PodSvojoStreho.net
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 21.6.2019

Iz napisanega upravičeno sklepam, da si se zavedal, da je v lesu tudi H, ki se veže z zračnim O v vodo. Torej nisi bil v zmoti ampak si zavajal.
To mi zadošča, da sem prepričan v svoj uvod "ne zavajaj".
Citat: ali je te vodo katera nastane, glede na mogoče 10% vlago v peletih sploh toliko, da se je splača posebej omenjati
Sam si izračunaj.
Rekel bom le, da je v lesu utežno približno 6% H (vodik), ki se veže z zračnim O v molekulo vode, v dimnih plinih je molekul H2O utežno 9 x več kot v lesu H. Takole približno je v dimnih plinih na kg lesa 0,56 (+ vlažnost lesa) kg vode.
Fery Napisal:Bomo pobrali muto, da bo za žerjavarja.
Več kot očitno ga denar žuli..
Je tvoj EMŠO kriv, da te zapušča spomin? Denar me ne žuli. Sem večkrat povedal, da želim opravičilo (ne denarja) lastnika portala za njegov poseg v avtorske pravice. Ne-dajanje nasvetov se mi je zdela primerna metoda, da se zmanjša število obiskov na forumu in s tem znižanje njegovih prihodkov.

Re: Pec na drva in zalogovnik - bozgom - 21.6.2019

Marsikaj vem pa na ostale forumaše ne obremenjujem z nepotrebnim podrobnostmi, katere v obravnavani temi niso bistvene. Zato ni poanta v tem ali sem vedel ali nisem ampak je poanta v tem ali je ta količina zanemarljiva ali ne, dokler se v kurišču ne preseže temperatura rosišča. Iz tvojega zapisa je razbrati, da je je toliko, da se voda kopiči v pepelu in razžira peč, kar bistveno vpliva ne njeno življensko dobo. Iz mojega zapisa pa je moč razbrati, da je ni omembe vredno in ne vpliva bistveno na življenjsko dobo peči. Iz tega odgovora bo tudi razvidno, kdo od naju zavaja.

Iz tvojega izračuna je razvidno, da je delež vode verjetno 0,56 (brez enote). Če je enota % (torej 0,56%) je to na 10% preostale vlage zanemarljivo, če pa je enota kg (torej 0,56 kg) je pa količina občutna.

@: bozgom: Slabo čitaš
Citat:Takole približno je v dimnih plinih na kg lesa 0,56 (+ vlažnost lesa) kg vode
Citat: Zato ni poanta v tem ali sem vedel ali nisem
Zame je poanta v tem, da si vedel in si zavajal; to je bil tudi razlog, da sem se oglasil, sicer se nebi.
Kakšen razlog pa si imel ti, ko si meni očital zavajanje?

PS: Vprašaj stare toplovodarje, kje peč najprej in najpogosteje spusti. Zame je to v področju kurišča kjer se kopiči pepel. Pogosto je tudi v področju, kjer se slabo čisti katranaste obloge izmenjevalca.

Re: Pec na drva in zalogovnik - bozgom - 21.6.2019

Vidim res bolj slabo, zato tudi čitam ne več kot nekoč. Kljub temu, da si prilepil še enkrat še vedno ne vem v kakšnih enotah si zapisal tistih 0,56. Vlaga v lesu se podaja v % ti pa imaš na koncu enoto kg. Če 10 % vlage pretvorim v težo je to 0,1 kg. Po tej logiki je v 1 kg peletov 0,56+0,1= 0,66 kg vode oz. 66%. Ker temu verjetno ni tako me popravi s pravo številko.

Če se ne motim, si se oglasil zaradi napake H2SO4 in ne zaradi nastajanja vode z izgorevanjem metana.

Citat: Če 10 % vlage pretvorim v težo je to 0,1 kg. Po tej logiki je v 1 kg peletov 0,56+0,1= 0,66 kg vode oz. 66%.
Vode 0,66 kg ni v lesu ampak je toliko od vsakega kg lesa pride v dimne pline.
Citat:Kakšen razlog pa si imel ti, ko si meni očital zavajanje?

Re: Pec na drva in zalogovnik - Bajkman - 21.6.2019

Sedaj pa od kje je mojster pobral to shemo:
[img]httpsunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/EnWniaPunichr("46")jpg[/img]

Vir - Centrometal:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.centrometal.hr/portfolio/cas/">https://www.centrometal.hr/portfolio/cas/</a><!-- m -->

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 21.6.2019

Ugasni peč čez poletje, pa prižgi grelec.sploh če.imas majhno porabo tople vode

Re: Pec na drva in zalogovnik - Bajkman - 22.6.2019

Grelca v tem bojlerju še ni, bi bilo treba montirati, ampak naj ne bi bil drag.Glede porabe ne vem z gotovostjo, ampak če sklepam lani, ko je bil bojler začasno, da se je uredilo kotlovnico, je poraba elektrike s 47€ - do 50€ poskočila na 87€ mesečno. Ne vem, morda je bil še kak drug dejavnik, da je bila večja potrošnja ravno lanskega avgusta.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 22.6.2019

Možno, če ste se precej namakali v banji. Je pa to za.poletne.mesece visoka številka. Moraš vedet, da ima.poleti.voda v.startu višjo.temperaturo, pa. Umivas se mogoče.s.kaksno.C nižjo temperaturo.kot pozimi..
Koliko sicer porabite vode mesečno?
Ker to je vseeno več kot 10kwh na dan.. to je okoli 500 litrov tople vode na dan. Pa je res toliko porabite?
Pri taki porabi vode bi mogoče raje tuhtal.o stc.

Saj to je da ne znam oceniti. Kot sem sedaj nekako videl, je 300l za slaba dva dneva, da iz 59 pade na 29, če odčitavam malo pod vrhom. To je 10.4525kWh/48h.
Pa če ne bi spustil tako nizko temperature, recimo še 1kWh več na račun večjih izgub skozi plašč.
Mesečno torej 177,5kWh --> Zaokrožim na 180kWh

Pogoji jasno kažejo, da bi lahko ogreval samo ponoči s pomočjo timerja in bi vsa poraba padla v nižjo tarifo. Geni + akcijska cena (jo imam ves čas) = 0,0846€/kWh z davkom in vsemi dajatvami. To pa pomeni 15,22€ mesečno.

Kolega ima na bojlerju števec porabe in pravi da za tri člane + četrti samo za vikende, mesečna poraba 230kWh. Spet Gen-I + akcija + ogrevanje samo ponoči = 19,45€ mesečno.

Tudi sam sem bil presenečen, ko sem gledal tisto porabo od avgusta lani, saj se nekako ne izide. Precej misteriozno. Malo bom še spremljal saj na osnovi ene praznitve bojlerja še prezgodaj trditi.

Vendar pa, če je možno priti skozi mesec s 15€ (očitno je), bi bila cena s toplotno črpalko 5€, prihranek 10€/mesec tistih 5 do 6 mesecev. Prihranek 55€, pa se ti povrne kvečjemu v 20 letih (pa še to če jo dobiš v akciji), življenjska doba pa 15 let. Če se ti ne gre za hlajenje prostora, potem STČ = majmuniziranje.

EDIT: @Hanzi, lahko ti poveš glede porabe SV (ali elektrike) za sebe?

Re: Pec na drva in zalogovnik - arbajter - 22.6.2019

Citat:Saj to je da ne znam oceniti. Kot sem sedaj nekako videl, je 300l za slaba dva dneva, da iz 59 pade na 29, če odčitavam malo pod vrhom. To je 10.4525kWh/48h.
Kaj pa če bo 10.4524 ali pa 10,4526kW/48ur? Traparija, ko nekdo hodi ven z takimi decimalkami. Oziroma o prihranku, izhajajočem iz decimalk, v vrednosti 0,0000000000000001€ npr. Sicer pa brez nič ni nikoli bilo kaj več kot nič. Najprej pa se kotlovnico uredi vsaj tako, kot jo predvidevajo neki standardi, kateri so napisani za kaj že? Tule lahko še mesec bluzimo o nekih rešitvah če jih "nihče" noče videti. Oziroma vztraja na nekih modifikacijah stare "neobičajno" povezane kotlovnice. Kakšno stvar je pa zato, da ti riti ni potrebno privzdigniti iz fotelje, tudi potrebno žrtvovati. Magari v obliki 10, 20 ali 50 ojrov v letu dni. Če se že prevezav rorov noče delati.

Kopiral sem rezultat kot je dal kalkulator, nisem ga zaokrožal. Ne vzeti vsega tako zares no... Big Grin Saj sem zaokrožil pozneje...Wink
In seveda je cilj tudi predelava, no. Sem zakompliciral, a to še ne pomeni da ne bom nič ukrenil.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 22.6.2019

Bajkman
Ne morem ti podati
Pol leta Grejem na sonce , pol leta na drva., Dve familiji, 8 clanov
Sem pa prvo leto imel nekaj časa na elektriko pa vem da je tista tvoja cifra 40 evrov za 3-4 člansko familijo preveč. Seveda dokler se varčno.obnasate s toplo vodo.ce pa vsak član družine posebej sprazni bojler potem pa .....

Lahko tudi racunas
Imaš izgube bojlerja
Imaš porabo vode.(skoraj verjetno manj kot polovica.skupne porabe vode, razen če se dnevno banjate v polnih banjah)
Imaš temperature vstopne vode (poleti okoli okoli 20)
Imaš temperaturo izstopne vode (okoli 40)
Za segrevanje m3 vode za 20C rabiš 20 kWh (tako preko palca, ne bom z 8 decimalkami )
Dodaš izgube bojlerja, pomnožis s količino vode pa imas približno porabo.elektrike.

Hvala. Saj mislim, da bo cca 200kWh kar neka prava cifra. Ne, pri hiši skoraj nikoli nihče ne pripravi kopeli, se kar običajno stuširamo, tako da...
Vprašanje, kaj je bilo lanskega avgusta. Čeprav, morda je tudi monter v centralno porabil kar nekaj štroma ob delu.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 23.6.2019

Avgusta je bila.klima.
Monter je najbrž za eno kavo porabil elektrike.