PodSvojoStreho.net
Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) (/showthread.php?tid=32729)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Nebomgabiksal - 9.12.2010

@rentgen, se popolnoma strinjam z zgornjo razlago. Je pa verjetno tudi res, kar pravi Merlin1... poglej malo naokoli (če bi vedel bi povedal).

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - afternine - 9.12.2010

rentgen Napisal:Ne vem ali namerno antireklamiraš HT

Nič ne delam antireklame, ta tip TČ je še precej "svež" in zato še ni veliko uporabnikov, ki bi imeli neke izkušnje z njo. Zato je vsaka toliko bolj dragocena in je treba biti pozoren nanjo.

rentgen Napisal:ampak ta zadeva je popravljena, ker kokr sem jaz tole prebiral je bila roba iz ne vem kje uzeta in nekako apol profesionalno zvezana,.... Lahko se še enkrat poglobiš če se ti ljubi.

Sem se poglobil še enkrat in še enkrat ugotovil:
- da še vedno znam brat, ker sem v drugo prebral enako kot prvič :evil: ,
- da je bila roba normalno zvezana (če dela tolko časa, sicer bi že kaj crknilo....)
- da zadeva NI bila popravljena in se instalater obnaša kot večina naših tukaj ("kaj pa te ti to slišiš - to je ja fse normalno, nea si uha tolko pucaj pa bo fse OK").
- mislim da TČ ni kar na tržnici našel. Glede na čas, koliko mu že deluje, je to bila (verjetno) ena prvih, tako da (verjetno) ni kakšna "refurbished" varianta.
- če je (verjetno) dobil eno prvih mašin je čisto možno, da Daikin (spet) eksperimentira na živih uporabnikih, npr. z kakšnimi neprimernimi dušilnimi gumami ipd., katere bodo npr. v V2 verziji potiho zamenjali. Daikinovo učenje na uporabnikih sem sam doživel.
- da je Daikin precej bogi kar se tiče predstavništev po državah.

Daikin ni zlat in ga ni treba v zvezde kovat. Lahko da je Altherma HT fajn mašina. Da bi to vedeli, povej raje nekaj v stilu: vem za XX uporabnikov, od katerih se samo YY komadov pritožuje da je glasna, deluje pa jim že ZZZ časa. Dokler pa ni tega, sem se "hard way" naučil, da ni treba padat na limanice.

In še enkrat, da ne bo dvomov - to ni antireklama.

bye

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - g.o.dizzle - 9.12.2010

rentgen Napisal:Tisti ki imamo nekje 50-80w, sw mi ne splača fasado delat za 12000 eur in pa novo talno gretje in estrih(5000-8000 eur)]

Ne strinjam se.
Najprej fasada, nato nova grelna naprava..
To ti pove že zdrava kmečka logika, bolje izolirana hiša in prihraniš 50% primarnega energenta, kot neizolirana in imaš še vedno visoko porabo, le da dobiš v povprečju 40% iz zraka, 60% pa iz elektrike.
In da ne boš mislil, Altherma HT ne dela čudežev, to da ima HT zraven imena še ne pomeni da zanjo veljajo drugi zakoni fizike kota za ostale stvari ki jih gravitacija drži na tem planetu.

Jaz osebno, kot tudi naša firma, TČ zrak-voda v slabo izolirano hišo ne bi montirali nikomur... So pa tu "mojstri", ki to z veseljem naredijo.

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - audio - 9.12.2010

Vse se začne in konča pri izolaciji, najboljša investicija pri vsakem objektu je izolacija, za vsakemu priporočam, da se le to naredi kvalitetno in da je investicija v izolacijo najboljše
" ogrevanje" . Z izolacijo štedite vsako sekundo po zimi in poleti. Tudi udobje se poveča saj je toplotni tok iz prostorov mnogo manjši. Pri danes hermetično zaprtih hiša je pa prezračevanje že skoraj neobhodno.Če delaš izolacijo debeline 15-20 ali več cm, si bil pred nekaj leti še čudak, danes pa razgledan. Pa, če je le možno vsakemu priporočam nizkotemperaturni režim ogrevanja (talno+TČ) še povečate izkoristek in ugodje. Za dobro zgradbo pa je potrebno nekaj več, načrtovanje od začetka in to najmanjšega detajla, pa do konca izvedbe. Za to pa se rabi mojstre, ki to razumejo in so v trendu, starodobni mojstri vam bodo kar po svoje nekaj.... Take mojstre najdeš težko danes,najbolj pomaga, če sami najdete informacije in sami veste kako in kaj, sami ste najboljši nadzorni. Za dobre informacije so vam ta forum in podobni zlata jama. :wink:

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - rentgen - 9.12.2010

Ja vsak ima svojo situacijo dizzle in ve kaj je za njega najbolje. Itaq ,če nimaš izolirane bajte, veš kaj moraš delat. Če maš pa 5 let staro fasado z 10cm stiroporja in okna 1.1 in streho 30cm izolacije, pa ja ne boš dajal nove fasade spet čez, da boš dodal unih 10cm, pa okna ven dajal,da daš notri 0.7, pa v streho ven volno in not trendisol,... in še in še.

Nimam neizolirano bajto, drugače bi raje premislil o drvih in podobno. Saj sem napisal kakšne toplotne izgube imam in po tem lahko sklepaš koliko izolacije približno ima taka NOVOGRADNJA.(dobro 5 let star objekt Smile ).

Fantje vsak se odloča zase, vsak hvali svojga konja, vendar ko vidim nekega kvazi stručkota , ki na vsak način hoče nizkotemperaturno zadevo in jo hvali (pa pol še mora kupit oljno peč, da se sploh segreje pozimi,itd) mi rata pri srcu toplo ko mi hoče prdoat nekdo in zatrjuje pri -15 ma tako moč itd,.. Ne verjet vsemu kar prišejo in pojdite raje k uporabnikom teh naprav in njih uprašte kako imajo izolirano bajto,kolko porabijo,kolko,..

Audio tebi pa priporočam arhitekta in nekega stručkota, saj če boš jemal gradbeno dovoljenje(kakor sem ga jaz) ,ti bo on že v ceno štet izračunal toplotne izgube in najboljši način ogrevanja. Tko da nič bat.

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - audio - 9.12.2010

Ker ta tema govori o kompresorjih, mi je zelo zanimiva ta toplotna črpalka Daikin HT z dvostopenjskim kompresorjem, ki je rešitev za dokaj nove objekte ,ki so recimo še pred 5 leti montirali radiatorje, pa kak oljni gorilec, sedaj lahko ali ko bo primeren čas, kurilnico "preuredite" s to toplotno črpalko in ne rabite estrihov ven trgat pa talno delat, da se lahko ogrevate na TČ. Tudi radiatorjev, ne rabite menjat in jih povečevat. se pravi rešitev za radiatorsko ogrevanje. Pa, če po potrebi še malo izolacijo porihtate ste na konju. Ker je firma Daikin renominiran proizvajalec z dolgo tradicijo se ne bojim, da to ne funkcionira, zanimiva je rešitev z dvostopenjskim kompresorjem res.

Poglejte prosim link:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vitanest.si/daikin_altherma_ht.html">http://www.vitanest.si/daikin_altherma_ht.html</a><!-- m -->

Ali ima že kdo to reč montirano? Napišite, da za splošno informacijo še mi vidimo kako to funkcionira.

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 9.12.2010

audio Napisal:Ker je firma Daikin renominiran proizvajalec z dolgo tradicijo se ne bojim, da to ne funkcionira, zanimiva je rešitev z dvostopenjskim kompresorjem res.

Moram te popravit Daikin ni firma z tradicijo iz področja TČ. Ima tradicijo iz področja klim, (tam je solidana), da pa bi bili dobri na področju TČ, pa bo še preteklo nekaj vode :wink: .

Glej Merlin1 jaz gledam to tako, da če bi Mercedes začel samokolnice delat ali pa mešalce za malto, zagotovo nebi bili slabi , pa s tem nimajo nobenih izkušenj.. Ker tehnologija je tu blizu zakoni fizika pa tudi, ta Zadeva HT pa se mi zdi vredu in dobra tržna niša, glede cene pa še nisem preverjal...

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 9.12.2010

Vem, da rad primerjaš avtomobile. Tč od Daikena so relativno poceni in če že primerjaš avtomobile bi moral vedet kaj to pomeni :wink:. V njihovem ceniku ni niti ene prave TČ. Vse so zračne in še to "split". V klimi je kriza pa so prišli na področje TČ, kjer se poskušajo uveljavit.

Merlin1 moraš vedet da so po velikosti Daikin svetovni igralec , tak da imajo močan razvojni oddelek... Jaz nimam nobene afinitete do njih , saj nimam nič od njih samo na splošno vidim kako so pozicionirani , no raje komentiraj njihovo rešitev z dvostopenjskim kompresorjem in temperaturo vode do 80 C

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vitanest.si/daikin_altherma_ht.html">http://www.vitanest.si/daikin_altherma_ht.html</a><!-- m -->

Fizike se ne da prinest okoli. S takšnim načinom se poskušajo te Tč plasirat določenemu segmentu kupcev. Tale TČ ima kljub dvema kompresorjema še vedno ključne slabosti premajhen in pregost Kondenzator, "split" povezavo, in ne dodelano regulacijo. Z dvema kompresorjema je podvojena možnost okvare, dodaten strošek vmesnega izmenjevalca in enega ekspanzijskega ventila. Izgube imamo na dveh inverterjih in dveh kompresorjih. Teoretično sicer malenkostno pridobiš na grelnem številu vsake stopnje pa vendar mislim, da skupek vsega bistveno ne poveča grelnega števila celotne naprave. Namreč Povsem običajna Tč z na primer max. temperaturo 55C lahko zagotavlja v sistemu ki potrebuje 80C max, potrebno energijo za 2/3 kurilne sezone. V tem področju bo običajna Tč delovala bolje, pri višjih temperaturah pa Ht bolje. Prva bo za primanklaj potrebovala el. grelce, ki bodo v tem področju porabili več, vendar bo skupni seštevek po končani kurilni sezoni podoben ob manjši investiciji. Zato menim, da je takšna izvedba v hišni izvedbi bolj tržna niša kot strel v polno. :wink:

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - sassapo - 9.12.2010

S TČ ni problem dosegat še višje temperature in tukaj Daikin ni odkril tople vode, dvo i celo tristopenjski kompresorji so v uporabi že več kot 30 let :wink: Tukaj se morate predvsem vprašat komu je zadeva sploh namenjena, ker ekonomska računica se ne izide, saj takšno visokotemperaturno ogrevanje pomeni dražje ogrevanje kot s kurilnim oljem.
ps. fizikalni zakoni so za vse TČ enaki ne glede na število in vezavo kompresorjev Idea

Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - rentgen - 9.12.2010

Boljše so variante,ki so šle iz klim na TČ , kot pa iz ogrevanja na TČ. No sploh pa TČ, ki ima ločeno zunanjo in notranjo enoto kot jo ima Daikin HT, ki ni le inverter ampak je nekak VR Inverter(lahko me popravite). To pomeni,da je vodni del na varnem v hiši, kjer ne bo zmrznil, kakor se lahko zgodi pri on-off črpalkah, ko se pokvari. Saj ti zunanja enota na -120 zmrzne,lahko poči,... itd.

audio lahko si pogledaš Cop-e od Daikin HT in boš videl da so takšni izkoristki (dosti boljši kakor pri on-of ,ki lahko dela samo "na polno". Ona se pa prilagaja glede na situacijo in potrebo po toploti. No pa še malo gradiva za pokomentirat od naših forumovcev. Upam,da je že kdo videl to zadevo ? A ni lepa?Smile Kot en samostoječ hladilnik z zmrzovalnikom alu barvi jeSmile

Predhodnik je napisal da je Altherma Daikin HT poceni TČ in da je zanič. Če je tebi 14 000 evrov poceni si pa dober ? Moraš gledat skup zmontiran zadevo. Kok pa stanejo potem "prave" 20,25,30k €?
Lp forumovcem!
Lp

Mislil sem na point, da če ogrevaš z TČ na 50-55C radiatorsko gretje in ne na 40C recimo talno gretje(pač 10 C razlike več ni tak deal da se ne izplača in da boš porabil več kot oljna peč).
Point je ,da ta HT TČ ne bo obremenjena in bo imela veliko "fore" do polnega zagona. Dajte probajte gnat TČ ki je namenjena do 55C konstantno na 55C. Ne vem koliko let vam bo zdržala. Daikin HT ogreva brez problema na 80 in bo švignila na 55C kot za šalo, zato ker ima vse prej našteto, kar recimo on of črpalke nimajo in jim zato zmanjka moči pri -5,-10,-15,-20.
Audio, kaj boš ti nabail,kakšna je situacija pri vas z izolacijo,akko se seda grejete,iz kje si?
LP

@rentgen se vidi da izhajaš od klim, ker če bi videl in natančneje poznal delovanje naprav ne bi pisal takšnih..... Preberi kar sem napisal pa ti bo mogoče jasno. Poskusi do konca prebrat.
Ne vem pa kdaj je lepota merilo za dobro delovanje. Confusedhock: