PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tekumze - 23.8.2012

Tudi v naši novogradnji smo kar zadovoljni s temperaturo..v pritličju čisto prijetnih 23 do 24 stopinj, v mansardi morda kako stopinjo več. Moram pa dodati da nimamo ne klime, ne nobenega senčila (rolete,žaluzije,) niti objekt ni v senci doline ali drevesa. Izgleda da pomaga fasada ,orientacija objekta sever - jug os in bivalno spalni prostori na vzhodu.
Prezračimo v glavnem zjutraj.

Kar pa se tiće vlage in temperatur so grafi podobni kot tale spodaj. Je pa sreča v teh dneh da se čez noč shladi pod 20 stopinj. Če se ne bi, se začne ta toplota akumulirat skozi več dni.

vincent Napisal:od kje vam vlaga v tej suši...skrivate vi kaj, a!? Smile

(za Ljubljano je zdaj že par dni zapored vlažnost okoli 30 %)

vincent,csamo001, vlaga podobno kot na štajarskem tudi dosti pade čez dan, ponoči pa zraste prek 80 %. Primer grafa za LJ:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://vreme.zajcek.org/koseze/grafi.php">http://vreme.zajcek.org/koseze/grafi.php</a><!-- m -->

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 23.8.2012

berghaus Napisal:Pri nas nočno zračenje odpade ko knof od gat. Okna so zaprta nonstop, zunaj vlaga ponoči 100 procentna, zadušljiva megla, vse mokro. Sem enkrat to naredil, tudi pisal o tem tu gor. Zdaj sistem drži temperaturo v srednjem štuku na 24 stopinjah in 45% vlagi. Spodnji štuk je bolj za pogumne pri svojih 20 stopinjah.

V ponedejlek in torek je bilo zjutraj v moji dolini 10 do 12 °C.... v litiji pa 18 °C....megle pa nisem videl

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 23.8.2012

V ponedeljek sem ob 5:30 komaj našel iz vasi, v torek sem bil dosti bolj kasneje, včeraj dopust, ker sem svoje odpeljal na morje, danes zjutraj ob 5:15 peljal psa na sprehod in prišel do kolen moker iz okoliških travnikov......
Z veseljem pa naredim kakšno jutranjo fotografijo, ko bom na poti v službo.

Škofja Loka naprimer ob 6h zjutraj pri 18.6 stopinjah 91% vlaga.....
Hmmm...kar zanimivo. pregledal Zevsa zdajle. Pri podobni nadmorski višini so vlažni raztezki ogromni. Gledal sem podatke še daleč pred nevihto in se gibljejo od 27% pa vse do 95%....

V ponedeljek zjutraj ob 6h celo 97% pri 17 stopinjah. Nič kaj prijetno......

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - ufm - 23.8.2012

piknik Napisal:
berghaus Napisal:Pri nas nočno zračenje odpade ko knof od gat. Okna so zaprta nonstop, zunaj vlaga ponoči 100 procentna, zadušljiva megla, vse mokro. Sem enkrat to naredil, tudi pisal o tem tu gor. Zdaj sistem drži temperaturo v srednjem štuku na 24 stopinjah in 45% vlagi. Spodnji štuk je bolj za pogumne pri svojih 20 stopinjah.

V ponedejlek in torek je bilo zjutraj v moji dolini 10 do 12 °C.... v litiji pa 18 °C....megle pa nisem videl

Pa saj Berghaus ni iz Litije. Je precej natančno opisal...

Čist blizu litije je doma ( tistih par kilometrov ne igra vloge) in če megle ni bilo ob 6 30 v ponedeljek v litiji..jo tudi pri njemu ni bilo...

Lol, Piknik. Sem skoraj na sredini med Ljubljano in Litijo. Torej sem potem tudi skoraj v Ljubljani?

Pa še kako igra vlogo, če ti rečem, da 4 kilometre od doma preidem iz goste megle v čisto jasnino....

Po zračni liniji si kje?

Pa tud ti ne vrjamem da imate vse tako lepo zeleno :mrgreen:

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/B/Y3/2PmcerzH/screenhunter01-aug-23-16unichr("46")gif[/img]

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - trance0 - 23.8.2012

V Litiji poleti zjutraj ponavadi ni megle, je pa včasih zvečer ob Savi in pa včasih se pojavi megla v pasovih ponekod na poti proti Ljubljani zjutraj in pozno zvečer.

Piknik, sej to veš da naju bo Biksi dal na hladno za vsaj teden dni :lol:

Evo, odfrčal s telefonom na balkon, fotke stare 5 minut, pa slikane z mobilcem, da me ne bo kdo obesil za jajca, da sem jih fotošopal.

Travnik levo od bajte. Nije baš neka majstorska fotka, a resnično, suše v tej vasi še ni. Koruza mi je pa najbližje desno iza kozolca, čisto zelena. Sicer pa, bemu boga, sej si čisto blizu! Dej namontiri se na kak pir, da ne bova tukaj smetila Big Grin

[img]httpunichr("58")//i237unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/ff114/berghaus/levoodbajteunichr("46")jpg[/img]

Točno to, Trance, v pasovih. In ravno nad tem pasom bentim že dve leti, ker imamo čist nadpovprečno megle, kar mi ni všeč. Lansko leto pol oktobra in celi november. Vsi depresivni....

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - rentgenx - 23.8.2012

zelena trava v avgustu? 8)

Bil včeraj na morju.....trava je zelena samo še na slikah. Večinoma jo sploh ni.
Prejle sem gledal pri Šentjakobu, Beričevem in Dolu........rjavi tepihi....

Se kdo sploh spomni, kdaj nazadnje smo imeli večdnevni dež? Aprila, če se ne motim?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - trance0 - 23.8.2012

Tudi hribi nad Litijo so lepo zeleni in po mojem tudi v Litiji in Šmartnem še ni težav s pomanjkanjem vode v vodovodih. Je pa za del Zasavja očitno eden redkih delov države v katerem suša še ni ravno zelo očitno pokazala zob. Wink

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 23.8.2012

Pri nas je že dva meseca hodi stanje trave iz oker na različne odtenke svetlooker. še dobro, da je kje kakšen trdovraten plevel.

Sicer pa je to poletje kljub izjemno visokim temperaturam bilo ravno zaradi pomanjkanja padavin bilo zelo znosno. Nikjer nobene vlage, veliki problemi z dihali in sluznico (jaz sem tako kašljal,da me je skoraj pobralo) ravno zaradi prenizke vlage + klima. Pri nas v hiši stalnih 40 pa tudi do samo 30% rv.
Izjema sta zadnja dva dneva. Trenutno je zunaj 30 stopinj in 64% vlaga. Sediš na ležalniku, sonca že zdavnaj ni več (hrib na zahodu) pa kar teče pot iz tebe.

Ni pa problem v superizoliranih hiši v kateri ne živiš čez dan držat 21 stopinj, ko čez noč ob 15 stopinjah imaš vse odprto, čez dan ko je 35 stopinj pa vse zadihtano.

Upam, da bo naslednje leto temperaturno nekoliko bolj milo poletje z več padavinami. Takrat bo tudi v centralni sloveniji, ko se nočne temperature vrtijo okoli 20 stopinj bilo nemogoče preživet v zelo dobro izolirani hiši brez klimatske naprave.

rentgenx Napisal:zelena trava v avgustu? 8)

eeeee...dobra je tale..

so me enkrat dobili na enem drugem forumu...slikal z mobitelom...se je prjavu pacient in na podlagi slike povedal s kom sem slikal in kdaj sem slikal..do minute natančno :lol: :lol: :lol:

bergi zavaja :mrgreen:

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - 5522 - 23.8.2012

jah kolikor vidim je slikano z mobitelom..samsung galaxy s :wink: