PodSvojoStreho.net
Dodatno ogrevanje kopalnice - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dodatno ogrevanje kopalnice (/showthread.php?tid=50177)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - medo9 - 1.12.2013

Torej imaš tudi v kopalnici?
Kakšno moč in za kakšno kvadraturo?
Kako je izoliran objekt?

Se pa tudi jaz nagibam k Sunlife.
Le to ne vem, ali bi vzel en manjši panel (400w) in uporabljal thermaray (300w) še naprej, ali bi vzel močnejšega (750w) in termaray ugasnil.
Četudi thermaray čisto ugasnem, ne vem, ali je bolje vzeti 2 panela ali enega.
Ker je kopalnica bolj podolgovata (cca 3,6m*1,8) in čisto na sredini ni prostora za montažo (bruno, luč), se bolj nagibam k prvi varianti in 300w thermaray uporabljam še naprej.

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - gremlin - 1.12.2013

@medo9 - nekaj postov nazaj si napisal, da imaš dva panela (od štirih) fuč. Mal me zanima, kaj za vraga lahko pri 150 vatnem panelu s površino 3/4 m2 sploh crkne (grelec je v tem primeru verjetno (relativno) zelo dolg in zato termično in posredno zato tudi mehansko zelo neobremenjen). Ali si že kaj razmišljal, da bi ploščo vzel dol in prešnofal, kaj je narobe (sklepam, da drugje, kot na kontaktih, praktično ne more biti napake/okvare.

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - medo9 - 1.12.2013

Nisem usposobljen za taksne stvari.
Plosci sta fuc je ugotovil dobavitelj/monter. Zal teh ta malih nima na zalogi in mi ne zna povedati, kdaj bo spet narocil kontejner...

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - Vermont - 1.12.2013

@medo9
jaz imam sicer bolj specifično in z razlogom, da testiram klimo, počutje, udobje v prostoru, ko ogrevaš z IR. Saj bom kasneje celotno ogrevanje v hiši (novogradnja) opremil z IR paneli, kurilnico pa spremenil v kolesarnico, prostor za odlaganje.. Ker imam zdaj stanovanje v sredini bloka porabim dokaj malo za ogrevanje, tako sem imel že prej vklopljen 1-2 radiator za 40m2. Zato sem na začetku vzel le 1 panel 750w, saj mi dovolj segreje vseh 40m2, s tem, da v spalnici ne želim, da je pretoplo. Idealno pa bi bilo, da bi imel vsaj v kopalnici še enega, vendar je povezano s stroški, saj sem tu le začasno.

Jaz mislim, da bi bilo čisto dovolj, da montiraš 1 panel v kopalnico, saj ni veliko m2. Praviš, da na sredini ne moreš montirati, to pomeni, da imaš prostor samo ob steni, ali lahko malo odmakneš? Idealna montaža je sicer na sredini, vendar tudi če malo odmakneš mislim, da ne sme biti težave. Tako, kot si rekel, ali vzameš 400 w + thermaray ali pa 750w oz. vmesno varianto (mislim, da imajo tudi 570w) brez thermaray.

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - bohinc - 2.12.2013

Bravo....
Ker hitim ne bom na dolgo...itak je pa brezveze...
40m2 750w bravisimo....edinole kot dogrevanje...kot oglašuje Petrol....
Obstajajo tudi neki normativi...
Celo ti verjamem..., zahvališ se pa lahko ostalim sosedom, ki ti segrevajo stanovanje.....( razliko seveda oni plačajo...)!!!
Itak je pa tvoje stanovanje gotovo krajne, osamljeno, ki se ne drži z nobeno steno drugega, ki mora nadomeščat tvoje zaprtje radiatorja...!

Sicer odvisno kje živiš..., je sploh že blo cel dan pod nulo, otroci so pa stari, prihajaš v stanovanje zgolj "spat"- sicer osebno me ne zanima slednje, le prikaz da vse to ima velik vpliv...?
Lp

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - firefly - 2.12.2013

Medo, IR ti bo segrel tudi tla, če bodo dovolj časa delovali.

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - medo9 - 2.12.2013

Ja, če bo panel dovolj velik. Če vzamem 60x60cm (400w se mi zdi), potem bo ogreval kopalno kad. Če vzamem daljšega 120x60 (750w) potem bo "gledal" čez kad in bo ogreval tla pred kadjo. (kad je po dolgi stranici, panel bo pravokotno na kad).
Ampak potem bom imel vsega skupaj 1050w (skupaj s thermaray)... če pa thermaray izklopim, pa pred wcjem/umivalnikom ne bodo topla tla... tko, da moram še malo premislit... ali je bolje imeti več kw in bodo paneli manj časa delovali, ali manj kw, pa bodo delovali dlje časa (ne gre mi za porabo).

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - Vermont - 2.12.2013

@bohinc
saj zato sem pa poudaril, da imam stanovanje v sredini bloka.. Tako, da ne vem kaj tukaj ni jasno.. S tem, da je to novejša gradnja z dobro izolacijo in okni.

Na 22 C kolikor jih imam sedaj, ko je ponoči pod nulo in čez dan do 5, segreva brez težav. Vrata imam seveda odprta, tako da se segrevajo vsi prostori. Ni pa to idealno, kot sem že napisal, saj imam montirano predvsem zaradi samega občutka toplote, klime v prostoru in načina ogrevanja.

Bom pa v prihodnje z merilcem izmeril porabo elektrike v obdobju enega tedna, kakšna bo.

Meni ne rabiš...si že dosti zapisal...!
Le ti ne "porajtaš", kaj hočmo drugi povedat tebi..., uživaj v toploti!!!
Žal mi je tistih ki verjamejo v pravljice, čeprav bi bil svet mogoče z njimi lepši...!?
Drugače kakemu revežu je toplo že ob lepi besedi, dejanju, ko mu kdo pomaga, spet drugim...ob kakem litrčku vinca !
Lp
P.s. več kot zanimivo je to, da nekomu predlaga za kopalnico 6m2 750W, sam pa uspešno greje 40m2.
Še enkrat...,ko ti ni jasno..., zahvali se dobrim sosedom...! Samo previdno, da ti kdo ne natakne modrih očal ...brez stekla...

Citat: medo9
No, jaz sem se odlocil za avstrijski Redwell.
Najbolj odzivni in edini,ki imajo lesen okvir.
So drazji od ostalih, ampak lesen okvir pac mora bit, da bo sefica happy ;-)
In s tem se najbrz strinjate vsi, tudi nasprotniki IR ogrevanja :twisted:
Recimo :roll: ...odvisno na katerem delu zapisa :lol:
Imajo pa tudi mnogo drugih oblik, okvirov..., če bi se moral sam odločit..., mhm ... hitro sem te prepričal :lol:
No zdaj pa resno...kaj te je konkretno, razen lesenega okvirja (cena odpade, o odzivnosti vsi bahajo)... prepričalo, je kak certifikat, kaj v vezi zdravja ?

Ja odgovor sem ti še dolžen
Citat: Aha, torej imaš klasično finsko, potem pa si vgradil še IR? Kako pa to, da si se za takšno kombinacijo odločil?
Naši finska ni pasala zaradi krčnih žil - previsoka temp., delno je tudi mene motilo- v ''hlastanju'' za zrakom.
Nabavil sem dodatno IR panele-( za noge ne...)ker ženičko moti zaradi omenjenega...
O ostalih občutkih sem že mnogo...zato le na kratko.
Vedno predgrejem z 6kW sawo pečjo- ker je res temeljito pregreta savna-hitro , ter vse v njej (v primeru IR ne)! Pregreti kamni tudi dolgo oddajajo to v predel nog..., ter nasploh, ko je sawo peč že izključena.
IR tega ne nudi- tudi po par urah predgretja (nekoč sem zapisal: pregreto- zašvicano, ter 'občutljivo' telo ne laže..., čuti vsak primanjkljaj...(mimogrede kaj tebi ni blo všeč v IR? Svojo teram običajno 56-60stC- ter ne ''hlastam' za zrakom :wink: ).
Povedano enostavneje : kW in W ne lažejo, razlika se mora poznati ali nadomeščati, na koncu smo na istem...-razen če ''mamo'' dobre sosede, kot Vermot, sreča njegova... Idea
Lp

p.s. da ne bo pomote, ker res verjetno tko zgleda: nisem nasprotnik IR ogrevanja!
Zmeraj mi je bilo bitno- kar nekateri promovirajo...., da le to ogrevanje- konstantno, ni poceni !!! ( kar tudi sam praviš, da ti ni bitno..., maš pa objekt, ki dobro zadržuje toploto, kar ni zanemarljivo...)
Mislim, da si tudi tolko fer, da ne zagovarjaš le tega kot "zastonj ogrevanje"

Nobeno ogrevanje seveda ni zastonj.
Tudi moja drva stanejo, ceprav jih sam nazagam in nacepim.

Redwell: kot receno, edini so, ki imajo v ponudbi lesen okvir. Ostali imajo samo klasicne, kovinske. In pa to, da je tovarna v Avstriji. Ce bo karkoli narobe s slovenskim zastopnikom, je Avstrija "cez hrib", Koreja pa... 14 ur z letalom.
Mi bo pa zanimivo primerjagi Redwell in Thermaray.

Glede IR savne: meni je premalo vroca. Sem pristas 70 in vec stopinj.
IR savne mislim, da sem sprobal v Catezu in v Rogaski...obakrat sem ju uporabljal skoraj za hlajenje :-D po prihodu iz 90 stopinjske... Podobno kot tisto tursko v Olimjah, kjer je notri 40 stopinj. Se mi zdi, da je bilo v 80-ih poleti na delavskem avtobusu bolj vroce :-)

Verjetno je v probani (Ir savni) problem ravno v tem, kar sem pisal...ni primerljivo- primerno ogreto, zato imam kombinacijo
:wink:
Mokro telo izpod tuša, ali zašvican sedet v savni, ter občutek pri tem je neprimerljiv...
No midva se bova počasi " ujela" zgleda...
Jaz z Vermontom še en čas ne.
Lp

Meni je najbolje, ko se povaljam po snegu in potem direkt nazaj v savno, tistih prvih nekaj minut, ko se res shladis in potem nazaj na 80 :-)
Ali pa v Olimjah, iz 100 v bazen kjer je 18 in plavas par dolzin, potem pa nazaj v tisto crno savno ....mmmmm.

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - firefly - 3.12.2013

Jst se v IR savni (55) bolj našvicam kot v finski (mislim da 95) v Tivoliju. V finski sem v bistvu skoraj suh... Razen ob kakem čudnem dnevu, ko sem pa ko mokra cunja Smile Ženi (problemi s hrbtenico) pa bolj paše IR. No, še bolj ji za hrbet paše pa ko se v topel bazen (+masaža) zavlečeva za pol ure Smile

Re: Dodatno ogrevanje kopalnice - medo9 - 3.12.2013

Tudi jaz sem "hrbteničar", vendar mi je savna prekratkotrajno ogrevanje. Problem je tudi hlajenje, ker se ne smeš po hrbtu hladit. Shladit se je pa treba (predvsem srce, ožilje, pa tudi glavo).
Za hrbtenico ogrevat imam raje tisti grelni pas (glej na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.natego.si">www.natego.si</a><!-- w --> ) in pa mizo, da lahko visiš z glavo navzdol.
(Smo sicer čisto OT s tem :oops: , ampak jaz sem nad mizo res navdušen in če bo za koga to koristna informacija, ne bo škodilo tole smetenje ;-) )