![]() |
|
Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? (/showthread.php?tid=55112) |
Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - MI2 - 6.2.2014 @vmalhar Se strinjam da bi naj bilo tako by the book. Saj ocene 70 A in 35 A :oops: so bile na pamet podane. Ampak, ker si lastim in uporabljam takšen 2kW inverter z 4kW zagononom za kratek čas imam določene praktične izkušnje, ki pravijo drugače. Malenkost več obratov na mojem r trafic dizel kombiju poveča voltažo iz 13 V na 14 V in morda je catch v tem. Posledično se z višjo Voltažo generira več toka A. Saj pravim, da so številke bile pač iz rokava so pa ugotovitve iz prakse. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - Homer - 6.2.2014 Alternatorji v osebnih avtomobilih zlahka zmorejo dati 100A (prej 150A in več). To se pravi, da 1,5 KW in več porabe ni problem. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - vmalhar - 6.2.2014 Še vedno mi ni jasno, kako se lahko globlje izprazni akumulator. Če ima recimo relativno poln akumulator napetost slabih 13V, mora biti sistemska napetost pod to mejo, da se akumulator prazni. Ampak ali ni pri tako sesedeni napetosti alternator že na polno obremenjen? To je bolj teorija elektromotorjev, izhodna tokovna in napetostna karakteristika. Upam, da kdo to obvlada. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - Homer - 6.2.2014 Alternator ima tako napetostno, kot tokovno omejitev. Vse moraš gledati skozi tok. Če imaš porabo npr 150A, in ima allternator max zmogljivost 100A, ti bo "vleklo" iz baterije 50A. To ti bo praznilo baterijo in napetost bo počasi padala. No in če poenostavimo, bo nek 55Ah akumulator ob taki obremenitvi prazen po 1 uri. Ko bo napetost padla pod prag delovanja razsmernika, se bo ta izklopil. Ali so alternatorji sposobni neprekinjeno delovati na maksimalni zmogljivosti, pa težko sodim..... Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - rs84 - 6.2.2014 Glede na to da sem električar govorim iz lastni izkušenj. Avtodom 2 akumulatorja motorni in eden za porabo avtodoma. med delovanjem motorja se akumulatorja povežeta, polni oba. Imeli smo zmontirano klimo v avtodomu 230v 800w preko inverterja (2000W) in ko je motor deloval v prostem teku po 10 oz. 15min je inverter izklopil ker je pala napetost pod mejo mislim, da 10,8 V. Alternator je dajal ven 120A! Ampak to ne drži, da jih bo dal ven pri prostem teku že za 200obr/min več od prostega teka je alternator dajal veliko več ven in napetost ni več počasi padala kot prej ampak je držal nekje na 13V. Je bil pa neki fiat jtd. Drugače pa v navadnem avtu so alternatorji nekej do 100A. Priklop inverter na akumulator priključiš porabnike, če napetost počasi pada pomeni da alternator ne "dohaja" polnit če je napetost stabila je ok. Pa Brez veze priključevat neke močne žarnce varčne pa lahk nekaj časa sveti tudi če avto ne deluje. Pri skrinjah pač kako porabo imajo pač imajo. Mislim pa da je pri skrinjah problem samo zagonski tok za štart kompresoja. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - Homer - 6.2.2014 Ja, drži! V prostem teku, alternator ne bo dal maksimum toka Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - vmalhar - 6.2.2014 Zanimivo. Spet ste me nekaj naučili. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - MI2 - 6.2.2014 Ma kaj, saj če smo dovzetni za znanje se vsi marskikaj tukaj naučimo. Saj meni tudi ni bilo jasno zakaj je tako. Ni se mi dalo ravno vsega brat, ampak sam alternator je pol zgodbe, važen je regler, ki gladi napetost pri povečevanju obratov alternatorja. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")renaultforumserbiaunichr("46")com/indexunichr("46")php?topic=7787unichr("46")0[/url] PS Izluščeno, alternator zaradi prevelike obremenitve ne crkne, ampak pregorijo diode v reglerju. Skratka posledice so lahko, ne bom ga več tako španal. ;-) Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - Homer - 6.2.2014 To je itak vse integrirano v samem alternatorju, tako da se "regler" danes ne obravnava posebej. V časih, ko je za polnjenje akumulatorja skrbel dinamo je bila še posebej škatlica, ki se je imenovala "regler". Ta je bil narejen z releji in upori, zelo pogosto pa je bil vzrok slabega polnjenja akumulatorja (preveč ali premalo) Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - MI2 - 6.2.2014 To že, ampak majstri ti ponavadi pri +220.000 km morajo zamenjati krtačke ali diode. Vsaj jaz na nobenem od svojih ohoooo avtov doslej še nisem nikoli kupil novega alternatorja. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - Homer - 6.2.2014 Si prepričan, da kdo dela "preventivni" servis na 220.000 km? Običajno je bolj smiselno pobrati dol alternator iz kakšnega karamboliranega avta na odpadu. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - rs84 - 6.2.2014 Ponavadi, če odpovejo krtačke se menja celoten "regler" pri starih avtih je bila to škatlca nekje na motoru oz. kje pri armaturi, na novejših se pa regler skupaj s krtačkami držita to je seveda na alternatorju in se to ponavadi menja. Jaz osebno menjam samo krtačke ponavadi res, da je več dela vendar je na koncu malo cenejše pa škoda mi je vržt tist regler oz. vezje, ki skrbi za polnjenje in uravnava napetost, ker je še izpraven. Ne počnem to vsak, dan to mi je bolj za hobi za kakšnega soseda, ker mi je pač prvi poklic elektrikar motornih vozil oz. po domače avtoelektričar. Diode so pa v alternatorju in se jih ne menja, če ne pregorijo, mislim da jih je 6 močnostne so. Ponavadi kakšna prebije in ne polni dovolj ni nujno da se nažge kontrolna na armaturi, lahko se pa zgodi, da počasi prazni akumulator, ko avto stoji. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - MI2 - 6.2.2014 Ne se hecat, moji avti take vrste servis vidijo samo ko crkne. Preventivno jim pri privoščim samo menjavo olja na 30 k. Avto mi je samo sredstvo za prevoz, ne spim z njim v postelji in ga ne božam ali glancam. Drugače resno, kot zakleto malo po 222 k km ti ne polni več akumulatorja in dam porihtat avtoelektričarju. Kot zakleto potem čez slabih 10 k km crkne še štarter. Zgodba se ponavlja zadnjih 20 let. Mater zdaj sem v temi inverter 12>220 V napisal še koliko sem star, če bi bil ženska se mi to pravgotovo nebi zgodilo. ;-) Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - alanford - 6.2.2014 Homer Napisal:Ja, drži!Točno tako. Z obrati se povečuje notranja napetost alternatorja in s tem možnost generiranja večjih tokov v odvisnosti od bremena. Napetost se na izhodu omeji z vezjem kakršnim koli že. Re: Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus? - Merlin1 - 6.2.2014 rs84 Napisal:Ponavadi, če odpovejo krtačke se menja celoten "regler" pri starih avtih je bila to škatlca nekje na motoru oz. kje pri armaturi, na novejših se pa regler skupaj s krtačkami držita to je seveda na alternatorju in se to ponavadi menja. Jaz osebno menjam samo krtačke ponavadi res, da je več dela vendar je na koncu malo cenejše pa škoda mi je vržt tist regler oz. vezje, ki skrbi za polnjenje in uravnava napetost, ker je še izpraven. Ne počnem to vsak, dan to mi je bolj za hobi za kakšnega soseda, ker mi je pač prvi poklic elektrikar motornih vozil oz. po domače avtoelektričar.Pri preobremenitvi so navadno crknile diode. Če prebije na maso gre navitje, običajno samo pregorijo in jih je treba zamenjat. Alternator ni dobro preobremenit, ker nima tokovne zaščite. (oziroma je niso imeli). Zato tudi ni priporočljivo z kabli prižigat avtomobila z prižganim motorjem in visokimi obrati. Vsaj tako je bilo pred leti, ko sem z tem imel nekaj malega opravka. Po mojem mnenju 2000KW inverterja ni sposoben poganjat normalen avtomobilski alternator dalj časa. Sam ne bi priganjal avtomobila v višje obrate z takšnim bremenom. Z manjšim bremenom ca 500W z 1500w invertejem pa sam nisem imel nobenih težav pri obratovanju avtomobila v prostem teku. |