![]() |
|
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793) |
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 30.8.2016 Za ogrevanje z ogrevalno vodo >45°C so ekonomičnejše visokotemperaturne TČ. Prav tako ena 11/14kW nizko/srednjetemperaturna TČ v takih režimih hitreje poklekne na 200m2, kot enaka 8kW na 88m2 površine. 8kw NT TČ z grelci bi tako majhno površino 88m2 zmogla ogrevati -še enkrat pod pogojem, da se v zimi ogreva ves čas. Šele, ko bo gor fasada, pa bo to ta pravo. Ni pa vseeno, kakšna je skupna površina radiatorjev in kako oz v koliko zank so vezani. HT TČ se v tem primeru ne izplača. Čeprav so tu radiatorji, bi bil glede na višjo investicijo, premajhen prihranek iz naslova porabe, napram LT TČ, zaradi majhne površine stanovanja. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 30.8.2016 sassapo Napisal:TČ zrak voda v nobenem primeru ni ekonomična rešitev za gretje z visokimi temperaturamiIn vsi uporabniki HT TČ, ki imamo v radiatorjih pretežno med cca 40 do 60°C smo zajebali :oops: -Ne bo držalo :!: Vprašaj mojo drago, moje kolege ali mojo sestro -na različnih koncih Slovenije, če meni ali podatkom o porabi težko verjameš. Aja, brez veze, ker smo itak vsi samo-zavedeni in si ne znamo izračunati :mrgreen: PS Gre pa ogrevanje v takem režimu lahko tudi z LT in še posebej VT TČ (npr Bohinc). No, v praksi bolj do cca 50°C oz 55°C ob nekoliko večji porabi elektrike zaradi občasno precej večje pomoči grelcev. Je pa v tem primeru potrebna tudi precejšnja predimenzioniranost TČ. S tako TČ nimam izkušenj, ker sem nabavil raje HT TČ. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 30.8.2016 telmos Napisal:Torej po tvoje so proizvajalci prevarantje, mi prodajalci, monterji in serviserji njihovi lakaji in kupci nategnjenci, ki zaradi bojazni po nevoščljivosti in privoščljivosti sosedov, hvalijo te zadeve. Vedno moraš mešat svoje prodajne sposobnosti med tehnična dejstva. Poskusi enkrat brez in se osredotoči na gola dejstva. Še enkrat! Nič nimam proti nobenem Daikinu ali katerikoli drugi TČ, ki je izpeljanka iz klimatske naprave, sam jih tudi montiram in servisiram. Morda je z menoj nekaj narobe ker me bolj zanima tehnika kot trgovina :wink: Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 30.8.2016 Golo dejstvo je, da greje brez problemov, brez dodatnih posegov (večanje površine radiatorjev), ni problemov z odtajanjem, deluje malo obremenjena, s COP, ki je primerljiv z drugimi TČ. Poraba je manjša od pričakovane. Po začetnem "igranju" z nastavitvami v prvi ogrevalni sezoni, danes ne vem več kako se pride v nastavitveni menu (že pozabil in moram pogledati v manual). Skratka nakladaš svoje teorije in povzdiguješ v nebo super-duper TČ, ki jih montiraš. Saj res Volvo, Mercedes, Maserati, ....... so super, a večina se vozimo v VW, Citroenih, Renaultih, Toyotah, ........ in to dobro in poceni. Če pa potrebuješ avto, "da se vidi razkoš", ga pač kupiš. Za vožnjo do trgovine, ali službe in nazaj ga zagotovo ne potrebuješ...... Če si ljubitelj tehnike, si pač montiraj in ne vsiljuj drugim. Pa mislim da nisi ravno nek ljubitelj tehnike, ampak bolj mehanike ........ Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Gasper123 - 30.8.2016 Vse je odvisno od tega kakšen COP ti je še sprejemljiv, če je okrog 2 težko govorimo o nategu in pri segrevanje na 80° se da dosegat COP 2. Energetska učinkovitost in ekonomska učinkovitost pa velikokrat ne gresta čisto skupaj, to je pa res. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 30.8.2016 Tistih 80 stopinj morda potrebuješ nekaj dni v letu. Vse ostalo si zagotovo pod 60 in večinoma okrog 45. Zato je COP kar lepo 3 ali več Torej je za tistih par dni COP=2 (morda tudi manj) Kakšen COP pa imaš z NT TČ, kjer si v takih dnevih moraš pomagati z el. grelcem? Najbrž ni veliko nad 1, saj od TČ ni kaj veliko, pa še to porabi za odmrzovanje....... Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - ophidian - 30.8.2016 rabim pomoč. kaj za vse ene filtre je potrebno prklopit dovodni/povratni vod od TČ? TF1, esbe, kaki drugi mehanski ....???? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 30.8.2016 Gasper123 Napisal:Vse je odvisno od tega kakšen COP ti je še sprejemljiv, če je okrog 2 težko govorimo o nategu in pri segrevanje na 80° se da dosegat COP 2. V praksi je resnica popolnoma drugačna. Takrat ko je zunaj - 20°C in zahteva po dvižnem vodu 80°C (pri zunanji +7°C ne rabiš 80°C dvižnega voda) nobena zrak voda ne doseže niti COP 1
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 30.8.2016 Spet nabijaš svojo filozofijo. Daikin HT ima pri -20/80 COP= 1,7 in ob tem še vedno solidnih 12kW (14kW TČ) Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 30.8.2016 Meni so priporočili in montirali TF1. Enkrat letno ga izperem .... Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Gasper123 - 30.8.2016 Aha, vidim v praksi je vedno ekstrem -20° in +80°. :roll: Če govorimo o dT kje se začne nesmisel? 50K, 80K, 100K ..? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Poldee - 30.8.2016 Ah brezveze. Ce TC pri -20 TC ne folga (nima veze kaksen COP, to je ekstremni primer), vsekakor moras imeti alternativo za tistih par dni. Kamin, elektricni radiator, grelci... skratka karkoli, da prides skozi... Ze tako lahko zmanjka stroma ali se TC pokvari, tako da staviti izkljucno in samo na TC ni ravno hudo pametno. Ceprav edina pametna druga opcija so po moje drva oz. kamin. Vse drugo rabi elektriko in v primeru izgube ti nic ne pomaga ne plin, centralna pec... Da ne bom prevec pameten, sam imam za bakup mestni plin, katerga lahko samo gledam, ce stroma zmanka - skratka zebe nas. Drugao opcija je pa vikend, samo preden se tam ogreje je strom ze nazaj
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 30.8.2016 Alternativni vir je vedno dobrodošel. Okvara TČ namreč pomeni vsaj nekaj dni brez ogrevanja, če so kaki prazniki pa še več. Niso pa to nujno drva. Za izpad elektrike potrebuješ agregat že zaradi drugih razlogov. Ta ti z lahkoto poganja peč na ELKO ali plin. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Poldee - 30.8.2016 Drva so neodvisna od stroma, na to je letelo. Agregat mi pa sploh ni prisel na misel. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 30.8.2016 Drva so neodvisna od štoma samo v kakem klasičnem kaminu. Termosifonsko ogrevanje nihče več ne dela, vsaka črpalka in avtomatika pa potrebuje elektriko. |