PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bboris - 11.8.2014

Pozdravljeni,

ali je kdo že sam poizkušal z primerjavo 100 % smrekovih peletov in pa mešanico bukve in smreke z testiranjem hitrosti ogrevanja, ostanek pepela, oziroma kvalitete na splošno ? Trenutno kurim Savine me pa mika da bi kupil 100 % smrekove od nove peletarne tu v naših koncih ....

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - baleno - 12.8.2014

In kako si bil zadovoljen s savinimi peleti? Je kaj žlindre in koliko imajo pepela?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zupi13 - 13.8.2014

Sam sem lani skuril tri tone savinih, kupljenih avgusta in so šli BP skozi, spomladi pa sem pri istem trgovcu dokupil še tono in so že vidno bili slabše kakovosti (temnejši, prah v vrečah,...), z njimi je pa bilo nekaj žlindre in več pepela..... Mi jih je pol tone ostalo še za letošnjo zimo, pa jih bom mešal z novo (dobro) pošiljko....

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bboris - 13.8.2014

Ne morem ravno govoriti o zadovoljstvu ker se nimam izkusenj z drugimi peleti, sem se pa danes dogovoril z gospodom da pridem na ogled proizvodnje in po vreco ali dve smrekovih peletov, da bom sprobal

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zlatko83 - 21.8.2014

bboris Napisal:Pozdravljeni,

ali je kdo že sam poizkušal z primerjavo 100 % smrekovih peletov in pa mešanico bukve in smreke z testiranjem hitrosti ogrevanja, ostanek pepela, oziroma kvalitete na splošno ? Trenutno kurim Savine me pa mika da bi kupil 100 % smrekove od nove peletarne tu v naših koncih ....
Kot so meni razložili v ETI, so primerni samo čisti smrekovi peleti. Tudi sam sem razmišljal, da bi mešani peleti naj imeli večjo kurilno vrednost, a ni tako. Smreka vsebuje smole, ki v postopku proizvodnje peletov so potrebne za leplenje peletov. Pri mešanicah z drugimi vrstami lesa morajo dodajat razne dodatke, da se žagovina zlepi. Bistvene razlike med kurilno vrednostjo ni. Za peči, katerih gorenje je procesorsko vodeno preko lambda sonde, mešani peleti zaradi dodatkov niso primerni. Za navadne peči, kamine, pa verjetno ne bo težav.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zamot1 - 22.8.2014

Enerles,smreka+jelka, grob "težak"rjavkast, ne vem, pepel ali saje po celi peči,peč in šalčka se da kar uredu očistit, ni najbolje. Za letos nabavil smreka Bioles horizon 1T da vidim razliko. Kurim samo v prehodnem obdobju namesto olja, drugače pa DRVA SO ZAKON!

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bboris - 23.8.2014

Pozdravljeni,

Evo prve informacije glede testiranja, ki sem ga opravil ta teden. V peletarni mi je gospod dal vrečo 100 % smrekovih peletov za probo. Mislim da mi je obisk kar malce odprl oči Confusedhock: :o je prav zanimivo si ogledati proizvodnjo ( priporočam če boste imeli priložnost Smile ). Na kvaliteto peletov pa vpliva več elementov : surovina, kontrola vlage predno gre v stiskanje in pa stroj za samo stiskanje. Na papirju izgleda sicer zelo enostavno ampak naj bi za kvaliteten pelet bilo potrebno kar nekaj truda. Sem pa zagotovo tudi jaz mnenja, da je bolje kupovati od manjših peletarn, kot pa od tistih, ki naredijo par tovornjakov dnevno, če že ne drugega zaradi surovine, ki jo uporabljajo. Na moji peči CentroPlus-B 25 sem na poletni nastavitvi meril koliko časa potrebuje peč za segretje iz 20 C do 65 C. Glede na to da ima doziranje v predefiniranih časovnih intervalih in enakomerno doziranje lahko sklepam, da več časa kot potrebuje za doseganje 65 C več peletov porabim.

Rezultat je bil sledeči: Sava peleti 58 minut od vklopa do 65 C. Biron peleti 49 minut od vklopa do 65 C. Razlika v času je cca 15 % ?????.

Ali je moje sklepanje o času delovanja in porabi pravilno ? Zakaj taka razlika v porabi ?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - aladin - 26.8.2014

Imam možnost priti do solidnih peletov* po ugodni ceni (190 eur/tona), minimalna količina pa je 24 ton. Jaz jih zase ne rabim več kot 4 tone za to sezono. A je še kdo zainteresiran za skupinski nakup? Prevzem v skladišču v Kranju, morda lahko zorganiziram tudi prevoz. Dobava v sredini septembra.

*Solidni peleti: prepisujem s poročila o testiranju

diameter 6mm
length <=40 mm
unit volume mass min 600 kg/m3
total moisture max 8%
net caloric value 4600 kcal/kg
ash max0,5%
Chlorine max 0,05%
Sulphur max 0,05%
Nitrogen Max 0,5%
Ash fusion temperature min 1150°C

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - misko07 - 26.8.2014

Evo prve informacije glede testiranja, ki sem ga opravil ta teden. V peletarni mi je gospod dal vrečo 100 % smrekovih peletov za probo. Mislim da mi je obisk kar malce odprl oči Confusedhock: :o je prav zanimivo si ogledati proizvodnjo ( priporočam če boste imeli priložnost Smile ). Na kvaliteto peletov pa vpliva več elementov : surovina, kontrola vlage predno gre v stiskanje in pa stroj za samo stiskanje. Na papirju izgleda sicer zelo enostavno ampak naj bi za kvaliteten pelet bilo potrebno kar nekaj truda. Sem pa zagotovo tudi jaz mnenja, da je bolje kupovati od manjših peletarn, kot pa od tistih, ki naredijo par tovornjakov dnevno, če že ne drugega zaradi surovine, ki jo uporabljajo. Na moji peči CentroPlus-B 25 sem na poletni nastavitvi meril koliko časa potrebuje peč za segretje iz 20 C do 65 C. Glede na to da ima doziranje v predefiniranih časovnih intervalih in enakomerno doziranje lahko sklepam, da več časa kot potrebuje za doseganje 65 C več peletov porabim.

Rezultat je bil sledeči: Sava peleti 58 minut od vklopa do 65 C. Biron peleti 49 minut od vklopa do 65 C. Razlika v času je cca 15 % ?????.

Ali je moje sklepanje o času delovanja in porabi pravilno ? Zakaj taka razlika v porabi ?

Kaksna pa je razlika v porabi? Napisal si zgolj casovno razliko.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - aladin - 30.8.2014

aladin Napisal:Imam možnost priti do solidnih peletov* po ugodni ceni (190 eur/tona), minimalna količina pa je 24 ton. Jaz jih zase ne rabim več kot 4 tone za to sezono. A je še kdo zainteresiran za skupinski nakup?

Kaj je zdaj, a ste že vsi kupili pelete za celo sezono? Taki peleti se v sezoni prodajajo 100 eur dražje za tono. Al pa imate kakšne boljše vire - tudi v tem primeru me zanima.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - ant - 30.8.2014

Jaz bi kupil 1 tono, več pa letos še ne potrebujem.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bboris - 1.9.2014

misko07 Napisal:

Kaksna pa je razlika v porabi? Napisal si zgolj casovno razliko.

Nimam podatka o sami teži porabljenih peletov. Zaradi nastavitve gorilnika, ki enakomerno dodaja pelete in vpihuje zrak sem predvideval, da če potrebuje časovno manj časa za doseganje 65 C potem tudi porabi manj peletov.

Lep pozdrav Smile

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - floskula - 17.10.2014

No ja ravno o kakšnih % je bolj težko tu govoriti saj na podlagi enega testa nemoreš potegniti črte. Iz kakšnih surovin pa so izdelani savini peleti? Ko so povedali že drugi pa je pomembno tudi, koliko pelet si porabil. Sam vedno bolj razmišljam o ogrevanju s peleti, lahko tisti, ki že dalj kot eno sezono ogrevate malo opišete svoje izkušnje ter +/- takega načina ogrevanja, cenovne prihranke, udobje ogrevanja ipd.

V kolikor sem bral, naj bi Biawar imel kar dobro razmerje kvaliteta/cena, gledal sem jih pri [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")tersusunichr("46")si/peleti[/url]. Pozna kdo kakšnega mojstra, ki je specializiran za vgradnjo peči na pelete.

Kolikšna naj bi bila idealna vlažnost prostora, v katerem so shranjeni peleti?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bond - 30.10.2014

Pozdravljeni!

naj še jaz nekaj omenim okrog mojega testiranja peletov smrekinih oz. mešanih.Testiral sem cel zalogovnik- 12 vreč smrekovih 100% in prav tako 12 vreč 70% bukev in 30% smreka.To sem testiral skozi dva tedna pri obeh tednih z isto zunanjo temperaturo. Najprej sem prvi teden kuril samo smrekove in je zalogovnik pošel v 7 dneh.Drugi teden pa mešane, zalogovnik je zdržal samo 5 dni. Pri isti teži pokurjenih peletov (180 kg) je bilo pri mešanih peletih trikrat več pepela kot pri samo smrekovih.Gorljivost je bila pri obeh uredu.PeletiConfusedmrekovi avstrija; mešani slovenski.Moje mnenje je da so najboljši peleti 100% smreka, ker ima smreka višjo kurilno vrednost kot bukev glede na težo! Seveda je pa najbolj pomembno , da kupiš kvalitetne pelete, ker s slabimi dobiš toliko manj energije in te potem še dražje pride kot , če kupiš boljše , ki so trideset evrov dražji in še kotel ti dela brez problemov, brez zastojev.Za primer pri moji ugotovitvi testiranja me bi tona slovenskih mešanih peletov prišla skoraj 400 evrov glede na dobljeno energijo, proti avstrijskimi čista smreka ki so bili 295 evrov.....lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bboris - 31.10.2014

Bond, lahko napišeš še proizvajalce, ki si jih testiral ?

LP