PodSvojoStreho.net
Kamini TULIKIVI - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kamini TULIKIVI (/showthread.php?tid=26879)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Kamini TULIKIVI - kremenckov ata - 16.1.2012

PELE Napisal:Blanka porabi cca 20 kg/ dan, navedeni podatki o moči in akumulaciji so pri testiranju hladne peči z enkratnim kurjenjem 20 kg suhih bukovih polen , izkoristek in moč se pri vsakodnevni uporabi še poveča, in ja to je uplinjevalno gorenje pri temperaturi 1200°C , zalogovnik v tem primeru, pa je kar peč sama z cca 2000 kg finskega salovca. Takšen kamin zadošča za približno 120-150 m2 velik objekt.

20 kg/dan je kubik v treh tednih kar je nekje 320 litrov cvička. To je potrata za vsako bajto sploh, če je kolikortoliko izolirana. Upam da se moti.

Še ena stvar je, ki jo prodajalci ne povedo. Vsak posameznik bo moral sam uganiti pri kateri količini drv bo akumulacija največja. Kuriš premalo prehladno, kuriš preveč ( kamin na sliki) gre preveč toplote v dimnik. Tako da "elektronika" akumulativnih kaminov in lončenih peči gre predvsem v kurjača Big Grin

Re: Kamini TULIKIVI - PELE - 16.1.2012

magi Napisal:link do enega tujega foruma z izkušnjami:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://ths.gardenweb.com//forums/load/firepl/msg0922233010911.html?27">http://ths.gardenweb.com//forums/load/f ... 11.html?27</a><!-- m -->

tam sem tudi dobila odgovor. kamen poči!

Kaj pa se zgodi če avto v prvi brzini goniš po avtocesti? Ali če krušno peč nabutaš, do konca... vsaka stvar ima svoje omejitve, ni problema, če kdaj pa kdaj naložiš več, ne pa duplo več iz dneva v dan. Zato je zelo pomembna pravilna izbira glede na prostor in namen uporabe.
Imam Finski Nunnauuni in Švicarski Tonwerk :oops:

Re: Kamini TULIKIVI - magi - 16.1.2012

pele - koliko je pa tebe prišel kamin?

odvisno kateri, Lisa 2 je bila prva in najdražja, zato tudi najbolj pri srcu, za vse ostale mi pa zdaj že dajo nekaj rabata.

za ogrevanje 100m2 recimo. si monter teh kaminov ali kako? :-)

kremenckov ata Napisal:Še ena stvar je, ki jo prodajalci ne povedo. Vsak posameznik bo moral sam uganiti pri kateri količini drv bo akumulacija največja. Kuriš premalo prehladno, kuriš preveč ( kamin na sliki) gre preveč toplote v dimnik. Tako da "elektronika" akumulativnih kaminov in lončenih peči gre predvsem v kurjača Big Grin
Seveda brez kurjača ne gre, priporočila in navodila so eno, najvažnejši pa je občutek, ko je hladno daš par polen več, ko pa se temperature dvignejo, pa preskočiš en dan.
1. grelna kategorija do 12 kg/dan
2. grelna kategorija do 18 kg/dan
3. grelna kategorija do 25 kg/dan
odvisno od modela, moja Lisa (2 kat.) skuri slabih 5 m3 na sezono za cca 90m2 v dveh etažah kot edino grelno telo, povprečna temperatura spodaj je 21°, zgoraj v spalnih prostorih pa 19°C, kamin je postavljen ob stopnišču, glavni način oddajanja je preko IR sevanja toplote, ki pri prehajanju skozi zrak ne izgublja energije, zato tudi pravim da direktno ne segreva in ne izsušuje zraka, nekaj pa je seveda tudi konvekcije. Za dodatno ogrevanje zgornjega nadstropja pa pri nas poskrbijo otroci :mrgreen:

magi Napisal:za ogrevanje 100m2 recimo. si monter teh kaminov ali kako? :-)
sem pooblaščeni monter Nunnauuni kamnitih kaminov, sem prvi, ki sem v Sloveniji začel z prodajo in montažo kamnitih kaminov iz severa Finske, če se samo spomnim, nazaj kako sem se namučil, da sem prišel do svoje Lise :?

Re: Kamini TULIKIVI - Samojed - 16.1.2012

PELE Napisal:
kremenckov ata Napisal:Še ena stvar je, ki jo prodajalci ne povedo. Vsak posameznik bo moral sam uganiti pri kateri količini drv bo akumulacija največja. Kuriš premalo prehladno, kuriš preveč ( kamin na sliki) gre preveč toplote v dimnik. Tako da "elektronika" akumulativnih kaminov in lončenih peči gre predvsem v kurjača Big Grin
Seveda brez kurjača ne gre, priporočila in navodila so eno, najvažnejši pa je občutek, ko je hladno daš par polen več, ko pa se temperature dvignejo, pa preskočiš en dan.
odvisno od modela, moja Lisa (2 kat.) skuri slabih 5 m3 na sezono za cca 90m2 v dveh etažah kot edino grelno telo, povprečna temperatura spodaj je 21°, zgoraj v spalnih prostorih pa 19°C, kamin je postavljen ob stopnišču, glavni način oddajanja je preko IR sevanja toplote, ki pri prehajanju skozi zrak ne izgublja energije, zato tudi pravim da direktno ne segreva in ne izsušuje zraka, nekaj pa je seveda tudi konvekcije. Za dodatno ogrevanje zgornjega nadstropja pa pri nas poskrbijo otroci :mrgreen:

Po vsem napisanem (20kg na dan, kar je cca kubik na 3 tedne), pri tebi ogrevalna sezona traja max 15 tednov ali kako?

Ostalo pa je tudi malce tako tako - zraka nikakor ne izsušuješ, ker vlaga ne gre v nič niti iz nič ne pride. Pri sevalnem ogrevanju je edini plus ta, da je lahko malce nižja temperatura zraka in posledično malce višja relativna vlažnost. Bo pa v enakih razmerah relativna vlažnost v prostoru pri isti temperaturi (recimo 21 stopinj) popolnoma enaka ne glede na to ali se ogreva s talnim, radiatorji, toplozračnim kaminom ali sevalnim kaminom. Glede na novogradnje, ki so precej zadihtane in dobro izolirane, je pa vsaj pri meni večji problem previsoke vlage, prej kot prenizke. Včasih v neizolirani hiši nisem mogel spati, če je bil prostor ogrevan, saj je zaradi puščanja oken bila vlaga izredno nizka in posledično suho, boleče grlo. Zdaj komot spim pri 21 stopinjah in ni težav z suhim zrakom ter suhim grlom.

P.S. - par dni nazaj sem službeno delal meritve. Na podlagi rezultatov se kljub identičnim temperaturam vidi razlika med prostori, ki so imeli odprto oziroma zaprto okno. Tam, kjer je bilo okno zaprto in so ob prevročem prostoru zaprli radiatorej, se je gibala relativna vlažnost okrog 35%, kar je recimo da na spodnji meji. Tam, kjer niso zaprli radiatorjev, ampak raje odprli okno, se je relativna vlažnost gibala okrog 23%. T
Tole sem napisal zgolj za razmislek in dokaz že dolgo znane teorije o relativni in absolutni vlažnosti.

Ne pri nas sam 9 tednov in pol :twisted:
ti se pa res hakljaš na detajle, če bi spremljal razpravo , bi lahko prebral, da jaz v moji Lisi dnevno skurim cca 12 kg polen, na začetku in koncu sezone pa samo kakih 10kg, oziroma včasih zakurim samo vsak drugi dan, 20 kg je bil podatek za Blanko iz tretje grelne kategorije.
drugače pa je sedaj pri nas doma relativna vlažnost okoli 50%, kar mislim, da je čisto OK, definitivno bolj prijazno zdravju kot 35%. Lahko povem še to iz lastne izkušnje, da sem preden sem postavil kamin, ogreval z kombinacijo talnega in radiatorjev(na zem.plin) in je ženo skoz zeblo, pa smo imeli na 22,23°C, ko se je rodil naš prvi otrok smo morali nabaviti vlažilec zraka, ko si pogledal proti soncu, te je bilo kar groza, kaj vdihavaš, žena pa tud skoz živčna, k je non stop s cunjo okol letala, da ne niti omenim višine položnice... teh problemov enostavno nimamo več. Verjamem, da jih tud Farol ne bo imel.

Re: Kamini TULIKIVI - Samojed - 16.1.2012

Smile glej, da se razmeva - proti omenjenim kaminom nimam nič, tudi imel bi ga z veseljem (mogoče pa kdaj bo, nikoli ne reci nikoli), ampak kot uradni zastopnik (prodajalec) menim da pretiravaš, tako kot praktično vsi prodajalci. Haklam ali ne haklam, z podatki na palec, polovica zamolčanih (90 kvadratov je vse kar vemo, če so sigurne pač ne) je vsak izračun relativen. Za neh gradnjo je 5 kubikov drv enormno preveč, za staro neizolirano bajto pa super ugodno. Lokacije tudi ne vemo - za koper je drv dovol, četudi jih kuriš v baubau kaminu za 400 evrov, na bloški polici je stvar precej drugačna. Od vlage sem tudi že argumentiral stvar, tako da kaj naj rečem? Po naravi sem skeptik in ne verjamem obljubam na prvo žogo. Če bi sicer trenutno imel namen nabaviti kaj podobnega bi se sigurno oglasil pri nekom, kjer zadeva že gori. Tako se pa kot večni dvomljivec umikam iz debate, ker kot sem rekel - proti tebi ali kaminom nimam nič, le podatki mi ne grejo skupaj. Ker pa nimam direktne primerjave in izkušenj, raje kot da podj...vam pustim zadeve v razmislek vsakemu posamezniku.

PELE Napisal:

David, sem te mal podražil da vidim če kapisko pa žal ne. Kamine ne kuriš kot litoželezne peči, kjer je odvajanje toplote čim večje. Pri kaminih z akumulacijo je potrebno ravno prav naložiti ne preveč ne premalo (zato kurjač, ki mora poznati svojo peč), da se čim več toplote akumulira v enoti časa v maso. Kamen, šamot ni železo.

pele - daš lahko primer cene kakega kamina za ogrevanje 100m2?

Re: Kamini TULIKIVI - taubi - 16.1.2012

kremenckov ata Napisal:20 kg/dan je kubik v treh tednih kar je nekje 320 litrov cvička. To je potrata za vsako bajto sploh, če je kolikortoliko izolirana. Upam da se moti.

20 kg drv na dan = potrata :?
Tega pa ne razumem, lahko malo pojasniš kaj si mislil?

Re: Kamini TULIKIVI - taubi - 16.1.2012

kremenckov ata Napisal:20 kg/dan je kubik v treh tednih kar je nekje 320 litrov cvička. To je potrata za vsako bajto sploh, če je kolikortoliko izolirana. Upam da se moti.

Tole s cvičkom si ga tudi dobro mimo pihnil :?

1 prm drv = 320 l elko????