PodSvojoStreho.net
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 28.8.2016

Morda bo potrebno kakšen radiator zamenjati z večjim.....

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - timi11 - 28.8.2016

Migaj Napisal:Visokotemperaturne TČ ne rabiš, glede na majhno kvadraturo 88m2,
ne glede na to, da imaš radiatorje in si zaenkrat brez izolacijske fasade.
Je pa izolacijo smiselno naredit čimprej.
Do takrat bodo vgrajeni grelci TČ včasih pač pomagali (nekaj večja poraba, vendar zato ne boš obubožal).
Bo pa treba s TČ pozimi ogrevat res non/stop -tako bo TČ lažje delala in temperatura ogrevalne vode v radiatorjih ne bo rabila biti prek cca 45°C -razen v extremnem mrazu.
Predlagam 8kW Toshibo Estia ali Daikin Altherma LT ali Fujitsu Waterstage ali pa kakšno drugo.
Končna cena na ključ bo tam okoli 5k (+/- 1k) brez dogrevanja sanitarne vode.
Čeprav ogrevalna TČ lahko ogreva tudi sanitarno vodo.

Migaj postajaš specjalist za nizko temperaturne TČ.?
Praviš 45°C bo dovolj!
Povej še gospodu seveda če veš pri kateri zunanji bo dovolj teh tvojih 45°C. :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 28.8.2016

Vsekakor velikost hiše ni pogojena z temp. vtoka ampak z močjo črpalke. Verjetno bi tudi LT zmogla ogrevati, vendar se pri 45 C in več vtoka postavlja vprašanje izkoristka, zato je po mojem boljša HT varianta.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 29.8.2016

Dejstvo ki ostaja, kljub temu če se tretjina forumskih uporabnikov vrže na trepalnice!
Kaskada, dva ali več kompresorjev v zaporedni vezavi nam omogoča doseganje večjih temperaturnih odmikanj kot z enim samim kompresorjem. V praksi se največkrat uporablja za doseganje zelo nizkih temperatur v laboratorijih ali nekaterih tehnoloških postopkih. Pri doseganju visokih temperatur se uporablja redkeje, ker so pač tukaj na voljo enostavnejše in cenejše alternative. Kakorkoli! Energetsko se z nobeno TČ zrak voda na tem svetu ne izplača ogrevati na 80°C, čeprav tehnologija omogoča še precej višje temperature, fizika za vse ostaja enaka. Najboljša TČ zrak voda je še vedno in vedno bo tista ki ima zelo kvaliteten in pravilno dimenzioniran uparjalnik in kondenzator :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 29.8.2016

Ti kaj odgovoriti ali ne.....
Vsekakor se ti tista tretjina smejemo.....

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 29.8.2016

sassapo Napisal:Dejstvo ki ostaja, kljub temu če se tretjina forumskih uporabnikov vrže na trepalnice!
Kaskada, dva ali več kompresorjev v zaporedni vezavi nam omogoča doseganje večjih temperaturnih odmikanj kot z enim samim kompresorjem. V praksi se največkrat uporablja za doseganje zelo nizkih temperatur v laboratorijih ali nekaterih tehnoloških postopkih. Pri doseganju visokih temperatur se uporablja redkeje, ker so pač tukaj na voljo enostavnejše in cenejše alternative. Kakorkoli! Energetsko se z nobeno TČ zrak voda na tem svetu ne izplača ogrevati na 80°C, čeprav tehnologija omogoča še precej višje temperature, fizika za vse ostaja enaka. Najboljša TČ zrak voda je še vedno in vedno bo tista ki ima zelo kvaliteten in pravilno dimenzioniran uparjalnik in kondenzator :wink:
Sasapo, danes še z drvami redki kurijo na 80 c. Gre za to, kaj je bolj smoterno, gnat LT na visokih obratih z izrazito slabim izkoristkom, ali Ht lagano, nekje do 45 C, kar je pri 24 urnem ogrevanju polna kapa tudi za slabo izolirane objekte, če imajo ustrezno velike radiatorje.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - pobeg - 29.8.2016

sassapo Napisal:Dejstvo ki ostaja, kljub temu če se tretjina forumskih uporabnikov vrže na trepalnice!

Najboljša TČ zrak voda bo tista, ki bo 15-20 letih skupaj s porabo elektrike najmanj stala kupca.
Pa lahko je 10x predimenzionirana ali podimenzionirana.... s fiziko nej se ukvarja tisti, ki ga zanima...

Točno to sem napisal :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Asator - 29.8.2016

Najlepša hvala za odgovore vsem, čeprav zdaj vseeno ne vem, če bo v mojem primeru nizkotemperaturna TČ sfolgala ali ne. Večina ponudnikom mi je svetovala nizkotemperaturno, ker bi pri moji ogrevalni površni preveč stala visokotemperaturna, ki so moči 11kw, kar pa jaz ne potrebujem za 88m2. Ve morda kdo kolikšno temperaturo lahko sploh pričakujem v prostorih? Bi zmogla greti na 22 stopinj tudi v najhujšem mrazu? Treba vedet, da to bo edino gretje v hiši in ne sme se zgodit, da bom se mogel na koncu še s čim dogrevat ob že tako veliki investiciji. Ker potem dam raje noter toplovodni kamin za katerega verjamem, da bo toplo.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 29.8.2016

Vse je odvisno od tega kako so dimenzionirani radiatorji,
Formula je namreč dokaj enostavna: večji radiatorji, manjša temperatura vtoka in obratno.
Iz tvojega zapisa ni jasno, če so že radiatorji, ali delaš vse na novo.
Tako "čez prst" bi rekel, da bi s 30% večjimi radiatorji kot so za visoko temperaturno ogrevanje normalno shajal tudi s temperaturami do 45 stopinj.

Kaj pa ti imaš (ali nimaš nič), pa ne moremo vedeti. Večinoma pa ob gradnji lastniki dajejo večje radiatorje kot je potrebno in je potem potrebno zamenjati morda le kakšen radiator.

In seveda TČ pomeni ogrevanje 24/7, kar že v osnovi pomeni nižjo temperaturo vtoka.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 29.8.2016

sassapo Napisal:Točno to sem napisal :wink:
Ne nisi zapisal tega, ker ako bi, potem za višjetemperaturne zahteve tudi in največkret med 50 in 60°C ne bi udrihal po HT-ju. Tam mu enokompresorske ne morejo konkurirat. Da ob višjih zahtevah ne izgubljamo niti besed, ker je bilo že večkrat vse povedano.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 29.8.2016

Noben lastniku 88m2 etaže brez izolacijske fasade ne more povedati, do katere zunanje temperature, bo temperatura ogrevalne vode 45°C zadostovala.
Bi bilo to potrebno pozimi stestirat.
Pa ne gre samo za število in velikost radiatorjev.
Če gre ogrevalna voda zaporedno skozi vseh 6 do 8 radiatorjev (ali kolikor jih pač je), potem bo težka. Verjetno pa tako radiatorji le niso vezani, prav tako se lahko v primeru resne potrebe kakšen radiator poveča/doda.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - timi11 - 29.8.2016

Migaj preberi si še enkrat tvoje predzadnje sporočilo.

telmos Napisal:
sassapo Napisal:Točno to sem napisal :wink:
Ne nisi zapisal tega, ker ako bi, potem za višjetemperaturne zahteve tudi in največkret med 50 in 60°C ne bi udrihal po HT-ju. Tam mu enokompresorske ne morejo konkurirat. Da ob višjih zahtevah ne izgubljamo niti besed, ker je bilo že večkrat vse povedano.

Natanko to sem napisal! TČ zrak voda v nobenem primeru ni ekonomična rešitev za gretje z visokimi temperaturami. Že 100x sem povedal da nimam nič proti Daikinu in podobnimi, jih tudi sam montiram.
Edino dejstvo, ki ostaja. Za gretje na visoke temperature ni ekonomična nobena TČ zrak voda na tem svetu, čeprav se da s kaskado treh kompresorjev doseči 160°C. Edina omejitev, ki preprečuje še višje temperature je navitje motorja v kompresorju :wink:

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - telmos - 29.8.2016

Torej po tvoje so proizvajalci prevarantje, mi prodajalci, monterji in serviserji njihovi lakaji in kupci nategnjenci, ki zaradi bojazni po nevoščljivosti in privoščljivosti sosedov, hvalijo te zadeve.