![]() |
|
Elektrika - kuhinja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Elektrika - kuhinja (/showthread.php?tid=58717) |
Re: Elektrika - kuhinja - ice1 - 11.11.2014 Citat:To kar imaš ti narejeno žau se tako ne dela nikoli.V prostor lahko narediš eno večjo dozo da je mal več prostora pa od tam se veže pol naprej na stikala,luči,pečico,....če ne gre drugače. Glede tega da pri vrtanju lahko naletim na kabel se strinjam,ampak detektor kablov in kovine v steni imam,pa lahko rečem da stvar deluje uredu ( na ta način sem našel kabel do sedaj), po drugi strani kaj dosti vrtanja na tej steni nebo bilo,tako da o sami postavitvi kanalov nebi več zgubljal besed,ker bi se rad posvetil primerni vezavi . Kot rečeno v kuhinjo pridejo ( zgornja kvadratna doza) , 3 faze , nula in ozemljitev, sedaj te pa ne razumem naprej,kako naj vežem na način kot si opisal. Namreč celotno nadstropje ima 3 keramične varovalke po 16A ,tako da kako je najbolje vezati? Iščem mnenja kaj je najbolj pametno,ker očitno po izkušnji,tudi električarji rečejo vse živo,samo da zaslužijo ( se nanaša na obisk ki mi je svetoval kako potegnit kanalcke in doze). Moja ideja je bila da se veže: 1 faza indukcija 2 faza pomivalc + vtičnice 3 faza pečica in napa, s tem da je na isti varovalki tudi bojler ki načeloma dela samo ponoci, pečico pa rabimo 3x letno. Verjetno ni idealno,tako da prosim za popravek. Re: Elektrika - kuhinja - Homer - 11.11.2014 In zakaj to tu sprašuješ, saj sta menda vse skupaj z električarjem dorekla. Tu je bilo že vse potrebno povedano in tudi kako moraš vezati v postu pred tvojim. Če sta se pa z električarjem dogovorila, da boš 7,5KW indukcijo vezal na eno fazo, pa to razčisti s svojim električarjem (ali "električarjem")........ Re: Elektrika - kuhinja - ice1 - 11.11.2014 Mojega "električarja" sem odpisal, oziroma težko rečem da je moj,ker sem ga prvič spoznal,pa še to sem dobil kontakt preko foruma. Re: Elektrika - kuhinja - Pezo - 11.11.2014 Če se osredotočim samo na razdelitev porabnikov, bi jaz indukcijo vezal na vse tri faze, prav tako pečico. Ostalo bi pa razdelil, na eno pomivalec, na drugo bojler in tretjo vtičnice. Če praviš, da bojler dela ponoči, predvidevam, da tudi pomivalca nastaviš na nižjo tarifo(nočno). Kar se tiče pa indukcije, ne morem reči za druge, ampak moja ima samoomejitev, kar pomeni, da nikoli ne potegne več, kot je, predvidevam, varovano; če npr. vklopim na maxx dve plošči, se ena avtomatsko zmanjša na pol in utripa. Re: Elektrika - kuhinja - SCORPION - 11.11.2014 Se opravičujem,sem mislil da boste še kj menjali varovalke oziroma jih dodali.Indukcija se priklopi na dve fazi če je možnost. 1 faza indukcija+vtičnice 2 faza indukcija+napa 3 faza pečica + bojler Re: Elektrika - kuhinja - ice1 - 11.11.2014 Kaj pa pomivalc pa klima ( se opravičujem,klimo sem do danes pozabil,me je kolega spomnil) .
Re: Elektrika - kuhinja - T0RN4D0 - 11.11.2014 Kar priklopi tam zraven indukcije, 4kw gor ali dol... Drugače za bodoče štemarsko-električarske podvige, odmeri eno višino pod stropom (ne preblizu, če se bodo še kaj spuščali v bodoče) in imej vse kable v tisti liniji, in do ostalih doz pelji vode lepo navpično. Če že delaš kakšne povezave levo-desno najbodo v ravni liniji in ne v lokih. Takšne napeljave se bo sposoben izogniti tudi kdo brez detektorja kovin... Re: Elektrika - kuhinja - zlabo - 12.11.2014 Pezo Napisal:Če se osredotočim samo na razdelitev porabnikov, bi jaz indukcijo vezal na vse tri faze, prav tako pečico. Ostalo bi pa razdelil, na eno pomivalec, na drugo bojler in tretjo vtičnice. Če praviš, da bojler dela ponoči, predvidevam, da tudi pomivalca nastaviš na nižjo tarifo(nočno).Majstr ti si pa od štroma pomoje vidu lih sam tisto štemarco pa fangl... svojga posla se drži pa ne dajaj ljudem nekih kvazi nasvetov. Res nevem kako bi ti pečico vezal na vse 3 faze,to bi pa res rad vidu hehehe Re: Elektrika - kuhinja - Homer - 13.11.2014 V prejšnjem stoletju so bile tudi pečice s priklopom na tri faze. V tem primeru pa ni veliko za filozofirati. "Projekt" je v osnovi zgrešen in sedaj je lahko samo še reševanje da bi škoda bila najmanjša. Kaj veliko izbire nima. Vsak velikih porabnikov na svojo fazo (pečica, kuhalna plošča in pomivalec). Na kuhalni plošči vklopiti omejitev porabe (če ima to možnost). Ker se je spomnil še na klimo in morda pozabil na bojler, mu ne ostane drugega, kot da to veže skupaj z najšibkejšim porabnikom (pomivalni stroj). Poleg tega naj ne pozabi na eno molitev v cerkvi in prižgati svečko. Ne škodi pa tudi včlanitev v PGD, pa še kak hitri tečaj gašenja Re: Elektrika - kuhinja - Pezo - 13.11.2014 zlabo Napisal:Pezo Napisal:Če se osredotočim samo na razdelitev porabnikov, bi jaz indukcijo vezal na vse tri faze, prav tako pečico. Ostalo bi pa razdelil, na eno pomivalec, na drugo bojler in tretjo vtičnice. Če praviš, da bojler dela ponoči, predvidevam, da tudi pomivalca nastaviš na nižjo tarifo(nočno).Majstr ti si pa od štroma pomoje vidu lih sam tisto štemarco pa fangl... svojga posla se drži pa ne dajaj ljudem nekih kvazi nasvetov. Res nevem kako bi ti pečico vezal na vse 3 faze,to bi pa res rad vidu hehehe Običajno sploh ne odgovarjam takim, ki se osredotočajo na osebo in ne na vsebino. Itak največ sami povedo o sebi s svojim pisanjem. Ampak....da se me loti nekdo, ki še v življenju ni videl trifazne priključnice na pečici?! Đizas.... 8) Re: Elektrika - kuhinja - zlabo - 13.11.2014 Kot je že pisalo v prejšnem postu od Homerja, ja mogoče v prejšnem stoletju. Danes so vse GOSPODINJSKE pečice običajno na eno fazo nekatere že kar z šuko vtikačem... Zataknil sem se pa zato ker si že prej filozofiral o dopustnih obremenitvah kablov in mi dvigne živc če svetuje nekdo, ki misli da ve vse o elektriki, svetuje pa napačno ali dvoumno... Pa se poklicno ne ukvarjam z elektroinštalacijami po objektih, ampak na malo drugačnem nivoju v elektrostroki. So mi inštalacije bolj kot igranje, oziroma vir popoldanskega zaslužka. Lahko rečem,da če bi naletel na takole situacijo kot je na sliki, se je lotim samo pod pogojem da vse ven pomečem in naredim na novo, ker tole je eno skrapucalo. Sam se pa ne hvalim z skrapucali, ker slab glas seže v deveto vas. Re: Elektrika - kuhinja - ice1 - 13.11.2014 Se enkrat, večji ( po moji oceni ) porabniki so - Klima - Pomivalni stroj - Indukcija - Pečica ( se bo koristila ZELO redko, npr 3x na leto ) - Bojler ( ima timer,da dela ponoči in preko dneva 2x po 2 ure ) - Hladilnik - Mikrovalovka ( nevem koliko je to močan porabnik) Drugo leto bo še v igri pralni stroj,a vseeno bi že zdaj razmislil kam vezati. Moja ideja je Faza 1 - indukcija, Pomivalc, Hladilnik Faza 2 - Indukcija ( če ima možnost dveh faz), pečica, napa,Klima Faza 3 - Bojler, pralni stroj - Mikrovalovka Je to logično ali je kaj drugega boljše? Včeraj sem še ugotovil da so kabli 2,5mm kvadrat potegnjeni, v samo nadstropje pa pride 4mm kvadrat ali pa je celo 6mm kvadrat ( nisem mogel oceniti včeraj). Re: Elektrika - kuhinja - N75 - 13.11.2014 @ice1 Glede na slike in opisano, bi jaz v tem prostoru postavil podometni razdelilec 2x18 ali 3x12 na katerega pripelješ dovod 5x6mm2 za dovod bi v cev povlekel kabel 5x6mm2 finožičen (gibljiv) do porabnikov potem vlečeš iz razdelilca direktno brez vmesnih doz Za vtičnice bi uporabil modulne doze 6/7modulne namesto 3 okroglih Vso instalacijo daj v cevi, nekateri vlečejo mehke žice, nekateri tudi trde žice, jaz večinoma mehke kable v cevi. RE: Elektrika - kuhinja - deko1 - 27.11.2020 Sposojam si temo glede inštalacije v kuhinji. Prenavljamo kuhinjo. Sedaj je v kuhinjo potegnjen 5x2,5 kabel za trofazni tok (kjer bo indukcija), 3x2,5 kabel za napo + 2 vtičnici ter še en 3x2,5 za drugi dve vtičnici (kjer bo pomivalni stroj), ki pa gre naprej za vtičnice v dnevni sobi. Do druge stene, kjer mislim imeti pečico in hladilnik moram pripeljati elektriko. Kaj predlagate? 1. da uporabim 2 fazi iz trofazne vtičnice za indukcijo in tretjo potegnem do stene, kjer bo pečica in hladilnik (o izenačevanju toka v ničelnem vodniku pri treh fazah sem prebral in torej glede ničelnega vodnika ne bi smel biti problem?!) 2. da za pečico uporabim 3. fazo, za hladilnik pa potegnem posebej kabel iz dnevne sobe 3. da tako za pečico kot za hladilnik potegnem iz dnevne sobe 4. da potegnem za pečico in hladilnik od nape Hvala! RE: Elektrika - kuhinja - matejm - 28.11.2020 Od nape potegniti ne moreš, saj NAPA ne sme biti zaradi vgrajenega motorja varovana z 16A varovalko. Jaz bi potegnil eno fazo iz trofaznega kabla, torej skupaj pečico in hladilnik. Pri tem moreš paziti samo, da je dober stik v nuli, kajti če je tam slab stik, dobiš 380V in ti gre pečica in hladilnik papa
|