![]() |
|
anoda v bojlerju - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: anoda v bojlerju (/showthread.php?tid=2404) |
Re: anoda v bojlerju - sašo65 - 13.2.2019 :lol: koliko je le od moje ostalo po 24-tih letih? Sploh sem tukaj prvič slišal o tej stvari....( bojler je TVT sat duo 200lit) Re: anoda v bojlerju - Fery - 13.2.2019 Na tem forumu se marsikaj prvič sliši. Da moraš nujno imeti. Ker če nimaš, bo nekaj crknilo, crknil boš sam, ali pa šel v čuzo. Nekako tako. Praviloma jaz ravno takih, must have stvari, nimam. Če ne drugače, iz principa. Re: anoda v bojlerju - Homer - 14.2.2019 @Fery Te kdo sili, da pogledaš če jo sploh še imaš, ali bog ne daj da bi jo moral kupiti? Eni iz principa počnejo marsikakšno neumnost, tako da ni nevarnosti da boš osamljen..... Re: anoda v bojlerju - Fery - 14.2.2019 Ne, saj sem napisal, da ne gledam. Česa točno ne razumeš? To smatraš kot neumnost? Diametralno temu jaz smatram 90% forumskega drekanja kot neumnosti. Vključno s tem tvojim pisanjem. Tudi jaz jih pridno dodajam, da ne bo pomote. Npr, da bo bojler crknil brez anode. Bojlerje prežre. Z anodo ali brez. Z enakimi kosi ali z različnimi. Ultra znalci pa potem tule modrujete, da je zagotovo zato, ker je eno koleno v sistemu, pocinkano. Itak. Re: anoda v bojlerju - Hanzi - 14.2.2019 Zagotovo bo crknil. Recimo pa da jaz za razliko od tebe verjamem, da bo z anodo crknil po 50 letih, brez anode pa po 5. Ker naj bi anoda bila mehkejsa od b9jlerja in jo prej pozre. Ali so zdaj to pravljice pa ne vem. Re: anoda v bojlerju - Fery - 14.2.2019 50 let!? Tle crkujejo po petih letih, ne po petdesetih. Je pa lepo, da verjameš. Verniki so več kot zaželjeni v trenutnem sistemu. Jaz sem bolj tako, "go with the flow". Kar bo, bo. Re: anoda v bojlerju - Hanzi - 14.2.2019 Verjamem, tudi mojemu sosedu je izmenjevalec spustil v 300l lenthermu. Moj bolgarski chipshit ima 5 let mimo. Sem dal ze vlogo za izredni limit, da ga bom lahko zamenjal ko bo spustil Re: anoda v bojlerju - Hanzi - 14.2.2019 Sem pa predlani ven potegnil anodo in je prakticno se vsa? Wtf. Dal nazaj in toci dalje. Cez njega je slo nekih 540m3 vode(vodomer na izhodu) Re: anoda v bojlerju - Homer - 14.2.2019 @Fery Včasih si napisal kaj pametnega, zadnje čase pa samo "klanfaš" in zganjaš nek nepotreben sarkazem. Kot sem napisal, imaš vso pravico na svojem bojlerju tudi odstraniti anodo (bo šlo potem v bojler kak deci vode več). Vseeno pa neko novo fiziko in elektrokemijo ne moreš izumiti! V "prejšnjem stoletju", morda te anode niso bile toliko pomembne, saj je bojler bil zaščiten s "pol centimetra" plastjo cinka in ga je težko prežrlo, danes pa je vse optimizirano na minimum in je cinka za vzorec. Temu primerno je možnost korozije bistveno večja. Da ne govorimo o tem, da se danes uporablja množiica materialov z različnimi elektrokemijskimi potenciali. Ampak kaj bi to, ti itak zanikaš znanost...... Se pa ne da posploševati kdaj in koliko bo anodo požrlo. Veliko je odvisno od vode ..... Re: anoda v bojlerju - Fery - 14.2.2019 To so dejstva ali komercialni bulšit? Glede na to, da je bil moj bojler par let namesto peči, lahko rečemo, da je bil obremenjen bolj kot katerikoli tu. Kdaj oz. zakaj bo razpadel, zagotovo ne bo nihče ugotovil. Tako da me to, kaj neki Homer nabija ali prodaja po forumih, prav malo gane. Kaj šele, da bi bilo verodostojno. Re: anoda v bojlerju - Hanzi - 14.2.2019 Ni stos v obremenjenosti bojlerja, stos je v razlicnih materialih do njega. Vcasih je bil picinkan bojler pa pocinkane cevi. Danes pa baker, press jeklo, messing, pocinkani kosi, alumplast, inox.... nimam znanja o galvanskih clenih, kemiji, elektriki.... da bi to znanje lahko naprej siril. Recimo da verjamem pravljici, da anoda lahko.podaljsa zivljensko dobo bojlerja. Ker stane nekaj % nov3ga bojlerja jo je smiselno menjat ko jo zmanjka. Re: anoda v bojlerju - Johan_R - 14.2.2019 Hec je v tem, da je meni zaradi "neobstoječe" anode prežrlo polža / navitje / grelnik (izpust plina v vodo), bojler pa je ostal cel ... . Prej kot v 5 letih, tko da .... če vam še ni, vam zihr bo ...
RE: anoda v bojlerju - Jure5873 - 26.2.2020 Živjo. Da ne odpiram nove teme, bi tukaj vprašal. Jaz imam sanitarno toplotno črpalko s 300l bijlerjem iz nerjevečega jekla (inox). Originalno je bila notri Mg anoda, po nekaj letih sem jo zamenjal in ven potegnil samo vijak z nasadom za anodo. Anodo je v celoti požrlo. Včeraj sem spet zamenjal anodo in spet je bila požrta (po treh letih). Glede na to, da je bilo zgoraj omenjeno, da se anoda uporablja samo v emajliranih bojlerjih inda v inox bojlerjih ni potrebna, zakaj jo potem požre in zakaj je bila pri novem vstavljena. Gre za toplotno črpalko Coolwex. Hvala za odgovor in lep pozdrav, Jure RE: anoda v bojlerju - Homer - 26.2.2020 Požre jo ker je Mg manj žlahtna od inoxa. V principu žrtvuješ manj žlahtno kovino na račun tiste, ki jo ščitiš. Če je proizvajalec dal Mg anodo, je najbrž to z razlogom. Morda pri kombinaciji inox in načeloma bakrene plinske cevi odžira baker, z Mg anodo pa raje odžira anodo RE: anoda v bojlerju - Jure5873 - 26.2.2020 (26.2.2020 ob 11:50)Homer Napisal: Požre jo ker je Mg manj žlahtna od inoxa. Hvala za odgovor Homer. Se pravi naj jo kar imam notri. Pač strošek 40€ na 3-4 leta in to je to. Še vedno bolje da crkne anoda, kot pa karkoli drugega. Čav. |