PodSvojoStreho.net
Creaton - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Creaton (/showthread.php?tid=50719)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Creaton - ataIBA - 14.8.2013

Da nebo nesporazuma :wink: . Zaradi javnosti foruma in tem, ki zanimajo mnoge bralce in člane tega foruma, smatram vsa, tudi direktna vprašanja o cenah, izvedbah, detaljih, rokih,....za javen podatek. ZS uporabim samo izjemoma, v kolikor se navajajo podatki, ki ne sodijo v javnost.
Za rok dobave Rapida javim takoj po preverbi.
P.S.
Ta teden me malo "matra dopust" :mrgreen: ... zato počasnejša reakcija na vprašanja.

Re: Creaton - ataIBA - 14.8.2013

wasp83 Napisal:@ataIBA

Nisem vedel, da ne pošiljaš zasebnih sporočil, pa me zanima, koliko je trenutni dobavni rok za Rapido bakreno rdeč engobiran?

Hvala in lp

Preverjeno pred nekaj minutami. Kritina je na zalogi pri proizvajalcu, dobavni rok takoj, oz. skompletirano v odvisnosti od količine in kraja razkladanja...
LP

Re: Creaton - wasp83 - 14.8.2013

@ataIBA

Hvala za informacije.

Re: Creaton - zidarko - 21.8.2013

Kako je s to zadevo glede drzave proizvodnje nem/mad? Ali je razlika v ceni/kvaliteti?

Re: Creaton - ataIBA - 22.8.2013

Kvaliteto opečne kritine ti pokažejo njene stalno enake dimenzije, barva in vodovpojnost in nenazadnje tudi 50 letna garancija. Pri Creaton velja enako za vse opekarne. Proizvodnja je popolnoma avtomatizirana, človeški faktor ima zelo majhen vpliv. Priprava gline je odvisna od njene področne kvalitete, na madžarskem je nahajališče najkvalitetnejše gline, kjer ni potrebnega odležavanja - staranja. Panonsko morje nekoč in Blatno jezero danes le-to potrjujeta.
V ceni so normalno razlike, saj imaš na izbiro celo paleto barv in modelov. Kjer je proizvodnja izdelka zahtevnejša ali je transportna pot prevoza daljša, se čuti vpliv na ceni.
LP

Re: Creaton - mapol - 23.8.2013

@ataIBA: Manjša odstopanja v dimenzijah in barvah vseeno so? Na Creatonovi internetni strani piše pri Terra optimi in vseh ponvastih strešnikih, razen Futuri in Premionu:
"Pri odmikih letev v najmanjšem/največjem mejnem območju pri naročilu prosim nujno navesite dolžino letev! Zaradi naravno pogojenih razlik pri barvi surovin lahko pride majhnih odstopanj v barvah in merah."

Ali to pomeni, da pri vseh teh se strešnike polaga mešano iz večih palet, pri futuri in premionu pa ne?

Še to, ali poznate Jungmeier Cosmo, oblika kot Terra optima? Uvoznik za Jungmeier trdi, da ima Cosmo tehnično boljše rešitve pri samem strešniku, in da ima stabilno dimenzijo in barvo (se pravi ni treba mešat iz različnih palet). Nima pa priključnih slemenskih zračnikov, medtem ko Terra optima ima.
Ali je tako, da pri odločitvi med tema dvema, prevaga le cena :oops: ?

Re: Creaton - ataIBA - 24.8.2013

Tako kot pri npr. pri avtomobilskem proizvajalcu dobiš celo paleto modelov, je enako pri Creatonu. Koncern ima 10 opekarn, ki jih je v času širitve kupoval (Pfleiderer, Trost, Meindl,..). Ima tudi pravila kvalitete za dooolgo garancijsko dobo. Logično je, da so eni modeli strešnikov v visoki kategoriji, drugi pa proti srednji. Zato tudi odstopanje v ceni. Tudi material - glina je različna po opekarnah in s tem njena priprava pred proizvodnjo. Odstopanja so, vendar tolerance izredno majhne. Pri največji ali najmanjšem razmaku lat ti 1 mm lahko pomeni dosti. Upoštevati moraš sušenje lat - ostrešja, ki tudi naredi svoje. Creaton opozarja na skrajne mere, drugi proizvajalci pa zahtevajo pred latanjem kontrolo dimenzij pripeljanega strešnika. V vseh letih dela se krepko izogibamo uporabe skrajnih razmikov, ker to ni dobro iz mnogih vzrokov. Glede odstopanj v barvi. Kaj je za enega majhno odstopanje, je za drugega veliko...
Kot zastopniki Creatona in Laumansa in kupci Tondacha, Bramaca,...je logično, da prodajamo vse. Kot izvajalci pa dela z določenimi materiali odklonimo, saj dobro vemo kaj pomeni zahtevana garancija prvih 10 let na delo in material.
Razen "puhastega italijančka" bo vsaka opečna kritina zdržala na strehi min. 50 let.
Mnoge tudi celo življensko dobo lat in bo čez cca 100 let potrebno strešnikom samo zamenjati dotrajane late ter taiste položiti nazaj za še eno življensko dobo.
Zato pa mora biti streha narejena kvalitetno. Tesarsko, krovsko in stavbnokleparsko. S kvalitetnimi materiali je to mnogo lažje.

Re: Creaton - sašo65 - 24.8.2013

mislim, da se hecaš....100 let :lol:

Upam, da si strokovnajk na tem področju, pa mi povej zakaj leta 1990 tako opevana "kikinda" 333 ni zdržala niti pet let, sreči sem dal potem gor Bramac, ki je pravkar prevzel Strešnik in do danes ni nobenega problema_celo lepo še zgleda, pri nekaterih je orng zgubil barvo(črn)moj je še v mejah normale in vse štima, sem tudi eden tistih, ki vsaj 1x na leto "prehodi" streho in si ogleda stanje.
Prvi sosed, ki je prav tako imel Kikindo, jo je vrgel dol še prej kot jaza ampak se je še drugič nasankal, to pot z Bečejem.....skratka katastrofa od strehe, tako da še dandanes ne verjamem opečnatim kritinam , poznavalci so takrat pravili, da je prav v neodležavanju gline problem(ti praviš, da to ni potrebno) oz,. v prehitri proizvodnji......kda bi ga vedel :?: Idea

Re: Creaton - Žerjavar - 24.8.2013

Citat:bo vsaka opečna kritina zdržala na strehi min. 50 let.
Mnoge tudi celo življensko dobo lat in bo čez cca 100 let potrebno strešnikom samo zamenjati dotrajane late ter taiste položiti nazaj za še eno življensko dobo.
Še vedno se najdejo tudi 300 /500) let stare lesene konstrukcije, ki jih ni potrebno menjavati.

Če je treba zamenjati late prej kot strešnike, nekaj ni bilo v redu:
- Morda je sama izvedba slojev pod kritino problematiča in se ustvarja kondenz, ki skrajšuje rok trajanja letev.
- Morda je sama kritina problematična, ker ob dežju prevaja določeno količino vode iz svoje površine na letve, ki trohnijo. To bo večja verjetnost.

Ni za zanemariti podatka, koliko vode je v stanju vsrkati kritina pri oblivanju z vodo v času 24 ur.

Kot je moja navada in zaradi preglednosti, ti sproti odgovarjam s povdarjeno pisavo...

sašo65 Napisal:mislim, da se hecaš....100 let :lol:

Upam, da si strokovnajk na tem področju,
... bil sem štipendist Opekarne Košaki pred mnooogimi leti...
pa mi povej zakaj leta 1990 tako opevana "kikinda" 333 ni zdržala niti pet let,
... v stari Yugi sem posloval s Kikindo. Govoriva o proizvodnji pred 30 leti? Problem z žganjem naredi probleme,... Sem prepričan, da je bila reklamacija ugodno rešena.

sreči sem dal potem gor Bramac, ki je pravkar prevzel Strešnik in do danes ni nobenega problema_celo lepo še zgleda, pri nekaterih je orng zgubil barvo(črn)moj je še v mejah normale in vse štima, sem tudi eden tistih, ki vsaj 1x na leto "prehodi" streho in si ogleda stanje.
Primerjaš dva različna materiala? Glino in beton :?
Prvi sosed, ki je prav tako imel Kikindo, jo je vrgel dol še prej kot jaza ampak se je še drugič nasankal, to pot z Bečejem.....skratka katastrofa od strehe, tako da še dandanes ne verjamem opečnatim kritinam,
Bi morda na sprehodu malo dvignil glavico in pogledal ogromno starih hiš, ki imajo žgano glino na strehi čez 100 let?
poznavalci so takrat pravili, da je prav v neodležavanju gline problem
Kot poznavalec bi dodal, da so pred dobrimi 20 leti ekologi prepovedali proizvajalcem opečnih kritin potapljanje strešnikov v silikonsko olje. Le-to se je nekaj let z dežjem spiralo iz strešnika v naravo. Vsi "tujki" velikosti riževega zrnja v opeki, ki niso razpadli zaradi neodležavanja, so se v tem času spremenili v prah in opeka je bila samo "luknjičava". Preden so proizvajalci ugotovili, da higroskopična "riževa zrna" morajo odpraviti, je moralo mnogo streh dobesedno propasti. Opeka se je luščila, pokala,... Kaj misliš je odneslo Opekarno Križevci, da se je morala prodati Tondachu? Reklamacije in garancije bi jih odnesle... Isto se je dogajalo v Poletu Bečej, Kikindi,...

(ti praviš, da to ni potrebno) oz,. v prehitri proizvodnji......kda bi ga vedel :?: Idea

Za zadnji stavek, si slabo prebral moje tolmačenje. Le v Creatonovi tovarni Lenti na Madžarskem je nahajališče gline take kvalitete, da odležavanje - staranje z mešanjem in dodajanjem vode, ni potrebno, ker je to že naredila narava. V vseh ostalih proizvodnjah se to dogaja v ogromnih halah, kjer z ene strani dovajajo svežo glino, ki jo mehansko premetavajo nekaj mesecev proti drugem koncu hale, kjer gre v proizvodnjo.
Zadovoljen?

Žerjavar Napisal:
Citat:bo vsaka opečna kritina zdržala na strehi min. 50 let.
Še vedno se najdejo tudi 300 /500) let stare lesene konstrukcije, ki jih ni potrebno menjavati.

Če je treba zamenjati late prej kot strešnike, nekaj ni bilo v redu:
................

Late imajo dimenzijo 5 cm x 4 cm in so pri kompletnem ostrešju najbolj izpostavljene segrevanju in hlajenju = staranju. Tudi v kombinaciji z vlago. Kot pravilno razmišljaš, je problem v vlaženju zaradi kondenzacije s spodnje strani na strešni kritini. Tukaj se pojavi glina kot najboljši material. Se počasi segreva in počasi ohlaja ter pri pravilnem prezračevanju (beri: pravilni izvedbi strehe!!) prihaja do minimalnega kondenza. Kritine, ki se hitro ohladijo in segrejejo late mnooogo bolj obremenjujejo in jim krajšajo življenjsko dobo. Že saniramo strehe stare samo nekaj let, ker je napačna kritina v kombinaciji z vgradnjo uničila late v nekaj letih.
Kako sem prišel do trajanja lat dobrih 100 let? V Mariboru, Slovenski Bistrici, na Ptuju,... imamo mnogo starih hiš, ki imajo na strehah (hladna podstrešja) staro opečno kritino, ki je še dobra. Na latah se vidijo povesi in dotrajanost, ki je po 100 letih normalna, saj tudi strešniki takrat niso mogli biti takšne kvalitete, kot jo omogoča sedanja proizvodnja. Govorim o ravnosti, obliki, tesnenju in žganju.
LP

Re: Creaton - Hanzi - 24.8.2013

Poglejte kakšne stare cerkve, kozolce... Kriti z bobrovcem, škriljem (pa ne križevci, tondach, creaton) in boste dobili odgovor da ima ataiba prav. V sredo smo pri starših prekrivali garaže. Na garaže je šel rustico (mnenje iba?), večina starega cegla pa bo šla na neko lopo za pokritje drv, lesa in podobno. Starost cegla je okoli 50 let.
Tesar pri katerem sem delal v mladosti je praktično ves star bobrovec, ki so ga ljudje menjali z novim ceglom) speljal domov in z njim pokrival svoje objekte.

Re: Creaton - Hanzi - 24.8.2013

Poglejte kakšne stare cerkve, kozolce... Kriti z bobrovcem, škriljem (pa ne križevci, tondach, creaton) in boste dobili odgovor da ima ataiba prav. V sredo smo pri starših prekrivali garaže. Na garaže je šel rustico (mnenje iba?), večina starega cegla pa bo šla na neko lopo za pokritje drv, lesa in podobno. Starost cegla je okoli 50 let.
Tesar pri katerem sem delal v mladosti je praktično ves star bobrovec, ki so ga ljudje menjali z novim ceglom) speljal domov in z njim pokrival svoje objekte.
Še glede lesa.
Streha je bila odprta, na enem delu včasih seno, letve so bile precej boge, tudi deske v kapu in napušču, menjali smo en poveznik ki je bil prevrtan po dolgem in počez. Vsaj tako smo mislili. Ko smo ga vrgli 5m globoko smo rekli da se bo razletel v prah. Ni variante, zunanja dva cm popolnoma črviva, notranjost zdrava.

Re: Creaton - sašo65 - 24.8.2013

"ataIBA" - seveda zdovoljen z odgovorm, pa še točno si pogruntal, kaj se je zgodilo z našo in sosedovo "kikindo" ter kasneje pri njemu še z "bečejem".......reklamacija leta 1993 pz. 1995/96 :lol: Arrow utopija_opeka kupljena maja 1990 direktno v tovarni Toza Markovič kot prvoklasna z računom vse b.p. in celo res sem klical (sprijaznil sem se že prej, da itak ne bo z garancijo nič) pa vseeno, odgovor: "niko ne radi, mi smo u ratu i sa Slovenijom smo prekinuli sve odnose".....(zadnje čase celo vidim, da Slovenijales trgovine prodajajo isto opeko, kot sem jo imel sam, če kdo še s tem pokriva, pa je drugo vprašanje)

Tudi dejansko poznam kritne stare 100 let: Brežiško staro mestno jedro je bilo pokrtito z našim domačim brežiškim ciglom (ciglana delala tam od baje leta 1860-1970) dejansko je zdržal ta leta, vendar poznavalci zopet pravijo, da le zato, ker se je delalo počasi"na roke" in je glina uspela odležat določen čas, in stehe so bile z velikim naklonom ter hladnim podstrešje,, kar sigurno ugodno vpliva na rok trajanja tako cigla kot lat...

Re: Creaton - ataIBA - 25.8.2013

Hanzi Napisal:...............
V sredo smo pri starših prekrivali garaže. Na garaže je šel rustico (mnenje iba?), večina starega cegla pa bo šla na neko lopo za pokritje drv, lesa in podobno. Starost cegla je okoli 50 let.
.............

Mi je jasno, da si zadovoljen :wink: . Za pokritje manjših površin vedno opozarjam, da je potrebno biti pozoren na velikost strešnika in dobro si se odločil.
Velika in cenovno ugodnejša Balance in Rapido se latata na razdalji dobrih 40 cm, poraba po m2 dobrih 8 kosov in to se mnogokrat ne izide, če so špirovci rekratki. Meni delujejo preveliko in takrat priporočam manjše strešnike, kot je npr. Rustiko, zarezni bobrovec,...
Zato si je dobro vzeti več časa in "preluftati" več variant z vsemi + in -.
Dobra opečna kritina je streha za več generacij. Nekaj 100 eur razlike v ceni hitro odtehtata kvaliteta in sam videz vsa desetletja. Zato je npr. Sinfonie brez krajnikov ali dvovalovnikov na levi strani Confusedhock: in :roll:
Pred časom je prišel k meni par. Rekla sta, da potrebujeta sanacijo strehe, kaj priporočam in da nimata dosti časa :? . Moj odgovor je bil: "Pridita drugič!"
Ko sta čez nekaj dni prišla, sta hitro ugotovila kaj so zavajajoča priporočila... :wink: :wink: