![]() |
|
kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? (/showthread.php?tid=31779) |
Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - Tinerine - 12.4.2017 arbajter Napisal:TinerineAha hvala. Potem ni mozno, da imam en okvir za npr. 3, 4, 5 stikal skupaj... Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - arbajter - 12.4.2017 Žal. Edino če skoplješ dve tri okrogle doze ven in namesto njih daš modularno dozo npr. Tem PM7 ali PM7-65, potem pa montaža sedmih stikal (ali manj, v kombinaciji z širokimi pokrovčki stikal) ni več problem. Ampak na to bi bilo treba prej misliti ne pa sedaj, ko je vrsta stikalne opreme že izbrana in zmontirana. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - stlux - 13.4.2017 Čeprav bi bilo smiselno sedaj zmetati ven kritične doze in zamenjati z PM7. Ali pa boš gledal to do nadaljnjega. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - l150150b - 15.4.2017 arbajter Napisal:TinerineVerjetno bo držalo, da si nepraktičen. Samo ne zameri mi tega. Niso ravno "no tool" konektorji, ene drobne ščipalke še kako prav pridejo. Drugače pa je vse na slikah. Na četrti sliki sem pri oranžni žici namenoma naredil napako, katero dostikrat srečujem ob "nedelujočih" konektorjih oziroma, ko računalnik noče delovati. Bom dodal še bolj ločljivo sliko, kjer bo to dobro vidno. Tak konektor je tudi mnogo težje zapreti, običajno so potrebne že kake papagajke (klešče). Istočasno zna biti tisti kontakt zelo problematičen na stik med drugo žico para ali pa prekinjen stik. Hotel sem omeniti, da je pri razvrščanju posameznih žic v ležišča potrebno imeti malce občutka. Žico se točno čuti, kdaj je sedla kot mora. Zato sam vedno tiste pare vedno razpletem in jih barvno razvrstim glede na konektor ravno zaradi tega, da mi parov ni potrebno obračati v konektorju, ko se tiste nezgodice z žičko in zvito plastično paličico konektorja med žicami še raje zgodijo. Drugače pa je vaja vedno mojstra naredila. Pa še bolj ločljiva sličica, kjer je napakica na oranžni žici lepo vidna. Žica je "zvila" plastiko pod sebe. <!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/T/Hy/4NU2QRJm/wp20170411223706pro.jpg">http://shrani.si/f/T/Hy/4NU2QRJm/wp2017 ... 706pro.jpg</a><!-- m -->[/quote Na pokrovčku od RJ 45 vtičnice je barvna oznaka za obedve varianti povezave - se pravi za T-568A in T-568B! Zakaj je barvna označba NAPAČNA?? Označba na na TEM vtičnici za T-568B je: 1. belo-oranžna, 2. oranžna, 3. belo-modra, 4. modra, 5. belo-zelena, 6. zelena, 7. belo-rjava, 8. rjava. Tretja in peta barva sta med seboj zamenjani? Ima kdo razlago, zakaj? Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - arbajter - 15.4.2017 Ti napišem odgovor ko pridem domov. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - arbajter - 15.4.2017 Nič ni napačna. Različni proizvajalci na različne načine rešujejo premostitve in križanja tistih dveh srednjih parov, ki sta problematična. Zakaj je temu tako, bom poskusil razložiti. Ker računalniki v veliki večini za svojo komunikacijo uporabljajo pine 1,2,3 in 6, pri tem je oranžen par (1,2) porabljen za njegov oddajnik Tx (transmit), zeleni par 3,6 pa je uporabljen za računalniški sprejemnik Rx (receive). Telefonija (analogna in digitalna) pa uporablja moder par na pinih 4 in 5. Do tu je vse enostavno in razumljivo. Ker pa npr. ISDN pa Centrex uporabljata štiri žilno povezavo (3,4,5,6) je zeleni par (3,6) razdeljen levo in desno od centralnega (modrega) para na pinih 4,5. Razdeljena pa je iz sledečega vzroka: ker je to računalniški Rx in je to v bistvu svoj zaključen tokokrog, teče tok po žili (zelene) parice v eno stran in se vrača po drugi žili istega para nazaj. Ta par se potem obnaša bifilarno, torej se okrog žil parice ustvarjena magnetna polja med seboj zaradi nasprotnih si smeri izničijo, s tem pa tudi neželjeni vplivi na sosednje parice v kablu samem. To velja za vsak par. Iz istega razloga so tisti štirje pari različno "twistani" (na gosto poviti), spet iz razloga manjših neželjenih prenosov med pari. Vsled tega se najdaljši (najbolj poviti) in najkrajši (najmanj povit) par na dolžini kabla 100m med seboj razlikujeta v dolžini tudi za 9, včasih tudi 10 metrov. Rjavi par (7,8) največkrat ni v uporabi. Tebe je zmotilo verjetno to, ker so barve na konektorju označene po parih in tisti zeleni par ni deljen na 3 in 6 na sami priključnici konektorja. Štos je v tem, da standard za priključevanje konektorjev (moških, ženskih) dopušča nekje do največ 15 mm razpletenih parov. Če so razpleteni na večji razdalji ti pari lahko "pokasirajo" neželjene stvari, ki se zelo hitro pokažejo kot "fail" na meritvah, ko zelo hitro padejo meritve NEXT, ACR in posledično še nekatere druge od predpisanih meritev za kabel, zato tista križanja, ko je treba zeleni par razdeliti levo in desno (3,6) rešijo proizvajalci na veliko krajših razdaljah znotraj samega konektorja (vtičnice) kot bi ga rešile človeške roke. Sistema 568A in 568B kar se mene osebno tiče sta zgolj za zmedo. Amerikanci v glavnem delajo po A sistemu, Evropejci po B sistemu. Tudi pri nas po A sistemu delujejo mreže na UKC, MNZ, Mercatorju, vladi, ministrstvih in še kje, preostali v glavnem uporabljajo B. Če pa kabel na eni strani narediš po A na drugi po B boš dobil cross over kabel, ki se je marsikje uporabljal za interne hišne mreže, ker pa sedaj vsi switchi razpored parov 1,2 in 3,6 že samodejno prepoznajo in jih ustrezno sami obrnejo potrebe po cross over kablih skoraj več ni. Zato sem napisal, da sta sistema za zmedo. Barve paric pa le priključi, kot je na konektorju navedeno in niti ni važno ali po A ali po B, važno je le, da bo na drugi strani narejeno po istem sistemu, torej A-A ali B-B. Pari pa 1-1, 2-2,.......7-7, 8-8. Evo, sem spet roman napisal. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - l150150b - 15.4.2017 Si se pa razpisal! No saj prav! Če sem prav razumel iz besedila, je barvna oznaka in s tem priključitev na teh TEM RJ45 vtičnicah v redu - kar pomeni, da se znotraj vtičnice obrnejo sponke 3 in 6 - tako da je na pinih potem v končni fazi pravilno - se pravi po B vezavi. Ker na hitro "zmoti" to, da misliš da gredo tudi pini po vrsti tako kot stisneš žice. Pa ni tako, kajne? Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - arbajter - 15.4.2017 Natanko tako. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - arbajter - 26.4.2017 Končno je Tem le dal na tržišče nova LED zatemnilna stikala, katera bodo verjetno marsikomu rešile težavo okrog zanesljivosti dimanja ledic. Nisem še imel priliko tega stestirat, bom pa to naredil v kratkem in javim rezultat. Tole obvestilo pa sem od njih prejel danes. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - poljub - 27.4.2017 Ali mogoče kdo ve ali ima Tem v prodaji že tudi module za v dozo fi60, s katerimi lahko LED svetilke/LED zatemnilne sijalke zatemnjuješ preko klasičnih tipk? Tako kot je tip RHUN, breme RLC, 25W-300W samo da je za LED. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - arbajter - 28.4.2017 Ne. Zaenkrat je v ponudbi še EM21 in EM22. Za klasiko. Ali Touch (EM25), ta bi pač pojedel tiste ledice. Vendar ni za v dozo, je modularni element. Za prižiganje na drugih mestih pa mu dodaš EM26, rabi dvožilno povezavo do EM25. Tisti model od Relco-ta (RH UN) je natanko ,kot je od Temov EM21. Tudi krmiljenje bremena dovoljuje enako - klasiko. Baje se spet nekaj kuha v Veliki Loki (Tem). Bomo videli čez čas. Tale novi dimer se je "rojeval" leto dni, kar sem ga prvič videl pri njihovih tehnologih pa do tržišča. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - bizilux - 15.5.2017 arbajter si že kej stestiral ta novi zatemnilnik za LEDice? mam pa še eno drugo vprašanje, renoviram stanovanje in povsod bom dal modul tem čatež. Včeraj sem bil v bauhausu, kjer sem kupil dozo PM7/65 globoka. globoko sem kupil zato ker je tem modul manager napisal da rabim DM71 - DOZA PRAVOKOTNA ZA ZID PM7-65. ampak v opisu pa potem piše - velikost 7M, globina 49mm.... tko da kaj je zdej prov? ![]() Bila je pa doza presenetlivo draga, tm ukol 2.3 evre če se prov spomnm. No moje vprašanje je ali sploh rabim globoke doze? ker imajo tudi plitve 49mm... V mojm stanovanju so vse stene iz betona in dons sm se spravu štemat in tole je hudič, tko da bo vsak milimeter pomagu če lahko plitve doze izberem. kje pa kupujete doze glede na to da so presenetlivo drage v bauhausu? elektroklik? se še vseeno splača s poštnino? no verjetno pol več stvari kupiš naenkrat... Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - arbajter - 16.5.2017 Nimam časa. Bo prišlo na vrsto. Doza PM7/65 pride katerikrat prav, ko lahko za vtičnice in stikala zadaj skriješ še kak manjši usmernik za ledice, kar je pri dozi PM7/49 nemogoče. Doze (in tudi preostali elektro material) se nabavlja v specializiranih elektro trgovinah (Marchiol, Elektronabava, Watt elektro) in ne v bau bau trgovinah. Cena npr. doze PM7 je 70 centov. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - bildr - 28.6.2017 Ima kdo vtičnice TEM Čatež soft črn mat? Jaz sem jih hotel vgraditi, pa sem dobil informacijo, da naj bi zaradi posebne sestave materiala ob stiku z umazanijo začele "muckati" in se raznorazne umazanije ne spravi zlahka dol... Če je to res, se bom odločil kar za navadne bele... Hvala. Re: kje ste ugodno kupovali stikala Tem Čatež? - arbajter - 28.6.2017 Dobil si napačno informacijo. Z kako umazanijo tipa ala kuhinjska napa se muckajo vsi programi ne glede na proizvajalca in model. Na razpolago imaš tudi okvirje v črni sijajni varianti. Je pa res, da je iz njega mnogo lažje očistiti umazanijo. |