![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 12.7.2012 Ja, tomice se popolnoma strinjam s temi stavki. Pa tudi s Petro se. In tako ugodje lahko dosežeš le zaradi akumulacije in zaradi v celinski sloveniji dovolj kratkega "vročinskega" vala. Ko pa ti to presežeš, pa ti je v bolj izolirani bajti bolj vroče. Vedno štartamo poletje s hišami ogretimi v notranjosti na kakšnih 22 stopinj. Dajte štartat z ogretimi in akumuliranimi na 30 stopinj. Neizoliran cegel al pa gor 20 cm stiroporja, zunaj pa nihanja čez dan 35, ponoči 25 pa boste videli kam pridete v kateri hiši. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tomice - 12.7.2012 Jaz bom v tej vročini mojo dobro izolirano hišo raje kar obdržal na 24 do 25 st. in vlažnostjo pod 45% z minimalno porabo energije za klimo 8) Enako bom naredil tudi pozimi, da bo v hiši 23 st. z minimalno porabo energije za ogrevanje. Minimalna poraba energije je bila tudi glavni cilj, ko sem se odločil za takšno izolacijo. In seveda, da me ne bo zeblo oz. mi bo vroče :wink: Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - lartep - 12.7.2012 Čojko, zdaj pa govoriš že tako, kot da bi skušal ohladiti hišo, v kateri laufa centralna
Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 12.7.2012 Čojko Napisal:Ajde, Žerjavar ne teoretiziraj in ne računaj toliko, saj ni nikjer zagotovila, da imaš prave formule, postopke ipd. Če imaš hišo s ful izolacije in zraven soseda s hišo brez izolacije hodi en teden v vročini k njim dvakrat na dan na kavo in poročaj kje in kdaj bo koliko stopinj. Nehaj že utrujat. Ne živimo vsi na Primorskem. +1 za Žerjavarja. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - igyboy - 12.7.2012 Čojko, nimaš prav. Najboljša za to vročino je zagotovo stara hiša, ki ima stene dodatno izolirane. Stara pa zato, ker pod estrihi (če sploh so) ni izolacije in hišo hladi zemlja, stene pa se čez dan manj zagrejejo, ker so izolirane. Zato Petri popolnoma verjamem, da ima takšno notranjo temperaturo. Amen. Zdaj pa nehajte delat doktorat iz tega. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Muzkontar - 12.7.2012 He, nadvse zanimiva razprava. Še jaz. 8) Čojko, ne moreš reči, da naj štartamo z na 30 stopinj ogretimi hišami. Kdaj pa je tak primer v hiši!? Nisem še zasledil, da bi bile stene kdajkoli ogrete na tako temperaturo, pa naj sonce sije dva meseca skupaj. To pa zato, ker so časovni intervali med obsevanjem in nočjo prekratki in ker neke mase (kljub temu, da ji dovajaš energijo), ne moreš ogreti na poljubno visoko temperaturo. Nekje se ustavi in zadeva ni linearna. Dobro izolirane hiše (Tomice) s svojo izolativno oblogo preprečujejo preboj toplote skozi obodno konstrukcijo. Če je obloga dovolj debela, bo čas, ko vročina 'prebije' izolacijo, daljši od časa sončnega obsevanja. Z drugimi besedami: preden vročina prebije stene, sonce pade dol in zvečer lahko hišo dobro ohladiš. To je osnovni princip delovanja dobro izolirane strehe in prijetne mansarde. Dovolj debela odeja ti da tako dolg fazni zamik preboja, da je prej tema. In v takih primerih načeloma ne rabiš nobene klime in elektrike zanjo. Če pa izolacije nimaš, se v zidovih akumulirana toplota začne prej 'nabirati' in to maso nato težje tudi ohladiš, kot pa če že v štartu preprečiš (z izolacijo), da se sploh segreje. Tako si vsaj jaz to predstavljam. :mrgreen: Čojko: mansarda, ena brez izolacije, druga s pošteno odejo. Kje bo poleti bolj vroče? In streha nima pod izolacijo nobene 'mase', kamor bi se shranjevala toplota. Tudi če se bo temperatura na podstrešju čez dan dvignila, boš lahko ponoči ogret zrak hitro spravil iz hiše. Če imaš pa nad glavo neizolirano AB ploščo, pa mislim, da temu ne bo tako. Tvoja teorija o neizoliranih hišah ne more držati in prosim ne prepričuj ljudi v svoj prav. Efekt tvoje neizolirane hiše mogoče deluje v milem toplem podnebju na primorskem. Na gorenjskem in pozimi se takim teorijam lahko samo smejemo. Da ne omenjam električnega ogrevanja hiše v Kranjski gori sredi decembra ob -25 stopinj. Če ne drugega, je to gledano v smislu transformacije primarne energije do energije za ogrevanje za cca. 3x slabše kot ogrevanje na npr. zemeljski plin. Brez zamere, ok? Srečno in hladno! Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - piknik - 12.7.2012 Ja ja... Citat:Z drugimi besedami: preden vročina prebije stene, sonce pade dol in zvečer lahko hišo dobro ohladiš. Pa da živiš v betonskem bloku...na tleh ogromno asfalta (tipična blokovska naselja npr v ljublani) in ko sonce zaide je že mrzlo :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - csamo001 - 12.7.2012 Ne enači betona z asfaltom. V centrih večjih mest je vroč in zakumulira precej toplote predvsem slednji, zato pa je v večjih mestnih središčih (v Sloveniji je to samo Ljubljana) luft za crknit in se ne ohladi niti čez noč. Preverjeno. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - simonkar - 12.7.2012 Ravno sem v dilemi kaj se bo v hudi vročini dogajalo v moji montažni hiši 24Wm2. Sedaj ko še ne živimo v njej ker je še v gradnji ampak zaprta tako da je malo občutka se mi zdi da ko vstopim je temperatura prijetna ni prevroče ne vem pa ja se bo dogajalo ko bo prišlo do notranjih pribitkov temperature od zadrževanja v hiši, tv, kuhanje... Vgraditi moram rekuperacijo in razmišljam o rotacijskem rekuperatorju, ki naj bi vrčal vlago, kar je pozimi dobrodošlo ne vem pa kaj se dogaja poleti, ko je že tako prevlažen zrak. Za to razmišljam da bi vgradil kanalsko klimo ločeno od prezračevanje , vgradil bi jo v mansardi v spuščen strop in iz nje naredil razvod v 4 spalnice in dnevno sobo zajem na stopnišču, ker v nasprotnem primeru moram vgraditi 5 split enot, ker v mansardi nimam dobre lokacije na hodniku da bi lahko zmontiral eno klimo in hladil mansardo. Ali se vam zdi ideja logična ali ni predlagate kako drugačno rešitev? lp Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tomice - 12.7.2012 Točno tako imam jaz izvedeno, razen rotacijskega rekuperatorja. Jaz imam latentno kocko. Stvar špila :wink: Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Smorny - 13.7.2012 Pred časom sem nekje zasledil podatek, da človek v mirovanju oddaja ca. 70W energije (toplota). Ne sliši se veliko, se pa vsi ti "ne sliši se veliko" seštevajo skozi cel dan. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 13.7.2012 tomice Napisal:Petra, imaš povsem prav. Ne potrebuješ znanja fizike, dovolj je kmečka pamet in ti je vse jasno.Tole je res. S kmetov po doktorat na fax :wink: Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Čojko - 13.7.2012 Tu imate prispevek o Jeseniškem periatričnem oddelku (na 17 minuti) kjer so imeli prejšnji teden noter 32 stopinj <!-- m --><a class="postlink" href="http://tvslo.si/predvajaj/tednik/ava2.140611366/">http://tvslo.si/predvajaj/tednik/ava2.140611366/</a><!-- m --> Leta 2011 so dobili preko 3,5 MEUR sredstev za kompletno energijsko obnovo stavbe, ne vem pa če so jo že komplet obnovili. Okna imajo zgleda nova, za ostalo pa ne najdem podatkov. Temperature tisti teden pa so bile nočne pod 20 stopinj, dnevne pa nad 30 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.accuweather.com/sl/si/jesenice/298356/july-weather/298356?monyr=7/1/2012">http://www.accuweather.com/sl/si/jeseni ... r=7/1/2012</a><!-- m --> Jaz ne bom več solil pameti, bi si pa želel, da tisti, ki ste izdatno iziolirali hiše in dejansko živite v njih, ne uporabljate klime, prijazno delite z nami temperaturne odčitke v notranjosti vaših hiš za časa daljšega vročinskega vala. Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - firefly - 13.7.2012 Čojko... Kaj je več? Pripeka na fasado cel dan, ali ohlajanje te fasade ponoči? Kaj bolj vpliva na notranjo temperaturo? Kje je višja temperatura? V tvojem neizoliranjem betonskem podstrešju ali v izolirani mansardi z betonsko ploščo? Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - tomice - 13.7.2012 Če pri nas ne uporabljamo klime, se temperatura dvigne iz 24-25 na nekje 26 st.C, več pa ne, vlažnost pa iz 40 na 60% in tudi več, odvisno od dejavnosti (kuhanja, likanja, pranja, sušenja...). Ponoči in tudi podnevi, odvisno od zunanje temperature (če pade pod temperaturo ugodja, ki je nastavljena na rekuperatorju), ne ohlajamo z odpiranjem oken, ampak prek by-pass-a prezračevalne naprave. S klimo v bistvu le razvlažujemo zrak, saj je nastavljena na 26-27 st. |