovnik, takšnega kot ga spraviš v predviden prostor zanj. Z dograditvijo zalogovnika se peč nebo več zapirala. Vse hidravlične povezave naredi tako kot si si zamislil. Peč pa lahko zamenjaš čez kakšno leto ali pa dve za kakšno uplinjevalno. Nekaj podobnega sem tudi sam naredil. Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 1.7.2015 Citat:Glede zalogovnika se odločam po izračunu na prst med 1500-2000l z ločenim 300l boljerjem ter pečjo na drva.Za nekoliko bolj točno, kot na prst je potrebno: - Koliko pm drv pokuriš čez zimo? - Želiš zakuriti le enkrat na dan, ali si pripravljen v bolj mrzlih dneh zakuriti zjutraj in popoldan? - Kakšno nihanje temperature zraka v stanovanju še toleriraš? Ogreval boš na 22 (?) C. Ko prideš iz službe ti zadostuje pričakanih 19 (?) C? - Kako debela je notranja plast masivnega (votlak?) zidu? Ali je za vse ogrevane prostore enako? Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 1.7.2015 Sebek torej peč je še dobra saj sem jo menjal ene štiri leta nazaj ker je ista Viadrus predhodnica spustila ker mi je vse v kurilnici zmrznilo ker še nisem živel v hiši in so členi začeli spuščati. Torej bi načeloma z 24kW pečjo viadrus22 lahko ogreval 2000L zalogovnik? Vprašal bi tudi glede uplinjevalnih kotlov... Ali je možno kuriti ves les tudi ostanke? namreč delam sam drva in imam ogromno tekega ki ne gre v prodajo in raje pokurim 2m3 več pa da pokurim ostanke kokr da kurim drva za prodajo ![]() Žerjavar glede bolj natančnega izračuna: -lansko leto sem pokuril cca 15 m drv. Bi jih več vendar imam možnost kurjenja le od 17-22h ker sem dopoldne v službi in nihče ne kuri: zato ko pridem domov imam 15°C v kuhinji ki je najbolj topla na hodniku pa 12°C -glede kurjenja komot zakurim dvakrat na dan vendar ne zjutraj ker že tako ustajam ob 5h zjutraj. lahko zakurim dvakrat popoldne oziroma doložim ko pogori... -Hm glede nihanja nismo neki občutljivi edino nebi več rad kosilo jedu oblečen v budno tako da tudi če je 19°C v hiši bi blo perfektno glede na to da me sedaj zebe ko pridem pozimi domov. -Zid je sestavljen modularc 19cm+5cm neka oranžna izolacija + 19 cm modularc tako da so same stene dobro izolirane in tako so narejene vse zunanje stene, zunaj še klasična fasada (20 let nazaj). Edino garaža kjer je kurilnica ni izolirana vendar bi jo zaradi zalogovnika dodatno izoliral znotraj, ko pa bi menjal fasado pa še zunaj. Streha ima požarno plato 15 cm plus 10 cm volne.Problem nastane ker imam trenutno še 20let stara okna Jelovica oziroma bolje rečeno zračnike Jelovica :/ Re: Pec na drva in zalogovnik - Sebek - 1.7.2015 Da seveda bi lahko ogreval 2000 literski zalogovnik. Bi pa mogel peč naložiti vsako uro ali pa dve ko bi pogorelo, in zalogovnik še nebi bil poln. če bi nazadnje peč naložil eni 20.00 zvečer in bi potem bil zalogovnik poln bi mogla biti temperatura v hiši ko prideš domov znosnih 20 stopinj. V uplinjakih pa lahko skuriš vse kar spominja na les. Od žagone do drobiža in drv. Je pa dobro v uplinjaka zakuriti z parimi suhimi drvmi. ko pa pride kotel na delovno temperaturo pa lahko vanj zmečeš ves lesen odpad ki ga imaš. Z naloženim odpadom v njem pa gori kakšno uro manj kot pa če ima v sebi polena. Sam sem lani po žledu zmontiral tegale [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")geotermalunichr("46")si/kotel-na-polena-vigas-25kw-s-s-tipalom-dimnih-plinovunichr("46")html]vigasa[/url] in lansko v njem skuril samo 4m bukovih drv ostalo pa večinoma vrbo ki pa niti ni bila čisto suha. Tako na oko bi rekel da sem skuril enih 14m drv za nič izolirano hišo kvadrature 120m2. V hiši pa ni padlo pod 20 stopinj. Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 1.7.2015 Še vedno je nekaj neznank, na katere mi verjetno tudi ti ne moreš odgovoriti. Vzami rezultat z nekaj rezerve. Računam z izkoristkom peči 60 %. Predvidevam, da boš zalogovnik segrel na 90 C ter se bo ohlajal na 50 C. - Če bo v peči gorelo s polno močjo 5 ur na dan, rabiš peč 50 kW, pri 7,5 urah (naenkrat naložiš 33 kg drv = kurišče 100 l) 28 kW in pri 10 urah (50 kg = kurišče 150 l) 26 kW. - Masivni zid 100 ton pri 3 stopinjah temperaturne razlike nadomešča 1500 l zalogovnik. Rabiš še zalogovnik 2900 ( 2350, 1700) l. Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 1.7.2015 Nimaš, kaj dosti za razmišljat in tudi Sebek, ti je dal dober nasvet prvo kot prvo vgradnja zalogovnika in bojlerja potem pa odvisno od potreb še kotel. Pokuril ne boš manj, boš pa imel toplo v kurilnici tudi naslednji dan. Slabši izkoristek sedanje peči se bo nadoknadil s kurjenjem (tudi čistejša peč in dimnik) na polno v tisti 5-7 urah, kar bo dovolj za avtonomijo gretja med kurjenji. Dan link od peči pa je za današnji čas kot prispodoba, o zamenjavi voznega parka v firmi z avtomobili zastava. Za pol jurja več, dobiš že spodoben kotel z sesalnim ventilatorjem, regulacijo gorenja in zgorevalnim prostorom z dnevno enkratnim nalaganjem. Sebek Edino, kar se po moje motiš, da v uplinjakih lahko vse kuriš. (saj v navodilih , od raznih kotlov sodeč) Lahko pa z razumom marsikaj skuriš Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 1.7.2015 Dogradi zalogovnik k obstoječi peči. Ce te bo potem zeblo, bos moral dati mocnejso pec notri. Glede na to da ne kuriš zjutraj, daj maximalno velikost zalogovnika. (okoli 2m3 bi bil res najbrz primeren.), Ko bos imel zalogovnik bos vsako uro nakladal v peč , ker se peč ne bo zapirala in pacala kot sedaj. Kurjenje drobiža(butar) v uplinjevalni peči zna biti problem |