PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bohinc - 14.11.2017

Se ne mešam...ker imate vsak po svoje prav...
Fali reda, kulture...
Kar nekaj prevozim pri jodlarjih, pa vozijo že po navadnih cestah večinoma po omejitvi (100) :wink: - večinoma brez mečkačev 60-90 Idea
Sicer pa... kaj ma to z elektriko :mrgreen:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 15.11.2017

Ojej, ker za drugimi se pa ne.
Ti kar vleči druge s sabo, v mojem programu tega ni.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 15.11.2017

janipapillon Napisal:
Fery Napisal:Pri predalčkanju si spet zanemaril dve bistveni stvari.
Fery-ja in Nemčijo. Ne bo šlo pa konec. Nikakor se ti ne izzide.
So eni, ki verjamejo da je zemlja ravna plošča,
so eni, ki verjamejo, da se svet okrog njih vrti.

Izotop, sem velikokrat slišal da so individualna kurišča največji generator NOx pri nas, pa pogledam analzo od Arsa za 2010, pa vidim da je promet, ne večji, ampak mnogokrat večji.

Papež, eno je da vozimo racionalen izbor mobila ... kaj pa ko se bo črpalo pol tok kot danes. Pa četrt tok. Pa 10% današnje porabe?
Kaj če je jederska E poleg malo sonca ... in biomase edini vir za naslednjih 1000+ let?

In kaj te je zmotilo?
Zdej bi vsi kr na adhoch vse na štrom! Pa same pluse prodajajo.
Ko je bila naftna kriza v 70 letih ( u madona že tolk cajta ) je bilo nafte baje sam še za 10-15 let. In to ob takratni porabi. In?
Ja za vse to bodo potrebni MISELNI preskoki v naših glavah. To mi je čisto jasno. In če PROMET gledaš striktno iz stališča "iz točke A v točko B", potem je že danes toliko rezerve - spet če gledaš samo ekologijo, da se da - če bi se hotelo, VELIKO tega postoriti TAKOJ.
Torej primerno vozilo za primerno pot.
Vse ostalo je filozofiranje brez učinka. Kaj bi bilo, če bi bilo, morda in ko bo.
Če je nekaj EVOLUCIJA, potem so prehodi praktično nevidni ampak v nekem času, dajo rezultat.
Mi pa se gremo - politiko vsaj in marketingarji .......... REVOLUCIJO! Za revolucije pa se ve, kaj prinesejo.

In, ja - dokler se ekologi in dušebrižniki po svetu prevažajo z DIZLI, meni pa perejo možgane z EV ali me sekirajo, da moram znižat izpuste CO2 iz 100g na 50g ............ lej, raj ne pišem naprej. :mrgreen:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 15.11.2017

izotop Napisal:jani, zakaj spet s temi noxi zdej? sem napisal izpusti ali kaj tretjega?
Ker CO2 ni strupen ter zdravju škodljiv NOx pa so. Omeniš polutante. CO2 to ni NOx pa je.
Je pa res, da se CO2 uporablja, kot najprimernejše merilo za energetski turnover, ali E odtis, pa kurjenje fosilcev...
Nism nč slabga mislu, le mnogo pomembnejši se mi zdijo ti žleht mali delci.
Pa sej sem se takoj potem razpisal, da celotna poraba gospodinjstva z ogrevanjem sanitarne vode, kuhanjem, pranjem, sušenjem, razsvetljavo = celotna energetska poraba (TWh), pomeni ekvavilent pod 30 kkm s povprečnim avtom.

Fery Napisal:@papillon
In to so tisti, ki vozijo 80 do 100 100 km/h po prehitevalnem.
Poduk, vzgoja, če in ko ne gre pa kazen za oviranje v prometu?

Fery Napisal:Meni pa ni težko pribremzati iz 190 na 80.
Poduk, prevzgoja, če ne gre pa prepoved udeležbe v prometu?
Fery Napisal:Oba gospoda, tako tisti v Citroenu, kot tudi tisti v Passatu, spadata v razred 100 po prehitevalnem.
… s slike je razvidno, da promet ovira nekdo pred tema dvema gospodoma in po krivem krcaš prva dva pred seboj.
Tako hiter voznik mora vendarle gledat maček naprej in ne avto pred seboj?

arbajter Napisal:LJB - Terespol (1250)- nazaj v Varšavo po vizo (2x190) in potem še do Moskve (1250) skupaj 2.860 km v 23 urah. Celo Belorusijo ponoči več kot 160 na uro. Na štrom bi rabil koliko dni????
EV - bljak.
Leto dni je odkar sem zadnjič vozil 1500+ km v enem dnevu. Z mojo ljubo preko 90% voženj narediva v dnevnih vožnjam krepko krajših od 100 km. In nisva edina s takimi potrebami.

Fery Napisal:Saj za to gre, mar ne, za ekologijo.
Ma Fery, ma ne gre za ekologijo. Do neke mere, pa morda nekaterim, ja. Jest to gledam kot vpliv na zdravje, pa kot kaj nam je storit, delat, ... v smislu razvoja mobilnosti za prihodnost ...

sašo65 Napisal:kaj pa ti drugega narediš, kot da bebca, ki je kampiral oz. si prisvojil levi pas prehitiš po desni???
Kampira ... Big Grin
Na prste ene roke kolikokrat sem to naredil. Vendar sem, danes pa moraliziram :oops: .... zadnjič, ko sem ga 10+ let nazaj žgal Lj-Pariz. Avtocesta odsek brez omejitve hitrosti, v klanec, trije pasovi. Avtodom je kampiral na levi in ravno predno sem padel mimo po sredinskem pasu je pričel manever selitve na sredinski pas. Ko sem ga videl nazaj v špeglu, kako se je presral, sem se usral tud jest, pa da bo "losa prekucnu".
Če bi me takrat oglobl za ene par povprečnih slovenskih plač, bi mi bilo čisto prav.
Zato ker se men k mam cajt tole pisat nekam mudi, pa da nastrada nekdo, ki je napako naredil, izsilil mene, ker ni realiziral, da pa se tko hitro peljem, pa še kdo tretji ... ah, bejž, bejž. Ni vredn.

papez46 Napisal:In kaj te je zmotilo?
Zdej bi vsi kr na adhoch vse na štrom! Pa same pluse prodajajo.
Ko je bila naftna kriza v 70 letih ( u madona že tolk cajta ) je bilo nafte baje sam še za 10-15 let. In to ob takratni porabi.
Ma kaj nabijaš; ma kaki vsi pa vse?
In še enkrat: konec 70ih sem drgnil klop na Aškrčevi so mi govorili da 100 let. V 90ih so to dobo mal skrajšali.
Kaj če imaš o E mobilnosti še bolj izkrivljen pogled, kot pri teh 10-15 let?
Tudi če jo ne zmanjka 500 let
Tudi če jo začne manjkati ćez 50 let.
Je danes res prezgodaj, da si moj premožen sosed kupi BMWi3 in ne dvotonske kripe za isti denar ali za nekajkrat toliko €, za v Ljubljano vozit (30 km)?

Re: Moja vizija električne mobilnosti - pentax - 15.11.2017

Namesto da prehitevate po desnem pasu, raje zmanjšajte hitrost in pojdite naprej ko se tisti spredaj umakne na desni pas...zgubili boste 30 sekund časa namesto mogoče življenja, s tem pa si tudi zgradili navado ki vas ne bo ogrožala v prihodnje.
Tudi sam sem večkrat v prekršku, ker vozim tudi do 250kmh na AC ko to dovoljuje promet in ni soudeležencev, ne bi pa slalomiral levo desno zato ker predvidevam da se ne bo nekdo umaknil, takrat niti ne vozim s tako hitrostjo. Bi pa že zdavnaj morali dvigniti spodnjo mejo hitrosti iz 130 na vsaj 150kmh na naših AC. Tistemu ki je to pač prehitro in je "preveč dogajanja" v prekratkem času pa naj se vozi po regionalkah. AC predvsem uporabljam zato da nekam pridem hitreje in ne zato da bom tam vozil 108.43 kmh ker bo poraba takrat najmanjša 5.76 l/100km (izvzete konice, ko itak več kot 90 ne voziš povprečno nikjer.

Zdej grem pa delat, da bom imel kasneje na poti v Lj čas se furat po pravilih. Tudi trapasto postavljenih omejitvah skoz Črno vas.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - pentax - 15.11.2017

Sej vmes med vožnjo lahko mal brskaš po forumu, da ne boš edini na cesti ki tega ne počne :lol: .

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 15.11.2017

Citat:Zdej grem pa delat, da bom imel kasneje na poti v Lj čas se furat po pravilih. Tudi trapasto postavljenih omejitvah skoz Črno vas.
Je videt, da se ti nič ne mudi delat (sedem postov). Pojdi, je že skrajni čas.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 15.11.2017

Zeleno je poceni. Sončnice prejele povprečno 253,8€/MWh. Bravo! <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.deloindom.si/energija-in-okolje/elektrika/zelenim-energijam-v-devetmesecju-112-7-milijona-evrov-spodbud">http://www.deloindom.si/energija-in-oko ... ov-spodbud</a><!-- m -->

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 15.11.2017

Če prav berem članek je bilo izplačil za 0,7% manj kot lani, inštaliranih "sončnic" pa je verjetno vedno več. Spodbude se vsako leto manjšajo, ampak treba bo poplačati tiste inštalacije izpred nekaj let, ki imajo zagotovljeno odkupno ceno za več let naprej.

Vsako gospodinjstvo je take elektrike po dragi ceni plačalo nekih 24 kWh/mesec, torej plačali smo vsak mesec 6,3 € namesto 1,2 € za samo energijo (brez DDV, omrežnine ...).

Torej zato, da ima sosed PV plačujemo ca. 5€/mesec, meni se to zdi sprejemljivo za spodbujanje tehnologije in ni čisto "out of proportions".