![]() |
|
Pametna hiša? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Pametna hiša? (/showthread.php?tid=10530) |
- frank - 28.3.2008 vsi krmilniki se programirajo na PC-ju odvisno od sistema in njihove zasnove, proizvajalca,.. pa je odvisno tudi programiranje vsi tovrstni sistemi pa delujejo preko BUS-a; preko katerega vsi krmilniki komunicirajo med sabo med drugim ima to za posledico manj 220V kablov in s tem manj "električnega smoga" .... - tinatom - 28.3.2008 No, v zadnjih 14 dneh sem preštudiral vse standarde, ki so trenutno v uporabi (in jih ni malo: X10, RS485, Z-Wave, Zigbee), njihove prednosti in slabosti in se odločil, da podrobneje pregledam Zigbee. Naročil sem Developer Kit (Jennic - [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")jennicunichr("46")com[/url]), reskiral kar nekaj € (kit je 340€), pa bomo videli ... Prednosti Zigbee: - možnost mesh mreženja modulov - varnost (kriptirani prenos podatkov) Razširjanje funkcionalnosti bo dokaj poceni, en modul stane 14€, vsebuje pa RF del, mikrokrmilnik z ROM in RAM, EEPROM, skratka skoraj vse razen močnostnega dela. Sam kit pa vsebuje nekaj modulov, ki se jih da kasneje uporabiti (merjenje temperature, vlage, svetlobe). Naštudirati bom moral, kako konfigurirati mrežo, ker je PC podpora še bolj uboga .
- frank - 28.3.2008 @ tinatom kaj boš naredil čez 5 let, ko bo kaka strela udarila in uničila nekaj modulov ? če bo ta firma še živa, imela lokalni servis in podporo ? - Tone - 28.3.2008 To je res kriza, mi je enkrat udarila v antene in je šlo skorajda vse po spisku, samo šuko ničen sat sprejemnik ne, čeprav je bila šuko vtičnica vsa črna. Torej bi moral izbrati proizvajalca, ki uporablja čim bolj standardni programski jezik, da lahko čez nekaj let hitro sprogramiraš nov model. Kot razumem, si (frenk) že izbral tako module in s tem jezik. - frank - 29.3.2008 @tone ja, sem izbral; - tinatom - 29.3.2008 frank Napisal:@ tinatomVzel jih bom tam, kjer jih bom dobil. Zigbee je namreč standard (javno objavljen), če se zadeve pravilno lotiš, ni razloga, da moduli različnih proizvajalcev ne bi delali med sabo. - kojot82 - 4.4.2008 si je mogoče kdo sam delal pametno hišo in bi bil pripravljen to narediti tudi drugim ? (seveda ne zastojn) sem iz gornje radgone. - hisamiha - 4.4.2008 Jaz sem sodeloval pri uvozniku komponent in sistemov za pametne hiše. Kaj pa bi te konkretno zanimalo? - kojot82 - 4.4.2008 v bistvu bi me zanimala razsvetljava v hiši in zunaj, dvig/spust rolet, alarm. sam bi si položil kable in vse ostalo, če treba tudi vem kje bi nabavil krmilnike, vhodne in izhodne enote,... rabil bi samo nekoga ki bi mi po "zvezal" in sprogramiral. od sistema pa pričakujem da bo sam glede na zunanjo in notranjo temp. dvignil ali spustil rolete, da ob vklopu alarma izklopi elektriko v določenih vtičnicah(pečica, pegla,...), med dopustom simulacija kot da sem doma, da na ekranu vidim če so vgasnjene vse luči. lp - Tone - 5.4.2008 Glede luči bi bilo verjetno ceneje, če vse skozi gorijo :-) Mal se hecam, ampak bi moral biti pa total brez spomina, da se ti to povrne. Glede naključnega prižiganja luči se menda dobijo enostavne rešitve brez vsakega ožičenja, avtomatike - če se prav spomnim nekaj za med fasungo in žico. Glede rolet je seveda bistveno sonce. Zame je pa bistveno, da se ti ogrevanje zna prilagoditi soncu že zjutraj, torej da se bajta zjutraj namenoma malo pohladi, rolete ostanejo gor, ogrevanje pa vklopi šele pozno popoldne. Podatek o napovedi bi lahko vnašal ročno zvečer. Glede izklopa nekaterih porabnikov ko si zdoma, pa ni slaba ideja. - kojot82 - 6.4.2008 v vsakem hecu je baje malo resnice. v bistvu se mi ne gre za to da bi se mi to povrnilo ali da bi kaj prišparal. gre se za večje udobje in večjo varnost. če bo šlo skozi (cenovno) bom naredil tako kot treba, če ne pa navadna elektroinšalacija + rolete na elektriko z daljincom. - Nebomgabiksal - 6.4.2008 WilierKix Napisal:Na sejmu Dom sem videl to firmo <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.comfortclick.com">www.comfortclick.com</a><!-- w --> , ki ponuja inteligentne instalacije. Comfortclick je zelo dober SW, ampak šele v povojih... deluje na PC-ju 24/7 s katerim krmiliš EIB module. EIB-je kukr nek standard, ampak mase še ni, zato cena zasoljena. Robotina tudi obljublja dobre zadeve po svojem protokolu za pol cene?! Moram še preverit. - Tone - 6.4.2008 15k€, to je enoletna solidna plača!! Klinac je ker imajo posamezni podsklopi že neko elektroniko oz. avtomatiko (rolete, ogrevanje, prezračevanje ..) Kako to povezati, nekateri sklopi imajo vhod za električno krmiljenje - recimo 4..20mA za regulacijo hitrosti prezračevanja. Potem pa si omisliš kamin in bi bilo treba pred odprtjem vratc izklopiti dovodni ventilator v prezračevanje, ali pa glede na sonce regulirati rolete in ogrevanje. Skratka edino smiselno je vse skupaj povezati, samo kako, vso avtomatiko podsklopov zavreči in zares dati enoletno plačo za neko avtomatiko, ki je ne boš mogel sam dodelovati, ali vsaj vzdrževati na nivoji manjših enostavnih posegov. Na koncu bo šla še ena mesečna plača na leto za srvis. Se mi zdi edina varianta, da kupiš hardver, projekt in softver pa narediš sam. Torej bistven je sistem programiranja, da ga lahko obvladaš, da ti to sploh omogočijo. Tako razmišljam. - Tone - 6.4.2008 15k€, to je enoletna solidna plača!! Klinac je ker imajo posamezni podsklopi že neko elektroniko oz. avtomatiko (rolete, ogrevanje, prezračevanje ..) Kako to povezati, nekateri sklopi imajo vhod za električno krmiljenje - recimo 4..20mA za regulacijo hitrosti prezračevanja. Potem pa si omisliš kamin in bi bilo treba pred odprtjem vratc izklopiti dovodni ventilator v prezračevanje, ali pa glede na sonce regulirati rolete in ogrevanje. Skratka edino smiselno je vse skupaj povezati, samo kako, vso avtomatiko podsklopov zavreči in zares dati enoletno plačo za neko avtomatiko, ki je ne boš mogel sam dodelovati, ali vsaj vzdrževati na nivoji manjših enostavnih posegov. Na koncu bo šla še ena mesečna plača na leto za srvis. Se mi zdi edina varianta, da kupiš hardver, projekt in softver pa narediš sam. Torej bistven je sistem programiranja, da ga lahko obvladaš, da ti to sploh omogočijo. Tako razmišljam. - frank - 7.4.2008 Cene strojne opreme so lahko med 2000 in 5000 eur. če ni kakega zmišljevanja pri ekranih na dotik, SCADA sistemih,.. ostalo pa je predvsem programiranje Kot pravi Tone pa je bistveno, da si lahko sam uporabnik kasneje optimizira in dodeluje sistem, ker na začetku velika večina sploh ne ve, kaj rabi in programer izvajalca naredi tako, kot se njemu zdi prav in gre.... vsaka dodelava pa stane, vsak obisk stane,.. če kaj ne dela v soboto popoldne ne vem, če kdo pride do ponedeljka dopoldan.... velika večina sistemov na bazi EI BUS-a in Lon Works-a pa ima programska orodja, ki niso niti preprosta še manj pa poceni /zastonj zato je bistveno, kako je z programiranjem in vmesniki navzven; če je orodje za programiranje brezplačno, programski jezik splošen in ni omejitev pri protokolih navzven ( Ethernet ) je to lahko dober začetek |