PodSvojoStreho.net
Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? (/showthread.php?tid=57337)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - CimaBella - 2.9.2014

A na navadno Tč pa ne bi moral ogrevat Sv, a ni samo manjši COP? Ker bi se Yaegru mogoče splačalo obdržat kolektorje, pa dat navadno TČ za ogrevanje in SV pozimi + ko ni sonca (še enkrat, ne more bit vsako leto tako zelo piškavo).

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - alanford - 2.9.2014

klukec Napisal:Bojler, pri nas doma, 120 litrov. Max 25 € na mesec, enotna tarifa, dela 24 ur. Po moje ni cenejšga, glede na investicijo(150€). 4 je se tuširamo, ko nam paše, ne na urnik. Olje NE, eno sezono sprobano, cca 300l v neogrevalnem času, za ogrevalnega težko rečem. Toplotna za sanitarno-min 1500€ nabava in montaža/20 € (5elektrika+15 nabava)/mesec, =75 mesecev za povračilo, potem šparam?, brez "nepredvidenih stroškov". Naj vsak sodi sam.
Pri tako nizki porabi je odplačilna doba res dolga in se res vrti okoli 7 let. Verjetno še več, saj mesečni strošek bi bil s tč verjetno še večji. Ko sam razmišljam o podobnih investicijah vedno primerjam odplačilno dobo z garancijo in\ali življensko dobo. Imam ogrevalno tč za objekt in sanitarno vodo z garancijo 5 let. V primerjavi z ELKO se mi bo povrnila v dobrih štirih letih. Vesel bom, če bo zdržala 10 let.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - sašo65 - 2.9.2014

papez46 Napisal:Zelo natančno merjenje porabe kurilca v lanski sezoni, je dalo podatek, da sva od Aprila, pa do Oktobra za pripravo tople sanitarne vode pokurila 180 litrov kurilca.
nebom oporekal, ampak kako leto nazaj sem testiral tako mojo "ferotermko" kot prijateljevo "ferolko" (z napravo, ki meri pretok) in kjer koli sem priklopil je pokazalo med 1,6 in 2 litr. kurilca na 24 ur - bojer 200 litr. segret na 50c. Poraba tople vode malo nad povprečjem, 4 osebe podpultnega bojlerja ni, vse pipe vezane na bojler v kurilnici, cirkulacije seveda tudi ni.....

jani65 Napisal:Za sanitarno vodo sem porabil 50l k.o. na mesec za 7 oseb in dve gospodinstvi (dva penzionista in pet članska družina). Z sanitarno TČ
s komer koli sem govoril, v 99% je tako - ne glede na peč in volumen bojlerja.

xavi Napisal:Izračunom o 180 l v izvenkurilni sezoni pa niti slučajno ne verjamem. Toliko
ne bomo oporekali :mrgreen:
torej ti si tudi bil na 50litr. mesec....kot sem že napisal_90% je to točno...

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Yeager - 3.9.2014

Uf ste se pa razpisal :mrgreen: Pozimi se grejemo na olje, ki obenem ogreva še bojler na cca 55°. Poleti vodo grejemo na kolektorje, če je seveda sonce, če ga ni pa na električni grelec v bojlerju. Nastavljena temp. je na 45°. Boljer pa je pa nov. Da bi šel zdej v investicijo TČ za sanitarno vodo se mi pa ne zdi smiselno, kvečjemu bi kupil TČ tudi za ogrevanje stanovanja pozimi. Ampak to je spet precej €.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - CimaBella - 4.9.2014

Tudi meni se ne zdi smiselno, da bi šel v investicijo v STČ. Bi pa vsekakor investirala 20 E v merilnik porabe el. energije, da veš, koliko porabiš za ogrevanje SV (no, to sem pač jaz, ki moram vse zmerit in preračunat, če le ugotovim kako Big Grin)

Kaj pa peletni gorilec na obstoječo oljno peč? S tem gredo stroški ogrevanja na cca. polovico, investicija pa ni tako visoka kot pri TČ? Poleg tega imaš rešeno ogrevanje SV poleti s kolektorji, ker biomasa na splošno ni ravno optimalna za ogrevanje SV poleti (pa niti ne tako cenovno, kot so izkoristki slabi).

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Yeager - 4.9.2014

Tudi o tem sem že razmišljal, vendar je naša peč tako ozka, oz ima premalo globoko kurišče, da bi moral dat med pečjo in gorilcem nek nastavek, da bi bil plamen daljši. Cena za tako zadevo bi bila okoli 1500€, se mi zdi.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - alanford - 4.9.2014

Ja, ena od boljših rešitev bi bila tudi ogrevalna tč za objekt in sv. Investicija bi se ti relativno hitro povrnila.
Če bi le imel denarce.

Če bi imel denar ne bi na forumu spraševal kaj se bolj splača Big Grin

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - CimaBella - 4.9.2014

Hm, Yaeger, tvegam odgovor, čeprav se bom verjetno zamerila tako črpalkarjem kot peletarjem. Močno upam, da ne bom s tem sprožila nove forumaške vojne. Ampak dejansko boš moral sam preračunat na svojem primeru.

Nekako takole, če imaš visoke stroške ogrevanja, se ti bolj splača investicija v Tč. Za potrebe izračuna reciva 3000 E.
Nižje kot imaš stroške, bolj se splačajo peleti. Recimo 1000 E leto.
(Tle se bo kreg začel...)

Vzameš, da gredo povprečno stroški pri ogrevanju s TČ na tretjino, pri peletih pa na polovico (... in na tem mestu se bo kreg nadaljeval ...).

Investicija v TČ 5000 E, investicija v pelete (gorilnik + sanacija dimnika, pojma nimam, če je nujno potrebna, verjetno pa je) 2.500 E (... tukaj bo pa izbruhnil v nepredvidene razsežnosti.)

Za ogrevanje v 1. primer bi v 7 letih porabil 21.000 E.
TČ: 5000 E investicija + 1000E x 7 let ogrevanje = 12.000 E
Peleti: 2.500 E investicija + 1500E x 7 let ogrevanje = 13.000 E
Obe investiciji se ti povrneta prej kot v 7-ih letih, bolj se ti splača TČ, jasno pa, da lahko cena peletom ali elektriki tudi spremeni in se zajebeš.

Za ogrevanje v 2. primeru v 7-ih letih plačaš 7.000 E
TČ: 5000 E investicija + 330 x 7 ogrevanje = 7310 E
Peleti: 2.500 E + 500x7 ogrevanje= 6000 E
Torej nižji kot o stroški ogrevanja, bolj se splačajo peleti.

V bistvu dokler nimaš vsaj 2 konkretnih ponudb obeh opcij, nima niti smisla kaj dosti preračunavat, razen če je žena apriori proti Tč zaradi grde in glasne zunanje enote ali proti peletom zaradi obilice dela (čeprav med drvarji so peletarji gospoda). Potem nimaš več problema, kaj izbrati.

Drugače pa, drva so zakon, da še jaz mal svojga konja pohvalim 8).

Če govorimo o konkretnih številkah. Poraba olja je bila v zadnjih letih od 1400-1800 litrov (odvisno od zime), greje se P+M, cca 160-170 m2. Klet je neogrevana. Na bajti je bilo sedaj 5 cm stiroporja, lestos smo ga povečali na skupno 15, torej bi se neka razlika morala poznati. Poraba elektrike za celotno bajto je okoli 60-70€ mesečno oz okoli 400-500 kWh.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - sassapo - 4.9.2014

Vedi, da boš za neke zasilne rešitve samo metal denar vstran, katerega verjetno nimaš za ta namen!
Ali se zakreditirač, ali pa še naprej kuriš na ELKO, katerega poraba bo po izolaciji manjša

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - jani65 - 4.9.2014

Poraba ne more tako nihat kot je napisano 1400-1800. Pri nas je nihala za 100l. Z debelejšo izolacijo bo poraba približno za 300l majnša.

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - xavi - 4.9.2014

S tem boš rešil vse probleme. Prava moč za tvojo hišo. Invensticija se ti bo povrnila prej kot v 2 letih.
Verjami, da že kar nekaj takšnih črpalk deluje pri nas. Pa še z rostfreie je.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.com/itm/Luft-Wasser-Warmepumpe-Luftwarmepumpe-7-KW-Neuware-MD20D-Meeting-V2A-Edelstahl-/371070791596?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item56658aefac">http://www.ebay.com/itm/Luft-Wasser-War ... 56658aefac</a><!-- m -->

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - đozo - 4.9.2014

...v hosti je vejevja na tleh,kolikor ti srce poželi....namesto,da gobarite,si raje butare nalomite za,čez poletje,za"toplo vodo,pa ne boste imeli takšnih"finančnih problemov...samo prefinih rokc pri tej raboti ni dobro imet :wink:
..jaz in moja...jih nardiva za vseh 6 mescev...sedaj si pa izračunajte,če vsak dan eno butaro za cca200l"sanitarca nažgem

...hja,res sem podoben,pokojnemu Poldetu Bibiču.. :wink:

Re: Ogrevanje vode na nafto ali bojler? - Yeager - 5.9.2014

jani65 Napisal:Poraba ne more tako nihat kot je napisano 1400-1800. Pri nas je nihala za 100l. Z debelejšo izolacijo bo poraba približno za 300l majnša.
Zakaj ne? Pred leti ko je bila zelo mila zima je bila 1400 litrov, predlani ko je bilo zunaj tudi do -20° pa 1800, letos pa 1600. Pa razlika je tudi, al začneš kurit že v začetku oktobra ali pa šele novembra.