PodSvojoStreho.net
Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? (/showthread.php?tid=11685)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - T0RN4D0 - 11.10.2012

No ja, če na novo vlečeš potem mislim da je smiselno priklopit na "zastonj" toplo vodo. Če imaš pa inštalacije fertik se je pa brez veze s tem obremenjevat in na novo štemat, ker ne bo nikoli prišlo stroškovno nazaj.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - Boka - 14.10.2012

Sem pri pri kotnem ventilu pipe naredi T komad in priklopil pomivalni.
Vroče vode nad 50 C pa ne spuščamo v sistem, že zaradi visokih temperatur iz sončnih kolektorjev ne.
O neki investiciji ravno ne morem govorit.

Tako za pomivalni stroj porabimo viške od sončnih kolektorjev.
Ni toliko le v porabi, tudi čas pranja se občutno skrajšal. Naš stari Candy opere 45 minut prej. Se pa po pranju stroj takoj odpre in je splahnjevanje z vročo vodo čisto v redu.

Tisti napotek o zmanjševanju pralnih sredstev je pa splošno sprejemljiv.
In delujoč! S hladno in toplo vodo.
Pa brez kroglic in podobnih hiTech čudežev.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - petea - 14.10.2012

Boka,
po pranju je pomivalni stroj dobro pustiti še nekaj časa zaprt.

vroč zrak v stroju bo tako dokončal svojo nalogo - sušenje posode, namesto, da 'buhne' na kuhinjske elemente, ki tako po določenem času lahko začnejo 'cveteti'

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - Boka - 14.10.2012

Pravi žena, da se ji sicer vsa ta para skondenzira na posodi.
In je na neravnih delih luža, sicer pa madeži.
Tako pa je suha.
Res pa je tudi, da nad pomivalcem ni elelmentov, je pod oknom.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - vincent - 14.10.2012

koncni efekt po koncu pranja posode je itak enak...ker tudi stroj ki je priklopljen na hladno vodo (nas v stanovanju) je posoda po koncu pranja dobesedno vroca. torej sam priklop nima efekta.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - hafnerb - 13.10.2015

Pozdravljeni,
da malo obudim tole temo. Pri nakupu pralnega in pomivalnega stroja sem v dilemi, ali vzeti modele, ki omogočajo tudi priklop tople vode( napeljani imam obe vodi) ali ne. Razlika v ceni je 160€ za oba skupaj. Po besedah prodajalca naj bi pa imela manj funkcij.
Ima kdo kakšne izkušnje ali pa nasvet na to temo?
Hvala!

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - miro2x - 13.10.2015

Imam Gorenjev pralni stroj na toplo in hladno vodo. Na žalost ne zna jemati tople vode,če ni izbran program z 60 ali več stopinjami. Torej v glavnem neuporabno.Pred pomivalnim strojem pa imam termostatski ventil ,nastavljen na 35 stopinj in po 5 letih nobenega problema . Če je kaj koristi pa tudi ne vem.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - BLABLABLA - 13.10.2015

Imam pralni Bosch WAQ24111 in lahko potrdim podobno.
Enako sem prebral na netu za BEKO pralni stroj.

Tako, da jaz bom ob prvi priliki storil sledeče. Še priključek ta hladno vodo bom priklopil na toplo vodo. Prej sem imel pralni na hladno vodo prikličen ta toplo vodo, pa je šel prelnemu stroju po 7 letih ležaj bobna)

Itak imam omejitev temperature s termostskim ventilom na cca 40°C in dolgo lajtngo med boljerjem in pralnim strojem.

Motilo me bo na koncu samo spiraje s toplo vodo (pa še to samo pozimi, ko kolektorji ne dajo veliko od sebe zaradi megle).

Meni se zadeva drugače v tej kombinaciji močno "splača", ker imam 2 boljerja vezana zaporedno in v prvega priteče pozimi voda 6°C, ki se jo da lepo predgreti s kolektorji (če so zato pogoji s strani sonca)

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - TeMpL - 13.10.2015

miro2x Napisal:Imam Gorenjev pralni stroj na toplo in hladno vodo. Na žalost ne zna jemati tople vode,če ni izbran program z 60 ali več stopinjami. Torej v glavnem neuporabno.Pred pomivalnim strojem pa imam termostatski ventil ,nastavljen na 35 stopinj in po 5 letih nobenega problema . Če je kaj koristi pa tudi ne vem.

in zakaj na 35 '?? kaj te perete v pomivalnem stroju, kar se ne da prat na vsaj 45 ?? Res komplicirate po nepotrebnem Smile

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - Samojed - 13.10.2015

Pri meni je pomivalni priklopljen zgolj na toplo vodo, temperatura iz TČ cca 45 stopinj in to je to. Po 5 letih bp. Za pralnega pa nimam priklopa oziroma je na mrzli vodi.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - xavi - 14.10.2015

Problem je, da se ves proces pranja opravlja z toplo vodo, kar je pri pomivalnem stroju manj problematično, med tem ko se pri pralnem kar nekaj vode porabi za splahnjevanje, ki se drugače izvaja z hladno vodo.
Tako, da moje mnenje je, da pri pomivalnem stroju se izplača, pri pralnem pa je poraba tople vode verjetno večja, kot pa prihranek elektrike, pa pri pralnem so potrebne bistveno nižje temperature.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - BLABLABLA - 14.10.2015

Priklop pralnega stroja na toplo vodo v poletnih mesecih blagodejno vpliva na porabo viškov tope vode pri kolektorjih.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - TeMpL - 14.10.2015

Pralni stroj porabi 9-18 litrov vode. .. tak da če splahne perilo z 5 litri tople vode ni pomoje ni taka velika izguba.. (prihranki na letnem nivoju pa niso ogromni, to se strinjam)

Novejši pralni stroji imajo celo 2 ločena priklopa za ( 1 toplo in 1 za hladno vodo)... samo iz razloga da lahko pre tudi z 30 C občutljivo perilo. (z hladno vodo..)

Pomivlnemu se pa nekaterim zmanjša čas pranja in zato slabše perejo, če so priklopljeni na toplo vodo. /ampak so po mojem redki/ Naš deluje ok. (pač odvisno od modela in "programatorja")...)

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - xavi - 14.10.2015

Pralni stroji energijskega razreda *** porabijo približno 50 l vode na pranje (stari bistveno več). Na letni ravni je to nekje 10m3. Zdaj mora nekdo izračunat, kaj pomeni 10 kubikov tople vode stroškovno, če ti jo ogreva toplotna črpalka.Računat je treba, da večina pralnih strojev nima ločenih sistemov za toplo in hladno vodo, tako, da celoten ciklus poteka z toplo vodo.

Re: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - TeMpL - 14.10.2015

ok poraba vode 50 litrov drži..
Če jo grejemo iz 10->50 --> cca 0.0464kwh po litru (tako je pisal nekje na tem formu)-> 464Kw na letni ravni

torej prihranek na letni ravni je cca 25 eur .
Pa ker recimo cel proces pranja ne poteka s toplo (izpiranje) vodo je prihranek potem 20-22 eur.

Sam pa piše da je letna poraba pralnega stroja nekje 160KWh !?
tak da to dvoje ne gre skupaj Smile ?!?! :oops: ???! po tej logiki je dražje prati s toplo vodo.. ???