PodSvojoStreho.net
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - sasase - 10.10.2011

patriot35
daj kasno slikco gor ce ti ni tesko

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Dragomije - 10.10.2011

Ja res, daj par slik gor
Hvala

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - patriot35 - 11.10.2011

Pred spanjem sem pogledal koliko st. je v zalogovniku, kazalo je 66 st. Zjutrej, po 8-ih urah je kazalo 64,4 st.
Mam pa problem s pritiskom, bom moral znižat tlak v ekspanziji. ko je zalogovnik segret na 70 st, je v sistemu 2.2 bar pritiska.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - taubi - 11.10.2011

patriot35 Napisal:Pred spanjem sem pogledal koliko st. je v zalogovniku, kazalo je 66 st. Zjutrej, po 8-ih urah je kazalo 64,4 st.
Mam pa problem s pritiskom, bom moral znižat tlak v ekspanziji. ko je zalogovnik segret na 70 st, je v sistemu 2.2 bar pritiska.

Lahko da je volumen ekspanzije premajhen glede na zalogovnik.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - patriot35 - 11.10.2011

Ekspanzija je 100 litrška. Nekje mam v spominu, da so jo polnili na 1.5 bar...

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - taubi - 11.10.2011

Na začetku te teme si zapisal da imaš pri 70 stopinj v zalogovniku, pritisk 1.8 bar, sedaj pa da imaš 2.2 bara. Si od takrat sistem kaj filal z vodo?
Pri hladnem sistemu spustil vodo do 1.0 bara pa nafilaj zalogovnik do 80 stopinj ali več, pa poglej kaj kaže manometer. Pri 85 stopinj v zalogovniku naj ne bi šel čez 2,5 bara. Zaradi nizkega začetnega pritiska bo v začetku v kotlu malo klokotalo pa bo čez nekaj časa nehalo.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 11.10.2011

Citat:Ekspanzija je 100 litrška.
Lahko ti računsko preverim velikost ekspanzijske. Koliko etaž obsega centralna? Skupen volumen vode v sistemu? Predvidena max temperatura vode. Nastavljen pritisk tlačnega varnostnega ventila (običajno 2,5 bar)?

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 12.10.2011

Žerjavar Napisal:
Lahko ti računsko preverim velikost ekspanzijske. Koliko etaž obsega centralna? Skupen volumen vode v sistemu? Predvidena max temperatura vode. Nastavljen pritisk tlačnega varnostnega ventila (običajno 2,5 bar)?
imaš za ta izračun kakšen link na spletno stran? če da, bi bilo fino da objaviš, to se včasih rabi.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 12.10.2011

Citat:imaš za ta izračun kakšen link na spletno stran
Izračun sem sestavil sam v Excelu v skladu s fizikalnimi zakoni, se nisem oziral na morebitne predpise ali priporočila. Ali misliš, da sem ga dolžan dati na splet vsem na razpolago? Če pa ima kdo razloge, da bi ga rabil, pa se lahko dogovorimo za individualno uporabo. Potrebne podatke sem navedel zgoraj, rezultat je potrebna velikost posode, pritisk plina, pritisk hladne vode.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - mariog - 12.10.2011

patriot35 Napisal:Pred spanjem sem pogledal koliko st. je v zalogovniku, kazalo je 66 st. Zjutrej, po 8-ih urah je kazalo 64,4 st.
Zanimivo....jaz imam 800l zalogovnik in mi iz večernih 80C zjutraj pade na 65C. Zalogovnik je nov z originalno izolacijo.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - patriot35 - 12.10.2011

Taubi, na začetku sem res napisal kot 70 st in 1.8 bar, vendar še nisem ogreval hiše. Takrat sem filal segreval zalogovnik zdaj pa zalogovnik + talno gretje 80m2.

Žerjavar Napisal:

Centralna obsega prtličje + prvo nadstropje.
Skupen volumen vode sem pa pri nakupu ekspanzije ocenil na 1300l.
To se pravi zalogovnik 1oool, peč 60l, talno ogrevanje 80m2 v prtličju 6 vej po cca 100m fi 16, trije veliki radiatorji 120 cm, en mali 60 cm in dve lojtri. Predvidena max temp vode v zalogovniku 85 st.

Je pa na sistem še vedo montirana 25l ekspanzija, tako da imam dve ekspanziji 100l + 25 l.
Sistem je prej, ko ni bilo zalogovnika lepo delal z 25l ekspanzijo, katera je montirana v kleti in napolnjena na 1.5 bar. Pritisk se v sistemu ni dvignil preko 2 bar. Sedaj pa je logočni če dodaš 1000l zalogovnik da mora bit zraven še 100 ekspanzija

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 12.10.2011

Citat:Centralna obsega prtličje + prvo nadstropje.
Hočeš, da račun pokaže, kako je vse v redu in skušaš zamolčati, da je del sistema centralne (raztezna, manometer, ...) tudi v kleti. Nisi povedal pritiska varnostnega ventila, računam z 2,5 bar.

Če imaš raztezni posodi originalno polnjeni s plinom 1,5 bar, sta premajhni. Ravno na mejo potrebne velikosti prideš, če znižaš v obeh pritisk plina na 0,9 bar ter polniš s hladno vodo na 1,1 bar.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - aleks - 12.10.2011

Žerjavar Napisal:
Citat:imaš za ta izračun kakšen link na spletno stran
Izračun sem sestavil sam v Excelu v skladu s fizikalnimi zakoni, se nisem oziral na morebitne predpise ali priporočila. Ali misliš, da sem ga dolžan dati na splet vsem na razpolago?

Nisi dolžan, tudi nisem mislil da si. Eni delijo, eni ne. Smo si različni.

Če pa ima kdo razloge, da bi ga rabil, pa se lahko dogovorimo za individualno uporabo.

Super, včasih si razbijam betico če so pavšalne velikosti posod, ki jih instalaterji in ostali, (med njimi tudi jaz, ko sem si delal napeljavo), določamo čez palec, sploh pravilne. Na internetu sem našel en Grobovškov članek, zato vprašujem po linku. Njegov izračun mi deluje čudno. Ali morda poznaš?
[url=httpunichr("58")//gcsunichr("46")gi-zrmkunichr("46")si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT90unichr("46")htm]Grobovšek ekspanzije[/url]

Potrebne podatke sem navedel zgoraj, rezultat je potrebna velikost posode, pritisk plina, pritisk hladne vode.
OK

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Urs - 12.10.2011

Vrnita se počasi nazaj na temo, lepo prosim.

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - patriot35 - 12.10.2011

Žerjavar, kot kaže mam problem s pritiskom v sistemu in nočem, da mi ti izračunaš kako mam vse ok. Bom pa naredil tako kot si mi svetoval.