![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 13.7.2012 Ja, tomice dodaj še tedenski ali dvotedenski temperaturni graf tvojega kraja v "vročinskem valu". Pe še k sosedu v staro bajto pojdi takrat po odčitek notranje temperature. Sem prepričan, da ne doseže niti 25 stopinj pa pušča kdaj tudi čez dan odprta vrata in okna, da se mu hiša lepo zrači, ipd. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 13.7.2012 Smo na tržnici in mešamo jabke, hruške in lubenice. Govora je o treh vrstah bajte. Čojko govori o starih bajtah. Nič izolacije po tleh, stene so Reichtag bunkerske, na podstrehi pa je 80 let krame, plus obleka iz otroških let stare mame, ki deluje kot meter debela volna. Aja, pa korci so ovraščeni z mahom za pet prstov na debelo. Taka hiša ostane preko poletja hladna! Živel sem v njej. Ostali uletavate z bajtami brez izolacije, se pravi ceglasto obloženem objektu, kjer lastniki svoje novogradnje še čakajo na bančni blagoslov, da oblečejo ves ta cegel. Takšna hiša je poleti apn. Peč. Živel sem v njej. Tretja bajta je končana bajta, novogradnja, s plaščem in kapo in štumfi in kaj vem kaj še. Takšna bajta poleti potrebuje vsaj nočno prezračevanje, pa je prav fino v njej. Živim v njej. Čeprav je še brez kape. A zakaj potem laufamo klimo? Ker lahko. Pa ker smo leni za nočno odpiranje oken. Pa autana je zmanjkalo, če veste kaj mislim. Sam da ne bo zdej kdo v to košaro še češenj natresel. Variant je še nekaj, a v osnovi poznam najbolj te tri. Čeprav sem živel tudi v cegel bajti s samo nakazano fasado, čisto goli cegel bajti stari 30 let....in še in še in še...... Na koncu poleti vedno zmaga bazen ali morje. Pa se pejte pol. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Gasper123 - 13.7.2012 Čojko Napisal:Tu imate prispevek o Jeseniškem periatričnem oddelku (na 17 minuti) kjer so imeli prejšnji teden noter 32 stopinj <!-- m --><a class="postlink" href="http://tvslo.si/predvajaj/tednik/ava2.140611366/">http://tvslo.si/predvajaj/tednik/ava2.140611366/</a><!-- m --> Problem bolnišnic je, da ponoči ne moreš kar odpreti okna na stežaj, saj bolniki tam spijo, poleg tega je število ljudi na površino večja kot v stanovanju ali hiši in se oddaja več notranje toplote. Po drugi strani mi pa ni jasna (24ur) reportaža mariborskega vrtca, kjer so namerili notri 30 stopinj, verjetno so zračili samo urco dve zjutraj kar ni dovolj za ohladitev sten. Če bi zračili na stežaj celo noč (problem vlomilcev) bi bila situacija sigurno za 4° boljša. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 13.7.2012 No, saj še malo takih in podobnih primerov, potem pa nej še kdo vpraša osebje, ki je sedaj pred penzijo ali je bilo pred 20 leti tudi tako vroče, pa bo vse jasno! Jaz mam po enem mesecu dost te vročine, dobro izolirane hiše, debele glave, kašljanja, mulcov na bolniški in se selimo za en teden v 300 let staro kamnito bajto brez izolacije na S primorsko, kjer bom pri zunanjih 33 ležal noter na postelji in imel odprto okno, da me ne bo preveč zeblo. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tomice - 13.7.2012 Jaz bom tudi prodal ta beemve jajca in spet nabavil katrco :wink: In ni daleč od resnice :roll: Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - pametnjakovic - 13.7.2012 Da ti povem čojko, smo v 90 let stari bajti stare šole, z 0,5m debelimi zidovi opečnimi brez izolacije. V vročinskem valu je bilo v notranjosti 28 - 30°C dan za dnem. Tudi ko sem v dveh dneh hladu imel odprta okna pri 18°C, temperatura ni padla pod 26°C. Akumulacija je ogromna, ko vročina pride noter kljub temu da izolacije ni, zaboga ne pride več ven... Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 13.7.2012 No evo. In če bi takrat nanjo nalepil še 20 cm stiroporja, da se ne bi mogla ohlajat skozi stene na zunanjih 18 stopinj bi pa še danes imeli noter 30 stopinj. Kot BMW ali pa katrca, ko ju oba zaprta pustiš cel dan na soncu bo imel super zadihtan, izoliran, s kupom plastike praviloma črne barve in vsaj 200 kg več materiala v notranjosti enih 10 stopinj več kot katrca - recimo 70 stopinj proti 60 stopinjam. Potem pa oba zaštartaš in z odprtimi šipami zapelješ 500 metrov pa je katrčin pleh debel 1 mm brez izolacije že na zunajih 35 stopinjah, medtem ko je BMWjev zgubil le kakšnih 10 stipinj, kaj šele notranjost,... potem pa še vsa ta akumulirana notranjost na 70 stopinj v BMW,.... Če ti na BMW-ju poleti crkne klima je res veliko boljša katrca serijsko brez klime. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 13.7.2012 Boljša je primerjava med debeluhom in suhcem...debeluhu je z njegovo izolacijo špeha zmerom poleti vroče in švica kot konj..suhcu pa z ultra majhno debelino izolacije oziroma kože in kosti ni veliko hudega... hahahahha :lol: :lol: resnica Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tomice - 13.7.2012 Največja "težava" sodobnih gradenj so velike steklene površine. Včasih so imele hiše strelne line v metrskih zidovih, tako da sonce ni nikoli prišlo v notranjost hiše. Enako je pri sodobnih avtomobilih, ogromna vetrobranska stekla in panoramska stekla ter velike armaturne plošče, katra ima pa majhna in navpična okna. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 13.7.2012 Troslojno okno z steklom U 0,7 ali 0,6 (ajde, U celotnega okna je nekaj slabši) je še vedno boljše kot večina zunanjih ovojev neizoliranih bajt. Če ustrezno senčiš, sodobno stavbno pohištvo ni problem. Ampak je senčenje res imperativ, ker gre večina toplotnih dobitkov skozi okna na račun IR sevanja, ki ogreva predmete v notranjosti bajte, in je denimo pri 3-slojnem steklu le malo manjše kot pri 2-slojnem... Zato sem denimo tudi zelo skeptičen, ko se z izračuni dokazuje boljša energijska bilanca 2-slojnih stekel na južni strani. Poleti namreč senčimo in so pribitki zaradi direktnega IR sevanja minimalni, 3-slojno steklo pa bolj učinkovito drži topel ZRAK na zunanji strani ovoja stavbe, kot 2-slojno. Pozimi, jasno, so senčila dvignjena, prepuščanje IR sevanja (ki pozimi bistveno več doda k notranji temperaturi kot pa na sončen zimski dan ogreti zunanji zrak) pa je pri kot rečeno pri 3-slojnih steklih le malo manjše kot pri 2-slojnih. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 14.7.2012 Večina pozablja na mikrolokacije. Pri nas je ostalo danes vse odprto po včerajšnjem dežju, otrok ne moti, sam bi šel pa najraje zakurit. Notri je 20 stopinj, zgoraj v mansardi 22. Zunaj baje cel dan 15. vlaga čez 90%. Gorenjci naj se ne pritožujejo nad vročino. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 15.7.2012 To ni več normalno, danes proti večeru v hiši še kar 25°C, vlaga 55% in sem spet priklopil razvlaževanje - počutje je bilo pa kot da je 90% vlage. Morda ker se človek navadi, da je v stanovanju hladneje, danes je pa zunaj pod 20°C. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 15.7.2012 25 stopinj in 55 vlage paše takrat, ko je zunaj preko 30. Ko pa imaš zgolj 17 stopinj, pa filing ni več isti. Pri nas je v bajti skoraj 23 stopinj in 55 vlage, pa se bom danes kar lepo pokril s kovtrom. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Smorny - 16.7.2012 Pri nas je bilo zjutraj zunaj 14°C, notri še vedno 25°C, vlaga 52%. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 16.7.2012 Zunaj 15 °C, v bajti pri odprtih oknih celo noč enkratnih 19,5°C. Zrak v bajti je enkraten čeprav ne vem koliko je vlage. |