PodSvojoStreho.net
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mikos - 7.2.2014

Naj podam še svojo izkušnjo s TT 13 KW EVT. Objekt v Ljubljanski kotlini, letnik 1987, stene 5cm kombi plošče, klet pol v zemlji, cokel brez izolacije, bivalni prostori v pritličju dobrih 130 m2 plus stopnišče, skupaj 14 radiatorjev. Okna navadna dvoslojna, razen panoramsko v dnevni termopan, ki pa je žal spustil. Nad plato proti nebivalnemu podstrešju, je bilo 5cm stiroporja, lansko leto sem dodal 30 cm steklene volne. Poraba olja je bila pred tem blizu 3000l vključno z gretjem sanitarne vode. Predlani smo priključili kaminsko peč Hark 8KW, 2. oktobra lani pa še TČ. V končni izbor so prišle štiri TČ, odločil sem se za Kronoterm, ker se mi je tudi zaradi subvencije zdel najbolj racionalen nakup. Ne mislim je kovati v zvezde, ker bi bilo možno še marsikaj izboljšati. Naj kar začnem s slabostmi. Električno povezavo in nastavitev parametrov mi je opravil možakar, ki je doslej nastavljal oljne gorilce, lani pa opravil šnelkurs pri Kronovšku. Parametre je nastavil, kar njegov sin, ogrevanje na konstantnih 50 st. . Na moje vprašanje kaj pa vremenska krivulja, sem dobil odgovor, saj sva ti nastavila na 50. Nadalje ni imel pojma kako povezati web modul na oblak, tako da sem to storil sam. Tako kot drugi uporabniki, sem razočaran nad navodili, ki so katastrofa. Tudi o ekranu krmilnika je bilo že dovolj povedanega, le da sedaj vtis močno popravi upravljanje preko oblaka, ki zaenkrat krasno deluje. Naslednja stvar, ki me je razočarala so pogosti defrosti, čeprav sem tako kot nekateri pred mano ugotovil da morda le niso nesmiselni. Vetrnica med delovanjem je zelo tiha, kompresor glasnejši kot sem pričakoval, zelo glasna pa je TČ na začetku defrosta. Monter in proizvajalec pravita, da nadstrešek ni potreben, vendar se je v zadnjih dneh izkazalo, da je koristen, saj se sicer med defrosti sneg na vrhu topi in ko voda teče po sprednji strani zopet zamrzne. Problem je tudi tipalo zunanje temperature, ki je znotraj ohišja in odstopa od dejanske temperature tudi več stopinj.
Sedaj pa je čas, da napišem še kaj dobrega. Najbolj sem presenečen nad porabo. Res je, da zvečer kadar nam zapaše zakurimo kamin. V tej sezoni smo pokurili približno en prm drv. Zaradi uporabe kamina sem termostat prestavil iz dnevne sobe na čisto drugo stran hiše, kar se dobro obnese. Vseeno so cikli TČ po tistem ko kamin zagreje redki in kratki, pa tudi število defrostov je majhno. Zaradi tega, ker goljufam s kaminom, ne bom objavljal porab v zato namenjeno temo, pa tudi odštevalnega števca nisem nabavil. Če primerjam porabo elektrike s prejšnjimi leti, je TČ v štirih mesecih porabila za približno 230 evrov.
Skratka moja izkušnja je zaenkrat dobra, kljub pomanjkljivostim. Če bi se še enkrat odločal, bi morda raje vzel kaminsko peč s priklopom na centralno ogrevanje in morda kako NT TČ. Mislim, da bi mi prav tako dobro služila inverterska TČ, ne bi pa vzel dvokompresorske, ker imam velike radiatorje, dodatna izolacija na podstrešju pa tudi daje rezultate, tako da nikoli ne bom potreboval kaj dosti nad 40st. Malo drugačna je situacija pri mojih starših, ki so jim enako črpalko montrirali dva tedna kasneje. Pri meni imam krivuljo nastavljeno na 48st, pri njih pa na 60, zaradi neizoliranih sten in manjših radiatorjev. TČ je edini vir toplote, za rezervo je ostala oljna peč. Poraba je pri njih nekoliko večja. Mnenja sem, da bi bila pri njih dvokopresorska visokotemperaturna primernejša.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - telmos - 7.2.2014

Točno tako. Prav si se odločil in pravilno razmišljaš.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - maurice - 9.2.2014

Mene pa zanima, kako lahko nastavim, da dvižni vod ne bi prekoračil 30 stopinj. Trenutno ne stanujemo še notri, rad bi videl, kakšno temperaturo dosežem, če je dvižni vod 30 stopinj, pa ne vem, kako bi to nastavil.
Imam TČZ ZV 7/8 E2.
Če dam konstantno temperaturo, je to povratni vod in dvižni vod je itak višji.
Če dam po vremenski krivulji, tut ne morem zadeti.
Kakšen predlog ali je bolj počasno prilagajanje in spremljanje, da dosežem to, kar sem si zaželel.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 9.2.2014

Ne razumem, zakaj če nastaviš konstantno na 30stC, bi bilo to več?
Kar je meni znano je to nastavitev DV in ogreje na toliko kot nastaviš.
Je pa druga po vremenski krivulji, ki ti dviga to le po potrebi, če seveda le te so take...
Sam imam npr. vremensko nastavljeno na 60 ...kar v 4 letu delovanja ni dosegla niti pri - 15 zunaj (feb. 2012) je prišlo na 57stC DV (radiatorji).
TČ deluje dokler PV ne doseže DV. Glede na takratni odjem lahko PV celo preseže za nekaj trenutkov kako decimalko DV.
Če prav spremljam greješ talno, ter občasno tudi sanit. vodo...., kako pa je delovanje v tem primeru (prilagajanje gretja SV ali talno) ne znam pojasniti..., ker nimam izkušnje. Plus tega meni deluje vse skupaj še preko sobnega termostata.
lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - maurice - 9.2.2014

Sanitarno vodo grejem vsake toliko časa samo bolj za hec, ni neke potrebe po topli vodi.
Nisem čisto prepričan, ampak če pri konstantni temperaturi naštimam na 30 stopinj, je to povratni vod, dvižni vod je pa potem višji.
Nisem v bližini, stanujemo drugje, zato ne morem kar preveriti, kar si zamislim. Smile
Glede na opazovanje, imam v glavi, da nastavljam povratni vod in ne dvižni, ki je avtomatsko višji od povratnega voda, včasih za 3 ali 4 stopinje.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mucek4 - 9.2.2014

Pri Kronotermu nastavljaš povratni vod. Dvižni bi moral biti po pravilih 5° višji.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - mikos - 9.2.2014

Če boš konstantno temperaturo nastavil na 25°, bo čisto v redu. Pri meni je razlika med dv in pv ponavadi okrog 4°.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 23.2.2014

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=U0GrTjEt9eU[/url]
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=o9zuJRXkd_M[/url]

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 24.2.2014

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=TEOFGQlA4rA[/url]
Ne bi se spuščal v debato o DV in PV...., dejstvo je, da če kdorkoli spremeni ali iz vremenskega vodenja, ali konstantne temp. želeno vrednost temp.DV se le ta izklopi ko ga PV doseže ali celo delno preseže.
Drugo pa je koliko imamo nastavljeno vrednost zamika vklopa TČ med obema :!:
Tu se lahko tudi ''igramo'' ko ne rabimo visokih temp. ogrevanja, ter le tako lahko podaljšujemo cikle delovanj same TČ- ne prihaja do ''prepogostih'' izklopov.
V primeru večjih poteb po ogrevanju to razliko zmanjšujemo, seveda je potrebno opazovati da vemo do kje normalno ''pelje'' brez težav po doseganju želene temp. po drugi strani pa potreba po normalnih talitvah.
Vse to ''igranje'' pa na koncu sezone ne prinaša bogastva..., je le toliko kdor ima žilico po prenastavitvah same TČ ali daljših obdobjih delovanja le te, se le ta manj krat vkopi in izklopi.
Komur do tega ni , ne rabi skrbeti..in se bo normalno ogreval...le sama TČ se bo večkrat vklopila in izklopila...
V četrtem letu delovanja pa še nisem zapazil dovoljenih (fabrško omejenih) 4 vklopov na uro...(to pa je za tiste, ki poveličujejo inverter delovanje, ki se jim zaradi talitev ali premajhnega odjema- taktiranje vklopi in izklopi on-off Idea kolikokrat na uro :?: :mrgreen: )
Lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 25.2.2014

Na kakem sejmu vprašam po novostih, ali povem kako pomanjkljivost , običajno ostane pri besedah...
Sem pa kontaktiral novega šefa, mu povedal kako pikro in pohvalno, ter moram reči , da se je zelo dobro odzval.
Med drugim je opazna tudi spremememba mojega očitajočega COP pri EVT 18 modelu , ki je bil do nedavna napačno 4,4 po novem pa je pravilen [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")kronotermunichr("46")com/produkti/ogrevalne-toplotne-crpalke/zrak-voda/visokotemperaturne/[/url], ter tudi opazil (kar so bili očitki v temi tudi drugih) da se stvari vendarle premikajo (že omenjani Web- OBLAK, grajane nastavitve, ki so dostopne prek youtub), tudi glede izbojlšave info. strani.
Sam sem nedavno govoril s servisom glede uporabe el. agregata. Odgovor načeloma ni problematično, samo potrebovali bi zelo velik agregat za zagon TČ (x 3) . Lahko pa izključite samo delovanje komp. -TČ, ter se za samo gretje lahko uporabi izključno el. grelec, ki se jih da stopenjsko vklapljati. Tako lahko tudi prilagodimo moč , glede na moč el. agregata..
Seveda je odvisno od potreb objekta, vendarle se da greti ob izpadu el. energije. Po drugi strani ob daljšem izpadu (ob monoblok izvedbi) odpade bojazen pred zamrznitvijo, grelci pa so serijski.

Lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - dunda - 25.2.2014

Kako močen agregat pa bi potreboval za (seveda zasilno) gretje z grelci? Recimo pri kakšni 11 kW TČ. Pojma nimam kako močni so ti grelci.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - bohinc - 25.2.2014

Grelci v Kronoterm črpalkah so 6 kW, da se lahko stopenjsko nižajo po 2kW sem že opisal .
Običajno so ti podatki v tehničnem listu naprav...., kot nekaj glede uporabe v uporabniškem priročniku.
Žal smo ljudje precej podvrženi neprebiranju le teh, ter hitro okrivimo proizvajalce naprav, ko kaj ne štima....(govorim na splošno...ne glede na vrsto izdelkov :!: ).
Da, kar ni v priročniku pa je ta stopenjski vklop- izklop (vsaj mislim) , to pa je meni povedal in pokazal serviser TT ob uradnem zagonu TČ...zato je fajn če smo takrat doma... Idea
Lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - alanford - 25.2.2014

Da moraš imeti agregat z močjo 3 x moč TČ verjetno velja samo za ON/OFF TČ?

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - dunda - 25.2.2014

Saj ravno to me zanima. Vem, da je zadnjič Telmos razlagal, da je poganjal svojo invertersko TČ z 3,5 kW agregatom, če me spomin ne vara.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - alanford - 25.2.2014

Saj to sem tudi misli. Na inverterju se da z malo iznajdljivosti verjetno na vseh celo omejiti moč oziroma odjem tako, da se prilagodi uporabljenemu agregatu.