PodSvojoStreho.net
Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak voda (/showthread.php?tid=55152)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - alanford - 13.2.2014

Nimam nobenih izkušenj, pa vendar po enoletnem prebiranju vaših komentarjev in po svoji lastni logiki ima zalogovnik (zaporedni vztrajnik - buffer) pri inverterju naslednje negativne učinke:
- če ga hočeš namestiti, ga moraš kupiti (če ga že nimaš), torej je možno, da bo to strošek/investicija (jaz imam odlužen bojler)
- jemlje prostor v kotlovnici, kar je po svoje strošek le "filozofsko", če prostor za to že obstaja

Drugih slabih lastnosti ne najdem, če je le narejeno kolikor toliko po pameti (vezave, preseki, izolacija,....)

Seveda pa verjamem, da inverter lahko komod shaja brez njega. Takih primerov je nešteto. Navsezadnje je tudi moj primer med njimi. Vprašanje je le, zakaj pa ne bi deloval inverter z njim še bolje, če lahko?

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - telmos - 13.2.2014

Probaj in, če ti bo v redu, naj ti služi. Tudi jaz bom zadovoljen, če boš tudi ti. Zna pa biti zato, ker se naprava ne obnaša tako, kot ji diktira siemensova avtomatika ampak dela po svoje, ker ima dve. Kar pa je pri višjih temperaturah moteče in zna biti, da bo potem motečega taktiranja nekaj manj. Sem pa vedno trdil, da je uporaba dveh različnih avtomatik na istem sistemu slabost, pa se me je grajalo, sedaj pa uporabniki prav o tem pišete. Pri daikinovi ali pa toshibini napravi zmanjšanje šumnosti deluje preko displeja, z urniki in vsem, kar je za zadovoljstvo uporabnika potrebno, brez kakršnihkoli dograjevanj. Se jih pa na veliko kritizira, da niso dorasli tej vsemogoči zadevi. Praksa pa ne kaže te slike.
Pri npr Daikinu ali pa posebe Toshibi kljub relativno zelo nizke šumnosti nastaviš iz dnevne sobe kolikšno znižanje hočeš in od kdaj do kdaj. Naredi to pri Waterstageu brez vseh teh posegov in še česa zraven bi se bilo potrebno domisliti. Ne gre.

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - alanford - 13.2.2014

Bom probal, ker nimam, razen za to potreben čas, kaj izgubiti. Itak tega ne bi počel, če me to ne bi veselilo. V vsakem primeru vam bom poročal. Če ne bo od tega nič, ga bom vrgel ven in mi to ne bo sram priznati.
Ker pa na tem področju sploh nisem profi, si tega ne upam počet pozimi Tongue .

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - telmos - 13.2.2014

Ni problema. Če boš rabil kako orodje povej. Ti bom brezplačno posodil.

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - stankoa - 13.2.2014

Ima kdo izkušnje z LG Therma V?

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - sassapo - 13.2.2014

Lepo si tole napisal, če bo tvoje vodilo upoštevano... je že druga zgodba

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Klemen10 - 23.1.2017

Sicer zaprašena tema, pa vseeno postavim tukaj vprašanje. Imam 3 dvižne vode, pač 3 etaže (možnost tudi dveh gospodinjstev). Ogrevanje bo s TČ, katero še nismo povsem izbrali (verjetno 8kW inverter). Ali prav razumem:
1. Najcenejša varianta: OČ od TČ direktno poganja vodo v vse 3 veje. Ne rabiš dodatne regulacije ali hranilnika. Morebitne temperaturne razlike ublažiš z nastavitvijo pretokov v omaricah talnega.
2. opcijo katero sem imel v mislih za našo hišo. Klet in pritličje direktno preko OČ TČ. Mansarda, katera bi bila lahko nekoč tudi svoja stanovanjska enota pa na mešalni ventil in dodatna črpalka in se lahko dela korekcija v minus.

V realnosti kakšna so odstopanja po etažah v novogradnjah, se sploh pojavi problem oz zahteva po različnih krivuljah?

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Sebek - 23.1.2017

Jaz bi se tukaj vprašal, če je obtočna črpalka dovolj močna, da poganja talno po treh nadstropjih. Lahko zmontiraš, tako da imaš eno obtočno črpalko, če pa bi bila prešvoh, pa dodaš dodatne za posamezne veje. Smile

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Klemen10 - 23.1.2017

ja hm,lahko pa tisto prvo dam močnejšo Smile, čeprav bi me motilo, če bi bila glasna. Pri talnem se po prostorih verjetno manj sliši kot pri radiatorjih? Ni mi čist jasno, zato sprašujem kako imate? Imate potem na vsak dvižni črpalko in brez mešalnih?

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - sassapo - 23.1.2017

Sebek... ne sebek, ne gre čisto tako. Navadno je vse odvisno, najprej od hiše, njene velikosti in njenega ogrevalnega sistema, potem pa tudi od samega tipa TČ in lastnikovih želj. Tistega ki moti vsak šum je edina rešitev vsak razdelilec svoja črpalka. Deluje pa načeloma vse skupaj tudi z eno črpalko, čeprav hidravlično takšna rešitev ni vedno dobra.

A pa je v praksi manj šumno, če bodo potem 3 črpalke na dvižnih vodih plus tista na TČ. Logično mi je, da lahko te na dvižnih nastavim na neko minimalno jakost, ki še nudi dovolj pretoka, na tisto v TČ pa verjetno ne bom imel vpliva in bo delovala po neki svoji logiki.

Si prav predstavljam, da je potem nujen nek zalogovnik. Drugače bo tista črpalka v TČ v vsakem primeru porivala tudi v dvižne vode, četudi bo kakšna od črpalk na dvižnih vodih izključena?

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - sassapo - 23.1.2017

Sigurno, pri sistemu z več iztočasno delujočimi črpalkami je obvezna vsaj hidravlična kretnica, ki je tako neke vrste mini zalogovnik. Seveda je vse odvisno od velikosti hiše, njenega ogrevalnega sistema izbire same naprave in predvem njene moči. Nekega univerzalnega odgovora, ki bi bil enako dober za vse, pač ni.

Kar sem lahko zasledil na forumu je, da se po novem pri inverterjih dosti dela brez zalogovnika. Ali to pomeni, da se tak način dela samo v eno ali pogojno dvo etažnih sistemih. Pri treh ali več pa se navadno odločite za zalogovnik in potem vsak dvižni vod posebej.

Pri meni konkretno je v vseh etažah talno (neto 3x 65m2). Stroškovni gledam je kar nekaj razlike.

Re: Zalogovnik za obtočno vodo pri toplotni črpalki zrak vod - Migaj - 23.1.2017

Pri meni dve ogrevani etaži s po 100m2 -vse prek edine OČ, ki je v notranji enoti TČ.
Radiatorji.

In obe etaži na enaki temperaturi? Potem kak radiator zapreš, če je kje pač prevroče. ali pa namestiš termostatski ventil. Mogoče je pri radiatorjih malo lažje delat manjše korekcije.

V hiši kjer živim sedaj imamo peč na sekance in OČ ena za za vse tri etaže in ta je na prvi stopnji. Samo to je "ta star" sistem, kjer OČ skoraj ne rabiš. Pri talnem si predstavljam je zgodba vseeno malo drugačna.