![]() |
|
Izbira moči TČ zrak/voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira moči TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=49760) |
Re: Izbira moči TČ zrak/voda - vincent - 24.3.2013 prasuvse Napisal:Sejem Dom je zopet dosegel višek "pravljičarjev" z norimi zgodbicami (prodajalcev brez pojma od pojma) samo, da dosežejo prodajo. Dobro napisano Z vidika uporabnika oz. potencialnega kupca, lahko rečem, da kdor se vsaj malo pozanima o teh zadevah na netu, se ob obisku sejma samo smeji ob floskulah prodajalcev. In se na koncu resno vpraša kdo ima zdaj tu koga za norca...oni tebe ali sami sebe. Najhuje pa je, ker gre tu za 'življenjske odločitve' uporabnikov z ne malimi zneski in ne za neke kitajske led lučke ranga 1,32 EUR, ki jih vržeš v koš, ko ugotoviš (najkasneje ko prideš domov) da so te nategnili. Vse skupaj bolj spominja na 'smn' kot resno prodajo izdelkov. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - strojne inštalacije - 24.3.2013 @homer Sicer se popolnoma strinjam z vami glede življenjske dobe klima TČ. Ali mislite da bi kdo vgradil TČ če bi vedel da bo zdržala le 10let? Koliko peči (ogrevalnih naprav-ne vem kako ogrevate) pa ste zamenjali pri vas doma v 30 letih? In koliko avtomobilov? Po vašem naj bi na pet let menjal avto in na 10 let TČ? Ali si lahko privoščite 15k€ vsakih deset let za ogrevanje in prevoz? Re: Izbira moči TČ zrak/voda - simonoj - 24.3.2013 Mogoče bi se bilo dobro pozanimati tudi o Fujitsu Waterstage. Nam deluje odlično. Za tvojo kvadraturo in izolativnost bi bila primerna 11kW. Zdaj ko je prišel novi model je po vsej verjetnosti boljša od vseh zgoraj naštetih. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Homer - 24.3.2013 @strojne inštalacije Dal sem primerjavo z nakupom avtomobila samo zato, da pokažem kako imamo različna merila. Menjamo avto na koliko let? Po nekih statistikah je to 5 let (verjetno sedaj zaradi krize več) In koliko stane povprečen avto? če rečem 20.000 najbrž nisem dosti falil Ga menjamo zaradi tega ker je odslužil? Ne, menjamo ga ker hočemo boljšega, ker je tehnološko zastarel, ker ima preveliko porabo, ker ima premalo elektronike, ...... in še 1001 razlog. Obenem pa pričakujemo, da bo neka TČ, ki je dokaj zahtevna tehnološka naprava delovala koliko? Najbrž večno? Na koliko časa sem jaz menjal ogrevanje? Prva peč CTC kombinirana drva-kurilno olje je delala 29 let. Večna peč! Verjetno bi delala še danes, le jaz bi bankrotiral. Druga Buderus je delala 13 let do te kurilne sezone. Nič ji ne manjka in bi lahko delala še naprej. Vložek v peč je bil v teh 13 letih izdatno poplačan z manjšo porabo. Letošnjo kurilno sezono kurim s TČ in so stroški padli na manj kot polovico. V denarju to pomeni, da sem prišparal najmanj 1200€ (točno številko lahko povem ko bo konec kurilne sezone) Hočem povedati, da peči niso bile zamenjane ker so odslužile, ampak ker se ni splačalo kuriti z zastarelo tehnologijo. Ne pričakujem da bo v bodoče kaj drugače Zato me pričakovana življenjska doba TČ 20 let, popolnoma zadovoljuje. PS: V tem času sem zamenjal 9 avtomobilov, kar me nekako razvršča v povprečje. Lahko pa bi šparal in se vozil v stari kripi, kuril v stari CTCjki in vsako leto v luft pognal kake 3500-4000 litrov kurilnega olja. A zagotovo bi to bilo bolj "šparanje" ......... Re: Izbira moči TČ zrak/voda - prasuvse - 24.3.2013 Citat:Je pa bil včeraj na 24 kur zelo odmeven prispevek o TTTega žal nisem našel, tole pa[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")delounichr("46")si/gospodarstvo/podjetja/ime-dneva-rudi-kronovsek-termotehnikaunichr("46")html[/url] Lp[/quote] TT je skupek tujih delov, ki jih vgrajujejo SLO delavci, ko bodo pa tudi deli domači, potem nas ne bo več skrbelo za kitajske naprave... do takrat so si pa vsi isti. Ali je naprava v celoti kupljena v tujini ali po delih, ni prav velike razlike. Bi pa bilo dobro, ko bi pri TT dosegli, kak dogovor z zunanjimi tujimi partnerji, da montaže opravljajo Slovenci - to bi bil čisti BP doprinos. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - prasuvse - 24.3.2013 simonoj Napisal:Mogoče bi se bilo dobro pozanimati tudi o Fujitsu Waterstage. Nam deluje odlično. Za tvojo kvadraturo in izolativnost bi bila primerna 11kW. Waterstage je čisti hibrid brez konkretnega porekla - sestavljena iz vse mogočih delov. Kljub temu, da ima Toshibin kompresor in inverter, to še vedno ni Estia in ne dosega tako raven kvalitete. Hladilstvo je znanost in ti nič ne koristi super dober kompresor, če ostale komponente, kot skupek (celotna naprava) ne dajejo željenega rezultata. V Nemčiji je bilo že kar nekaj reklamacij, zaradi Toshibinih kompresorjev (okvara) inštliranih na Waterstage, kar se v vseh letih , kar je Estia na trgu - ni zgodilo še niti enkrat. Estia je po priljubljenosti pri strankah, monterjih na prvem mestu med inverter TČ, podobno kot Golf 2 diesel v avtomobilizmu, s to razliko, da je Estia tehnološko dovršena. Toshiba je pogruntala inverter in vso to TČ tehnologijo :wink: Prvi hladilnik že daljnega leta 1925 [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")fujitsu-generalunichr("46")com/global/corporate/profile/historyunichr("46")html[/url] Re: Izbira moči TČ zrak/voda - prasuvse - 24.3.2013 Pozablja se tudi, da sama TČ ni vedno kriva za slabe izkoristke! Vse prepogostokrat oz. že kar pravilo, da se obstoječih sistemov centralnega gretja (cevi, radiatorji) pred vgradnjo TČ, kemično ne očisti in zaščiti. V najboljši meri majstri vgradijo poceni čistilni kos. V istem trenutku, ko tisti "drek" iz sistema vstopi v izmenjevalec, ga zapaca in toplotni prenos se poslabša (izkoristek), komu celo do te mere, da je potrebna menjava izmenjevalca. Vsak sistem CK bi moral biti pred vgradnjo kemično očiščen - zamenjava vode ni dovolj. Polnjenje sistema z vodo iz omrežja je nepravilen postopek in vam v primeru okvare, noben proizvajalec TČ, ne bo priznal garancije. Majstri, ki so se udeležili kakega predavanja proizvajalcev plinskih kotlov, poznajo postopek in vedo, kaj jim je storiti, vse ostalo je po večini ena velika megla. Me zanima, kdo izmed obiskovalcev Sejma dom je v ponudbi za radiatorski sistem prejel kompletno storitev ali so ga vsaj opozorili na storitve (doplačilo): - kemično čiščenje - kemična zaščita pred korozijo - zaščita talnega gretja pred algami (proizvajalci opozarjajo pred uporabo antifriza) - kvaliteten magnetni filter - drugo Poceni inštalacija velikokrat vsebuje vse mogoče materiale, največkrat poceni pocinkane fitinge (odlični za galvaniko) namesto mesingastih (prehod jeklo/baker). Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Sivka - 25.3.2013 Prasuvse, ti praviš, da se TČ ne smejo priklapljati na radijatorski sistem, ker je to vzrok, da se pokvarijo oziroma imajo slabe izkoristke. Potem je po tvoje najprej potrebno razbiti celotno bajto, zmetat radijatorje ven in naredit talno ogrevanje? Ali ni to malo preveč? Koliko TČ pa bi se v Sloveniji na tak način po tvoje sploh prodalo? A misliš, da samo nove hiše potrebujejo moderni način ogrevanja? Mi v tastarih pa naj kar samo drago KO kurimo in drva? Pa neko skupaj stisnjeno travo brez prave kurilne vrednosti? Re: Izbira moči TČ zrak/voda - telmos - 25.3.2013 Prasuvse včasih malo doliva olja na ogenj, ko izve za nove zadeve, ki se jih uvaja. Vsi fitingi za prehode bakra na železo so bili in bodo "mesingasti". Magnetne filtre se je začelo dajat na vse sisteme z varčnimi obtočnimi črpalkami zato, ker imajo namesto rotorja magnet, ki privlači železne delce. Marsikatero "kemično čiščenje" pa je bilo v preteklosti vzrok za razpad fleksibilnih cevi in tesnil. Izrazito se je to pokazalo v Ljubljani, kjer se je neko podjetje tega lotilo, potem je bila pa na par objektih katastrofa s puščanjem in zabijanjem z delci gume, ki so se luščili. Ni vse zlato, za kar te na sejmih trgovci napumpajo. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - madhatter - 25.3.2013 bohinc Napisal:Imam sam podobno izkušnjo s tem na črpalki TT. To zimo so mi električni grelci delovali kot dodatna pomoč pri ogrevanju slabih 5 ur (pa še to ne bi bilo potrebno, so bile določene okoliščine doma, ki so to zahtevale in jih v bodoče verjetno, upam ne bo). Če štejem igranje z nastavitvami, ko sem to točko zviševal do -5 zunanje T je deloval cca slabih 6 ur. Ni bilo pa nobenega pomanjkanja toplote v hiši po osnovni nastavitvi bivalentnega delovanja pri -10 zunaj.Citat:Pri TT so vsaj toliko pošteni in ne nategujejo ljudi, po pravici povedo, da bo pri -5°C bivalentno delovanje.No meni je blo rečeno - 7stC. bohinc Napisal:Citat:Je pa bil včeraj na 24 kur zelo odmeven prispevek o TTTega žal nisem našel, tole pa[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")delounichr("46")si/gospodarstvo/podjetja/ime-dneva-rudi-kronovsek-termotehnikaunichr("46")html[/url] Mene je pa pri tem članku zmotil zadnji, "domovinski" odstavek. S takim razmišljanjem bodo crknili, jaz bom pa sicer po eni strani nejevoljen, ampak bom vendar ploskal, ker si bodo crkniti zaslužili. Zamenjajete miselnost, jamrači nad uvozom (v katerikoli panogi)! Uvoz ni (po navadi) kriv! Re: Izbira moči TČ zrak/voda - miki23 - 25.3.2013 Meni pa je bila najbolj koristna informacija tega članka test Švicarskega Wärmepumpen-Testzentrum WPZ: <!-- m --><a class="postlink" href="http://institute.ntb.ch/fileadmin/Institute/IES/pdf/PruefResLW130225.pdf">http://institute.ntb.ch/fileadmin/Insti ... 130225.pdf</a><!-- m --> Kjer je Daikin recimo dosti v redu ocenjen če gledamo COP, moč in glasnost zunanje enote. Škoda da niso v test vključili še katere druge "Azijske" proizvajalce. Kdo ve za kašen zanimiv test, kjer so testirati TČ recimo: Daikin, Toshiba, Fujitsu, Mitsubishi, Vaillant,...? Kdo pozna Ochsner Wärmepumpen? <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ochsner.com/service/startseite/">http://www.ochsner.com/service/startseite/</a><!-- m --> Re: Izbira moči TČ zrak/voda - strojne inštalacije - 25.3.2013 Homer Napisal:@strojne inštalacije Lepo ste nam razložili vaše ekonomsko stanje; po porabi kurilnega olja predvidevam tudi, da živite v veliki, lepi hiši (lahko pa tudi stari, neizolirani ) Z lahkoto boste čez deset let zamenjali svojo TČ. Kitajci bodo imeli delo za 5$/dan, uvozniki pa svojo provizijo. Bojim pa se, da večina Slovencev ni tako blagoslovljena kot vi; veliko jih ni moglo slediti trendu plinifikacije in veliko jih praska zadnje prihranke in jemlje kredite, da bi lahko posodobili obstoječ sistem ogrevanja. Iz svojih izkušenj vem, da novi og. sistemi polnijo prostor tam, kjer so prej stali 30, 40 tudi 50 let stari kotli. Imate pa popolnoma prav, da je bolje 3.000 ali več € kolikor bi dali za KO investirati v posodobitev og. sistema, vendar nekdo, ki kupuje KO na obroke (verjemite, ni jih malo), lahko o tem samo sanja. Tehnologija TČ pa je napram začetkom že toliko izpopolnjena, da na vašem mestu nebi zadrževal dih in čakal na ekološki in ekonomski preskok, kot nam ga nudi prehod iz fosilnih goriv na obnovljive vire. Ampak to je moje skromno mnenje, sem samo neumen vodovodar. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Homer - 25.3.2013 Blagoslovljenost iz vaših ust v božja ušesa! Tudi jaz ne pobiram denar po cesti :!: Iz napisanega je popolnoma jasno, da je hiša stara več kot 40 let, prvi kotel zamenjan po skoraj 30ih letih, izolirana pa toliko kot sem lahko sam s svojim delom in denarjem naredil...... Počasi, vsako leto nekaj. Vse je v življenjski filozofiji: Zapufat se dokler je čas (še delaš) in si stroške zmanjšaš na minimum, ali si vsako leto na obroke kupovati KO :?: Na srečo sem se pravilno odločil in večino ukrepov zmanjševanja stroškov izvedel pred krizo, dokler je bilo še delo zagotovljeno, plača pa tudi. Ko bo pa pokojnina, pa se itak lahko pozabi na vse in živi od prvega do zadnjega (če znese). Zato pa hitim
Re: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 25.3.2013 miki23 Napisal:Meni pa je bila najbolj koristna informacija tega članka test Švicarskega Wärmepumpen-Testzentrum WPZ: Ochnser izdeluje TČ višjega kakovostnega in cenovnega razreda Re: Izbira moči TČ zrak/voda - prasuvse - 26.3.2013 telmos Napisal:Prasuvse včasih malo doliva olja na ogenj, ko izve za nove zadeve, ki se jih uvaja. Vsi fitingi za prehode bakra na železo so bili in bodo "mesingasti". Magnetne filtre se je začelo dajat na vse sisteme z varčnimi obtočnimi črpalkami zato, ker imajo namesto rotorja magnet, ki privlači železne delce. Marsikatero "kemično čiščenje" pa je bilo v preteklosti vzrok za razpad fleksibilnih cevi in tesnil. Izrazito se je to pokazalo v Ljubljani, kjer se je neko podjetje tega lotilo, potem je bila pa na par objektih katastrofa s puščanjem in zabijanjem z delci gume, ki so se luščili. Ni vse zlato, za kar te na sejmih trgovci napumpajo. Čiščenje sistema in dodajanje aditivov v sisteme ck ni nobena novost, to se počne že dobrih 20 let, 15 let pospešeno, ko so nemški proizvajalci plinskih kotlov pogruntali v katerem grmu tišči zajec, zakaj tako crkujejo izmenjevalci - se bašejo. Res je, ni vsak antifriz dober za u killer ... :wink: hock: tud šnopc je mrs`kermu "bojler" pr`plozov hock:Proizvajalci TČ v vsakih navodilih za uporabo, pa naj si bodo to Toshibina, Hitachijeva ali kateregakoli tretjega proizvajalca, lepo opisujejo, kakšna voda mora biti v sistemu - norma ta pa ta, ph, ostale vrednosti vode... Zanimivo je, da se v avtu vsako leto menja antifriz, solar na dve leti, v domačem sistemu ogrevanja, pa niti enkrat na 20 let ljudje ne povohajo, kaj se dogaja po ceveh. So majstri, ki so čistili sisteme, tudi po nekaj kg finega, magnetnega prahu in nemagnetnih trdih delcev, dobesedno izbezali iz cevi, kotlov. Očiščen sistem, vam lahko na letnem nivoju prinese tudi 5% prihranka pri ogrevanju, dodatno termostatski ventili in hidravlično uravnoteženje sistema, dobra regulacija tudi 15%, itd. |