PodSvojoStreho.net
Pomoč pri električni napeljavi - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Pomoč pri električni napeljavi (/showthread.php?tid=34836)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Pomoč pri električni napeljavi - adaptacija2010 - 25.2.2011

Tako, še kuhinja ostane - zopet par vprašanj.

Zanima me lokacija vtičnic za:
-vgradni hladilnik (imam namen postaviti tik NAD omaro za hladilnik zaradi dostopa)
-pečico (imam namen postaviti nad element pečice, kjer bo tudi prazna omara za postavitev mikrovalovke)
-pomivalni stroj (imam namen postaviti med pomivalno korito in odtoke - tu mislim da ni nevarnosti zaradi vode?)

Je tako v redu?

Ne vem pa kam točno postaviti vtičnici za:
-napo (kam postavit, da bo vtičnica dosegljiva, vendar ne bo vidna),
-kuhalno ploščo (pod pult na kakšno višino ter odmaknjenost od sredine plošče)?

In pa še to: Ali je v kuhinji dovoljeno šivanje vtičnic ("šival" bi 2 vtičnici nad pultom, napo in mikrovalovko, v tem vrstnem redu).

Hvala!

Re: Pomoč pri električni napeljavi - Roko460 - 28.2.2011

Kar se tiče napeljave v kuhinji! Za vsak element moraš predvideti kam in kako bo vgrajen ter temu primerno napeljati napeljavo! Za steklokeramične peči uporabljaj 2,5mm2 kabel in računaj, da lahko obremeniš eno fazo z 5500W! Tukaj zavisi od steklokeramične peći!? Lahko ima enofazni priklop ali pa trofazni priklop! Za to nimaš nobene vtičnice ampak je samo razdelilna doza! Vse ostale vtičnice se dajo na višino 60cm. Če šivaš vtičnce ni nič narobe, saj so vse ostale vtičnice vezane vzporedno. Veže se max osem vtičnic vzporedno. In računaj na kabel 2,5mm2 lahko obremeniš 5500W in 1,5mm2 z 3500W. Pri napi ponavadi napeljemo podometno kabel, brez vtičnice!

Malo računaj : I= P/U npr: 1000W mikrovalovna pečica in 220W napa?
I= (1000W+220W)/230V
I= 1220/230
I= 5,3A

Se pravi, da napa in mikrovalovna pečica rabita 6A varovalko. In teoretično gledano jih lahko napajamo z 1,5mm2.

Ker pa temu ni tako, damo vedno za vtičnice 2,5mm2! Na to lahko priklopimo še pomivalni stroj, ki nam navaja podatek 2250W max. Kar upoštevamo pri sami inštalicij in sledi:

I=P/U
I= (1000W+220W+2250W)/230V
I= 3470/230
I=15,09

Kar sledi, da lahkko vse elemente priklopimo na 16A varovalko. Vendar, da ne preklapljamo kar vse povprek je treba predhodno razmisliti o razbremenitvi vseh treh faz! Na vsako fazo naj se enakomerno porazdelijo porabniki!!! Da, ni naprimer pol stanovanja na eni fazi!!!!!

Kar se tiče vtičnic 60cm od tal in 15cm od roba. Drugače pa prilagodite svojim potrebam!

Re: Pomoč pri električni napeljavi - adaptacija2010 - 28.2.2011

hvala za obširen odgovor, to glede moči in presekov smo sicer že razjasnili na prejšnjih straneh.

Zanimivo mi je tole, kar praviš glede nape. Sedaj smo imeli takšno, ki se jo priključi na klasično vtičnico in sem predvideval, da so vse takšne... potem se je treba pozanimat za vsak model posebej? In pa še to, KAM postavit vtičnico oz. kabel iz stene? ZA steber nape, OB, na kakšni višini - morda kar tik NAD viseče omarice, kjer ne bi bila vidna?

Re: Pomoč pri električni napeljavi - Roko460 - 1.3.2011

Živjo! Ponavadi pride kabel direktno za napo, pod ohišje! In potem pustijo električarji en 15cm dolg konec kabla, da visi ven iz stene. Nape pa v kolikor sem videl imajo sedaj samo še priključek z vrstnimi sponkami.( faza, ničla, ozemljitev). To je to.

lpR

Re: Pomoč pri električni napeljavi - vest - 1.3.2011

Roko460 Napisal:potem pustijo električarji en 15cm dolg konec kabla, da visi ven iz stene.

lpR

Moje priporočilo: Kabel pusti viseti iz stene raje 1m, kot samo 15 cm. Sploh, če ne veš čisto točne lokacije in dimenzij nape. Odrezati ga ni problem....

Lp

Re: Pomoč pri električni napeljavi - baluf - 9.5.2019

Iz glavne elektro omare bi napeljal novo linijo do pritličja/kleti kjer bom imel samostojno el.omaro samo za pritličje(prvo nadstropje in podstrešje pa svojo).
Linija bo potekala pretežno nadometno preko podstrešja. Napeljava bo v Euroflex cevi, sedaj me zanima kaj uporabiti, ali lahko uporabim žice ali mora biti kabel ?
Hvala.

Re: Pomoč pri električni napeljavi - arbajter - 9.5.2019

Kabel.

Re: Pomoč pri električni napeljavi - Experienced - 9.5.2019

Roko460 Napisal:Živjo! Ponavadi pride kabel direktno za napo, pod ohišje! In potem pustijo električarji en 15cm dolg konec kabla, da visi ven iz stene. Nape pa v kolikor sem videl imajo sedaj samo še priključek z vrstnimi sponkami.( faza, ničla, ozemljitev). To je to.

lpR
Ni nujno, moja je imela že vgrajen vtikač na kablu, seveda sem ga odrezal in zvezal s sponkami v dozi zadaj za napo.

baluf Napisal:Iz glavne elektro omare bi napeljal novo linijo do pritličja/kleti kjer bom imel samostojno el.omaro samo za pritličje(prvo nadstropje in podstrešje pa svojo).
Linija bo potekala pretežno nadometno preko podstrešja. Napeljava bo v Euroflex cevi, sedaj me zanima kaj uporabiti, ali lahko uporabim žice ali mora biti kabel ?
Hvala.
Cel kabel in ne samo žice, to je glavni kabel do omarice z varovalkami. Kakšen kabel pa imaš sedaj do obstoječe omarice, 6m2? Če že napeljuješ daj vsaj 5x6m2

vest Napisal:
Roko460 Napisal:potem pustijo električarji en 15cm dolg konec kabla, da visi ven iz stene.

lpR

Moje priporočilo: Kabel pusti viseti iz stene raje 1m, kot samo 15 cm. Sploh, če ne veš čisto točne lokacije in dimenzij nape. Odrezati ga ni problem....

Lp
Lahko si pusti tudi dozo za vtičnico in ni nujno da jo potem namontira,notri pa navije nekaj kabla in ob predpostavki če bo vsaj določil pozicijo nape, potem veliko ne bo zgrešil, za 1 meter pa menda ja ne Big Grin

Re: Pomoč pri električni napeljavi - arbajter - 10.5.2019

Izkušeni (sedaj tudi električar), ne natepavaj kar nekaj na pamet. Da ti ne ponudim odgovora na pladnju, ki ga bi potem tako razumel kot svojo pamet, te sprašujem, kolikšen ta (presek) mora biti? Ne pisat vsaj, tisti vsaj je natančno definiran. Torej napiši natanko_____toliko mm2. Tisti tvoj vsaj se lahko bere tudi 5x25mm2, ali 35mm2. Tvojo definicijo bo izpolnjeval.

ps:
daj malce poglej datume pripisane pri postih, preden repliciraš skoraj desetletje starim postom. Malce smešno izpade potem...nekako neizkušeno.

Re: Pomoč pri električni napeljavi - Experienced - 10.5.2019

Aja sej res sem vskočil v "električaske" zadeve in zato nimam pravice povedati svojega mnenja, tako kot povsod kjer naletim na obrtnike na forumu, saj se jasno kaže vzorec tukaj kdo je kaj, torej mi lahko samo beremo, ane? Krasno.

EDIT: Ok saj sem napisal in bom izpustil "vsaj" torej 5x6mm2 bo v redu, bo dovolj?
Ok 5x10mm2 verjetno ne boš rekel da naj tega? Ker ponekot celo zahtevajo tak kabel, pri nas je že 6mm2 od glavne omarice do prve notranje omarice.
Glede repliciranja, malo osvežitve ne škodi.

Re: Pomoč pri električni napeljavi - baluf - 10.5.2019

Hvala za odgovor. Da se ne bosta prevec prepirala bom dal kar 3x6mm2.
Arbajter kaksen presek Armaflexa naj uzamem da se ne bom prevec je.. z vlecenjem.

Re: Pomoč pri električni napeljavi - Fery - 10.5.2019

Tri žice? Nimaš treh faz?
In kakšen armaflex pa boš sploh dajal?

Re: Pomoč pri električni napeljavi - baluf - 10.5.2019

:oops: :lol: :lol: :lol:
Sem sele sedaj videl, kaj sem napisal....
Sem mislil euroflex gibljive cevi Tongue .
Treh faz ni...saj tudi porabe ne bo nevemkaksne...
En skrinja, sanitarna toplotna, pralni stroj, pa par luči in vticnic za ves štuk...

Re: Pomoč pri električni napeljavi - mirator - 10.5.2019

To se je tudi meni zdelo, da je bil prisoten tiskarski ali bolje rečeno miselni škrat. Sicer si dobil konstruktivna navodila (@arbajter) vendar bi ti jaz predlagal, da vseeno uvlečeš kabel 5 x 6 mm2. Zaradi tega verjetno ne boš propadel, ti bo pa prišlo zelo prav, če boš nekoč želel imeti trifazni porabnike.
Pa samo v vednost. Razlika med kablom in vodniki je ta, da je kabel z dvojno izolacijo in je izdelan za napetosti 1/0,6 kV, medtem ko so enožilni vodniki z enojno izolacijo za napetosti 0,75/0,45 kV (seveda obstajajo tudi enožilni kabli, ki so v bistvu vodniki z dvojno izolacijo)
Premer cevi? Z 5 x 6 mm2 Predlagam fi 23 mm, če ne bo več kot eno koleno sicer vsaj fi 35 mm.

Re: Pomoč pri električni napeljavi - arbajter - 10.5.2019

Najprej odgovor "neizkušenemu"
Odgovor ni vsaj 5x6mm2 niti ni 5x10mm2, temveč, da morajo biti povezave med razdelilniki izdelane enotno, z kablom istega preseka, kot je dovodni. Pa bom sedaj zapisal, da se tak kabel (5x10) zahteva ne le ponekod, temveč povsod, ali pa 4x10mm2, spet pa dokazuje tvoje nepoznavanje elektrike, čeprav si sam prepričan, da jo poznaš, temu še zdaleč ni tako. Z podobnimi v celoti zgrešenimi nasveti si "blestel" tudi v marsikateri drugi temi. Nazadnje si nekaj bluzil o rezanju preklade. Poglej, ni težava v tistem kablu, tudi v prekladi ne. Vsi tule opozarjamo, kako je katero stvar potrebno pravilno in kolikor toliko standardom in tisti strokovni praksi ustrezno, primerno rešiti. Slediš? Nihče pa ti ne more preprečiti, da npr. doma uporabiš za dovod tudi 5x0,75mm2, če si se že tako odločil in ko TI smatraš, da je tako pravilno, ali pa prežagaš preklado. Narobe je le to, ko tule ljudem svetuješ nekaj, kar je za veliko večino ljudi skregano z zdravim razumom. Ali celo "zanalašč", kot včeraj, ko te povozi polovica strokovnjakov (preklada), ti pa kot majhen otrok, ki mu mamica ni kupila sladoleda v trgovini, v jok in ihtavost. In trmasto vztrajat pri svojem (zgrešenem) prepričanju. In pa tisto, ko ti je že zdavnaj nazaj eden forumašev na en "slikovit" način omenil, da na vsak način hočeš biti pokrovka vsem loncem. Tudi tistim, večjim od pokrovke. Saj razumeš, kajne. In ker jaz ne vidim, kaj ima avtor prispevka vgrajeno kot dovod iz PMO (ali PSMO) v hišo, je bil moj odgovor zgolj - kabel. Ampak ker izkušeni (štromar) verjetno vidi tudi tisto, česar jaz, neizkušen štromar, ne vidim, je že od prve zadel da je to 5x6. Kaj pa če vseeno ni?
Nihče ti nima pravice omejevati tvojega pisanja tule na forumu. Ima pa ti pravico to omejiti, ko pričneš pisati neumnosti ali pa to pišeš na nedostojen način. In ne, ni ti potrebno prebirati tistega, kar pišem jaz, pa Papež, pa taav, pa Žerjavar, če nočeš. Kot tudi meni ni potrebno prebirati tvojih nebuloz, neumnosti, zgrešenih nasvetov, ki jih z veliko žlico deliš tule, zavite v neko nedoločno obliko ali pa "pri meni je pa tako...", vse v imenu neke (ne)"izkušenosti". In, veš tudi jaz imam pravico oglasiti se.